Search
Close this search box.

Reizen in Mexico? Tips om rekening mee te houden

2023 02 09 14.37.43

Mijn reis naar Mexico (de provincies Quintana Roo, Yucatán en Campeche) was echt fantastisch, maar goed voorbereid weg gaan is best handig! Zo gingen wij ook goed voorbereid weg en daar ben ik ontzettend blij mee, want dat heeft de reis een stuk aangenamer gemaakt. Ik deel met jou een aantal handige tips die je zeker even moet doornemen voordat je op reis gaat naar Mexico! Tenminste, in de delen waar ik ben geweest.

1. Spreek een woordje Spaans

Dit is echt de beste tip die ik heb gehad, een woordje Spaans spreken. We kwamen er al snel achter dat heel veel Mexicanen geen woord Engels spreken en je dan verstaanbaar maken is vrij lastig. Vloeiend spreken hoeft natuurlijk niet, maar de basics zijn wel heel handig. Een half jaar van te voren zijn wij begonnen om Spaans te leren via Duolingo. We zijn tot hoofdstuk 17 gekomen en konden heel basic Spaans. Maar dit was echt ontzettend fijn dat we toch een paar woorden Spaans konden en ons konden uitdrukken.

2. Veiligheid in Mexico

Dit was wel iets wat wij even goed hebben uitzocht, want laten we eerlijk zijn Mexico staat vooral bekend om de drugskartels en criminaliteit. Wij deden de provincies/staten Quintana Roo, Yucatán en Campeche aan en samen met de provincies Chiapas en Oaxaca zijn deze het veiligst. Nu moet je natuurlijk wel opletten en je gezonde verstand gebruiken, maar wij hebben ons geen seconde onveilig gevoeld. We zijn een aantal keer aangesproken door de politie, maar dit was heel vriendelijk om ons bijvoorbeeld op een wegafsluiting te wijzen of ter controle als je de grens van een provincie over gaat. Ga je naar andere delen van Mexico, check dan de veiligheid goed via Nederland Wereldwijd, dit wordt minder aangeraden.

3. Fooien in Mexico

In Mexico is het heel gebruikelijk een fooi achter te laten voor het personeel. Wij deden dit in het begin ook altijd heel netjes, maar we kwamen er al snel achter dat het veel te weinig was. Op een gegeven moment kregen we zelfs een visitekaartje met daarop de gebruikelijke fooien. Dit stond erop:

  • 10-15% = het was goed
  • 15-20% = het was erg goed
  • 20% of meer = het was fantasisch

Kijk ook goed op de rekening, somminge restaurants brengen al automatisch fooi in rekening, maar de meesten niet.

4. ATM’s zijn vaak leeg of werken niet

Soms is het erg lastig een ATM te vinden en het is nog lastiger om een ATM te vinden die het met jouw bankpas doet of niet leeg is. Wij hebben meerdere malen geprobeerd te pinnen bij een ATM waarbij onze pas niet werkte of dat hij leeg was. ATM’s van de volgende bedrijven lukte vaak wel:

  • Santander
  • HSBC
  • Banamex
  • Banca Afirme

Vergeet trouwens niet je pinpas op werelddekking te zetten!

5. Neem een verrekijker mee

Mexico staat natuurlijk bekend om zijn prachtige stranden en oude Maya ruïnes, maar wist je dat er ook super veel wildlife is? Zo hebben we prachtige vogels, apen, krokodillen, leguanen, vissen en andere dieren gespot. Helaas zitten ze vaak hoog in bomen of verdekt opgesteld zodat je ze niet goed kan zien met het blote oog. Wij baalden dan ook enorm dat we geen verrekijker hadden meegenomen om alles nog beter te kunnen zien.

6. Betaal met cash en in pesos

In grote hotels en restaurants kun je vaak wel met de pin betalen, maar veruit het meest moet met cash betaald worden. Het voordeligste is om in pesos te betalen. 1 euro staat ongeveer gelijk aan 20 pesos. Op heel veel plekken kun je ook met dollars of euro’s betalen. Vaak staat dan al bij de deur aangegeven wat voor een wisselkoers ze handteren. Dit ligt vaak tussen 17 en 18 pesos. Met andere woorden, het is dus veel duurder om met dollars of euro’s te betalen.

7. Houd rekening met verschillende tijdszones

Wanneer je naar Mexico reist en je verschillende bestemmingen hebt, is de kans groot dat je in verschillende tijdszones terecht komt. Quintana Roo heeft namelijk een andere tijdszone dan bijvoorbeeld Yucatán en Campeche. Ga je van Cancun naar Valladolid of Chichen Itza, dan kom je in een andere tijdszone terecht en gaat de tijd een uur terug. Check dit dus altijd goed!

8. Reizigers diarree in Mexico

Helaas is de kans aanwezig dat je een keer reizigers diarree of een voedselvergiftiging oploopt in Mexico. Wij hebben hier beide last van gehad. Ik had voor de zekerheid als diarreeremmers (loperamide) en ORS meegenomen uit Nederland, maar helaas werkte de loperamide niet tegen mijn diarree. Wanneer je in Mexico last krijgt van diarree moet je naar de farmacia gaan en vragen om Pepto-Bismol. Dit is een neon roze drankje waar je om het half uur een shotje van moet nemen tot het over is. Pepto-Bismol wordt gebruikt voor maagzuur, diarree en misselijkheid. Het werkte voor mij als een tierelier (na 4 dagen radeloos te zijn geweest). Het drankje Electrolit is ook een aanrader om je vocht en zouten weer mee aan te vullen.

9. Muggen in Mexico

Ik denk dat ik nog nooit zoveel muggenbulten heb gehad, als in Mexico. Het is een bekend probleem dus DEET en een goede afterbite meenemen is zeker geen overbodige luxe. Mocht je het zijn vergeten of je DEET niet sterk genoeg zijn. In de winkels verkopen ze van het merk Raid anti-mosquito spray en dat werkt als een tierelier.

10. Stranden vol met zeewier (sargassum)

Helaas is het een bekend probleem in Mexico, stranden die vol liggen met sargassum. Helaas hadden wij dit ook op Holbox. Het hele strand lag er vol mee waardoor het er enorm stonk en het water helemaal troebel was. Wij vonden dit nogal een tegenvaller. Vorig jaar was het meeste sargassum rond april-juni, maar wij vonden het ook al vrij veel in januari. Holbox was trouwens de enige bestemming met sargassum. In Cancun, Tulum en Celestun hadden we prachtige witte stranden. Via de Mexicanist website kun je het zeewier level in de gaten houden

11. Neem je snorkelmasker mee

Het was even proppen in de koffer, maar het is zeker een aanrader om een snorkelmasker mee te nemen naar Mexico. Vaak is het water super helder en kun je prachtig snorkelen in ze zee, maar ook zeker in de cenotes! Wij hebben ons masker gebruikt in verschillende cenotes, het meer van Bacalar en in de zee. En ja, je ziet super mooie vissen, koraal en misschien zelfs een zeeschildpad!

12. Pittig eten mét koriander

Ik gruwel ervan, koriander. Maar in Mexico zit het bijna overal overheen en doorheen. Hou je net zoals mij niet van koriander, dan is het handig het volgende zinnetje even goed te leren: sin cilantro, por favor. Daarnaast is het Mexicaanse eten vaak ook erg pittig. Gelukkig doen ze eigenlijk alle pittige sauzen apart serveren. Kijk, ruik en proef dus even goed van te voren of het pittig is of niet. Daarnaast is het ook verstandig aan te geven als je geen spicy food wilt.

Hebben jullie nog handige tips om het lijstje mee aan te vullen?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *