Recept: Speculaas Boterkoek met amandelschaafsel

Recept: Speculaas Boterkoek

Ik hou van speculaas én van boterkoek, maar wat nou als je deze beiden bij elkaar voegt? Dan krijg je een speculaas boterkoek! Bij deze woorden stroomde het water mij al in de mond, dit moest wel lekker zijn. En dat is het ook, dit is denk ik de lekkerste koek die ik ooit gehad heb en super simpel om te maken.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels speculaas kruiden
  • amandelschaafsel
  • snufje zout

Je kunt de boterkoek in een speciale boterkoek bakvorm maken zoals ik heb gedaan. Heb je deze niet, dan werkt een springvorm ook prima.

Recept: Speculaas Boterkoek

Laat als eerst de boter op kamertemperatuur komen, dat kneedt makkelijker. Als de boter op kamertemperatuur is kunnen we het beslag gaan maken en de oven alvast voor verwarmen op 180 graden.

Doe de boter, basterd suiker, 1 ei, bloem, vanille suiker, speculaas kruiden en een snuf zout in een kom en kneed dit tot een smeuige bal.

Vet ondertussen het bakblik of de springvorm goed in en verdeel het deeg over de bodem. Druk alles goed aan en zorg dat de bovenkant mooi glad is. Je kunt eventueel met een vork er nog lijntjes in trekken.

Bestrijk vervolgens de bovenkant met een door elkaar geklopt ei en strooi er wat amandelschaafsel overheen als je dat lekker vindt.

Vervolgens gaat de speculaas boterkoek voor 25 tot 30 minuten in de oven op 180 graden. Kijk bij 25 minuten of hij al mooi bruin is geworden, zo niet moet hij nog 5 minuutjes langer.

Haal vervolgens de boterkoek uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. Als hij net uit de oven komt is hij nog helemaal zacht door de boter, maar nadat hij afgekoeld is, is hij mooi stevig.

Recept: Speculaas Boterkoek

Echt, dit is denk ik een van de lekkerste recepten die ik ooit heb gemaakt. Zoals ik al zei ben ik gek op speculaas en boterkoek en dit is het beste van beide. De koek smaakt heerlijk naar speculaas en het amandelschaafsel geeft het net even wat extra’s. De heerlijke smeuïge boterkoek smelt in de mond, zo lekker dit. Ik weet zeker als je dit namaakt je staat te watertanden, zo lekker is het.

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

  • Beantwoorden
    Helen
    7 november 2018

    Ziet er heerlijk uit Aranka!

  • Beantwoorden
    racheltjuh
    7 november 2018

    zo heerlijk dit he :D ziet er goed uit

  • Beantwoorden
    Eveline Fleur
    7 november 2018

    Wauw dit ziet er lekker uit zeg! Ik sta nu al te watertanden hoor haha.

  • Beantwoorden
    Mimi
    7 november 2018

    Lekker zeg en perfecte timing ook!

  • Beantwoorden
    Quinty
    7 november 2018

    Ik weet wel wat ik ga bakken dit weekend! Dit ziet er zoo lekker uit.

  • Beantwoorden
    Rosemarijn
    7 november 2018

    Ziet er mega lekker uit, ik ga het denk ik maken voor mijn broer die vrijdag geopereerd wordt! Thanks voor het recept :)

  • Beantwoorden
    Kelly
    7 november 2018

    Oh lekker! Dit receptje sla ik op :)

  • Beantwoorden
    Mariska
    7 november 2018

    Dit ziet er inderdaad echt goddelijk uit, heerlijk!

  • Beantwoorden
    Evelien
    7 november 2018

    Wat ziet dat er weer heerlijk uit, meis! Ik krijg er helemaal trek in nu.. Leuk om te maken in het najaar, vind ik! en wat een prachtige foto’s heb je weer gemaakt <3

    • Beantwoorden
      Aranka
      8 november 2018

      Dankjewel lieve Evelien! We zouden eigenlijk weer eens sushi moeten gaan eten, de laatste keer was 6 jaar geleden ofzo? Haha!

  • Beantwoorden
    Kimberley
    7 november 2018

    Ziet er lekker uit! Gebruik je hiervoor helemaal geen mixer? Lijkt me lastig om met de hand te kneden.

  • Beantwoorden
    aboutsbstyle
    8 november 2018

    Dit klinkt echt zalig, loop direct te watertanden als ik dit zie. Deze sla ik even op en wie weet over twee weken in mijn vakantie. Liefs soraya

  • Beantwoorden
    Vera
    8 november 2018

    Dit recept klinkt zo lekker!! Ga het zeker bewaren om rond de Sinterklaas te maken.

  • Beantwoorden
    Maria
    10 november 2018

    Heerlijk recept, dankjewel! Ik heb zelf ook nog amandelspijs toegevoegd in het midden van de koek… echt een guilty pleasure

  • Geef een reactie