Recept: Kniepertjes & Nieuwjaarsrolletjes

 photo Kniepertjes3_zps97b403bd.png

Mijn tante maakt elk jaar weer een hele berg Kniepertjes (of ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd) en wij zijn er groot fan van! Vandaag kwam ze ook weer een doosje vol brengen en ze wilde natuurlijk wel het recept delen. Want ze zijn echt heerlijk! Een traditioneel recept uit Noord Nederland, maar het is zo lekker dit zoete, dunne koekje wat rondom oud en nieuw wordt gegeten.

 photo Kniepertjes_zps07b54d4d.png

Voor de kniepertjes heb je wel een speciaal ijzer nodig, met een wafelijzer worden ze te dik en dat is toch minder lekker. Op bol.com of Coolblue kun je deze kniepertjes ijzers kopen of bestellen.

 photo Kniepertjes2_zps5f07fed1.png

Recept: Kniepertjes

Kniepertjes

Rond oud en nieuw vind ik het heerlijk om kniepertjes te eten. Met dit recept maak je heerlijk dunne en knapperige kniepertjes.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 100 kniepertjes

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem
  • 150 gram roomboter
  • 250 gram suiker
  • 500 mililiter water
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snuf kaneel

Instructies

  1. Verwarm eerst het ijzer voor zodat het goed warm is wanneer we het gaan gebruiken. Smelt de boter au bain en als het gesmolten is voeg je er de suiker en eieren aan toe en meng dit is een crèmeachtige substantie.
  2. Meng nu voorzichtig en al roerend de andere ingrediënten toe aan het beslag.
  3. Giet nu voorzichtig wat beslag op het ijzer, een half volle juslepel is meer dan genoeg. Ze moeten niet te dik worden, want anders worden ze niet zo knapperig en krokant. Bak de kniepertjes gaar tot het lampje van het ijzer uit gaat.
  4. Haal daarna voorzichtig het kniepertje van de plaat af en laat hem afkoelen!
  5. Een traditie is om ze op te rollen voor het nieuwe jaar, dit doen wij niet omdat dat zoveel ruimte in beslag neemt (met dit recept kan je wel 100 kniepertjes bakken) maar dat doe je heel gemakkelijk om ze nog heet op bakpapier rondom een pollepel te draaien en daarna af te laten koelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat mij weten hoe het was!

 photo Kniepertjes1_zps8f830e4c.png

Recept kniepertjes

En zo maak je heel makkelijk kniepertjes, stiekem vind ik dit nog lekkerder dan oliebollen en appelbeignets. Hopelijk hebben jullie nog last minute iets aan mijn recept! Eetmakelijk!

Dit vind je misschien ook leuk

25 reacties

  • Reply
    Kimberley
    31 december 2013 at 14:02

    Grappig, doet me denken aan die koekjes die je vaak bij een ijscoupe krijgt :)

    • Reply
      Aranka
      31 december 2013 at 14:04

      Het lijkt daar ook wel een beetje op, maar deze zijn zoeter en krokanter!

      • Reply
        Wielly
        29 december 2022 at 17:25

        Klopt is met minder kaneel er in.

  • Reply
    Sylvia
    31 december 2013 at 14:36

    In december horen ze gewoon plat , als je ze oprolt zijn het nieuwjaarsrolletjes wat pas vanaf 1 januari mag ,de gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen. Op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar. ook worden de echte kniepertjes van deeg gemaakt en niet van beslag zoals de rolletjes

    • Reply
      Aranka
      31 december 2013 at 14:40

      Wat leuk om de achterliggende gedachte hierover te weten! Thanks, maar ze zijn in ieder geval heerlijk!

  • Reply
    chucky1012
    31 december 2013 at 14:49

    Leuk en het ziet er heerlijk uit! ;-)

  • Reply
    Kiss & Make-up
    31 december 2013 at 14:50

    Hmmm niet direct iets voor mij denk ik. Tenzij je er een laagje chocolade overgooit misschien ;-)

  • Reply
    allsweetbeauty
    31 december 2013 at 14:51

    Ziet er erg lekker uit!

  • Reply
    iscreambeauty
    31 december 2013 at 14:54

    Dit is iets typisch Twents toch? Tenminste dat hoorde ik laatst! Ik vind ze wel erg lekker!

  • Reply
    Milou
    31 december 2013 at 14:59

    Oeeeee, deze vind ik zo lekker!!!!!!!! :)

  • Reply
    martinaa89
    31 december 2013 at 15:09

    Lekkerrrrrr

  • Reply
    Danique
    31 december 2013 at 15:27

    O yummy! Dit lijkt me lekker!

  • Reply
    Kelly
    31 december 2013 at 15:42

    Ziet er lekker uit!

  • Reply
    MySimplySpecial
    31 december 2013 at 16:00

    Ik kende ze nog niet!

  • Reply
    Anne Solveig
    31 december 2013 at 16:50

    Lekker!

  • Reply
    Angelique
    31 december 2013 at 17:39

    ooooh die zijn zo lekker met een beetje suiker en slagroom :-) Alvast een gelukkig en gezond nieuwjaar toe gewenst! :-)

  • Reply
    femketje
    31 december 2013 at 17:45

    oeh lijkt me best lekker :D

  • Reply
    Bianca
    31 december 2013 at 17:52

    Ze zien er alvast heel leuk uit ^^

  • Reply
    Marina Monjé
    31 december 2013 at 19:24

    Dat doet me denken aan de suikerwafeltjes die me oma altijd bakte in december, wij en ook de buren smulde ervan :)

  • Reply
    Jana
    31 december 2013 at 19:34

    Ooh jummie! :) x

  • Reply
    Fashion meets Beauty
    1 januari 2014 at 13:55

    Bij mij thuis is het traditie om tussen Kerst en Oud&Nieuw kniepertjes te maken (om een klein weeshuis mee te voeden). Het deeg is trouwens ook erg lekker, ik snoep er altijd wel een paar tijdens het bakken :D

  • Reply
    Hanna
    1 januari 2014 at 18:20

    Super lekker! Krijg er gelijk zin in. Ook hele mooie foto’s heb je ervan gemaakt.

  • Reply
    Sanne
    2 januari 2014 at 14:06

    Dit recept lijkt meer op dat van rolletjes dan van kniepertjes! Ik ken het zo dat rolletjes met een vloeibaar mengsel wordt gemaakt (zoals dit) en dat kniepertjes gemaakt worden van deegbolletjes (dus zonder water en met meer suiker). Zo hebben wij dat in ieder geval weer gedaan deze kerstvakantie :). Een geweldige traditie in voornamelijk Drenthe!

  • Reply
    mieke
    24 november 2015 at 15:35

    waarom zijn er mensen die het deeg een nacht in de koelkast zetten?

  • Reply
    Helga
    30 december 2020 at 08:58

    In de meeste recepten is de verhouding bloem en suiker gelijk. Jij gebruikt de helft zoveel suiker. Klopt dit? Zou fijn zijn, want ik wil ze graag minder zoet.

  • Laat een reactie achter