Mijn weg naar een gezondere leefstijl – 3 maanden verder

Hoe maak je een kaasplank? – met deze tips lukt het!

Ik zeg het wel vaker, maar de tijd vliegt. Ik ben alweer 3 maanden met mijn ‘weg naar een gezonde leefstijl’ bezig. Het leek me van een leien dakje te gaan, maar niets is minder waar. De eerste twee maanden zat ik vol motivatie, de derde ook, maar toch werd het anders. De drang om alleen maar gezond te eten werd minder en het gevoel voor ‘lekkere’ dingen komt steeds meer terug.

Ik heb er een handje van dingen negatiever over mijzelf te benoemen dan dat het eigenlijk is. Ik ben goed in alleen de negatieve dingen te zien en de goede dingen te vergeten. Afgelopen maand was geen maand zoals de twee hiervoor. Ik liet mezelf steeds meer los (iets wat in mijn ogen negatief is) en genoot steeds weer vaker van lekkere dingen. Op zich helemaal niets mis mee, maar in de mate zoals ik dat deed wel.

Inmiddels heb ik een gezond gewicht bereikt (eindelijk!) en heb nu een BMI van 25. Grappig dat mensen zeiden dat ik niet meer moest afvallen terwijl ik toen nog overgewicht had. Ik heb het geluk dat ik lang ben en het overal op mijn lichaam zit en niet op voorkeursplekken waardoor ik in verhouding ben. Maar geloof me, als je me van dichtbij bekijkt zie je wel dat ik overgewicht heb of eigenlijk had.

We zitten nu in een fase om stabiel te willen blijven en een goed etenspatroon aan te leren wat voor mij goed is. Maar ik vind dat verdomd lastig. Ik wil niet meer terug naar mijn oude leefstijl, maar elke dag gezond eten gaat me ook niet lukken. Een middenweg hierin vinden vind ik lastig. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik wil en hoe mijn dagelijkse voeding eruit moet komen te zien. Klinkt allemaal heel vaag dit, maar het is best raar om van koekjes, chips en taartjes naar totaal iets anders te gaan en dit dan ook vol te houden.

Automatische concepten

Ik ben dus zoekende naar een balans die bij mij past. In de basis gezonde voeding nemen en daarbij mag echt af en toe wel eens wat ongezonders tussen zitten. Maar hoe vaak mag dat en hoe past dit in mijn balans? Dit is iets wat ik nu uit moet gaan zoeken en hoe ik dit wil gaan invullen waarbij ik mij goed voel.

Daarnaast is mijn grote valkuil sociale activiteiten. Ben ik thuis of alleen met Danny gaat het fantastisch. Ik kan mijzelf dan goed verzorgen van goede voedingsmiddelen en af en toe ook echt genieten van een chipje op de bank als ik daar echt zin in heb. Maar sociale activiteiten zijn voor mij een drama, helemaal met het geen maat kunnen houden.

Staan er chips of hapjes op tafel, dan probeer ik mij zo lang mogelijk in te houden (want één smaakt naar meer) en uiteindelijk zwicht ik toch en pak ik wat. Helemaal niet erg, maar het gevolg is vaak wel dat ik dan blijf eten. Die rem is bij mij nog zoek. En dan denk je misschien, dat is helemaal niet erg. Maar ik ga gewoon zonder schaamte door tot dat alles op is, ook bij anderen.

Automatische concepten

Dit zijn echt nog dingen waar ik aan moet werken. Het gaat echt al een heel stuk beter dan eerst. Zit ik nog vol van het avondeten, kan ik nu zonder problemen een gebakje afwijzen (had ik eerst echt niet gedaan, veel te lekker). Gaan we borrelen, dan is het één of twee glazen (fris)drank en daarna ga ik gewoon over op het water. Met uit eten gaan kies ik nu ook veel vaker een salade of kijk naar de bewustere keuzes. En dat nagerecht? Dat neem ik nu alleen als ik daar écht zin in heb en niet al bomvol zit.

Ik moet leren om positief te zijn en dus zal ik ook vertellen wat er allemaal wel goed gaat. Ik heb veel meer inzicht in voeding gekregen en weet nu best goed wat wel en niet goed voor mij is. Ik kan echt al veel beter maat houden dan drie maanden geleden. Ook ben ik veel bewuster met voeding en sport bezig dan voorheen. Mijn rugzakje zit vol informatie en kennis die ik eerst niet had, daar kan ik nu ook naar handelen.

Daarnaast voel ik me veel beter. Mijn darmen zijn veel minder van slag, ik voel me energieker en vooral veel fitter. En ja, dat die broeken losser gaan zitten is alleen maar mooi meegenomen, want laten we eerlijk zijn, iedereen vind dat een lekker gevoel toch? Maak mij niet wijs dat het niet zo is.

Jullie zijn natuurlijk benieuwd naar de resultaten van afgelopen maand en ik ben dat stiekem eigenlijk ook wel. Qua gewicht wist ik al dat er niet veel af was (ik weeg mijzelf thuis ook), maar zou het meer sporten hebben geholpen aan de centimeters?

Lief dagboek en lezeressen week 15 – 2019

BEGIN TRAJECT:

 • Gewicht: 98 kg
 • Middel: 101 cm
 • Heupen: 115,5 cm
 • Bovenarm: 37 cm
 • Bovenbeen: 60 cm

Vorige maand:

 • Gewicht: 87,7 kg
 • Middel: 97,5 cm
 • Heupen: 111 cm
 • Bovenarm: 33 cm
 • Bovenbeen: 58,5 cm

Op dit moment:

 • Gewicht: 86,4 kg
 • Middel: 93,5 cm
 • Heupen: 109 cm
 • Bovenarm: 33 cm
 • Bovenbeen: 57,5 cm

Zoals ik al zei is er qua gewicht niet veel af, maar qua centimeters wel! Stond echt versteld dat er zoveel van mijn buik af was. Nu was dat wel te zien aan mijn riem die veel te groot aan het worden is, maar zoveel had ik niet verwacht. Qua bovenkleding kan ik inderdaad nu wel een kleinere maat komen. Alleen mijn bovenbenen en armen zijn toch de plekken waar het blijft zitten en daarom al mijn broeken nog perfect passen (behalve aan de bovenkant). Maar het verschil is duidelijk zichtbaar. Bovenste foto was in januari en de onderste deze maand.

Dior Diorskin Forever Fluid Foundation
Maybelline Color Sensation Made For All Lipstick

Ik ben blij met mijn resultaten en het gaat langzaam maar gestaagd verder. Eigenlijk zou dit mijn laatste consult met mijn gewichtsconsulent Mariska van Voedzaam & Krachtig zijn maar ik ga toch nog door omdat ik merk dat ik er mentaal nog niet ben (ik betaal dit trouwens gewoon zelf). Als ze me nu los zou laten ben ik over een tijdje weer terug bij af, ik heb die begeleiding nu echt nog nodig. Dus we gaan gewoon lekker verder. Maar dit keer zonder cijfertjes invullen en bijhouden (alleen tijdens de metingen) en het alleen doen met Mariska op de achtergrond. Ik ben heel benieuwd hoe dat over een maand uitpakt, want die app invullen was mijn ‘veilige’ houvast.

Dit vind je misschien ook leuk

20 reacties

 • Reply
  Lisa
  27 april 2019 at 07:42

  Mooi dat je dit bereikt hebt! Ik herken het: ik eet ook graag en alles op :-) Goed voor jezelf dat je door gaat met de begeleiding, zodat je niet terugvalt. Het resultaat is te mooi om nu los te laten.

 • Reply
  Henriet
  27 april 2019 at 08:34

  Heel herkenbaar allemaal. Je bent wel heel bewust bezig, dat is al een hele stap.

 • Reply
  Cindy
  27 april 2019 at 08:34

  Ik vind het een fantastisch resultaat! En goed dat je nog even doorgaat, want het afvallen lukt vaak wel, maar het eraf houden, dat is heel lastig, en daar weet ik alles van. Ben zelf 27 kg afgevallen met WW maar nu, door burnout en overgang, zitten er weer 10 aan. Wilde proberen het er weer af te krijgen door goed op mijn voeding te letten, maar het lukt gewoon niet. Er gaan veel te veel lekkere dingen naar binnen.
  Dus ik heb besloten om na mijn vakantie toch maar weer WW te gaan doen, die stok achter de deur heb ik echt nodig.
  En daarna ook weer proberen een goede balans te vinden. Want alleen maar gezond eten en jezelf nooit een chippie of koekje te gunnen ga je ook niet volhouden.

 • Reply
  Anne
  27 april 2019 at 10:03

  Super dat je doorgaat bij haar, volhouden is denk ik altijd het lastigste… Succes Aranka, en mooi dat je het weer zo eerlijk beschrijft!

 • Reply
  rachel
  27 april 2019 at 10:29

  elke dag gezond eten is wel mogelijk ;) daar moet je achter staan en geen smoesjes omheen gaan verzinnen hahah. je hebt al heel wat bereikt en daar mag je trots op zijn :D

  • Reply
   Aranka
   27 april 2019 at 11:15

   Haha ja het kan zeker, maar ik denk niet dat ik daar uiteindelijk gelukkig van word! Dus ik zoek een mooie middenweg :)

   • Reply
    Ilonka
    27 april 2019 at 13:32

    Ik zou dat ook echt niet trekken! Af en toe een bord patat of een zak chips zou ik echt niet kunnen laten staan!

 • Reply
  Madelon
  27 april 2019 at 11:15

  Super knap dat je de knop zo om hebt gezet en gezonder bent gaan eten zonder rare diëten etc! Je straalt! :)

 • Reply
  Naat1623
  27 april 2019 at 11:27

  Wat goed dat je hiermee doorgaat. Dat je iets minder bent afgevallen is niet erg. Logisch met alle paasdagen wil je iets meer genieten . Geeft niet meid. Je doet je best. Ja ik herken dit allemaal ,bij mij gaat ook af en toe te veel lekkers naar binnen. Succes meid , het gaat je lukken. Je hebt nu al een mooi gewicht, niks mis mee.

 • Reply
  Fabienne, Enjoyyourownbeauty
  27 april 2019 at 12:16

  Wauw! Heel mooi geschreven Aranka en super knap dat je dit durft te delen.

  Af en toe wat lekkers nemen is helemaal niet erg, anders geniet je ook niet meer en dat is minstens zo belangrijk voor een gezonde levensstijl. :)

  Sinds kort probeer ik ook gezonder te eten en ik verbaas me stiekem wel een beetje hoeveel lekkere recepten je kunt tegen komen.

  Succes, you can do it!

  Liefs
  X

 • Reply
  Dionne
  27 april 2019 at 12:45

  Wauw! ik zag het al duidelijk op de foto’s, maar je bent echt lekker bezig zeg! Heel goed. Vooral die centimeters, wat een verschil!

 • Reply
  Marina
  27 april 2019 at 12:58

  Meid, je ziet er geweldig uit! En weinig kilo’s?? Ik vind bijna 12 kilo een superprestatie!

 • Reply
  Jessica J.
  27 april 2019 at 14:45

  Wat een verschil, Aranka! En wat zie je het ook in je gezicht ontzettend goed! Je bent geweldig bezig, hoor. Volhouden! En uhm, dat probleem van de ontbrekende rem klinkt jammer genoeg heel erg herkenbaar.

 • Reply
  Myrthe
  27 april 2019 at 18:47

  Wow wat zie je er goed uit! Ontzettend knap dat je al zoveel kilo’s kwijt bent. Wat bij mij helpt om de “rem” erop te houden is bedenken of ik het lekkers een 8 of hoger zou geven qua cijfer. Als ik het dat vind, neem ik het en anders niet. Zo snoep ik alleen als ik echt heel veel zin heb of het héél lekker vind. Werkt bij mij goed

 • Reply
  Didi
  27 april 2019 at 19:11

  Wauw je ziet er geweldig uit! Ik ben wel erg nieuwsgierig geworden naar je gezondere levensstijl, op de website wordt niet veel verklapt. Is het op basis van een koolhydraatarm(er) menu? De WW doet het weer anders dan bv de sugarchallenge, ben zo benieuwd hoe jouw dagelijkse menu is opgebouwd :)

 • Reply
  Nawi
  28 april 2019 at 09:04

  WoW dit had mijn verhaal kunnen zijn zo herkenbaar. Ook ik was 24 kilo afgevallen. Hield goed vol maar de laatste maanden ook teveel losgelaten en weer aangekomen. Ook ik kan dan erg streng zijn voor mezelf en weer in het negatieve schieten. Probeer het nu weer te herpakken en het “stress” eten niet te veel te doen. Jouw verhaal helpt mij. Super goed van je!

 • Reply
  Simone
  28 april 2019 at 10:13

  Wauw, Aranka! Wat mag je trots op jezelf zijn: qua lichamelijke doelen , maar ook mentaal. Volgens mij heb je al heel wat stappen gemaakt. Een rem bij sociale gelegenheden blijft ook mijn valkuil en heb hiervoor op zich een goede manier gevonden om er mee om te gaan. Wanneer ik voel dat ik teveel heb gegeten dan sta ik er even bij stil, want dat gevoel is echt niet fijn. Daarna relativeer ik het en wanneer ik de volgende keer weer op het punt sta het te doen, dan denk ik aan het vervelende gevoel wat ik er achteraf van krijg en lukt het me (soms) om me in te houden!

 • Reply
  Sanne
  28 april 2019 at 21:18

  Heel goed bezig! Je ziet er super goed uit, maar ook heel fijn dat je je stukken beter voelt en dat je BMI nu goed zit. Balans vinden kon ik ook wel eens lastig vinden, maar ik denk dat ik het nu redelijk onder de knie heb. Ik hou net als jij van ongezond eten, maar gelukkig ook van gezond eten. Ik eet doordeweeks overdag sowieso gezond, maar probeer me verder niets te ontzeggen. Dan is het natuurlijk wel van belang om daar een beetje maat in te vinden en dat is denk ik inderdaad eventjes uitvogelen wat voor jou werkt. Goed dat je er nog even mee door gaat, dan kom je er ook mentaal zeker wel.

 • Reply
  Marloes
  28 april 2019 at 22:24

  Wauw wat zie je er super uit zeg. Erg knap van je!

 • Reply
  Dingen die ik in 2021 graag anders wil doen | byAranka.nl
  12 januari 2021 at 12:00

  […] jaar was ik zo goed bezig, ik was behoorlijk wat kilo afgevallen en leefde een stuk gezonder (zonder daar een gek dieet voor de volgen of heel fanatiek te sporten). […]

 • Laat een reactie achter