Ik hoop dat je je cookies aan hebt staan, anders loop je het recept van deze heerlijke jodenkoeken mis! Ik ben gek op jodenkoeken, het liefste eet ik een hele bus in mijn eentje leeg. Omdat het eigenlijk hele simpele koekjes zijn besloot ik ze zelf eens te maken en met succes, deze koeken zijn super makkelijk zelf te maken en ook nog eens heel erg lekker!
Wat heb je nodig?
– 200 gram boter
– 300 gram zeeuws bloem
– 100 gram witte basterd suiker
– 10 ml melk
– half zakje bakpoeder
– 1 tl kaneel
– snufje zout
– 1 zakje vanille suiker
Zeeuwse bloem wilde ik al een tijdje kopen maar normaal kan je dat alleen bij de molen of bakker kopen, maar nu heeft de Albert Heijn het ook met de Heel Holland Bakt weken! Zeeuwse bloem zorgt ervoor dat je koekjes lekker bros worden en niet zo hard. Je kan het ook vervangen door gewone bloem maar dan worden de koekjes een stuk harder.
Leg de boter eerst uit de koelkast en laat het een beetje op temperatuur komen. Snijd het vervolgens in blokjes en doe dit in een beslagkom. Voeg bij de boter ook de rest van de ingrediënten en dan kan het kneden beginnen! Kneed het tot een mooi glad en smeuïg deeg.
Na dat je er een bal van hebt gemaakt pak je deze in met plasic folie en legt het deeg daarna een uur te rusten in de koelkast. Zo kan de boter weer hard worden en kan je het makkelijker uitrollen zonder dat het zo plakt.
Doe wat meel op het aanrecht en rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte en steek met een vormpje koekjes uit het deeg.
Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 175 graden en leg de uitgestoken koekjes op het bakblik. Gebruik hieronder natuurlijk wel wat bakpapier. Daarna kunnen de koeken voor 18 minuten de oven in. Aangeraden werd 15 minuten maar wij vonden ze toen nog niet helemaal goed gaar, houd het dus even goed in de gaten.
Als de koeken klaar zijn leg je ze op een rooster om goed af te koelen, wat je dan overhoudt zijn heerlijke brosse jodenkoeken!
Ik kocht bij de Albert Heijn ook een koekjes stempel uit de Heel Holland Bakt collectie, super leuk om je koekjes hiermee te versieren!
Hmm! Dit recept is trouwens goed voor zo een 20 koekjes, dus voorlopig kun je genoeg jodenkoeken opeten! Wil je er minder maken, dan kun je natuurlijk het recept halveren!
Zo, dat was mijn geslaagde jodenkoeken experiment en het is echt ontzettend leuk en makkelijk om te maken! Eigenlijk heb je hiervoor alles wel in huis, alleen naar het Zeeuwse bloem moet je even zoeken, maar dat ligt nog 3 weken bij de Albert Heijn in de winkel dus ik zal zeker een pak voor de zekerheid inslaan! Eetsmakelijk!
❤
Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’
24 reacties
beautyforgirls
24 september 2014 at 15:31Ziet er heerlijk uit.
Liefs, xxx
dailycupofblablabla
24 september 2014 at 16:02Hè hè nu weet ik ook waar Zeeuws Bloem goed voor is.
Ziet er lekker uit…ik durf het risico niet om dit te bakken. Concept je mag 1 koekje ken ik niet.
Silvia
25 mei 2015 at 10:53Hi,
Ik neem gewone bloem maar vervang de helft ervan met maiszetmeel. Worden ze ook heerlijk bros.
Groetjes
Yudeska
24 september 2014 at 16:23Heerlijk! Ik heb zeeuwse bloem in huis dus ben benieuwd.
inspiredbylifee
24 september 2014 at 16:48Mooie foto’s! Ziet er lekker uit
Beau
24 september 2014 at 16:50Leuk! Mijn vader eet elke dag jodenkoeken, dus het is zeker iets om een keer te proberen!
Elsbet | La Vie Pure
24 september 2014 at 17:03Wow, supercool, net uit de winkel!
Tessa
24 september 2014 at 17:11Aah die wil ik maken! Ze lijken mij heerlijk, ik sla het receptje op :)
Liefs, Tessa
Danielle Springer
24 september 2014 at 17:12Wat een leuk recept. Vind jodenkoeken wel erg lekker voor af en toe. Het lijkt me leuk om dit recept ook eens te gaan maken
elegantic
24 september 2014 at 17:26Hmm, ziet er lekker uit!
MySimplySpecial
24 september 2014 at 18:15Wat een goed idee! Ga ik ook een keer doen.
edithmeijer
24 september 2014 at 18:30Heerlijk, ben gek op jodenkoeken en ze zijn goed gelukt!
Mariska
24 september 2014 at 18:46Ziet er heerlijk uit!
Croco Jill
24 september 2014 at 20:08Wow, die zouden zo uit de winkel kunnen komen! Mijn koekjes zien er nooit zo mooi uit, lekker recept!
Manon
24 september 2014 at 20:23Oeh jummie zo lijken ze me veel lekkerder dan die uit de winkel wat een prachtige foto’s heb je ook gemaakt!
Kelly Ooms
24 september 2014 at 21:14Hmmm lekker! Je foto’s zijn echt prachtig!
Maaike
24 september 2014 at 21:44Dit ziet er echt super lekker uit! Bedankt voor je recept, Aranka. Dit ga ik sowieso een keer proberen!
Esmée
25 september 2014 at 07:45Yummy, ik ben gek op jodenkoeken! Die van jou zien er heerlijk uit, ik sla dit recept zeker op :) x
chucky1012
25 september 2014 at 07:55Mmmmmm wat ziet dat er lekker uit. Ik zal dit recept noteren ;-)
Elisa Meuwese
25 september 2014 at 09:36Wat een heerlijk iets, nu nog een recept zonder suiker :)
chantal
12 maart 2015 at 22:37hoi!
Ziet er goed uit deze koekjes. 10 ml melk klopt dat zo weinig? Maar 1 eetlepel melk of zo?
Groetjes Chantal
Silvia
19 april 2015 at 12:44Hartelijk dank voor het super recept. Wij zijn gek op jodenkoek en ik moet ook steeds naar Duitsland voor familie pakjes mee nemen. Super! En ik heb ze gisteren gebakken en heb een tip wegens het Zeeuws Bloem. Had ik niet in huis en heb mij herinnerd dat mijn moeder vroeger steeds de helft van gewone bloem heeft vervangen met maiszetmeel voor het bakken van wafels. Dus heb ik het ook geprobeerd. Ik heb 150 g tarwebloem genomen en 150 g maiszetmeel van Ruf. Ze zijn heerlijk broos geworden. Super recept :)
Dora
19 april 2015 at 19:16Ze zijn super lekker, wat een goed recept. Ik vind je recepten trouwens vaak erug goed!!! Bedankt
Erna
8 september 2016 at 15:22Hoi, weet jij of Zeeuwse meel glutenvrij is?