
Al jarenlang is rabarber mijn favoriete eten, alleen ikzelf had er nog nooit een rabarbertaart mee gemaakt. Mijn moeder heeft een grote plant in de tuin staan waar ik vaak stelen van mee kreeg, maar dat gebruikte ik eigenlijk altijd om rabarber compote of moes mee te maken. Dit keer besloot ik er een taart van te maken. Het is een super simpele taart om te maken, hij staat zo op tafel en is echt ontzettend lekker!
Zelf rabarbertaart maken
Rabarber is echt één van mijn favoriete groentes, ik vind de smaak echt heerlijk en als mijn moeder rabarbermoes voor mij maakte was ik altijd helemaal gelukkig. Alleen verder dan een compote of moes ben ik nooit gekomen en het leek mij wel eens leuk er een taart van te maken (of hierna nog eens een crumble). Van te voren had ik niet gedacht dat het zo makkelijk was een rabarbertaart te maken.
Het enige wat je nodig hebt voor de rabarbertaart is een grote quichevorm (of springvorm), boter, suiker, bloem, custard en natuurlijk de rabarber. Grote kans dat je vrijwel alles in huis hebt (behalve de rabarber) dus je kunt meteen aan de slag!
Een verrassende combinatie met zoet en zuur
Rabarber is natuurlijk een groente met een vrij zure smaak. Dit kun je natuurlijk op smaak brengen met suiker, maar in deze rabarbertaart met romige custardvulling vind ik het een geweldige combinatie met natuurlijk de zoete en zachte custard. De smaken vullen elkaar erg goed aan en is een ware smaaksensatie in je mond. Ik zou zeggen, pak alle ingrediënten maar alvast!

Hoe maak je rabarber schoon?
Rabarber kun je gelukkig heel makkelijk schoonmaken. Spoel de stelen goed af onder koud stromend water om het zand en vuil te verwijderen. Snijd daarna met een mes de onderkant (wortelstukje) en de bovenkant (waar het blad zat) van de stelen af.
Goed om te weten: de bladeren van rabarber zijn giftig en mogen niet gegeten worden.
Bij jonge, dunne stelen is het meestal niet nodig, maar bij oudere of dikkere stelen kun je de taaie buitenste schil verwijderen. Je trekt dan met een mesje of je vingers de draderige schil los richting het andere uiteinde van de steel.
Hoe lang kun je rabarber bewaren?
Verse rabarber stelen kun je niet eeuwig bewaren, maar gelukkig wel een tijdje met de juiste tips. Verse rabarber stelen bewaar je in de koelkast, dan blijven ze ongeveer 3 tot 5 dagen goed. De stevige stelen kunnen wat slap worden in de koelkast, wikkel ze daarom eventueel in een oude krant.
Wist je dat je rabarber ook kunt invriezen? Je blancheert de stelen kort in kokend water, ongeveer 1 tot 2 minuten en laat de stelen daarna goed drogen en afkoelen. Daarna kun je de stelen ongeveer een jaar bewaren in de vriezer. Maak je een rabarber compote of moes? Dan kun je deze nog veel langer in de vriezer bewaren of als je het goed luchtdicht hebt ingemaakt.

Rabarbertaart met custardvulling
Benodigdheden
- Quichevorm 27 centimeter doorsnee
Ingrediënten
Bodem
- 60 gram roomboter
- 60 gram suiker
- 175 gram bloem
- 1 ei
Vulling
- 5 stelen rabarber
- 50 gram custardpoeder Koopmans
- 700 mililiter melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 75 gram suiker
Instructies
- Laat de roomboter op kamertemperatuur komen en snij deze in stukjes en doe deze in een beslagkom. Voeg hier ook de suiker, bloem en het ei aan toe. Meng dit tot een massieve bal deeg.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de quichevorm in en rol het deeg uit tot een dunne lap. Bekleed de quichevorm met het deeg en maak een opstaande rand (zodat hier de custard en rabarber in blijft zitten).
- Bak de bodem af voor 15 minuten op 200 graden.
- Ondertussen maak je de custard. Ik doe het lekker makkelijk met een pakje van Koopmans, maar je kunt ook zelf custard maken. Voor het pakje van Koopmans heb je 50 gram custardpoeder, 700 milliliter melk, 50 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker nodig.
- Neem 6 eetlepels melk en doe dit in een kommetje met de suiker, vanillesuiker en custardpoeder. Meng dit tot een papje zonder klontjes. Verwarm de overige melk in een pannetje en schenk hierbij het custardpapje. Breng het al roerend aan de kook en laat dit 3 minuten zachtjes doorkoken.
- Was de rabarberstelen en snij de rabarber in stukken. Ik snij schuine stukken van ongeveer 3 centimeter om er een stervorm van te maken. Maar je kunt het ook in blokjes snijden en zelf een leuk patroon maken.
- Wanneer de bodem klaar is en de custard, stort je de custard over de bodem heen. Verdeel de rabarber over de custard en druk de stukjes goed aan zodat alleen de bovenkant nog zichtbaar is. Strooi de overige 25 gram suiker over de rabarber heen.
- Bak de rabarbertaart gedurende 45 minuten af in de oven op 200 graden. De taart is klaar wanneer de stukjes rabarber zacht zijn geworden.

3 reacties
Super makkelijk om te maken, was erg lekker.
makkelijk en super lekkere rabarbertaart.
Makkelijk recept en heel erg lekker. De visite vond het heerlijk.