Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn weg naar een gezondere leefstijl – de eerste resultaten

Mijn weg naar een gezondere leefstijl – het eerste weegmoment

Ik denk dat het jullie niet ontgaan is dat ik op dit moment een stuk bewuster en gezonder aan het eten en het leven ben. Dit keer met geen dieet, geen punten tellen maar met een voedingsdeskundige die mij op het juiste pad qua voeding weet te brengen en te houden. Ik vertel jullie vandaag meer over mijn ‘nieuwe’ avontuur.

Maar je was toch tevreden over jezelf zou je denken? Ja, dat ben ik ook en dat was ook het eerste wat ik aangaf. Ik doe dit niet omdat als ik in de spiegel kijk van mijzelf walg, nee absoluut niet. Ik ben blij om wie ik ben en hoe ik eruit zie. Maar laten we eerlijk wezen, als we naar de cijfertjes kijken heb ik gewoon behoorlijk overgewicht en bij mij gaat ieder pondje door het mondje en daar voelde ik mij niet meer prettig bij.

Volgen jullie mij al op Instagram?

Dan kun je zeggen, het zijn maar cijfertjes, dat klopt, maar we weten allemaal dat overgewicht hebben gewoon ongezond is en dat wilde ik niet langer. Ik wilde mijn levensstijl aanpassen, weten wat goed is om te eten en hoe ik mijn dagen met de juiste voedingsstoffen door kom. De insteek was dan ook niet om af te vallen, maar een gezondere levenswijze er op na te houden. En zoals ik al zei, ieder pondje gaat bij mij door het mondje zou een bijkomend voordeel afvallen zijn.

Begin januari was ik het zat, ik was maar aan het jojo-en en had eigenlijk geen idee hoe ik mijn levensstijl moest veranderen. Op internet staan 101 mogelijkheden en ik zag het eigenlijk niet zo zitten om het alleen te doen. Ik besloot de hulp van een professional in te schakelen en naar een gewichtsconsulent te gaan (no-spon, alles zelf betaald) en haar mijn probleem voor te leggen. Mijn verveel eetbuien, het geen maat kunnen houden, zonde vinden eten weg te gooien, nooit verzadigd zijn en alsmaar verkeerde keuzes maken. In een kennismaking kwamen mijn problemen duidelijk naar voren en ze vroeg mij een eetdagboek bij te houden van mijn dagelijkse eetstijl.

Dit was ongeveer halverwege januari, het moment waarop ik 98 kilo woog. Ik had me verlekkerd aan de feestdagen, de verjaardag van Danny was geweest en er was allemaal taart over die Danny niet lustte waardoor ik gemakkelijk drie punten per dag wegwerkte omdat ik het zonde vond om weg te gooien. De maat was vol, want het was niet alleen nu na een verjaardag, eigenlijk ging het altijd zo met mij. Ik eet meerdere lekkere gebakjes per week, lunchen doe ik vaak ongezond met knakworstjes, bolletjes, hamburgers of buiten de deur. Avondeten bestaat zeker een keer per week uit patat met meerdere snacks, overal moeten sausjes bij en ook elke avond moet een lekker toetje gegeten worden. ’s Avonds standaard een koekje bij de thee en rond 10 uur komen daar ook de snacks bij. Maar dat patroon doorbreken is nog niet zo makkelijk. Ik noteerde alles netjes (maar je raadt het al, je houdt je toch al een beetje in want wat zouden ze wel niet denken).

Na een week volgde de echte intake en werd ik gewogen en gemeten, best spannend. Mijn omvang weet ik niet precies meer, ik weet nu wel na een maand wat er af is, maar daar later meer over.

Mijn uitdaging begon, het minderen van calorieën en mij bewust worden wat ik eet en waarom ik het eet. Zoals ik al zei eet ik vooral uit gewoonte, omdat ik het lekker vind of omdat ik het zonde vind om weg te gooien. Iets wat op de datum is, ik eet het snel allemaal op. Zit er nog maar een beetje in de pan, ik eet het op. Zit ik eigenlijk vol maar wil ik het eten niet laten liggen, ik eet het op. Schaaltjes met snacks op tafel, ik eet alles schoon op. Je raadt het al, niet heel bewust en gezond.

Lief dagboek en lezeressen week 5 – 2019

Ik ben aan de slag gegaan met de schijf van vijf en producten te vervangen door producten uit de schijf van vijf. Zo eet ik nu volkoren pasta en brood, meer zuivel, meer fruit, voldoende groente en denk bewust na over mijn keuzes. Ook mijn maat is beter en denk veel beter na over voeding. Wil ik dit nu echt eten omdat ik trek heb of is het een gewoonte/verveling/lekkere trek. Zo kwam ik tot de conclusie dat ik in het weekend altijd chips neem, maar hier niet altijd zin in heb. ’s Avonds bij de koffie uit gewoonte altijd een koek neem. Als we uit eten gaan altijd drie gangen wil omdat het lekker is en niet omdat ik nog trek heb.

Ik leer beter naar mijzelf en mijn ‘maag’ te luisteren. Heb ik het echt nodig en heb ik nog echt trek en 9 van de 10 keer is het antwoord nee als je ervoor zorgt dat je basismaaltijden goed verzadigen. En ineens gaat er een hele wereld voor mij open en ben ik mij meer bewust van mijn voeding dan ooit.

Zoals ik al zei wilde ik graag mijn levensstijl aanpassen en dat is deze maand goed gelukt. Maar ik ben nu nog vol motivatie en dat zal vast wel een keer inzakken, vandaar dat het ook een langer ‘behandel’ traject is waarbij ze me goed in de gaten houden. Ik mag namelijk ook niet te weinig eten en teveel en te snel afvallen.

Door het gezondere eten zijn er natuurlijk wel resultaten geboekt. Ik weet niet de precieze afmetingen, maar ik weet wel wat er na een maand af is.

 • Gewicht: 7,5 kilo
 • Heupen: 2 cm
 • Armen: 3 cm
 • Benen: 0,5 cm

Ik ben super blij met de resultaten en vooral met mijn nieuwe levensstijl. Het is helemaal niet moeilijk en ik heb totaal niet het idee dat ik iets mis of te kort kom. En wil ik wel eens een keer snacken, dan kan dat ook gewoon, maar met mate. En de vraag blijven stellen, zit ik nu vol of niet?

Daarbij voel ik me ook beter en fitter, ik merk niet meer dat ik om 4 uur instort door mijn suikertekort, ik merk dat ik veel langer vol zit en verzadigd ben en ik merk dat het steeds minder in mijn hoofd een gevecht is. In het begin zag ik het een beetje als een straf, ik mag nu niet meer een zak M&M’s, geen chips, geen dit en geen dat. Puur uit gewoonte, omdat ik normaal wel één van die dingen per dag at, want ja ik at echt heel erg veel en slecht (waar ik mij ook echt wel voor schaam en dat natuurlijk ook nooit deelde). Maar ik merk nu na dik een maand dat het automatisch gaat, ik heb gezonde en lekkere alternatieven gevonden en af en toe wanneer ik daar écht zin in heb trakteer ik mijzelf op iets lekkers en dat mag ook gewoon.

Mijn gewichtsconsulent is trouwens Mariska van Voedzaam en Krachtig en heeft ook een heel leuk Instagram account waar leuke tips en recepten op staan. Mocht je nog inspiratie zoeken of zelf ook zo een programma willen volgen (wordt vaak ook vergoed door de verzekering), volg haar dan zeker!

Ik hoop echt dat ik deze manier tot mijn gewoonte kan maken en hierdoor fitter en energieker wordt. En natuurlijk een gezond gewicht bereiken als mooie bijkomer. Willen jullie over een maand mijn resultaten weer lezen?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

25 reacties

 1. Zo fijn en héél goed dat jij gezind eet en drinkt ??
  Natuurlijk kan je weleens een avond iets lekkers eten zoals frites met een snack…

  Ga zo door… Xoxo

 2. Wat een mooi resultaat! En zo herkenbaar: ik eet ook graag alles op. Fijn dat dit voor je werkt. Ik ben wel heel benieuwd naar een volgende update.

 3. Wat goed zeg! Zou je willen delen wat je nu zoal eet op een dag? Je zegt dat je gezonde alternatieven hebt gevonden, ben benieuwd welke dat zijn.

 4. Wat goed dat je wat gezonder eet. Goed bezig! Wat zijn je goede alternatieven voor gezond eten? Zou je dat misschien willen delen, dan kan ik ook kijken of ik er ook wat mee kan. Ik eet vaak ook ongezond, maar kom weinig aan.

 5. Wow wat een goed resultaat! En ja, ik wil graag over een maand weer de resultaten lezen.
  Zit zelf momenteel echt in een enorme (afval) dip. En heb toevallig gisteren al wat info opgezocht op de site van mijn zorgverzekeraar over vergoedingen van diëtiste etc.
  Ben 2 jaar geleden 27 kg afgevallen met WW. Was enorm gemotiveerd. Door mijn burnout (waar ik nu zo goed als hersteld van ben) , i.c.m. overgang, nu 10 kg aangekomen. En krijg het er gewoon niet af…. Had van de week een gezondheidscheck op mijn werk waar uit kwam dat ik te weinig eet! Beweeg heel veel, en eet gewoon te weinig. Niet zo gek dat het niet lukt om het kwijt te raken. Ze adviseerde me ook om hulp te zoeken. Vind het ook zo vervelend dat ik altijd maar honger heb, de hele dag door. Wellicht eet ik toch ook de verkeerde dingen.
  Ik ga me hier even in verdiepen. Deze post komt voor mij als geroepen. Succes en hou ons op de hoogte!

 6. Ik ben regelmatig best kritisch geweest op je afvalupdates. Dus bij deze vind ik ook dat je écht een compliment verdient! Goed gedaan! Verstandige keuze, beter dan al die repen/shakes die ik regelmatig voorbij zag komen.

 7. Hey Aranka, ik volg je al jaren en weet ook hoe je geworsteld hebt met je gewicht. Het was zo fijn te merken dat je eigenlijk gewoon tevreden was met jezelf de laatste tijd! Tof dat er dan ook nog aan toe wordt gevoegd dat je ‘in je lichaam wil investeren’!

  En eerlijk, ik denk dat je met de manier waarop je dat doet, en hoe je ermee omgaat, veel mooiere resultaten zal behalen dan je tot nu toe hebt gedaan met die weight watchers en dergelijke.

  Succes!

 8. Ik volg je al een tijd maar reageer eigenlijk nooit. Ik denk dat je een hele verstandige keuze hebt gemaakt door hulp te zoeken. Beter dan elke shake, reep of behandeling dan ook. Dit is iets wat je de rest van je leven vol kan houden en je balans in kan gaan vinden. Daarnaast is die balans voor alles beter, je gewicht en lichaam maar je zal merken ook voor jezelf! Ik ben inmiddels 31 kg afgevallen en heel erg stabiel, precies door die balans. Ik wens je heel veel succes en ga zo door!

 9. Wat goed zeg, dat je dit op deze manier aanpakt! De aanpak is een beetje hetzelfde zoals ik het doe. Soms heb ik een dip van pakweg een week maar dan ben ik het snoepen weer zat en begin weer opnieuw met gezondere gewoontes. Geen schuldgevoelens over zo’n week maar gewoon weer doorgaan waar ik eerst was gebleven.
  Vind het echt heel knap van je en wens je een gezonde en fitte tijd toe.

 10. Wat ben je knap bezig!! Ik herken veel van wat je zegt en daarom is dit heel inspirerend te lezen. De knop omzetten is zo lastig, maar als ‘ie eenmaal om is..!
  Zet ‘m op, je kunt het!

 11. De afgelopen weken zag ik al heel wat gezonde en lekkere receptjes voorbij komen en dacht ‘ze is echt heel goed bezig!’ Wat goed dat je ook resultaat ziet en je lekkerder in je vel gaat voelen, dat is het belangrijkste!

 12. Super! Zo probeer ik eigenlijk altijd op gewicht te blijven. Zoals in het boek ‘Het geheim van slanke mensen’ ook staat: je lichaam is geen kliko! ;) Dus gooi die restanten rustig in de prullenbak in plaats van in je lichaam. :)

  1. Of vries ze in, neem ze de volgende dag mee naar kantoor als lunch of zet ze desnoods in zo’n ‘Zonder honger naar bed’-Facebookgroep. Het weggooien van eten aanmoedigen, vind ik een behoorlijke brug te ver.

 13. Wat fijn om te lezen dat je het nu op de “normale” manier probeert! Is ook het beste voor op de lange termijn, want niemand wil heel z’n leven punten blijven tellen, repen blijven eten, of bepaalde voedingsgroepen schrappen. Die mindset veranderen is het beste, en je lijkt er een heel goed begin mee gemaakt te hebben! En wat dat het je het ook in resultaten terug ziet. Keep up the good work!

 14. Wat ben je goed bezig. Ook al vind ik dat je er altijd top uit ziet; gezond eten is gewoon veel beter voor je lichaam. Ik zou het leuk vinden als je eens een eetdagboekje plaatst.

 15. Wat ben je goed bezig Aranka! Ik geloof ook helemaal dat jouw aanpak een hele goede en gezonde manier is om wat gezonder in het leven te staan. Ben zelf niet zo’n fan van extreem diëten en op calorieën letten, maar balans probeer ik er wel altijd in te houden. Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *