Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn valkuilen tijdens het afvallen

Mijn valkuilen tijdens het afvallen

Afvallen, bij anderen lijkt het altijd zo makkelijk te gaan, maar ik vind het verdomd lastig. Ik ben een persoon die het sowieso lastig vind om nee te zeggen en laat me snel overhalen tot dingen. Waar een wil is, is een weg zeggen ze altijd en dat klopt. Gelukkig zit ik op dit moment in een goede flow maar ik weet wel heel goed wat mijn valkuilen zijn en waar ik goed mee moet oppassen. In dit artikel deel ik met jullie mijn zwakke momenten en valkuilen tijdens het afvallen.

Bron afbeelding dieet: Shutterstock

Aangebroken pakken en zakken

Als ik zin heb om wat te snacken denk ik altijd even snel iets kleins te nemen. Geen hele koek of iets dergelijks maar gewoon iets kleins zoals een paar nootjes, een paar chipjes, je kent het wel. Maar dit doe ik altijd alleen als er iets aangebroken is, want anders vind ik het zonde en voel ik mij schuldig dat ik een hele zak aanbreek. Maar mocht er dan toch iets open zijn vind ik het ineens niet meer zo erg. En voor je het weet is de hele zak leeg.

Ik hoef niet meer, wil jij nog?

Ik kan heel slecht tegen eten weggooien, ik vind het echt super zonde. Vaak krijg ik de opmerking ‘ik hoef niet meer, wil jij nog?’. Waarschijnlijk krijg ik die vraag omdat ik in het verleden altijd ja zei en het dan op at. Nu vind ik het nog steeds zonde om eten weg te gooien en krijg ik nog steeds vaak die opmerking. Maar ik blijf sterk, ik ‘hoef’ niet meer. Ik kan het dan nog prima op, maar ik weet dat ik het niet nodig heb en de prullenbak dan maar liever.

Geen afgemeten eten

Dit is echt mijn grote valkuil, zeker omdat ik heel veel kan eten zonder dat ik vol zit. Geen afgemeten eten krijgen en zelf vrij alles kunnen pakken. Staat de hele tafel vol met lekkers of gaan we uit eten in een restaurant met buffetvorm, dan eet ik echt veel te veel. Ik blijf maar opscheppen en eten omdat ik alles lekker vind en alles wil proeven. Normaal heb ik aan één bord echt genoeg maar met dit soort dingen blijf ik echt eten. Heb het trouwens ook al met de lunch. Als we samen lunchen en ik gewoon een heel brood op tafel leg eet ik zo 4 tot 5 broodjes weg en als ik het dan klaar maak voor mijzelf in de keuken dan hou ik het er maar bij 2. Het blijft lastig.

Ga je mee eten?

Even na het stappen naar de McDonalds, we gaan vanavond met alle vrienden bij de snackbar eten, heb je zin om lekker te gaan lunchen. Fuck. Ik ben een enorm gezelschapsdier en tegen dit soort dingen zeg ik nooit nee. Je zou er voor kunnen kiezen om mee te gaan en een gezonde keuze te maken of niets te nemen maar meestal ben ik daar niet sterk genoeg voor, puntje van aandacht.

Verveeld eten

Ik ben iemand die gaat eten als ik mij verveel of niets te doen heb met mijn handen. Zit ik serie te kijken, dan doet mijn lichaam niets en dan ineens verlang ik ontzettend naar een zak chips of iets dergelijks. Moet ik ergens lang wachten en ‘verveel’ ik mij dus dan ga ik eten. Hoe vaak ik mijzelf wel niet betrapt heb op het wachten van de trein dat ik nog even snel een saucijzenbroodje haal… (gelukkig ga ik niet zo vaak meer met de trein).

Ik heb toch al slecht gegeten, dit kan er ook nog wel bij

Veel van jullie herkennen dit vast wel, als je eenmaal slecht bezig bent, dan blijf je slecht bezig. Andersom werkt het trouwens ook, als je goed bezig bent is de behoefte om goed bezig te zijn ook groter. Heb ik overdag al iets gehad wat niet zo een goede keuze was, dan pak ik ’s avonds sneller een zak chips dan niet, ik heb toch al een SAS-dag (bestaat dit eigenlijk nog ;)).

Gratis eten

Deze vind ik echt lastig, zit je in een café een drankje te doen en bestel je bewust een thee omdat dat een prima keuze is. Krijg je er altijd een koekje, chocolaatje of cake bij. Dit soort dingen kan ik dus echt nooit laten liggen, terwijl ik echt geen zin in wat heb. Maar ik ben goed bezig geweest de laatste tijd, ik heb het elke keer laten liggen. Of bijvoorbeeld in de stad als ze gratis dingen uitdelen, daar kan ik ook nooit nee tegen zeggen, want het is gratis!

Dit waren heel wat valkuilen die ik dagelijks tegen kom met het afvallen maar ik merk dat het me steeds makkelijker afgaat. Ook met Weight Watchers heb ik weer een beter inzicht met wat ik allemaal mag eten en dat geeft me ook motivatie om door te gaan. Herkennen jullie deze situaties en hebben jullie nog andere situaties waar je moeite mee hebt?

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

12 reacties

 1. Ok ja dat herken ik ook in mezelf. Staan ze gratis blikjes ICE tea uit delen, kan ik het ook niet laten. Of als een vriendin van me vraagt: ga je mee naar burger king? Vaak krijg ik dan ook een opmerking van: doe niet zo saai eet gewoon die cheeseburger. Dan gaat het fout, en denk ik : ach een milkshake klein en een twister friet kan er ook nog bij. Ik probeer nu 3 dagen in de week niet naar de stad te gaan, kunnen ze je ook niet dwingen om iets gratis aan te pakken. Koekjes of chocolaatjes bij de koffie laat ik sinds kort ook staan,dat horen ze aan je te vragen of je dat wel of niet wil. En er geld voor vragen is dan een betere optie, of die gratis chocolaatjes en koekjes vervangen door een plak cake of chocolaatjes die je moet betalen als je deze bij je koffie of thee besteld. Ik heb nu kleinere zakjes chips in huis als ik dat wil en vaak bestel ik er maar 1 en op is op pech gehad. Met verjaardagen zeg ik ook nee tegen taart en kies ik iets gezonds als dat op tafel verschijnt. Of ik neem mijn eigen koekje mee. Daar heeft niemand wat op tegen. Ik heb heel veel dikke vrienden die er dan zijn en niemand die dan zegt: je bent saai eet wat. Moeten ze eens doen dan krijgen zij een opmerking terug die zij niet leuk vinden. Kies met uiteten iets gezonds of een kinderportie en houd het daarbij. Doe ik ook en laat het gratis broodmandje zoals zij dat noemen weghalen,je betaalt als je de rekening krijgt toch ook voor het broodmandje zonder dat je dat doorhebt. Dus eet niks van het broodmandje het kost je toch geld ook al noemen zij dat gratis. En als je een vreetbui hebt ga dan thee zetten,dat helpt bij mij ook. Resultaat:minder vreetbuien en je krijgt geen extra calorieën binnen. Heeft mij ook geholpen,ik had ook vreetbuien,nu nog maar 2 per week,maar ik werk ernaar toe om maximaal 1 vreetbui per maand te hebben. Gaat nog wel even duren maar uiteindelijk gaat dit werken. Wie weet ook voor jou. O ja en je kan ook water met citroen en munt drinken tegen een vreetbui,fris gaat niet helpen. Heb je zin in zoet? Een glas verse jus of thee met honing. Is lekker en zoet ,maar beter dan drop of chocola en je krijgt vocht binnen,drink ik vaak voor de televisie als ik een serie kijk en me verveel. Doe aan yoga of pilates,dan verdwijnt de trek in zoet of hartig vanzelf. Dit zijn tips. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

 2. Zo herkenbaar!
  Ik heb een app en hou dagelijks bij wat ik eet dus worden de calorieën bijgehouden.
  Dus altijd zit er ver onder dan de hoeveelheid die ik mag.
  Gebruik ik allang veel van wat de er in de 2e reactie staat ?

  Xoxo

 3. Ik denk dat dit voor veel mensen de grote valkuilen zijn. Bedenk bij het zonde vinden van eten weggooien: mijn lichaam is geen prullenbak! Zelf heb ik geen moeite met eten wegdoen. Vol is vol. En ja, dat overgebleven stuk taart is zonde om weg te doen, maar als ik gisteren al genoeg heb gehad gooi ik het júist weg, om te voorkomen dat ik wéér slecht ga eten. Zelf vind ik de sociale gelegenheden het lastigst. Een serie kijken in combinatie met wat lekkers herken ik; maar zoals hieronder toevallig ook staat: ik neem dan een kop thee! Van theedrinken raak ik ook vol. En je hebt steeds wat te doen. Of neem een cracker met halvajam i.p.v. een koek of leg iets hartigs erop (gekruide kipfilet) als je zin hebt in hartig. Of wat plakjes komkommer met wat aromat (desnoods de zoutarme variant). Zelf ben ik gek op kwark, gekookte eitjes en een bord brinta. Ze zorgen alle drie voor een vol gevoel, dat bovendien langer aanhoudt dan een paar chipjes. ;) Overigens ben ik niet te zwaar ofzo, maar op deze manier probeer ik dat dus wel zo te houden. :)

 4. Herkenbaar, ik ga ook wel uit verveling snaaien. Wat bij mij ook helpt om niet te gaan snaaien is tegen mezelf te zeggen ‘je bent een vieze dikzak, iedereen walgt van je, vet varken’ of in de spiegel naar mezelf te kijken en dan te zeggen dan hardop tegen jezelf zeggen dat je te dik bent en er niet uit ziet. Bij mij helpt dit goed, ik heb dan gelijk geen zin meer in snaaien.

 5. Ik kan ook echt niet tegen eten weggooien. Restjes doe ik dan ook in een bakje voor de volgende dag of vries ik in. Op restaurant prop ik mezelf wel vol, want een doggybag vragen, blijf ik om de een of andere reden ongemakkelijk vinden. :’)

 6. heel erg herkenbaar allemaal, ik heb op dit moment ook de motivatie niet om sterk te zijn. en dan in de avond maar weer “boos” zijn op mijzelf dat ik toch weer gegeten heb. ik probeer sterk te blijven, wie weet nieuwe week nieuwe kansen. liefs soraya

 7. Ik doe dus per dag boodschappen, zodat ik mij niet kan overeten! Dat is wel lastig, maar het helpt wel. Alleen niet genoeg. Want koop ik een rol koekjes, dan is de kans groot dat die meteen opgegeten worden. Ik heb niet zo’n grote discipline, dus ik wil iets proberen wat mijn hongergevoel stilt.

 8. Heel erg goed dat je dit allemaal inziet van jezelf. Ik denk dat dat zeker een goede eerste stap is om ervoor te zorgen dat je dit keer niet in die valkuilen trapt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *