We brengen over het algemeen de meeste tijd van de dag thuis door. De kans dat er iets per ongeluk kapot gaat, is altijd aanwezig, zeker wanneer er kinderen zijn. Het is zonde wanneer er iets kostbaars kapot gaat en het kan ook duur zijn om het zelf te vervangen of repareren. Dit is dan ook waarom we aanraden om verschillende verzekeringen af te sluiten voor je woning. Maar hoe zit dat met verzekeringen en hoe weet je eigenlijk wat er wel en niet gedekt wordt wanneer er iets stuk gaat? We hebben het voor je uitgezocht.
Bron afbeelding: Shutterstock
Een ongeluk in een klein hoekje
Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. De tv die omver valt of een dure vaas die breekt. Of het nu gebeurt tijdens het schoonmaken of door enthousiast spelende kinderen in huis, het kan altijd gebeuren en het is vervelend. Zolang het niet expres gebeurd, is het vaak gedekt door de woonverzekering. Wat er precies wel en niet gedekt wordt, verschilt altijd per verzekeraar. Het is dan ook belangrijk om dit altijd vooraf goed door te lezen.
Soorten verzekeringen
Als we het hebben over een woonverzekering, dan spreken we eigenlijk over 2 soorten verzekeringen. Je hebt namelijk de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Wanneer er bijvoorbeeld een bal door de ruit gaat, kun je dit regelen met de verzekering. Wanneer het door de ruit van de buren is, kun je dit toerekenen aan de aansprakelijkheidsverzekering, maar als het om je eigen ruit gaat, valt het weer onder de opstalverzekering. Ook voor een lekkage badkamer verzekering moet je bij de opstalverzekering zijn. Wel moet je weten dat een opstalverzekering alleen nodig is als je een woning gekocht hebt. Wanneer je een woning huurt ligt dit soort schade weer bij de huurbaas of kan het weer onder je inboedelverzekering vallen.
De juiste verzekering en dekking
Het kan dus per verzekering verschillen wat en hoeveel er gedekt wordt. Het kan soms wat uitzoekwerk zijn om er achter te komen wat onder welke verzekering ook valt. Over het algemeen vallen de meeste kapotte dingen in huis onder de inboedelverzekering. Je kunt hierbij het beste denken dat wanneer het los in je huis staat het onder de inboedelverzekering valt en als het vast aan of in je huis zit, valt het onder de opstalverzekering. Daarnaast kun je voor veel dingen extra dekkingen afsluiten. Zo is er bijvoorbeeld een extra dekking voor ramen of mobiele elektronica. Lees dus altijd goed door wat er al onder de basisdekking valt en weeg voor jezelf af of aanvullende verzekeringen voor jouw slim zijn om af te sluiten of dat het niet nodig is.