Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuw plan

Om jullie toch een beetje op de hoogte te houden waar ik allemaal mee bezig ben omdat ik gezakt ben en niet erg actief op mijn website ben een klein verslagje wat er de laatste dagen is voorgevallen. Vanochtend had ik een gesprek op school in de hoop dat ik toch nog naar het Sprint toe zou mogen, alleen deze kans is niet aanwezig ook niet als ik mijn herkansing had gehaald. Balen, maar daarna kwamen voor mij  misschien wel verlossende woorden. Namelijk: “Volgend jaar worden de examen normen aangepast, je mag maar één 5 op je Wiskunde, Nederlands en Engels hebben”. Eventjes dacht ik dat de wereld verging, want Wiskunde, Engels en Nederlands kan ik totaal niet, dankzij mijn dyslexie. Maar op dit moment ben ik dus tot de heldere ingeving gekomen dat de HAVO met deze nieuwe regeling onhaalbaar is voor mij. Ik kan de gok wel wagen, maar als ik realistisch ben weet ik dat het onhaalbaar gaat worden voor mij. De kans is natuurlijk altijd aanwezig dat ik het wel haal, maar de kans is veel groter dat ik het niet haal. Daarom ben ik tot de conclusie gekomen om het MBO te gaan doen. Niet dat ik iets tegen het MBO heb, maar als je van de HAVO af komt voelt het toch wel een beetje als een bevestiging dat je het niet kan, of hoe ik het dan ook moet omschrijven. Ik ga op het MBO Marketing en Communicatie doen en hopelijk gaat dit me lukken. Ik moet nog wel aan dit idee wennen, omdat het totaal tegen mijn ideeën in ging, maar wel beter is zo.

Vandaar vandaag en morgen een artikelen omdat ik druk bezig ben met alles stop te zetten opnieuw aan te vragen. Mezelf af te vragen of dit überhaupt wel de goede keuze is. En alles over me heen te laten komen. Ik hoop echt dat ik nu een goede keuze maak en niet ontzettend spijt ga krijgen.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

19 reacties

 1. Die nieuwe regeling is inderdaad heel rot! Ik krijg er volgend jaar mee te maken, mijn Engels is echt heel slecht dus ik krijg volgend jaar waarschijnlijk bijles. Zou dat bij jou een optie zijn misschien of niet? Een privé leraar? Je hebt ze al voor €15,- per uur =) Succes in elk geval!

 2. Ahh, wat ontzettend balen! Maar, ik denk inderdaad dat het de juiste keuze is. Ik wilde zelf altijd persé de havo halen, maar doordat het zo slecht ging bij mij thuis toendertijd, zette ik me totaal niet in en belande ik uiteindelijk op vmbo t. Dat diploma heb ik echt met gemak gehaald, of zoals ze zeggen: met twee vingers in mijn neus (easy peasy!) Vervolgens heb ik een mbo niveau 4 opleiding gedaan, onderwijsassistent. Dat was nodig, omdat ik persé een hbo opleiding wilde doen, maar aangezien ik alleen een vmbo diploma had, kon dat niet. De mbo opleiding heb ik ook met gemak afgerond. Nu zit ik EINDELIJK waar ik al die tijd al zijn wilde: op een hbo opleiding (de pabo). Het is het allemaal waard geweest!!
  Ik wilde het even zeggen, zodat je niet denkt dat dit het einde van de wereld is. Je komt uiteindelijk wel waar je wil komen, als je je best maar doet. Misschien duurt het iets langer, maar dat geeft niet. Succes!

 3. Ik heb deze keus een aantal jaar geleden ook gemaakt, ik ben toen overgegaan van 3 naar 4 atheneum maar had er toch voor gekozen om mbo te gaan doen. Voor mij is dit een hele goede keus geweest omdat de manier van leren op het mbo me heel erg lag. Lekker praktijkgericht en niet te veel met je neus in de boeken zitten!
  Nu heb ik op dit moment al bijna mijn propedeuse binnen van het hbo. Hopelijk krijg je door mijn reactie wat meer moed in jezelf en je komt er toch wel, op welke manier dan ook.

 4. ah balen! Maar bij MBO krijg je wel veel meer praktijk en als je daarna een aansluitende HBO opleiding wil doen is die praktijk en informatie wat je geleerd hebt wel super handig en maakt het je alleen maar makkelijker. Dus misschien is het nu wel heel vervelend het maakt het alleen maar makkelijker als je over een paar jaar HBO gaat doen.
  Succes ermee :D

 5. ja die nieuwe regeling is echt belachelijk! ik ga nu naar 4tvwo dus met mijn examen heb ik die nieuwe regeling ):
  Ik hoop dat je eruit komt en geen spijt krijgt van je beslissing!

 6. Da’s even heftig, en die nieuwe regeling is erg rot en kon op geen slechter moment komen. Heel veel succes gewenst meis!

 7. Het is zeker niet niks om zulke gesprekken te krijgen. Ik heb hetzelfde meegemaakt als jou… ik weet hoe heftig dit is. Ik wilde ontzettend graag de opleiding Allround DTP doen en heb er zeker wel voor gevochten. Ik was toen al aangenomen toen ik met het VMBO examens bezig was. Toen ik hoorde dat ik geen kant meer op kon, ik kon niet eens het jaar over doen… hebben we toch geprobeerd om de opleiding Allround DTP te gaan volgen. Die kans kreeg ik gelukkig. Ik heb wel een periode gehad dat ik op het randje zat om uitgeschreven te worden, maar ook dit is allemaal weer goed gekomen. En zie nu… ik ben geslaagd voor Allround DTP niveau 3. Ik ga hierna Grafisch Vormgeven studeren op niveau 4. Dat is nog een stapje hoger. Ik moet het wel in 4 jaar doen en kom misschien wel in een klas met 16 jarigen en ik ben zelf dan 21 jaar. Maar leeftijd moet op zich niks uitmaken… maar ik weet hoe het zeg maar van te voren gaat dan als die jongeren meteen Grafisch Vormgeven doen en geen vooropleiding hebben.

  Je kan het! Ik heb er alle vertrouwen in… en als mij het gaat lukken zonder VMBO/HAVO/VWO of wat dan ook diploma… zou jij het ook kunnen. :) Ik wens je heel veel succes en het gaat je lukken!
  x

 8. Meisje, je mag MBO absoluut niet zien als falen hoor! Ik haalde mijn havo met 2 vingers in mijn neus, en ben daarna bewust mbo ben gaan doen! :) Ik denk juist dat mbo een goede keuze voor jou is, omdat je dan iets kunt kiezen en doen wat je echt leuk vindt! Dan wordt het leren gemakkelijker (én leuker) en zal het voor jezelf ook een stuk fijner zijn. Als je nu al met het gevoel loopt dat havo te moeilijk gaat worden volgend jaar, dan zal je daar waarschijnlijk alleen maar meer stress van krijgen etc. etc.

  Ik wil je heel veel succes wensen met je mbo opleiding, en ga ervan genieten meis :)

 9. Ik denk dat je de goede keuze maakt en je een hele leuke opleiding voor de boeg hebt. Bekijk het vanaf de goede kans. Eindelijk niemand meer die je met de moeilijke vakken lastig valt en eindelijk iets doen wat je leuk vindt!

 10. Zo voelde het voor mij ook, een beetje als falen. Ik heb nu de PABO niet gehaald (en het jaar hiervoor ben ik met MW&D ook al gestopt) maar ga nu ook MBO doen. Ik hoop dat me gewoon gaat lukken. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *