Persoonlijk voedingsadvies van een diëtist in de supermarkt

Persoonlijk voedingsadvies van een diëtist in de supermarkt

Jullie weten ongetwijfeld wel dat ik niet de meest gezonde leefstijl heb. Ik kies vaak voor gemakkelijk en vrijwel kant en klare producten. Ik eet liever koekjes dan fruit en in het weekend gaan alle remmen los. Ik ben nu op het punt dat ik daar eigenlijk bewuster mee om wil gaan. Het Vinkje nodigde me uit om langs te gaan in een Albert Heijn waar een diëtiste stond die mij kon adviseren en inspireren over bewustere keuzes en gezonde(re) producten.

Persoonlijk voedingsadvies van een diëtist in de supermarkt

Afgelopen zaterdag ging ik naar de Albert Heijn Klein Grachtje in Zwolle. Albert Heijn heeft een hele leuke samenwerking met Het Vinkje en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Ik kreeg een super leuke en spontane dietist te spreken, Reini. Ze wilde me overal mee helpen en graag advies geven.

Maar eerst kwam natuurlijk de belangrijkste vraag, hoe ziet jouw dag eruit qua eten? Zoals ik al zei ben ik een makkelijke eter en legde haar uit dat mijn ontbijt (als ik ontbijt) vaak bestaat uit een krentenbol met kaas en een beker melk. Tussendoor geniet ik van een koekje of zelfs koekjes met een glas water en tijdens de lunch eet ik bruin brood met kaas en vleeswaren. Het eten is hier elke avond vrij makkelijk. We kiezen voor een blikje groente, kant en klare aardappeltjes om op te bakken en een bewerkt stukje vlees. Want ja, dat vinden wij gewoon lekker en makkelijk. Iets wat bij ons ook niet kan ontbreken is een lekker toetje. ’s Avonds drinken we rond 8 uur een kopje koffie en thee met vaak daarbij een koek. En vooral in het weekend of tijdens een leuk tv programma kan er wel eens een zak chips bij komen kijken.

Met andere woorden, een ideaal eetpatroon heb ik niet en ook verre van gezond. Maar als ik heel eerlijk naar mezelf kijk weet ik ook niet waar ik moet beginnen en heb ik ook echt geen kaas van gegeten. Het lijkt me logisch dat een mandarijntje gezonder is dan een koekje, maar inhoudelijk weet ik er maar weinig van.

Persoonlijk voedingsadvies van een diëtist in de supermarkt

Reini hoorde mijn verhaal aan en kwam eigenlijk meteen met heel wat handige tips. Ook vond ze het heel belangrijk te leren etiketten lezen. Want wat eet ik eigenlijk en waar moet ik op letten? In een folder van het Voedingscentrum staat de belangrijkste informatie over het etiket.

Bij etiketten lezen gaat het eigenlijk vooral om de energie (calorieën), vetten (verzadigd of onverzadigd), koolhydraten (suikers) en het zout. Wil je gezonder leven of op je voeding letten zijn dit belangrijke dingen waar je op moet letten. Je krijgt hier vaak teveel van binnen. Het Vinkje maakt in één oogopslag duidelijk welke producten binnen een productgroep minder suiker, zout en verzadigde vetten bevatten.

Persoonlijk voedingsadvies van een diëtist in de supermarkt

Calorieën is het aantal energie dat een mens tot zich neemt. Dat kan voor iedereen anders zijn. De één sport heel veel en heeft een bewegelijke levenswijze en een ander zit alleen maar op kantoor en doet er niet veel naast, zo kan het calorieën gebruik variëren. De gemiddelde aanbevolen hoeveelheid per persoon is 2000 voor een vrouw en 2500 voor een man. Vetten hoeven niet meteen verkeerd te zijn, maar je hebt goede en slechte soorten vetten. Reini legde me een heel handig ezelsbruggetje uit: Verzadigd vet = Verkeerd en Onverzadigd vet = Oke. Door dit handige ezelsbruggetje kun je dus kijken of jouw product gebruikt maakt van goede of slechte vette. Suiker is natuurlijk duidelijk, teveel suiker is niet goed voor ons. De verpakking van het product geeft ook aan hoeveel suiker er ergens in zit. En dan hebben we nog het zout, dat is niet goed voor onze bloeddruk. Het zout bestaat uit natrium en chloride en de natrium verhoogt de bloeddruk, daar moeten we op letten.

We beginnen vanaf het begin, dus met het ontbijt. Reini vertelde me dat ik heus wel eens een krentenbol kon eten, maar dat het voor dagelijks gebruik toch echt wel beter dan. Begin dus bijvoorbeeld met een volkoren boterham met een plakje kaas. Maar let er dan wel op dat het maximaal 30+ kaas is. Je kan de dag ook beginnen met havermout gekookt in melk. Zo heb je meteen al een portie zuivel binnen. Het geeft ook meer verzadiging doordat je een eiwitrijk ontbijt neemt.

Tussendoortjes met koekjes en andere snoeperij is natuurlijk niet goed. Vervang deze dus door een stuk fruit. Aanbevolen wordt twee stukken fruit per dag. Iets wat ik ook nog niet wist is dat twee mandarijntjes worden gezien als één stuk fruit. Ook zitten in druiven veel suikers. Tien druiven staan gelijk aan het suikergehalte van één portie fruit (dus 1 appel etc.).

Als lunch is het prima een volkoren boterham met 30+ kaas, smeerkaas of een plakje kipfilet te nemen. Het Vinkje is een makkelijk hulpmiddel om een bewustere keuze te maken tussen de verschillende soorten broodbeleg. Qua boter is het aan te raden halvarine te gebruiken, hier zitten minder vetten in.

Persoonlijk voedingsadvies van een diëtist in de supermarkt

Persoonlijk voedingsadvies van een diëtist in de supermarkt

En ook tussendoor geldt weer, neem een stukje fruit of wat zuivel. Maar mocht je dan toch zin hebben in een koekje kun je kiezen voor een mueslireep of een biscuitje. Het Vinkje is ook een hulpmiddel in deze productgroep om de bewuste keuze te maken. Een koekje moet ook wel een keer kunnen, maar het belangrijkste is om het bij één koekje te laten, het Vinkje kan je helpen een juiste keuze te maken wat betreft koekjes.

’s Avonds tijdens het eten viel er veel te halen qua bewustere voeding. Vaak koop ik kant en klare aardappeltjes met barbecue smaak en doe daar een potje groente bij met een lekkere schnitzel of ander kant en klaar stukje vlees. Eigenlijk was de boodschap vrij duidelijk, hoe minder bewerkt het is, hoe beter. Koop dus geen gekruide aardappeltjes, want hier zit veel meer zout in dan geen gekruide aardappeltjes. Groentes uit blik hebben net zoveel vitamines als verse groente, maar bevatten soms meer zout. Daar moet je dus ook op letten. Voor bewerkt vlees geldt eigenlijk hetzelfde, hier zit ook veel meer zout in dan een kaal stukje kipfilet.

Met andere woorden, ik moet dus veel puurder gaan koken in plaats van alles vrijwel kant en klaar te eten. Ook de manier waarop je je eten maakt is belangrijk. Gebruik je een vaste of vloeibare boter? Hierbij geldt, hoe vloeibaarder het vet, hoe beter het is. Dit heeft weer te maken met de verzadigde en onverzadigde vetten. Het beste is dus in bijvoorbeeld een olijfolie of de vloeibare spuitflessen te bakken.

Drinken moeten we allemaal, anders drogen we uit. Reini had daar een simpele oplossing voor. Water is de beste dorstlesser. Maar je hebt ook je calcium nodig dus een glas melk wordt ook zeker aangeraden. Het Voedingscentrum adviseert om afhankelijk van leeftijd en geslacht 450 tot 650 milliliter zuivel (melk, yoghurt of kwark) per dag te nemen. Als je dan toch een drankje wilt drinken met een smaakje bijvoorbeeld in het weekend, kies dan voor een drank met zo min mogelijk suiker. In de supermarkt staat ook voldoende frisdrank in het schap voorzien van een Vinkje.

Persoonlijk voedingsadvies van een diëtist in de supermarkt

Eigenlijk is het best simpel allemaal, alleen je moet het maar even weten. Weten wat je eet is blijkbaar heel belangrijk en ik heb zeker veel opgestoken van Reini. In het vervolg toch puurder eten, minder kant en klaar eten en met mate en gevarieerd. Af en toe de koekjes laten staan en dit vervangen door een lekker stukje fruit en voldoende water te drinken.

Dankzij Reini weet ik nu waar ik op moet letten en met behulp van het Vinkje kan ik bewustere keuzes maken in de supermarkt. Ik ga zeker wat met deze informatie doen en ga er in het vervolg ook zeker op letten!

Meer informatie over gezondere keuzes en wat voeding voor jou kan betekenen vind je op de website van het Vinkje en Dieet dit Dieet dat. Aanstaande zaterdag vind je in heel veel Albert Heijn filialen nog een dietist die jou persoonlijk voedingsadvies kan geven. Wil je weten in welke filialen van Albert Heijn? Bekijk dan even op de website voor alle deelnemende filialen.

Dit is een gesponsord bericht

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Dit vind je misschien ook leuk

23 reacties

 • Reply
  chucky1012
  11 november 2015 at 15:08

  Fijn dat een supermarkt zo een leuk event organisieerd.

 • Reply
  Ellen
  11 november 2015 at 15:16

  Ik heb ongeveer hetzelfde eetpatroon als jou en hier wil ik iets aan veranderen. Deze ochtend ben ik goed begonnen, maar ik kan echt niet zonder mijn koekje!

 • Reply
  Josanne
  11 november 2015 at 15:19

  Super handig!

 • Reply
  Nicole
  11 november 2015 at 16:19

  Wat een fijn en informatief artikel. Ik moet eerlijk gezeggen dat ik er ook niet de meest gezonde levensstijl op na houd. Ik eet eigenlijk gewoon wanneer ik honger heb, terwijl vaste tijden eigenlijk beter zijn, en als ik bijvoorbeeld een koekje eet houd ik het meestal niet bij een koekje haha. De tips die je hebt gegeven ga ik dan ook zeker onthouden.

 • Reply
  Kelly
  11 november 2015 at 16:36

  Handig dat de AH zich er zo in interesseert. Leuk dat je zo persoonlijk advies hebt gehad!

 • Reply
  Annelie
  11 november 2015 at 16:44

  Wat leuk dat AH dit organiseert. Via de link even gekeken of ze ook bij mij in de buurt komen en ja elke zaterdag! Misschien dat ik wel even langs ga, interesseer me hier ook altijd voor en weet er zelf niet super veel vanaf :)

 • Reply
  Kirsty
  11 november 2015 at 16:56

  Interessant om te lezen! Ik moet toegeven dat ik het niet helemaal eens ben met de visie van het Vinkje over gezond eten op alle gebieden, maar op sommige punten ben ik het wel eens. Zo denk ik dat puur eten inderdaad beter is, maar bijv. halvarine lijkt mij dan juist weer niet zo puur als gewone boter.

 • Reply
  Eva
  11 november 2015 at 17:25

  Ik vind het op zich een heel goed initiatief om mensen bewust te maken van gezonde voeding. Maar op sommige adviespunten die jij hebt beschreven, daar ben ik het niet mee eens. Verzadigde vetten zijn in onbewerkte vorm juist niet slecht voor het lichaam. Beide vetten, verzadigd en onverzadigd heeft het lichaam nodig onder andere voor de celopbouw. De keuze voor halverine zou ik zeker niet adviseren. Juist omdat biologische (gras) roomboter een juiste samenstelling bevat van omega 3 en 6 vetzuren. Halverine is zo’n bewerkt product dat de voedingstoffen die er nog in zouden zitten door het proces verdwijnt. Vaak bevat het ook toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen. Alleen daarom al zou ik het niet aanraden. Verder is het koken van havermout in melk juist zonde. Hierdoor voorkom je dat het graan goed ontsluit. Dit houdt in dat het lichaam de voedingstoffen in het graan niet goed kan opnemen. Als je het kookt in water wordt het net zo romig en worden de voedingstoffen daadwerkelijk ontsloten.
  Sorry voor het lange verhaal maar moet het als natuurvoedingsadviseur echt even kwijt!
  Liefs,
  Eva

  • Reply
   Jesse
   12 november 2015 at 11:29

   bedankt voor de tips ! :)

 • Reply
  Maaike
  11 november 2015 at 17:39

  Handig! Ik heb zelf ook niet zo’n gezond voedingspatroon, maar nu ga ik zeker weten wat vaker koekjes skippen en fruit nemen. En ook ga ik letten op bewerkte aardappeltjes, want die neem ik ook vaker (die gekruide) :)

  • Reply
   Laura
   14 november 2015 at 13:52

   Je kunt ze ook nog zelf lekker kruiden met kruiden en specerijen zonder zout zoals peterselie, bieslook, paprika poeder, knoflook etc. Net zo lekker! :)

 • Reply
  Maaike
  11 november 2015 at 17:39

  Leuk om te lezen! Ik ben zelf diëtist in opleiding en vind dit een heel goed initiatief. Natuurlijk zijn er heeel veel verschillende meningen over voeding wat nu wel en niet goed is. Maar voor mensen zoals jij is dit zeker heel erg handig om een stap in de goede richting te zetten.

 • Reply
  Varenka W
  11 november 2015 at 18:29

  Whaaaaaa Aranka…..
  Omdat ik juist zó super goed op m’n voeding letten en juíst veel te bewust ben van wat wel en niet goed is ben ik een enorm controle freak geworden.
  Ik weet dus helaas teveel juist.
  Door jouw te zien genieten van al die heerlijkheden, lekkere recepten, was ik juist weer aan leren te genieten en de teugels wat te laten vieren ?
  Maar ff serieus, ik vind het een hele goede top actie van de AH.
  Als je de goede balans weet te vinden, is dat zó veel gezonder voor je.
  Ze zouden eigenlijk op school al mee moeten geven over wat wel en niet gezond is.
  Ik ben er van overtuigd dat dat een hele hoop eetstoornis (obesitas, anorexia, diabetes) problemen zou voorkomen.
  Wat goed dat je hierover blogt.

  • Reply
   H
   13 november 2015 at 08:36

   Als biodocent zeg ik: op de middelbare school wordt er, in tegenstelling tot wat je zegt, uitgebreid aandacht aan besteed in de onderbouw. Schijf van 5, waarvoor je vetten/koolhydraten/eiwitten nodig hebt, gevolgen van slecht eten etc.

 • Reply
  Mariska
  11 november 2015 at 19:56

  Leuk artikel! Goed dat je hiermee aan de slag gaat! Je zult merken dat wanneer je minder bewerkt voedsel eet uit pakjes e.d. dat je smaakpapillen ook zullen veranderen. Als ik nu af en toe eens iets uit een pakje eet, krijg ik dat bijna niet weg, want het proeft ineens walgelijk zout. Heel bijzonder om te merken en ook fijn, want dan eet je het minder snel. Zo waren Doritos ooit mijn lievelingschips, nu proef ik alleen maar zout en smaakversterker, yuk. Bepaalde sapjes.. ik proef alleen maar aspartaam. Helaas gaat dit niet op voor chocolade, dat smaakt nog steeds overheerlijk! Haha. Ach ja.

 • Reply
  Inge
  11 november 2015 at 21:31

  Goed zo Aranka! Altijd goed om op te letten natuurlijk. Ik sluit me inhoudelijk wel bij de reactie van Eva hierboven aan. Het is volgens mij ook al jaren bekend dat die vinkjes nogal commerciële onzin zijn. Gewoon je gezonde verstand gebruiken. En als ik jou zo hoor en zie Aranka, dan doe je het helemaal niet slecht hoor in je dagelijkse leven. :) liefs

 • Reply
  beautifulday4makeup
  11 november 2015 at 23:10

  Ik zou wss ook wel wat tips van een dietist kunnen oppikken. Leuk dat ze jou uitgelegd hebben hoe het etiket te lezen

 • Reply
  Hanne
  12 november 2015 at 00:20

  Wel oppassen met teveel eten uit blik! Aan de binnenkant van blikjes zit vaak een laagje (een coating) waarin hormoonverstoorders zitten. Die kunnen al in kleine hoeveelheden schadelijk zijn. Diepvriesgroenten zijn even makkelijk, hebben evenveel vitamines als verse groenten en hebben geen coating in de verpakking.

 • Reply
  me
  12 november 2015 at 00:57

  Alleen jammer dat 30+ kaas smaakt als plastic…dan maar minder kaas en gewoon 48+ wat wel lekker is. ;)

 • Reply
  me
  12 november 2015 at 00:58

  Mueslirepen zitten trouwens bomvol suiker. ;)

 • Reply
  Paola
  12 november 2015 at 06:07

  Leuk om te lezen! Ik vind het zelf heel moeilijk om voor het gezonde te gaan. Wel merk ik dat ik steeds minder uit pakjes en zakjes kook en steeds meer zelf probeer te maken!

 • Reply
  suzan
  12 november 2015 at 08:37

  Wat leuk zeg dat dat in de AH hebben. Zeker goed altijd wat tips te horen van iemand van buitenaf

 • Reply
  suus
  12 november 2015 at 13:17

  Fijne blog, Aranka. Altijd goed om te weten!

 • Laat een reactie achter