Reinigers, waar is wat voor?

Ons gezicht reinigen na een vermoeide dag is echt een must.  Lekker clean je bed in zonder nog een restje make-up op je gezicht te hebben. Er is geen fijner gevoel om schoon je bed in te gaan. Maar de keus uit make-up removers en reinigings middelen is echt enorm. Hoe weetje nou wat jij moet hebben en wat waarvoor eigenlijk bedoeld is. Ik kreeg er veel vragen over dus vandaar dat ik er vandaag een artikel aan besteed.

Je kent het wel, je wilt gewoon je make-up eraf halen maar met wat? Je hebt natuurlijk een gewone make-up remover. Maar moet dit met olie of zonder olie of toch maar een water zijn. Wil je een echte cleanser gebruiken dat een beetje schuimt of ga je toch liever voor een melk. En dan hebben we ook nog tonic, waar is dat dan weer goed voor? Als ik voor het schap sta bij de Kruidvat zie ik door de bomen het bos niet meer en allemaal middeltjes staren me aan en vraag me af waar het goed voor is.

Lotion:

Lotion is een veelvoorkomend product, zoals je ziet heeft de Kruidvat in grote flessen en Bourjois ook. Lotion is ervoor bedoeld om je zeep en make-up resten van je gezicht te halen. De vorige zin zegt eigenlijk al genoeg, de resten. Lotion is niet echt een sterk product om het er 100% af te halen. Heb je dus maar een klein beetje make-up op wat er aan het einde van de dag toch bijna is afgesmolten dan kan je dit product prima gebruiken. Wil je voor het echte werk gaan dan raad ik je echt een echte remover te gebruiken. Maar aan het einde van de dag voor foundation enzo is het een prima product!

Oog make-up remover:

Ogen schoonmaken is vaak een klusje wat veel producten niet voor elkaar krijgen, hier heb je meestal een speciaal product voor nodig. Gebruik je oogschaduw met een oogschaduw basis? Dan is het al moeilijker te verwijderen dan dat je geen oogschaduw basis gebruikt. Mascara eraf halen met een simpel reiniging product is mij nog nooit gelukt, en vaak zijn die producten ook nog eens te agressief voor de ogen. Daarom raad ik altijd aan een make-up remover te gebruiken die speciaal voor de ogen is.

Alleen kies je voor een remover met of zonder olie? Wil je makkelijk je mascara eraf kunnen halen dan is een make-up remover op olie basis erg geschikt voor jou. Maar hou je niet van zo een vettig gevoel, heb je lenzen of heb je zelfs een vette huid? Laat dan alsjeblieft staan want dit is dan zeker geen geschikt product voor jou. Dan neem je er dus eentje zonder olie basis. Ik gebruik de oog make-up remover van Bourjois, en die vind echt ontzettend fijn, ik denk dat dit al mijn vijfde flesje is.

Cleansers:

Cleansers zijn producten wat je een klein beetje kan vergelijken met zeep. Je moet het op een natte huid aanbrengen en dan in masseren tot dat het gaat schuimen en op die manier reinig je je gezicht. Ik vind dit persoonlijk geen fijne manier van mijn gezicht schoonmaken. Maar maak jij altijd je gezicht onder de douche schoon dan kan het wel weer erg fijn zijn, want dit maakt je gezicht goed schoon en onder de douche is het hartstikke makkelijk te gebruiken. Je hebt een nat gezicht masseert het in en spoelt het dan vervolgens weer af.

Deze producten zijn alleen niet geschikt voor de ogen, hier heb je dan weer een ander product voor nodig. Uit eigen ervaring, dit doet enorm pijn als je het in de ogen krijgt!

Reinigingsmelk:

Veel mensen zijn er helemaal fan van! Je hebt een watje smeert er wat van dat melk op en je boent je gezicht schoon en het word ook nog eens lekker gevoed en ruikt vaak ook nog fijn. Een voordeel aan reinigingsmelk is dat het je huid niet uitdroogt en dus niet zo een trekkerig gevoel krijgt na het schoonmaken van je gezicht. Verder maakt het je gezicht prima schoon. Voor veel mensen is dit dus een fijn product en makkelijk in gebruik.

Ook vind ik reinigingsmelk niet goed genoeg voor de ogen, dus daar moet je ook weer een ander product voor gebruiken.

Tonic:

En dan hebben we nog de tonic’s. Dit is echt om de allerlaatste restjes van je gezicht af te halen en ook de restjes reinigings product wat je eventueel nog op je gezicht hebt zitten. Denk hierbij aan vieze reinigingsmelk of water. Je weet het nooit wat er allemaal blijft achter zitten.

Ook leg je met tonic een basis voor je dagcrème. Sta je ’s ochtends op en is je gezicht nog gewoon schoon? Maak hem nog eventjes goed schoon met een toner en breng daarna je dagcrème aan want dat is een perfecte basis en kan het goed opgenomen worden zonder afvalstoffen op je gezicht te hebben. Want je hebt de hele nacht ook gezweet en ga zo maar door, je gezicht is dus niet helemaal clean meer.

De volgorde van reinigigen is dus ook erg belangrijk:

 1. Begin het eerste met je ogen schoon te maken, doe dit met een speciale oog reiniger.
 2. Nu maak je je gezicht schoon met een reiniger wat jij fijn vind.
 3. Als laatste reinig je je gezicht dus nog met een tonic.
 4. En eventueel kan je nog een lekkere crème opsmeren maar dat is natuurlijk helemaal aan jezelf!
Nu ben ik wel benieuwd wat jullie reinigings ritueel is!

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reply
  charile
  6 december 2011 at 07:44

  Handig artikel :D

 • Reply
  Manon
  6 december 2011 at 08:05

  Erg fijn artikel om te lezen, wederom erg handige informatie!

 • Reply
  Shelley
  6 december 2011 at 15:03

  Handig artikel ! :)

 • Reply
  Jessica
  6 december 2011 at 18:49

  Heel handig artikel!
  Tonic trekt dan toch vanzelf in je huid he? Dus die hoef je toch niet af te spoelen geloof ik.

  Welke creme gebruik jij na het reinigen van je gezicht.

  • Reply
   Catharina
   6 december 2011 at 21:43

   Nee, die hoef je inderdaad niet af te spoelen. (:

 • Reply
  LottedeJ
  6 december 2011 at 18:56

  Ik volg de vier stappen zoals jij ze opnoemt. Dat werkt echt goed voor mijn huid en je gezicht voelt daarna zo lekker schoon aan!

 • Reply
  Nicole
  9 december 2011 at 18:41

  Handig artikel! Maar ik vroeg me nog iets af: Als je een dag geen make-up op doet, welke stappe kan je dan weglaten? Ofwel: wat is bedoeld op je make-up weg te halen en wat om je gezicht gewoon te reinigen/verzorgen?

  • Reply
   Aranka
   9 december 2011 at 23:43

   Als je geen make-up draagt kan je het beste je gezicht reinigen met een reinigings melk en daarna een toner gebruiken ;)

  Laat een reactie achter