Ik hou van speculaas én van boterkoek, maar wat nou als je deze beiden bij elkaar voegt? Dan krijg je een speculaas boterkoek! Bij deze woorden stroomde het water mij al in de mond, dit moest wel lekker zijn. En dat is het ook, dit is denk ik de lekkerste koek die ik ooit gehad heb en super simpel om te maken.

Speculaas boterkoek
Dit is echt hemels, een speculaas boterkoek. Het beste van een boterkoek en speculaas in één. Het is vrij simpel om te maken en ontzettend lekker.
Benodigdheden
- Boterkoek springvorm
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 200 gram roomboter
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- handje amandelschaafsel
- snufje zout
Instructies
- Laat als eerst de boter op kamertemperatuur komen, dat kneedt makkelijker. Als de boter op kamertemperatuur is kunnen we het beslag gaan maken en de oven alvast voor verwarmen op 180 graden.
- Doe de boter, basterd suiker, 1 ei, bloem, vanille suiker, speculaas kruiden en een snuf zout in een kom en kneed dit tot een smeuïge bal.
- Vet ondertussen het bakblik of de springvorm goed in en verdeel het deeg over de bodem. Druk alles goed aan en zorg dat de bovenkant mooi glad is. Je kunt eventueel met een vork er nog lijntjes in trekken.
- Bestrijk vervolgens de bovenkant met een door elkaar geklopt ei en strooi er wat amandelschaafsel overheen als je dat lekker vindt.
- Vervolgens gaat de speculaas boterkoek voor 25 tot 30 minuten in de oven op 180 graden. Kijk bij 25 minuten of hij al mooi bruin is geworden, zo niet moet hij nog 5 minuutjes langer.
- Haal de boterkoek uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. Als hij net uit de oven komt is hij nog helemaal zacht door de boter, maar nadat hij afgekoeld is, is hij mooi stevig.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat mij weten hoe het was!
Echt, dit is denk ik een van de lekkerste recepten die ik ooit heb gemaakt. Zoals ik al zei ben ik gek op speculaas en boterkoek en dit is het beste van beide. De koek smaakt heerlijk naar speculaas en het amandelschaafsel geeft het net even wat extra’s. De heerlijke smeuïge boterkoek smelt in de mond, zo lekker dit. Ik weet zeker als je dit namaakt je staat te watertanden, zo lekker is het.
19 reacties
Helen
7 november 2018 at 15:48Ziet er heerlijk uit Aranka!
racheltjuh
7 november 2018 at 16:00zo heerlijk dit he :D ziet er goed uit
Eveline Fleur
7 november 2018 at 16:08Wauw dit ziet er lekker uit zeg! Ik sta nu al te watertanden hoor haha.
Mimi
7 november 2018 at 16:32Lekker zeg en perfecte timing ook!
Quinty
7 november 2018 at 16:40Ik weet wel wat ik ga bakken dit weekend! Dit ziet er zoo lekker uit.
Aranka
7 november 2018 at 16:44Dat is het ook!
Rosemarijn
7 november 2018 at 17:38Ziet er mega lekker uit, ik ga het denk ik maken voor mijn broer die vrijdag geopereerd wordt! Thanks voor het recept :)
Kelly
7 november 2018 at 19:05Oh lekker! Dit receptje sla ik op :)
Mariska
7 november 2018 at 19:14Dit ziet er inderdaad echt goddelijk uit, heerlijk!
Evelien
7 november 2018 at 20:38Wat ziet dat er weer heerlijk uit, meis! Ik krijg er helemaal trek in nu.. Leuk om te maken in het najaar, vind ik! en wat een prachtige foto’s heb je weer gemaakt <3
Aranka
8 november 2018 at 09:57Dankjewel lieve Evelien! We zouden eigenlijk weer eens sushi moeten gaan eten, de laatste keer was 6 jaar geleden ofzo? Haha!
Kimberley
7 november 2018 at 21:39Ziet er lekker uit! Gebruik je hiervoor helemaal geen mixer? Lijkt me lastig om met de hand te kneden.
Aranka
7 november 2018 at 23:25Jawel! Ik heb een mixer met deeghaken gebruikt!
aboutsbstyle
8 november 2018 at 12:36Dit klinkt echt zalig, loop direct te watertanden als ik dit zie. Deze sla ik even op en wie weet over twee weken in mijn vakantie. Liefs soraya
Vera
8 november 2018 at 14:54Dit recept klinkt zo lekker!! Ga het zeker bewaren om rond de Sinterklaas te maken.
Maria
10 november 2018 at 15:37Heerlijk recept, dankjewel! Ik heb zelf ook nog amandelspijs toegevoegd in het midden van de koek… echt een guilty pleasure
Gerda
26 oktober 2020 at 18:27Hoikes met gewone bloem of zelfrijzende?
Ziet heeerlijk uit. Ook proberen
Aranka
26 oktober 2020 at 18:41Gewone! De boterkoek hoeft niet te rijzen :)
Recept: Cake met gevulde speculaas stukken | byAranka.nl
10 november 2021 at 13:55[…] Hebben jullie alweer zin in de wat koudere dagen en de lekkere recepten die daarbij horen? Ik vind het echt heerlijk om met dit weer en deze tijd van het jaar in de keuken te staan. Mocht je trouwens van speculaas én boterkoek houden? Dan heb ik hier nog een fantastisch recept voor een speculaas boterkoek! […]