Ik vind een mosterdsoepje altijd heerlijk, als we ergens uit eten gaan en ik zie dat op de menukaart staan bestel ik het eigenlijk altijd. Ik dacht dat dat heel lastig was zelf te maken, maar dat bleek niet zo te zijn. Met dit recept heb je binnen een kwartier een zelfgemaakte mosterdsoep klaar die echt heerlijk is!
Mosterdsoep met spekjes
Voor in het weekend vind ik het altijd lekker een grote pan soep te maken. Dit doe ik dan vaak al op zaterdag, zodat we er zaterdag alvast van kunnen eten en zondag lekker kunnen opwarmen met een stukje brood en een borrelhapje erbij. Ideaal zo voor het weekend. Ik vind een simpele groentesoep of kippensoep altijd heerlijk, maar deze mosterdsoep met spekjes is ook wel echt een grote favoriet.
Welke mosterd gebruik je voor mosterdsoep?
Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar je hebt echt ontzettend veel soorten mosterd. Toen ik nog niet zo bekend met mosterd was stond ik uren voor het vak te twijfelen welke mosterd ik nou moest gebruiken. Zeker voor de soep. De Franse mosterd is de gladde mosterd zonder stukjes die vrij scherp van smaak is en dan heb je ook nog de grove mosterd die wat lichter van smaak is maar waar je nog de mosterdzaden in ziet zitten.
Zelf gebruik ik graag de grove mosterd voor de soep, omdat dat een lekkere volle smaak heeft en je de mosterdzaadjes dan ook nog in de soep zit zitten waardoor je echt het gevoel krijgt dat je een mosterdsoep eet.
Varieer met vegetarische spekjes of zalm
Wil je een vegetarische mosterdsoep, maar toch de krokante bite van de spekjes? Dat kan! Tegenwoordig kun je vrijwel overal vegetarische spekreepjes kopen die je dan over de mosterdsoep heen serveert. Hou je niet zo van spekjes maar wel van zalm? Zalm is ook een perfecte topping voor mosterdsoep, stiekem misschien nog wel lekkerder.
Mosterdsoep met spekjes en bosui
Ingrediënten
- 1 liter water
- 1 blokje kippenbouillon
- 100 mililiter (kook)room
- 50 gram bloem
- 3 eetlepels grove mosterd
- 3 bosuitjes
- 1 bakje uitgebakken spekjes
- 1 snuf knoflookpoeder
- peper + zout
Instructies
- Breng een liter water aan de kook met daarin een kippenbouillon blokje en de kruiden (peper, zout en het knoflookpoeder).
- Snijd ondertussen de bosui in kleine ringetjes en voeg die toe aan het water.
- Als het bouillon blokje goed opgenomen is voeg je de mosterd toe en zeef je de bloem door de soep en roer je het meteen goed door. Je kunt de bloem er ook gewoon in doen maar dan moet je goed opletten dat je geen klontjes krijgt.
- Bak de spekjes uit of koop kant en klare uitgebakken spekjes.
- Voeg de room en de spekjes toe en roer alles goed door.
- Garneer met wat overgebleven bosuitjes.
10 reacties
Dit lijkt me heerlijk zeker nu het buiten zo kil en koud is ??
Oooihhh dit maak ik ook geregeld. Ik smelt een klein beetje roomboter en daarin een gesnippert uitje glazig laten worden en dan de bloem en het bouillonblokje even meebakken. Dan kokend water erop (waterkoker) en een flinke eetlepel mosterd. Goed roeren en smullen maar!!
Nét andersom dus, maar even lekker
Ik heb nog nooit mosterdsoep gehad, maar dit recept klinkt érg lekker! :)
Oeh gelijk je recept geprint, dit ga ik maken!!
Dit is lekkere soep! Ook in de zomer.
Mmm lekker en helemaal niet moeilijk om te maken :-)
Dat ziet er heerlijk uit, niet complex en wat een leuk soepkommetje, waar kun je die kopen?
Die zijn van Gusta, ooit uit een kerstpakket
Kun je ook in plaats van knoflook poeder een teentje knoflook meebakken met de spekjes?
Hoeveel knoflookpoeder, zout en peper moet je toevoegen?