Optimaal je gebit verzorgen!

We verzorgen ons uiterlijk allemaal ontzettend goed, halen de make-up eraf voordat we gaan slapen, wassen onze haren en ga zo maar door. Natuurlijk poetsen we ook elke dag allemaal onze tanden, maar is dit eigenlijk wel genoeg? In sommige gevallen is dit genoeg, maar wil je echt een optimale verzorging voor je gebit, dan moet je toch écht wat meer doen!

Tanden poetsen

Tanden poetsen doen we natuurlijk allemaal elke dag. Aanbevolen wordt dat je twee keer per dag je tanden moet poetsen gedurende twee minuten. Voor elke kant heb je dus 30 seconden de tijd en dat moet voldoende zijn om ze goed schoon te krijgen. Je hebt ook nog een keuze in hoe jij het liefst je tanden poetst, elektrisch of met een gewone handtandenborstel. Ik heb zelf beiden en het ligt er maar net aan waar ik meer zin in heb. Soms heb ik echt zin om even stevig te boenen met mijn gewone handtandenborstel maar soms pak ik ook voor het gemak de elektrische. Toch word het wel aangeraden om de elektrische te pakken omdat deze snelle bewegingen maakt om het vuil nog beter los te krijgen.

Flossen en stokeren

Tussen je tanden kan je niet goed komen met een tandenborstel, maar dit moet natuurlijk wel goed schoon! Daarom kun je flosdraad gebruiken of tandenstokers. Dit is er in allerlei verschillende soorten en maten, je moet zelf achter komen welke maat en soort voor jou het beste werkt.

Belangrijk is om te weten hoe je het moet doen. Flossen is echt met een zagende beweging tussen de tanden en kiezen door gaan en niet meteen het draadje naar beneneden drukken, daar beschadig je alleen maar het tandvlees mee en druk je het vuil juist extra naar beneden en dat wil je natuurlijk niet. Zorg er dus echt voor dat je het draadje dus goed heen en weer beweegt.

Stokeren is ook erg belangrijk om te weten. Als eerst moet je het puntje eventjes nat maken zodat het soepel is en makkelijk tussen de tanden kan bewegen. Hou de stoker goed vast zodat je hem precies tussen je tanden kan plaatsen en hij niet kan breken. Plaats de platte kant van de stoker tegen het tandvlees aan en haal nu het vuil tussen je tanden weg door de stoker naar boven te bewegen. Herhaal dit drie keer en weg is het vuil!

Mondwater

Mondwater kennen we allemaal wel van de Listerine reclame. Mondwater is ervoor bedoeld om een extra aanvulling op het poetsen te geven, dit gebruik je dan ook na het poetsen. Het is dus geen vervanging van het tandenpoetsen. Mondwater zorgt voor wat extra fluoride en dood tijdelijk de laatste bacterien in je mond (maar haalt ze niet weg zoals je doet met tanden poetsen). Ook zorgt het voor een tijdelijke frisse adem.

Schoonmaken van de tong

Wat veel mensen niet weten is dat de tong ook een bron vol met bacteriën is, het is dus ook heel erg belangrijk deze goed schoon te maken op zijn tijd. Hier heb je speciale tongreinigers voor die je gewoon bij de drogisterij kunt kopen. Na het poetsen van de tanden kun nog even de tong reinigen en daarna goed de mond naspoelen met tanden.

Hoe verzorg jij je gebit?

Dit vind je misschien ook leuk

26 reacties

 • Reply
  Trâm
  12 december 2012 at 16:02

  Handige tips :)

 • Reply
  Charlotte
  12 december 2012 at 16:11

  Superhandig en goed artikel.
  Ik heb zelf een beugel dus verzorg mijn mond extra goed. Ik vind het zo onsmakelijk voor andere als ze iets tussen je beugel zien hehe,.
  Ik poets mijn tanden 3x per dag en flos tussen mijn blokjes. Ook gebruik ik mondwater. Freshhhh.
  Een tong reiniger gebruik ik niet, Misschien maar is doen;)
  xxxx

 • Reply
  Martina
  12 december 2012 at 16:37

  Flossen ben ik totaal geen fan van, maar volgens mijn tandarts is het heel nuttig dus ben niet weet trouw begonnen met flossen…. Die controleAfspraak over een week heeft daar natuurlijk niks mee te maken haha

 • Reply
  Ingeborg
  12 december 2012 at 16:49

  Ik poets gewoon mijn tanden 2 keer per dag. Eigenlijk moet ik wel wat beter met mijn gebit omgaan maar ik heb er eigenlijk nooit zin in.. Haha

 • Reply
  Hester
  12 december 2012 at 17:14

  Ik ben ’s avonds ook echt vier minuten bezig met tandenpoetsen, en dan nog rageren en ik ga ook naar de mondhygiëniste, maarja, is wel fijn en handig voor later! (Hoop ik dan maar)
  In de zin ‘… en dood tijdelijk de laatste bacterien in je mond’ is het trouwens ‘doodT’ en ‘bacteriën’.

 • Reply
  Moniek
  12 december 2012 at 17:14

  Hier ben ik helaas hartstikke slecht in haha.

 • Reply
  Vera
  12 december 2012 at 17:31

  Mijn tandarts raadt flossen af en tanden stokers aan. Net terug van de tandarts en gelukkig was er weer niks aan de hand :)

 • Reply
  Crista
  12 december 2012 at 18:08

  Handig artikel :)!
  Alleen klopt je laatste zinnetje niet, er staat: Na het poetsen van de tanden kun nog even de tong reinigen en daarna goed de mond naspoelen met tanden.

  xx

 • Reply
  Laura Louise - Fablouise
  12 december 2012 at 18:09

  Ik ging een tijdje naar de hygieniste en zij vertelde dat je altijd het beste kunt flossen. Verder poets ik 2 keer op een dag mijn tanden!

 • Reply
  lin
  12 december 2012 at 18:35

  Oeh, ik ben echt te laks als het om mijn gebit gaat…. Heel erg slecht!

 • Reply
  Eva-Lynn
  12 december 2012 at 19:28

  Ah ik zoek al lang zo’n tongue cleaner maar ik kan hem echt helemaal nergens vinden! x

  beautybeatsbrains.blogspot.com

  • Reply
   Aranka
   12 december 2012 at 21:29

   Gewoon bij de Kruidvat zoeken tussen de spullen voor de tanden!

 • Reply
  Emma
  12 december 2012 at 19:38

  Toen mijn beugel eruit ging , nu ongeveer 2 maanden geleden , ben ik veel beter gaan poetsen!

 • Reply
  Simone
  12 december 2012 at 19:47

  Aii ja die tongreinigers, ik kan er niet mee omgaan. Ik begin altijd te kokhalzen als ik dat ding gebruik. Verder gebruik ik wel altijd mondwater en flos ik ook af en toe.

 • Reply
  Jana
  12 december 2012 at 19:57

  Mondwater zou ik meer moeten gebruiken :D x

 • Reply
  Lifesplash
  12 december 2012 at 20:17

  Handig artikel, dit is toch wel een nadeel van mij hahaha. Oeioeioei, moet ik beter doen! Vooral nu ik eigenlijk een beugel heb.. ach, bij deze een goed voornemen voor volgend jaar, of laat ik strakjes maar gewoon beginnen.

 • Reply
  Ashley
  12 december 2012 at 20:43

  Handig artikel! Nu moet ik beter mijn tanden verzorgen van mezelf haha! Nieuw voornemen voor volgend jaar:)

 • Reply
  Miss Langhaar (@MissLanghaar)
  12 december 2012 at 21:33

  Interessant artikel :)

 • Reply
  Christel
  12 december 2012 at 22:15

  Handig! Ik vind het reinigen van me gebid elke ohtend en avond ook erg belangrijk!
  In de ochtend als ik wakker word en me gezicht was, poets ik meestal direct me tanden, en dan ga ik even later eten en poets ik ze weer. En altijd als ik ergens heen ga poets ik me tanden van tevoren. In de ochtend en in de avond spoel ik me mond met mondwater, en ik gebruik meestal de elektrische tandenborstel en als ik uit logeren ga of op vakantie neem ik me gewone hand- tandenborstel mee. Flossen doe ik eigenlijk nooit, en ik heb wel een tongreiniger maar die gebruik ik ook zelden….

 • Reply
  talsbeauty
  13 december 2012 at 12:10

  Super handig en interessant artikel.

 • Reply
  Taaa
  13 december 2012 at 12:55

  Goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Zelf gebruik ik tandenstokers van het merk gumgum. Dit zijn witte plastic stekertjes met groen rubber aan de bovenkant. Hiermee masseer je ook gelijk je tandvlees. In het begin was het lastig om tussen m’n tanden te komen, maar nu mijn tandvlees gezonder is lukt het heel makkelijk. Daarnaast is het verstandig om mondiger te gebruike zonder alcohol en dergelijke. Alcohol beschadigt de tanden. Hiervoor gebruik ik meridol :-)

 • Reply
  justjaxelle
  13 december 2012 at 14:30

  goed artikel ! xoxo A.

 • Reply
  BeautyFrique.com
  13 december 2012 at 15:41

  Goed dat je hier de aandacht aan besteedt. Ik flos en stoker nooit m’n tanden. Wel gebruik ik mondwater en zo nu en dan zo’n tongschraper. En natuurlijk poets ik twee keer per dag m’n tanden (alleen niet 30 seconde per kant ben ik bang :S)

 • Reply
  Gabriëlla
  13 december 2012 at 17:04

  Ik doe alles wat hierboven staat maa toch heb ik last van een slechte adem.. Leuk artikel trouwens :)

 • Reply
  Nicolien
  13 december 2012 at 19:47

  Ik maak af en toe mijn tong schoon, poets 2 of 3 keer per dag mijn tanden en stook ze ’s avonds. Verder ga ik 2x per jaar naar de mondhygiëniste, vandaag nog te horen gekregen dat mijn tanden er mooi schoon uitzien! Alleen ik poets langer dan 2 minuten, op de manier die ik van haar heb geleerd duurt het al snel een minuut of 5. Maar het resultaat mag er zijn!

 • Reply
  Danique
  14 december 2012 at 21:38

  Leuk artikel! Dit alles is voor mij echt een must, ik heb een enorm zwak gebit.. Ik mag in het nieuwe jaar weer een rittenkaartje wortelkanaalbehandeling + een kroon.. Joepieee!

 • Laat een reactie achter