Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waar kun je ossengalzeep allemaal voor gebruiken?

Ik denk dat iedereen het wel van naam kent, ossengalzeep. Het is een wondermiddel waar je je moeder of oma het vast vaak over hebt horen praten. Vlekken? Dat verwijder je gemakkelijk met ossengalzeep. Je koopt ossengalzeep gemakkelijk bij bijvoorbeeld de Kruidvat of de supermarkt en het kost amper iets. Maar waar kun je ossengalzeep voor gebruiken?

Bron afbeelding: Shutterstock

Wat is ossengalzeep?

Ossengalzeep is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat eruit ziet als een blok zeep, dat bestaat uit zeep en runder-gal. Dat klinkt misschien niet heel lekker, maar het is wel heel erg effectief. Ossengal, de gal, afscheiding van de galblaas en lever van ossen, is van oudsher bekend als middel om vlekken te verwijderen. Wellicht om deze reden vind je vast nog een stuk ossengalzeep bij je opa en oma thuis, want het bestaat al sinds 1851.

Is ossengal hetzelfde als groene zeep? Deze vraag hoor ik vaak. Nee het is zeker niet hetzelfde, ossengalzeep wordt gemaakt van zeep met ossengal en groene zeep wordt gemaakt van zeep en hennepolie.

Hoe gebruik je ossengalzeep?

Het is echt heel erg simpel om ossengalzeep te gebruiken. Wanneer je voor het eerst ossengalzeep gaat gebruiken, test dan eerst even op een onzichtbaar plekje of de ossengalzeep geen schade aanricht aan de kleur van je kledingstuk. Mocht dit niet het geval zijn, maak dan de zeep met water nat. Wrijf met de natte zeep over de vlek heen en masseer dit even goed in met je vingers of borsteltje. Laat het vervolgens een minuutje intrekken en spoel het daarna goed uit met water. Je kan het kledingstuk ook met de ossengalzeep in de wasmachine doen en vervolgens uitwassen.

Welke vlekken verwijder je met ossengalzeep?

Je kunt heel wat vlekken verwijderen met ossengalzeep, eigenlijk alles wel. Maar weet wel dat je ossengalzeep niet op elk soort stof kan gebruiken. Je kunt ossengalzeep op kleding, banken, stoelen, tapijten en gordijnen gebruiken zolang het maar niet van leer is.

Vetvlekken

Vetvlekken kun je beste verwijderen met warm water. Maak de vlek nat met goed warm water en wrijf er dan even wat ossengalzeep op. Spoel of was het vervolgens grondig uit.

Grasvlekken

Grasvlekken heb je liever niet in je kleding, die vlekken krijg je er lastig uit. Maak de vlek nat en warm of koud water en masseer de ossengalzeep goed in op de vlek. Laat dit even intrekken en spoel of was het daarna goed uit.

Bloedvlekken

Bloedvlekken vind ik altijd lastig te verwijderen, want als je het niet meteen uitspoelt krijg je het amper meer uit je kleding of stof. Bloedvlekken verwijder je met koud water en dus wat ossengalzeep. Maak de vlek meteen nat met koud water en wrijf er wat ossengalzeep overheen. Spoel grondig uit met koud water tot de vlek verdwenen is.

Moddervlekken

Hebben de kinderen buiten gespeeld of ben je buiten wezen sporten in de modder? Die vlekken heb je liever niet in je kleding of kleed. Spoel de moddervlek eerst goed uit zodat al het zand weg is. Masseer de vlek daarna in met was ossengalzeep en was uit.

Wijnvlekken

Morsen met wijn is niet fijn. Wanneer er wijnvlekken in je kleding, tafellaken, kleed of tapijt zitten kun je het verwijderen met ossengalzeep. Maak de vlek nat en masseer daar goed de ossengalzeep op, eventueel met een borstel wanneer het op je kleed of tapijt zit. Spoel daarna goed schoon met water en was het eventueel uit.

Gebruiken jullie ook graag ossengalzeep en waar gebruik je het het liefst voor?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *