Recept: Speculaas Boterkoek met amandelschaafsel

Recept: Speculaas Boterkoek met amandelschaafsel

Ik hou van speculaas én van boterkoek, maar wat nou als je deze beiden bij elkaar voegt? Dan krijg je een speculaas boterkoek! Bij deze woorden stroomde het water mij al in de mond, dit moest wel lekker zijn. En dat is het ook, dit is denk ik de lekkerste koek die ik ooit gehad heb en super simpel om te maken.

Recept: Speculaas Boterkoek met amandelschaafsel

Speculaas boterkoek

Dit is echt hemels, een speculaas boterkoek. Het beste van een boterkoek en speculaas in één. Het is vrij simpel om te maken en ontzettend lekker.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 1 boterkoek

Benodigdheden

  • Boterkoek springvorm

Ingrediënten
  

  • 250 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • handje amandelschaafsel
  • snufje zout

Instructies
 

  • Laat als eerst de boter op kamertemperatuur komen, dat kneedt makkelijker. Als de boter op kamertemperatuur is kunnen we het beslag gaan maken en de oven alvast voor verwarmen op 180 graden.
  • Doe de boter, basterd suiker, 1 ei, bloem, vanille suiker, speculaas kruiden en een snuf zout in een kom en kneed dit tot een smeuïge bal.
  • Vet ondertussen het bakblik of de springvorm goed in en verdeel het deeg over de bodem. Druk alles goed aan en zorg dat de bovenkant mooi glad is. Je kunt eventueel met een vork er nog lijntjes in trekken.
  • Bestrijk vervolgens de bovenkant met een door elkaar geklopt ei en strooi er wat amandelschaafsel overheen als je dat lekker vindt.
  • Vervolgens gaat de speculaas boterkoek voor 25 tot 30 minuten in de oven op 180 graden. Kijk bij 25 minuten of hij al mooi bruin is geworden, zo niet moet hij nog 5 minuutjes langer.
  • Haal de boterkoek uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. Als hij net uit de oven komt is hij nog helemaal zacht door de boter, maar nadat hij afgekoeld is, is hij mooi stevig.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat mij weten hoe het was!

Recept: Speculaas Boterkoek met amandelschaafsel

Recept: Speculaas Boterkoek met amandelschaafsel

Echt, dit is denk ik een van de lekkerste recepten die ik ooit heb gemaakt. Zoals ik al zei ben ik gek op speculaas en boterkoek en dit is het beste van beide. De koek smaakt heerlijk naar speculaas en het amandelschaafsel geeft het net even wat extra’s. De heerlijke smeuïge boterkoek smelt in de mond, zo lekker dit. Ik weet zeker als je dit namaakt je staat te watertanden, zo lekker is het.

Dit vind je misschien ook leuk

19 reacties

  • Reply
    Helen
    7 november 2018 at 15:48

    Ziet er heerlijk uit Aranka!

  • Reply
    racheltjuh
    7 november 2018 at 16:00

    zo heerlijk dit he :D ziet er goed uit

  • Reply
    Eveline Fleur
    7 november 2018 at 16:08

    Wauw dit ziet er lekker uit zeg! Ik sta nu al te watertanden hoor haha.

  • Reply
    Mimi
    7 november 2018 at 16:32

    Lekker zeg en perfecte timing ook!

  • Reply
    Quinty
    7 november 2018 at 16:40

    Ik weet wel wat ik ga bakken dit weekend! Dit ziet er zoo lekker uit.

    • Reply
      Aranka
      7 november 2018 at 16:44

      Dat is het ook!

  • Reply
    Rosemarijn
    7 november 2018 at 17:38

    Ziet er mega lekker uit, ik ga het denk ik maken voor mijn broer die vrijdag geopereerd wordt! Thanks voor het recept :)

  • Reply
    Kelly
    7 november 2018 at 19:05

    Oh lekker! Dit receptje sla ik op :)

  • Reply
    Mariska
    7 november 2018 at 19:14

    Dit ziet er inderdaad echt goddelijk uit, heerlijk!

  • Reply
    Evelien
    7 november 2018 at 20:38

    Wat ziet dat er weer heerlijk uit, meis! Ik krijg er helemaal trek in nu.. Leuk om te maken in het najaar, vind ik! en wat een prachtige foto’s heb je weer gemaakt <3

    • Reply
      Aranka
      8 november 2018 at 09:57

      Dankjewel lieve Evelien! We zouden eigenlijk weer eens sushi moeten gaan eten, de laatste keer was 6 jaar geleden ofzo? Haha!

  • Reply
    Kimberley
    7 november 2018 at 21:39

    Ziet er lekker uit! Gebruik je hiervoor helemaal geen mixer? Lijkt me lastig om met de hand te kneden.

    • Reply
      Aranka
      7 november 2018 at 23:25

      Jawel! Ik heb een mixer met deeghaken gebruikt!

  • Reply
    aboutsbstyle
    8 november 2018 at 12:36

    Dit klinkt echt zalig, loop direct te watertanden als ik dit zie. Deze sla ik even op en wie weet over twee weken in mijn vakantie. Liefs soraya

  • Reply
    Vera
    8 november 2018 at 14:54

    Dit recept klinkt zo lekker!! Ga het zeker bewaren om rond de Sinterklaas te maken.

  • Reply
    Maria
    10 november 2018 at 15:37

    Heerlijk recept, dankjewel! Ik heb zelf ook nog amandelspijs toegevoegd in het midden van de koek… echt een guilty pleasure

  • Reply
    Gerda
    26 oktober 2020 at 18:27

    Hoikes met gewone bloem of zelfrijzende?
    Ziet heeerlijk uit. Ook proberen

    • Reply
      Aranka
      26 oktober 2020 at 18:41

      Gewone! De boterkoek hoeft niet te rijzen :)

  • Reply
    Recept: Cake met gevulde speculaas stukken | byAranka.nl
    10 november 2021 at 13:55

    […] Hebben jullie alweer zin in de wat koudere dagen en de lekkere recepten die daarbij horen? Ik vind het echt heerlijk om met dit weer en deze tijd van het jaar in de keuken te staan. Mocht je trouwens van speculaas én boterkoek houden? Dan heb ik hier nog een fantastisch recept voor een speculaas boterkoek! […]

  • Laat een reactie achter