Must see: 13 Reasons Why

Must see: 13 Reasons Why

Ik was bijna klaar met al mijn serie’s kijken en een vriendinnetje dwong me bijna iedere dag om aan 13 Reasons Why te beginnen. Elke dag was het: ‘ben je al aan 13 Reasons Why begonnen’? Een week lang was mijn antwoord nee. Ik had het te druk en gunde mijzelf geen rust voor een serie of de tv. Tot dit weekend dat ik compleet aan de latten was en maar begon. En sinds dien heb ik hem in één ruk uitgekeken. Wat een bijzondere, mooie, indrukwekkende, heftige, meeslepende, boeiende en goede serie.

Hannah pleegt zelfmoord omdat ze gepest wordt. Na haar dood worden verschillende casettebandjes gevonden die ze voor haar dood heeft opgenomen. Op deze casettebandjes staan de ’13 reasons why’ ze zelfmoord heeft gepleegd. In totaal zijn er 13 fragmenten en bij die 13 fragmenten hoort een persoon. Elk persoon die in die fragmenten voorkomt wordt één aflevering gevolgd en daarin kom je te weten waarom. Het verhaal wordt verteld door Hannah vanuit de casettebandjes en Clay beleeft zijn deel. Het is bijzonder om te zien omdat Clay helemaal de weg kwijt raakt. Hoe verder je komt, hoe intenser de serie wordt.

Toen ik er aan begon wist ik niet wat ik er nou precies van moest verwachten, ik leefde blijkbaar onder een steen en had er vrijwel niets over gehoord behalve van mijn vriendin. Maar het schijnt dus een steengoede serie te zijn waarbij Selena Gomez aan heeft meegeholpen. Het gaat over pesten op de middelbare school en wat daar de gevolgen van kunnen zijn op een persoon. Je wordt zo in het verhaal meegenomen dat je de pijn en angst van Hannah voelt. De serie zit bijzonder goed in elkaar en boeit elke minuut, terwijl de afleveringen gemiddeld een uur duren.

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jay Asher, waarschijnlijk leefde ik weer onder een steen want ik kende de titel helemaal niet. Blijkbaar is dat verhaal ook een succesverhaal en vandaar deze serie in samenwerking met Netflix. IMDb is trouwens ook lyrisch, de serie krijgt een 9,1 wat gebaseerd is op meer dan 25.000 stemmen.

Ik heb de serie in één ruk uitgekeken en vond het een hele bijzondere en meeslepende serie. De acteurs zijn steengoed, brengen de boodschap echt over en ik heb meerdere malen met kippenvel gezeten. Niet alleen kippenvel, ook de tranen hebben rijkelijk gevloeid maar er was ook genoeg ruimte voor humor. De details in de serie zijn trouwens verbazend goed. Dingen waarbij je denkt dat je het niet gedetailleerd te zien krijgt, krijg je echt te zien. Sommige momenten waren voor mij zelfs erg heftig. Wel netjes dat Netflix dat voor de aflevering vermeld mochten er jonge kijkers zijn.

Het verhaal van de serie heeft zeker zijn sporen achter gelaten. Ik ben anders gaan denken. Misschien is iets wat jij doet zo onschuldig, maar dat hoeft het voor de ander niet te zijn. En zie je dat iemand hulp nodig heeft, bied deze dan ook aan. Laat zien dat je mensen waardeert en dat mensen er mogen zijn. Dit mocht dat wel een serie zijn, ik weet zeker dat het er in het echte leven ook zo aan toe gaat en dat geeft mij kippenvel.

Dus heb je wat tijd over (zo’n 13 uur) dan raad ik je zeker aan de serie 13 Reasons Why via Netflix te kijken. Ik weet zeker dat je vanaf minuut één tot aan het einde geboeid bent en niet meer wil stoppen. Stiekem hoop ik dat er nog een deel twee komt, want ik zit met zoveel vragen…

Hebben jullie de serie gezien en wat vonden jullie er van? Of wil je hem nog gaan kijken? Ik ben heel erg benieuwd!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

 

Dit vind je misschien ook leuk

21 reacties

 • Reply
  Nelina
  12 april 2017 at 07:23

  Ook in 1 ruk afgekeken………… zo meeslepend en bovendien erg origineel…!

 • Reply
  Mariska
  12 april 2017 at 07:33

  Ik zit er middenin! Ben ook zoveel mogelijk aan het kijken, zo benieuwd naar de rest van het verhaal.

 • Reply
  chucky1012
  12 april 2017 at 08:05

  Deze serie ken ik niet!
  Heb geen netflix.

  Xoxo

 • Reply
  fff
  12 april 2017 at 08:24

  Ik ben nu bij aflevering 5! Spannend!!

  • Reply
   Susan
   12 april 2017 at 08:25

   Wilde er nog aan toevoegen dat ik het acteerwerk echt super goed vind tot nu toe. Ben heel erg ”benieuwd” naar het einde.

 • Reply
  femketje
  12 april 2017 at 08:24

  ik heb ‘m zelf nog niet gezien!

 • Reply
  Yvonne
  12 april 2017 at 09:00

  Ik heb ‘m deze week ook in 1 keer bekeken. Heftig! Ik deelde het met mijn dochter als kijktip. Zij zit in die leeftijd. Bleek ze die al gezien te hebben. :)

 • Reply
  TypischKim
  12 april 2017 at 09:16

  Ik hoor steeds meer over deze serie!

 • Reply
  rachel
  12 april 2017 at 09:38

  niet gekeken maar wel veel over gehoord en manlief had ook zeker intresse dus die gaat er straks ook aan beginnen :D

 • Reply
  Sarah
  12 april 2017 at 10:11

  Ik heb tot en met aflevering 7 gezien. Ik vind het erg spannend en meeslepend, maar af en toe erger ik me aan sommige personages en ik vind het soms ook een beetje langdradig. In een ver verleden heb ik ook het boek gelezen, maar dat is al zo lang geleden dat ik niet meer weet hoe het eindigt, haha.

 • Reply
  Denise
  12 april 2017 at 11:36

  Ben bij aflevering 3, dus ik heb nog even! Vind ‘m nu in ieder geval al steengoed :-)

 • Reply
  Johanne
  12 april 2017 at 12:07

  Nice, was al heel erg benieuwd! Dit weekend toch maar een poging wagen.

 • Reply
  Annika
  12 april 2017 at 12:12

  Ik ben even gestrand bij aflevering 6, ik ga deze week hopelijk weer verder.

 • Reply
  Merel
  12 april 2017 at 12:25

  Ik heb hem ook in een keer uitgekeken. Een bijzonder mooie serie vind ik. Eentje die je zeker raakt.

 • Reply
  Tali
  12 april 2017 at 13:28

  Een prachtige serie. Echt super indruk wekkend. De laatste 2 afleveringen laat ’s avonds afgekeken. Ik kon niet meer slapen, en moest eerst iets anders kijken voor ik echt weer kon slapen. Ik kijk hem nu voor de 2e keer.

  Super heftig en mee slepend. Geweldig geacteerd van alle acteurs.

  Misschien is het wel handig om er een trigger warning bij te zetten?

  • Reply
   Marianne
   15 april 2017 at 16:41

   Tali, dit is zeker een goede.
   Vrienden van mij hebben me gelukkig al verteld dat ik dit níet moet gaan kijken, echt nooit. Als je zelf dingen meegemaakt hebt is het kijken van deze serie geen aanrader. Ook niet als je volwassen bent.

   Maar mocht iemand zich afvragen wat de gevolgen zijn als je geen zelfmoord pleegt door het pesten: dan ben je tegen je 30e dus een psychisch wrak en zit je in therapie. :)

 • Reply
  Manon
  12 april 2017 at 13:42

  Heb deze serie al een paar keer voorbij zien komen, ben er nog niet mee begonnen, omdat ik zelf eerst wat wil afkijken

 • Reply
  Ingeborg
  12 april 2017 at 15:44

  Ik heb hem net uit gekeken. En hoop zo dat er een seizoen 2 komt. Ik heb ook zoooooveel vragen! Maar echt een super goede serie. Kon er soms niet van slapen.

 • Reply
  levendeloes
  12 april 2017 at 16:22

  Ik heb deze serie echt super snel uitgekeken! Vond hem heel spannend en aangrijpend.

 • Reply
  Jessica J.
  12 april 2017 at 22:30

  Ik geef eerlijk toe dat ik je artikel niet volledig gelezen heb uit schrik voor spoilers. O:-) Ik ben namelijk ook aan de serie bezig! Ik zit ergens halverwege en vind het hoe langer hoe spannender worden!

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  15 april 2017 at 17:11

  Ik ben nu bij aflevering 8 en ik ben ook helemaal verslaafd!

 • Laat een reactie achter