Zoek
Sluit dit zoekvak.

Recept: Gevulde Speculaas

 photo GevuldeSpeculaas9_zps899325e3.png

Als ik íets lekker vind rond deze tijd van het jaar is het wel gevulde speculaas. Helaas hebben we het niet echt vaak in huis omdat het niet heel goedkoop is en ook niet heel gezond. Maar echt, hier kan je me ’s nachts voor wakker maken! Maar gevulde speculaas kan je ook heel gemakkelijk zelf maken! Ik leg jullie uit hoe je deze overheerlijke, te lekkere, om je vingers bij op te eten gevulde speculaas maakt!

 photo GevuldeSpeculaas_zps74ced179.png

Wat heb je nodig?

– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 175 gram bruine basterd suiker
– 150 gram boter
– 300 gram amandelspijs
– 2 el speculaas kruiden
– 2 el melk
– 1 ei
– amandelschaafsel
– snufje zout

Ik heb twee eieren op de foto staan maar tijdens het bakken kwam ik er achter dat 1 ei ook voldoende is. Als vorm heb ik een langwerpige quiche vorm gebruikt, dat zag ik op Laura haar blog en vond ik een super goed idee! Je kan het trouwens ook prima in een andere bakvorm maken!

 photo GevuldeSpeculaas1_zps8370b415.png

Laten we beginnen! Doe als eerst het zelfrijzend bakmeel, suiker, zout en speculaas kruiden in een kom en roer dit allemaal goed door elkaar heen zodat er geen klontjes meer in zitten. Daarna pakken we de koude boter erbij en snijden deze in kleine stukjes zodat het kneden makkelijker gaat. Doe het boter met de melk in de kom en kneed dit tot een mooie massieve bal!

 photo GevuldeSpeculaas3_zpsa674def4.png

Pak daarna iets meer dan de helft van het deeg en bekleed daarmee de bakvorm, vet hem natuurlijk wel eventjes goed in!

 photo GevuldeSpeculaas2_zpsf094184b.png

Daarna gaan we verder met het spijs, deze maken we eerst helemaal los met een vork! Doe vervolgens het ei in een apart kommetje en klop deze goed los. Voeg het halve ei bij het spijs en maak er een mooi romig beslag van. Als het lekker romig en plakkerig is geworden kan het over de hele oppervlakte verdeeld worden, ik vond dit handig te doen met een vork. Daarna rollen we het laatste stukje deeg in een mooie plak en maken de koek daarmee dicht. Verwarm de oven trouwens alvast even voor op 175 graden.

 photo GevuldeSpeculaas4_zpsa389ca9c.png

Bestrijk de koek met het laatste overgebleven ei en bestrooi hem daarna met de amandelen. Ik gebruikte schaafsel omdat ik dat leuk vond staan maar je kan natuurlijk ook voor hele amandelen gaan, wat je leuk en lekker vind!

 photo GevuldeSpeculaas5_zps3c0b3772.png

Na 45 minuten in de oven op 175 graden is de gevulde speculaas helemaal klaar! Na al een paar minuten in de oven te hebben gezeten vult de hele keuken zich met een heerlijke speculaas koek, ik kan je vertellen dat die 45 minuten dan heel erg lang gaan duren!

 photo GevuldeSpeculaas7_zps02f3cd2c.png

De koek komt prachtig bruin uit de oven, dit komt natuurlijk door de bruine basterdsuiker, heb je dus geen bruine basterdsuiker in huis maar wel een andere kleur, dan zal hij wat lichter worden, maar de smaak zal er vast niet minder om zijn.

 photo GevuldeSpeculaas6_zps0d52e2f2.png

 photo GevuldeSpeculaas8_zps0063162e.png

 photo GevuldeSpeculaas9_zps899325e3.png

En de binnenkant, met een lekkere dikke en smeuige laag spijs, zo ontzettend lekker! Dit is echt veel lekkerder dan een kant en klare plak van de supermarkt!

 photo GevuldeSpeculaas11_zps748801e1.png

 photo GevuldeSpeculaas10_zps7047b99a.png

 photo GevuldeSpeculaas12_zps9c84a6c4.png

 photo GevuldeSpeculaas13_zpsed062cd8.png

Dit recept is echt heel erg goed gelukt en ben er dan stiekem ook best een beetje trots op, ik weet zeker dat ik deze nog veel vaker ga maken. Hij is trouwens wel heel erg groot, ik denk dat je er met gemak 20 stukken uit kan halen. Ben je dus alleen of maar met z’n tweeën thuis dan eet je er zeker wel een week van! Maar het is natuurlijk ook heel leuk een stuk weg te geven, die lusten het vast ook wel! Eetsmakelijk!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

36 reacties

  1. Soms haal ik wel een stukje bij de bakker om de hoek, heerlijk, maar wel erg duur. Het zelf maken is dus wel een veel betere optie en zo moeilijk lijkt het niet. Lekker hoor! xxx Lucinda

  2. Gevulde speculaas is zo lekker! Helaas deelt niet iedereen in mijn familie die mening dus hebben we het nooit… Dus deze ga ik rond sinterklaas echt wel maken! X

  3. Wat lekker! En wat een mooie foto’s met die amandelen er zo naast. Hmmm, krijg trek. En het is pas 9 uur ’s morgens haha! Ga hem van het weekend zeker uittesten! :)

  4. Oh dit is echt heerlijk! Ik heb het dit jaar nog niet gehad, omdat er best veel caloriën in zitten, maar ik kan niet wachten! Dit wil ik ook nog wel eens zelf maken :)

  5. Haha, mijn moeder liep toevallig achter me toen ik je artikel las en ze zei gelijk ‘oh, gevulde speculaas, lekker! Dat ga ik deze week weer eens maken!’ – super handig :P Ik vind het ook heel lekker, vooral rond Sinterklaas. Die van jou is inderdaad mooi gelukt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *