Zoek
Sluit dit zoekvak.

Private Lease of Operational Lease: de financiële overwegingen

Ben je toe aan een nieuwe auto en twijfel je of leasen iets voor jou is? Als je er niet in thuis bent, kan de wereld van autolease wel een doolhof van termen en opties lijken. Om het maken van een keuze voor jou iets makkelijker te maken, leggen we in deze blog uit wat Private Lease en Operational Lease precies is. Wat zijn de verschillen tussen deze twee leasevormen en welke financiële overwegingen moet je maken bij het kiezen tussen de twee?

Bron afbeelding: Shutterstock

Het gemak van Private Lease

Bij Private Lease rijd je in een nieuwe auto, voor een vast bedrag per maand. De looptijd van het contract en het aantal kilometers per jaar bepaal je zelf. Na afloop van je contract lever je de auto weer in, of kies je een ander model uit. Op deze manier als particulier een auto leasen is all-in. Dit betekent dat het bedrag dat je per maand betaalt, bijna alles dekt: wegenbelasting, verzekeringen, onderhoud, reparaties en pechhulp onderweg. Het enige waar je zelf nog aan moet denken is de brandstof.

De flexibiliteit van Operational Lease

Operational Lease is vooral bedoeld voor de zakelijke rijder. Ook hierbij betaal je een vast bedrag per maand, waarvoor je in een nieuwe auto rijdt. Net als bij Private Lease bepaal je zelf de looptijd van je contract en het aantal kilometers dat je per jaar wilt rijden. Operational Lease zakelijk is inclusief: reparaties, onderhoud, verzekering (allrisk), afschrijving, rente en houderschapsbelasting.

Welke leasevorm past bij jou?

De keuze tussen Operational Lease en Private Lease hangt af van je persoonlijke situatie. De belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen is: heb ik de auto voornamelijk voor werk of privé nodig? Als particulier is het logisch om te kiezen voor Private Lease. Deze leasevorm is namelijk helemaal afgestemd op particuliere autorijders.

Fiscale voordelen en bijtelling

Ben je ondernemer of zzp’er, dan is de keuze iets lastiger. Operational Lease kan in dit geval financieel aantrekkelijker zijn. Dat komt omdat bij Operational Lease de btw aftrekbaar is en je alle kosten kunt afschrijven van je winst. Kies je voor Operational Lease en wil je ook privéritten maken, dan kan dat tot 500 kilometer per jaar. Rijd je meer kilometers per jaar privé, dan krijg je namelijk te maken met bijtelling.

Private Lease als ondernemer of zzp’er?

Maak je als ondernemer of zzp’er ook veel privéritten? Dan kun je ook kiezen voor Private Lease. Je betaalt dan geen bijtelling en kunt € 0,23 per gereden zakelijke kilometer aftrekken van je winst. De kanttekening hierbij is, dat je bij Private Lease de leasekosten niet zakelijk kunt aftrekken. Ook wordt je Private Leasecontract geregistreerd bij het BKR. Bij Operational Lease wordt dit niet gedaan. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke situatie en rijgedrag, zodat je de keuze kan maken die het beste bij jou past.    

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *