Zoek
Sluit dit zoekvak.

Recept: Hollandse Erwtensoep (snert)

Recept: Hollandse Erwtensoep (snert)

Ik zei laatst dat mijn moeder de beste groentesoep kan maken, maar mijn schoonmoeder kan de aller lekkerste snert maken. Af en toe maakt ze een grote pan waarvan wij ook mogen eten. Het is even een middagje of ochtend werk dit recept, maar dan heb je wel de echte Hollandse snert waarbij je lepel rechtop in kan zetten.

Zelf erwtensoep of snert maken

Het is helemaal niet moeilijk om erwtensoep of ook wel snert in de volksmond genoemd te maken. Je kunt gemakkelijk een kant en klaar pakket bij de supermarkt halen, maar wanneer je zelf de losse ingrediënten koopt ben je veel goedkoper uit. Alleen ik moet wel zeggen, tegenwoordig is een pan snert maken met de prijzen van het vlees niet heel goedkoop meer.

Alle ingrediënten kun je gewoon bij de supermarkt halen en het is echt niet lastig. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld en je moet best wel vaak in de pan roeren wil je niet dat de snert aanbrand. Ik vertel je graag het heerlijke recept van de snert!

Een tip van mijn schoonmoeder is om de spliterwten uit een plastic zak te kopen en niet die van HAK te gebruiken, die worden namelijk niet goed gaar en die uit zo een doorzichtige zak wel. Zelf gebruik ik die van de Lidl, die zijn erg fijn en ook nog eens goed betaalbaar.

Recept: Hollandse Erwtensoep (snert)
Recept: Hollandse Erwtensoep (snert)

Zelfgemaakte erwtensoep (snert)

Je kan mij echt wakker maken voor een echt goede bak erwtensoep of ook wel snert genoemd. Ik wil een lekkere stevige erwtensoep waar de lepel rechtop in kan blijven staan met lekker veel smaak. Dit heerlijke recept voldoet aan alle eisen en is echt een Hollandse klassieker.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Gang Soep
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

 • 2,5 liter water
 • 750 gram spliterwten
 • 6 speklappen
 • 2 rookworsten
 • 2 preien
 • 2 uien
 • 2 winterpenen
 • 1 knolselderij
 • 1 theelepel chilivlokken
 • 5 takjes verse peterselie
 • snuf zout

Instructies
 

 • Breng een soeppan met het water, zout, erwten en de speklappen aan de kook. Laat het 20 minuten met de deksel op de pan zachtjes doorkoken. Haal daarna de speklappen uit de pan.
 • Snij de knolselderij, prei, ui en wortel in stukjes. Mocht je verse peterselie gebruik snij deze dan ook in stukken of voeg een eetlepel gedroogde peterselie toe.
 • Voeg al het groente en chilivlokken toe aan de pan en beng dit aan de kook.
 • Snij de speklappen en rookworst in stukjes en voeg deze ook toe aan de pan.
 • Laat de erwtensoep gedurende 4 uur lang gaar koken zodat hij in kan dikken. Roer wel goed door af en toe om aanbranding te voorkomen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat mij weten hoe het was!
Recept: Hollandse Erwtensoep (snert)

Eetsmakelijk van je heerlijke Hollandse erwtensoep. Zijn er hier nog meer grote fans van snert? Ik krijg meteen weer zin om een pan te maken.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

5 reacties

 1. Hallo Aranka en schoonmoeder ;)
  Mijn moeder en ik zijn echt groter liefhebbers van snert en dit was één van mn moeders specialiteiten maar helaas is zij haar recept kwijtgeraakt.
  Vandaag heb ik jullie recept gemaakt en wat hebben we gesmuld zeg! Heb het recept meteen uitgeprint om te bewaren ;)
  Heel erg bedankt voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *