Recept: Hollandse Erwtensoep (snert)

Recept: Hollandse Erwtensoep (snert)

Ik zei laatst dat mijn moeder de beste groentesoep kan maken, maar mijn schoonmoeder kan de aller lekkerste snert maken. Af en toe maakt ze een grote pan waarvan wij ook mogen eten. Het is even een middagje of ochtend werk dit recept, maar dan heb je wel de echte Hollandse snert waarbij je lepel rechtop in kan zetten.

Wat heb je nodig?

  • 750 gram spliterwten
  • 2,5 liter water
  • 3 speklapjes
  • 2 schouderkarbonade
  • 1 prei
  • 1 knolselderij
  • 2 schepjes zout
  • 3 gedroogde pepertjes
  • 1 ui
  • 2 rookworsten

Recept: Hollandse Erwtensoep (snert)

Hoe maak je het?

Breng een soeppan met het water, zout, erwten en het vlees aan de kook. Laat het 20 minuten met de deksel op de pan zachtjes doorkoken.

Ondertussen schil je de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes. Spoel de blokjes om met stomend water en laat het uitlekken. Snijd vervolgens de prei in ringen van ongeveer een centimeter. Voeg dit vervolgens toe aan de soeppan.

Neem na 20 minuten het vlees uit de pan en verwijder het bot en snijd het in kleine stukjes. Als het vlees in kleine stukjes is gesneden voeg je het weer toe aan de soep. Roer alles nu goed door elkaar en laat het zachtjes doorkoken tot alles goed gaar is en een soort van pap wordt. De rookworst kunnen we nog ook toevoegen, deze snijd je in plakjes.

De snert is klaar wanneer het een lekkere dikke maaltijdsoep is geworden. Een tip van mijn schoonmoeder is om de spliterwten uit een plastic zak te kopen en niet die van HAK te gebruiken, die worden namelijk niet goed gaar en die uit zo een doorzichtige zak wel.

Recept: Hollandse Erwtensoep (snert)

Eetsmakelijk van je heerlijke Hollandse erwtensoep. Zijn er hier nog meer grote fans van snert? Ik krijg meteen weer zin om een pan te maken.

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

  • Reply
    chucky1012
    5 december 2018 at 20:57

    Ik ben geen snert liefhebber.
    Wel voor de rookworst en het brood.

  • Reply
    Elisa
    6 december 2018 at 08:22

    Mijn snert was ook super dik met de erwten van Hak :) mijn ervaring is dus prima ermee!

  • Reply
    rachel
    6 december 2018 at 09:47

    oh het is zo lekker he!! ik kan en mag het dan wel niet eten maar als ik het ruik alleen al…heerlijk!!!

  • Reply
    Frederiek
    20 januari 2019 at 20:01

    Hallo Aranka en schoonmoeder ;)
    Mijn moeder en ik zijn echt groter liefhebbers van snert en dit was één van mn moeders specialiteiten maar helaas is zij haar recept kwijtgeraakt.
    Vandaag heb ik jullie recept gemaakt en wat hebben we gesmuld zeg! Heb het recept meteen uitgeprint om te bewaren ;)
    Heel erg bedankt voor het delen!

  • Laat een reactie achter