Mijn tante maakt elk jaar weer een hele berg Kniepertjes (of ook wel nieuwjaarsrolletjes of knieperties genoemd) en wij zijn er groot fan van! Vandaag kwam ze ook weer een doosje vol brengen en ze wilde natuurlijk wel het recept delen. Want ze zijn echt heerlijk! Een traditioneel recept uit Noord Nederland, maar het is zo lekker dit zoete, dunne koekje wat rondom oud en nieuw wordt gegeten.
Recept voor zelf kniepertjes maken
Er zijn veel verschillende recepten op het internet voor kniepertjes te vinden. Ik maak ze zelf met veel water zodat de kniepertjes lekker dun en super krokant worden. Het water verdampt tijdens het bakken waardoor er een heerlijk krokant en dun wafeltje overblijft, zo zijn ze echt het lekkerst als je het mij vraagt. Sommige mensen maken ook deegballetjes voor de kniepertjes, maar daardoor worden de kniepertjes een stuk minder dun en krokant.
Voor de kniepertjes heb je wel een speciaal ijzer nodig, met een wafelijzer worden ze te dik en dat is toch minder lekker. Op bol.com of Coolblue kun je deze kniepertjes ijzers kopen of bestellen. Belangrijk is dat deze van Cloer is, dit is de echte voor de kniepertjes.
En zo maak je heel makkelijk kniepertjes, stiekem vind ik dit nog lekkerder dan oliebollen en appelbeignets.
Kniepertjes
Benodigdheden
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 150 gram roomboter
- 250 gram suiker
- 500 mililiter water
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snuf kaneel
Instructies
- Verwarm eerst het ijzer voor zodat het goed warm is wanneer we het gaan gebruiken. Ik gebruik het echte Cloer kniepertjesijzer en zet hem op stand 2. Wanneer het lampje uit gaat is het ijzer heet.
- Smelt de boter au bain en als het gesmolten is voeg je er de suiker en eieren aan toe en meng dit is een crèmeachtige substantie.
- Meng nu voorzichtig en al roerend de andere ingrediënten toe aan het beslag.
- Giet nu voorzichtig wat beslag op het ijzer, een half volle juslepel is meer dan genoeg. Ze moeten niet te dik worden, want anders worden ze niet zo knapperig en krokant. Bak de kniepertjes gaar tot het lampje van het ijzer uit gaat.
- Haal daarna voorzichtig het kniepertje van de plaat af en laat hem afkoelen, ik doe dit met een vorkje.
- Een traditie is om ze op te rollen voor het nieuwe jaar, dit doen wij niet omdat dat zoveel ruimte in beslag neemt (met dit recept kan je wel 100 kniepertjes bakken) maar dat doe je heel gemakkelijk om ze nog heet op bakpapier rondom een pollepel te draaien en daarna af te laten koelen.
Platte of opgerolde kniepertjes?
Zelf maak ik altijd platte kniepertjes omdat ik deze makkelijker op te bergen vind (zo passen ze gemakkelijk in een trommeltjes) en opgerolde kruimelen altijd zo erg tijdens het eten. Maar er zit wel degelijk een theorie achter de platte en opgerolde kniepertjes.
In het oude jaar eet je de kniepertjes plat, want het jaar is helemaal uitgerold. In het nieuwe jaar eet je de kniepertjes opgerold, want het nieuwe jaar moet zich nog ontvouwen. Vul ze dan ook lekker met een flinke dot slagroom!
31 reacties
Grappig, doet me denken aan die koekjes die je vaak bij een ijscoupe krijgt :)
Het lijkt daar ook wel een beetje op, maar deze zijn zoeter en krokanter!
Klopt is met minder kaneel er in.
Echt geen goed recept helaas.
Veel te weinig suiker, eerste paar veel te smaakloos. 300 boter, 500 meel, 700 suiker, 4x vanille suiker, 2 eieren en 1l water was beter.
Echt wel goed recept!! Verhoudingen zijn exact hetzelfde dan het recept in het boekje van Cloer. Knapperig en niet zo onwijs zoet, kan evt nog wat anijs bij
In december horen ze gewoon plat , als je ze oprolt zijn het nieuwjaarsrolletjes wat pas vanaf 1 januari mag ,de gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen. Op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar. ook worden de echte kniepertjes van deeg gemaakt en niet van beslag zoals de rolletjes
Wat leuk om de achterliggende gedachte hierover te weten! Thanks, maar ze zijn in ieder geval heerlijk!
Leuk en het ziet er heerlijk uit! ;-)
Hmmm niet direct iets voor mij denk ik. Tenzij je er een laagje chocolade overgooit misschien ;-)
Ziet er erg lekker uit!
Dit is iets typisch Twents toch? Tenminste dat hoorde ik laatst! Ik vind ze wel erg lekker!
Oeeeee, deze vind ik zo lekker!!!!!!!! :)
Lekkerrrrrr
O yummy! Dit lijkt me lekker!
Ziet er lekker uit!
Ik kende ze nog niet!
Lekker!
ooooh die zijn zo lekker met een beetje suiker en slagroom :-) Alvast een gelukkig en gezond nieuwjaar toe gewenst! :-)
oeh lijkt me best lekker :D
Ze zien er alvast heel leuk uit ^^
Dat doet me denken aan de suikerwafeltjes die me oma altijd bakte in december, wij en ook de buren smulde ervan :)
Ooh jummie! :) x
Bij mij thuis is het traditie om tussen Kerst en Oud&Nieuw kniepertjes te maken (om een klein weeshuis mee te voeden). Het deeg is trouwens ook erg lekker, ik snoep er altijd wel een paar tijdens het bakken :D
Super lekker! Krijg er gelijk zin in. Ook hele mooie foto’s heb je ervan gemaakt.
Dit recept lijkt meer op dat van rolletjes dan van kniepertjes! Ik ken het zo dat rolletjes met een vloeibaar mengsel wordt gemaakt (zoals dit) en dat kniepertjes gemaakt worden van deegbolletjes (dus zonder water en met meer suiker). Zo hebben wij dat in ieder geval weer gedaan deze kerstvakantie :). Een geweldige traditie in voornamelijk Drenthe!
waarom zijn er mensen die het deeg een nacht in de koelkast zetten?
In de meeste recepten is de verhouding bloem en suiker gelijk. Jij gebruikt de helft zoveel suiker. Klopt dit? Zou fijn zijn, want ik wil ze graag minder zoet.
Ik heb een oud recept van mijn moeder uit 1949 en daarbij moet je het beslag een dag vooruit maken zonder boter. De volgende dag boter smelten en 1 eetlepel slaolie toevoegen. Dit is vloeibaar
Ik vind dat omslachtig en maak het op de dag zelf en laat het even een half uurtje rusten, prima resultaat!
Er zijn veel verschillende recepten en ook het suiker is verschillend, zo kun je kristalsuiker lichtbruine basterd of witte basterdsuiker gebruiken. Ik gebruik ook wel geconfijte citroenrasp. Beetje expirimenteren kan geen kwaad.
Echt wel goed recept!! Verhoudingen zijn exact hetzelfde dan het recept in het boekje van Cloer. Knapperig en niet zo onwijs zoet, kan evt nog wat anijs bij
Maakt het nog uit watvoor bloem je gebruikt? Ik heb Zeeuws bloem staan. Maakt dit het lekkerder?
Jeetje Aranka, ik heb heel wat mensen kunnen trakteren op de platte koekjes ( december) en de rolletjes in januari.
Ze zijn heerlijk , leuk om te bakken en vrienden in een leuk trommetje te trakteren, Ik heb gele basterdsuiker en wat gemalen anijszaad gebruikt. Op advies van een oude dame in de winkel. Dankjewel 🙏