Ik ben echt gek op Italiaanse salades, je kunt mij daar echt voor wakker maken. Tomaat, heerlijke Italiaanse kaas, basilicum, kom er allemaal maar mee door. Alleen ik had nog nooit van een Italiaanse broodsalade gehoord, ook wel panzanella genoemd. Het is een ideale salade voor je restjes oud en droog brood. Snij je brood in stukjes en vul het aan met wat heerlijke andere ingrediënten en je salade staat zo op tafel!
Panzanella, een heerlijke broodsalade
Heb je restjes brood over of wil je gewoon deze heerlijke broodsalade maken? Dan ben je hier aan het goede adres. Het droge en oude brood is ideaal om deze salade mee te maken omdat het lekker de smaken opzuigt. Zelf vind ik het nog lekkerder het brood met de olijfolie en kruiden nog even af te bakken in de oven zodat het ook lekker krokant wordt, maar dat hoeft niet.
Het bereiden is echt super simpel, kies een grote ovenschaal en doe hier alle ingredienten in, hussel door elkaar en klaar is Kees. Zoals ik hierboven vertelde doe ik het brood met de kruiden, olijfolie en uien nog even in de oven voor een knapperig korstje. Wanneer je de ovenschaal na een kwartier uit de oven haalt roer ik de andere ingrediënten er nog even doorheen en serveren maar.
Wel brood gebruik je voor Panzanella?
Eigenlijk is de belangrijkste reden oud brood voor de panzanella te gebruiken. Dat kunnen gewoon boterhammen zijn die je in stukjes snijdt of misschien wat stokbrood wat over is van de barbecue. Maar zelf gebruik ik gewoon vers brood voor de panzanella salade omdat ik het zo lekker vind. Het lekkerst vind ik een focaccia of ciabatta voor deze salade. Ik maak hem dan nog even lekker knapperig in de oven met wat olijfolie.
Ideaal als maaltijdsalade of als bijgerecht
De panzanella salade is een heerlijke maaltijdsalade die goed vult door het brood. Je kunt er alle kanten mee op. Ik maak de salade met ui, tomaat en gegrilde paprika. Maar je kunt bijvoorbeeld ook komkommer, rucola, mozzarella of een heerlijke burrata gebruiken. Fan van burrata? Probeer dan eens deze heerlijke aardbeiensalade met burrata. Wil je wat vlees toevoegen aan het recept? Dan is kip een goede optie. Varieer ook lekker met de kruiden en dressing. Ik gebruikte verse basilicum en een erg lekkere olijfolie, maar een balsamicoazijn of rode wijn zijn kan ook erg goed smaken.
Panzanella, Italiaanse broodsalade met tomaten
Ingrediënten
- focaccia, ciabatta of oud brood
- 400 gram cherrytomaten
- 200 gram gegrilde paprika
- 1 grote rode ui
- 1 teen knoflook
- bosje verse basilicum
- extra vergine olijfolie
- 40 gram grana padano
Instructies
- Snij het brood in stukken van ongeveer 2×2 centimeter en doe deze in een grote (oven)schaal.
- Wanneer je het brood wat krokant wil bakken kies je voor een ovenschaal en verdeel je royaal wat olijfolie over het brood. Snij de rode ui in ringen en pers een knoflookteen uit. Roer dit allemaal goed door elkaar en bak af in de oven voor 15 minuten op 15 minuten.
- Eet je het brood zo op, volg dan ook deze stappen maar doe het niet in de oven.
- Snij de tomaten door de helft en de gegrilde paprika in stukken (ik gebruik kant en klare uit een potje). Roer dit door de rest heen.
- Maak de panzanella salade af met verse blaadjes basilicum en wat vlokken grana padano.
- Je kunt de salade eventueel nog op smaak met brengen met wat extra olijfolie, peper en zout. Ik vond dit niet nodig omdat mijn focacica al vrij zout was.