Mijn tante maakt elk jaar weer een hele berg Kniepertjes (of ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd) en wij zijn er groot fan van! Vandaag kwam ze ook weer een doosje vol brengen en ze wilde natuurlijk wel het recept delen. Want ze zijn echt heerlijk! Een traditioneel recept uit Noord Nederland, maar het is zo lekker dit zoete, dunne koekje wat rondom oud en nieuw wordt gegeten.
Voor de kniepertjes heb je wel een speciaal ijzer nodig, met een wafelijzer worden ze te dik en dat is toch minder lekker. Op bol.com of Coolblue kun je deze kniepertjes ijzers kopen of bestellen.

Kniepertjes
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 150 gram roomboter
- 250 gram suiker
- 500 mililiter water
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snuf kaneel
Instructies
- Verwarm eerst het ijzer voor zodat het goed warm is wanneer we het gaan gebruiken. Smelt de boter au bain en als het gesmolten is voeg je er de suiker en eieren aan toe en meng dit is een crèmeachtige substantie.
- Meng nu voorzichtig en al roerend de andere ingrediënten toe aan het beslag.
- Giet nu voorzichtig wat beslag op het ijzer, een half volle juslepel is meer dan genoeg. Ze moeten niet te dik worden, want anders worden ze niet zo knapperig en krokant. Bak de kniepertjes gaar tot het lampje van het ijzer uit gaat.
- Haal daarna voorzichtig het kniepertje van de plaat af en laat hem afkoelen!
- Een traditie is om ze op te rollen voor het nieuwe jaar, dit doen wij niet omdat dat zoveel ruimte in beslag neemt (met dit recept kan je wel 100 kniepertjes bakken) maar dat doe je heel gemakkelijk om ze nog heet op bakpapier rondom een pollepel te draaien en daarna af te laten koelen.
Recept kniepertjes
En zo maak je heel makkelijk kniepertjes, stiekem vind ik dit nog lekkerder dan oliebollen en appelbeignets. Hopelijk hebben jullie nog last minute iets aan mijn recept! Eetmakelijk!
25 reacties
Kimberley
31 december 2013 at 14:02Grappig, doet me denken aan die koekjes die je vaak bij een ijscoupe krijgt :)
Aranka
31 december 2013 at 14:04Het lijkt daar ook wel een beetje op, maar deze zijn zoeter en krokanter!
Wielly
29 december 2022 at 17:25Klopt is met minder kaneel er in.
Sylvia
31 december 2013 at 14:36In december horen ze gewoon plat , als je ze oprolt zijn het nieuwjaarsrolletjes wat pas vanaf 1 januari mag ,de gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen. Op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar. ook worden de echte kniepertjes van deeg gemaakt en niet van beslag zoals de rolletjes
Aranka
31 december 2013 at 14:40Wat leuk om de achterliggende gedachte hierover te weten! Thanks, maar ze zijn in ieder geval heerlijk!
chucky1012
31 december 2013 at 14:49Leuk en het ziet er heerlijk uit! ;-)
Kiss & Make-up
31 december 2013 at 14:50Hmmm niet direct iets voor mij denk ik. Tenzij je er een laagje chocolade overgooit misschien ;-)
allsweetbeauty
31 december 2013 at 14:51Ziet er erg lekker uit!
iscreambeauty
31 december 2013 at 14:54Dit is iets typisch Twents toch? Tenminste dat hoorde ik laatst! Ik vind ze wel erg lekker!
Milou
31 december 2013 at 14:59Oeeeee, deze vind ik zo lekker!!!!!!!! :)
martinaa89
31 december 2013 at 15:09Lekkerrrrrr
Danique
31 december 2013 at 15:27O yummy! Dit lijkt me lekker!
Kelly
31 december 2013 at 15:42Ziet er lekker uit!
MySimplySpecial
31 december 2013 at 16:00Ik kende ze nog niet!
Anne Solveig
31 december 2013 at 16:50Lekker!
Angelique
31 december 2013 at 17:39ooooh die zijn zo lekker met een beetje suiker en slagroom :-) Alvast een gelukkig en gezond nieuwjaar toe gewenst! :-)
femketje
31 december 2013 at 17:45oeh lijkt me best lekker :D
Bianca
31 december 2013 at 17:52Ze zien er alvast heel leuk uit ^^
Marina Monjé
31 december 2013 at 19:24Dat doet me denken aan de suikerwafeltjes die me oma altijd bakte in december, wij en ook de buren smulde ervan :)
Jana
31 december 2013 at 19:34Ooh jummie! :) x
Fashion meets Beauty
1 januari 2014 at 13:55Bij mij thuis is het traditie om tussen Kerst en Oud&Nieuw kniepertjes te maken (om een klein weeshuis mee te voeden). Het deeg is trouwens ook erg lekker, ik snoep er altijd wel een paar tijdens het bakken :D
Hanna
1 januari 2014 at 18:20Super lekker! Krijg er gelijk zin in. Ook hele mooie foto’s heb je ervan gemaakt.
Sanne
2 januari 2014 at 14:06Dit recept lijkt meer op dat van rolletjes dan van kniepertjes! Ik ken het zo dat rolletjes met een vloeibaar mengsel wordt gemaakt (zoals dit) en dat kniepertjes gemaakt worden van deegbolletjes (dus zonder water en met meer suiker). Zo hebben wij dat in ieder geval weer gedaan deze kerstvakantie :). Een geweldige traditie in voornamelijk Drenthe!
mieke
24 november 2015 at 15:35waarom zijn er mensen die het deeg een nacht in de koelkast zetten?
Helga
30 december 2020 at 08:58In de meeste recepten is de verhouding bloem en suiker gelijk. Jij gebruikt de helft zoveel suiker. Klopt dit? Zou fijn zijn, want ik wil ze graag minder zoet.