Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lisa heeft een enorme studieschuld

shutterstock 110263391

Ik ben Lisa, 25 jaar oud en woon samen met mijn vriend. Als kind werd er nooit gepraat over geld in ons huis. Mijn vader werkte en mijn moeder was thuis. Ik heb geen idee of mijn ouders in die tijd veel of weinig geld hebben, ik denk gewoon gemiddeld. De problemen ontstonden toen ik op kamers ging wonen tijdens mijn studie.

Lenen bij DUO is zo gemakkelijk

Met € 2.000,- spaargeld ging ik naar Ikea om meubels te kopen voor mijn nieuwe kamer. Ik wou zelf graag alles nieuw uitzoeken en weigerde om op Markplaats te kijken. Bij Ikea scoorde ik een tweepersoonsbed, een grote klerenkast, een bureau, beddengoed en keukenspullen. Hoewel ik best op de prijs gelet had, schrok ik bij de kassa enorm; meer dan de helft van mijn spaargeld was op en ik had nog lang niet alles wat ik moest hebben. Toen alles thuis in elkaar gezet was voelde ik me trots op mijn nieuwe kamer; ik had gewoon een eigen plek! Maar ik durfde niet op mijn bankrekening te kijken. Halverwege de eerste maand kreeg ik de melding ‘geen saldo’ bij de supermarkt. Daar stond ik dan met mijn mandje vol boodschappen met het schaamrood op mijn kaken. De helft van mijn boodschappen heb ik niet kunnen meenemen en die week geleefd op noedels en tosti’s.

Een klasgenoot vertelde dat je via DUO makkelijk geld kon lenen zonder hoge rente. Na thuiskomst had ik binnen 5 minuten geregeld dat DUO iedere maand zo’n € 500,- zou storten. Ik nam een baantje via een uitzendbureau erbij voor wat extra inkomsten, maar veel van mijn geld ging op in de stad. Voor een feestje kocht ik minimaal een nieuw shirtje en de rekening op het terras (hallo cocktails!) viel altijd tegen. Mijn vriendinnen hadden allemaal ‘serieuze banen’ en verdienden daarmee fijn, ik deed klusjes via het uitzendbureau waardoor mijn inkomsten altijd enorm wisselden. Ik was bang als ik moest afhaken ‘want geen geld’ en dat ze me dan een loser zouden vinden.

Ik wilde ook graag meedoen, maar kon het eigenlijk niet betalen

De problemen werden groter toen ik mijn vriend ontmoette. Hij had een goede baan en we genoten van vliegvakanties, etentjes en we gaven elkaar cadeaus die ik eigenlijk helemaal niet kon betalen. Zo’n 2x per jaar gingen we naar de sauna waar we allerlei behandelingen boekten in combinatie met een overnachting. Ik werkte wel fulltime maar voor een net-boven-minimaal salaris. We gaven beide enorm veel geld uit en ik had geen idee waaraan. Ik stond vaak maximaal rood, gebruikte mijn creditcard veel en heb zelfs eens moeten vragen om een voorschot van mijn salaris.

Studieschuld terugbetalen

Helaas kwam het onvermijdelijke bericht een paar maanden geleden dat ik mijn studieschuld moest gaan terugbetalen. Ik durfde niet in te loggen bij DUO dus had geen idee hoe hoog mijn schuld exact zou zijn. Mijn vriend wist niet van de schuld maar ik kon nog geen paar tientjes missen per maand, dus ik had geen andere keuze dan het eerlijk op te biechten aan hem. Hij schrok enorm van mijn verhaal en had geen idee dat ik altijd zoveel geldstress had. Na een fikse ruzie hebben we een Excel document opgesteld met onze inkomsten en uitgaves, om te kijken waar we op konden bezuinigen.

Om nog meer te kunnen aflossen heb ik veel kleding, de iPad, en mijn amper gebruikte elektrische fiets verkocht en daarnaast heb ik mijn dure sportschoolabonnent opgezegd. We hebben afgesproken dat alle extraatjes, zoals het vakantiegeld, naar het aflossen van mijn schuld gaat. We hebben dit jaar op de huisdieren van mijn ouders gepast in plaats van een vakantie in een luxe resort, wat uiteindelijk ook heel leuk bleek te zijn. Wat ik het meeste mis is dat ik niet meer iets voor mezelf kan kopen zonder er over na te denken. Ik hoop dat ik over een paar jaar -als mijn schuld afbetaald is- trots kan terugkijken hoe we het toch samen gedaan hebben. Dit wil ik nooit meer!

Ook je persoonlijke verhaal (anoniem) delen? Mail naar info @ byaranka.nl

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.