Als je me ergens voor wakker kunt maken is het carpaccio, ik ben er echt gek op. Wanneer ik uit eten ga wordt er eigenlijk altijd standaard als voorgerecht een carpaccio besteld. Gaan we uit eten bij een all you can eat restaurant, dan moet er bijna elk rondje wel iets van carpaccio bij. Uit eten bij Moeke stond altijd gelijk aan een flammkuchen met carpaccio bestellen, alleen daar is hij van de kaart verdwenen, echt zonde. Wat doe je dan? Juist, zelf een carpaccio flammkuchen maken! Het is super simpel en héél erg lekker!
Carpaccio Flammkuchen
Een carpaccio flammkuchen is altijd een goed idee, want je kunt het als lunch maken, maar het is ook een heel leuk borrelhapje. Hoe leuk is het als je de carpaccio flammkuchen leuk in stukjes gesneden op tafel serveert aan je gasten. Is weer eens wat anders dan het standaard worstje en kaasje. En zeg nou zelf, wie is er niet gek op carpaccio? Lijkt je de carpaccio flammkuchen toch niet wat? Probeer dan deze carpaccio pastasalade.
Flammkuchen of tarte flambée genoemd is een gerecht uit Duitsland en Frankrijk. De basis bestaat uit een plat soort brooddeeg wat bereidt wordt met crème fraiche, kaas, ui en spek. Tenminste, dat is het basisrecept. Natuurlijk is deze variant met carpaccio wel iets aangepast. Maar het leuke met flammkuchen is dat je het eindeloos dan variëren.
Zelf flammkuchen deeg maken of kant en klaar kopen
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, voor dit recept gebruikte ik de kant en klare flammkuchen deeg van de Jumbo. Normaal maak ik het altijd zelf, maar ik was benieuwd of de kant en klare deeg een goede (en vooral makkelijke) vervanging was. Ik moet eerlijk toegeven, dat is niet. Ik vond het kant en klaar deeg wat taai en ‘sloffig’, het zelfgemaakte deeg heeft veel meer smaak en is lekker krokant. Ik raad je dus aan zelf het deeg voor de flammkuchen te maken!
Carpaccio Flammkuchen
Ingrediënten
- Flammkuchen deeg kant en klaar of zelfgemaakt
- 50 gram crème fraiche
- 2 handjes geraspte kaas
- 200 gram carpaccio
- 2 eetlepels truffelmayonaise
- 30 gram pijnboompitten
- 2 handjes rucola sla
- zongedroogde tomaatjes
- peper en zout
Flammkuchen deeg
- 350 gram bloem
- 200 mililiter water
- 1 zakje gist
- 1 eetlepel olijfolie
- snuf zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden en rol het flammkuchen deeg uit op het bakpapier.
- Bestrijk de flammkuchen met een laagje crème fraiche en verdeel hier de geraspte kaas overheen.
- Bak vervolgens de flammkuchen 12 minuten af op 220 graden in de oven.
- Haal de flammkuchen uit de oven en bekleed hem met carpaccio, truffelmayonaise, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en rucola sla. Voeg na smaak nog peper en zout toe.
- Snij de flammkuchen in stukjes met een pizzasnijder en serveer.
Zelf flammkuchen deeg maken
- Doe de bloem, gist en het zout in een kom en meng dit goed door elkaar. Giet langzaam het water en de olijfolie erbij en kneed dit tot een glad deeg.
- Laat het deeg in een afgedekte kom rusten en rijzen. Na een uurtje kun je het deeg er weer bij pakken en voorzichtig doorkneden.
- Maak van het deeg twee ballen voor twee porties flammkuchen.
- Rol één bol deeg dun en plat uit op bakpapier en bak het (met toppings) 12 minuten af of 220 graden.
3 reacties
Ga dit serieus proberen! Ziet er heerlijk uit. Misschien ook lekker met burrata erover/erbij!
Ooooh ja dat lijkt me een fantastische combinatie!