Zoek
Sluit dit zoekvak.

Met deze tips krijg jij je badkamer brandschoon!

shutterstock 1814321681

Als ik ergens een hekel aan heb, is het wel de badkamer schoonmaken. Het is ook een klus die ik vaak iets te lang uitstel. Als de zeepresten zich lekker in de voegen nestelen, de kranen kalkaanslag krijgen en het doucheputje niet zo snel meer leegloopt moet ik er toch echt aan geloven… De badkamer heeft weer een flinke beurt nodig. Met deze tips maak jij je badkamer weer brandschoon!

Bron afbeelding: Shutterstock

Toilet schoonmaken

Het toilet maak ik vaker schoon dan de hele badkamer en daar heb ik dan ook een routine voor. Wanneer ik begin met de badkamer schoonmaken sop ik als eerst de toiletpot goed in met een wc reiniger. Als ik aangekoekte resten in de hals heb zitten gooi ik er even wat baking soda in en laat dit goed bruisen. Wanneer ik klaar ben met de hele badkamer schrob ik hem goed schoon met de toiletborstel en spoel ik hem na. Ook de rest van de wc neem ik af met een vochtige doek en allesreiniger. Hierbij zijn hangende toiletten, zoals die van Grohe, makkelijker schoon te houden, doordat je ook makkelijk onder het toilet schoon kunt maken.

Sanitair reinigen

Naast de WC is het ook noodzaak je sanitair goed schoon te houden. De WC doe ik meermaals tussendoor, maar de rest van het sanitair is bij mij minder vaak aan de beurt. Vaak maak ik in de wastafel een sopje van allesreiniger en ga daarna met een microvezeldoek en een afwasborstel de douchekuip, badkuip en wastafels af. Ik zorg dat al het vuil weggeschrobd wordt en maak alles droog met een doek.

Haren uit de afvoer verwijderen

Als ik ergens een hekel aan heb is het wel de haren uit het putje halen. Soms heb ik het gevoel dat ik al mijn haren verlies en volgens mij eindigt het gros ook in het afvoerputje. Helaas resulteert dat in een verstopte afvoer vaak. Ooit hebben wij op AliExpress een afvoer gadget gekocht wat heel goed werkt. Het is een plastic staaf met daaraan weerhaakjes waar je de haren ermee uittrekt. Mocht dat ook niet werken kun je natuurlijk ook altijd nog een ontstopper gebruiken.

Glazen wanden schoonmaken

Ken je de ellende van een glazen douchewand? Ik helaas wel! Het beste zou zijn om elke keer na het douchen de douchewand droog te maken met een raamwisser. Maar heel eerlijk, daar ben ik vaak te lui voor. Helaas moet je dan geregeld je glazen wanden schoonmaken van zeepresten en kalk. Ik maak de wanden vaak eerst nat en boen met een vaatdoek de zeepresten weg. Daarna spuit ik de wand in met een anti-kalk product, laat dit intrekken en schrob hem daarna schoon met een afwasborstel, spoel hem na en maak de wand droog.

Kranen reinigen

De kranen zijn natuurlijk vatbaar voor kalk, zaak is dus ze goed schoon te maken! Kalk krijg ik niet weg met een sopje, maar moet ik echt een anti-kalk product voor gebruiken. Ik spray ze altijd in met een anti-kalk product en laat het daarna even intrekken. Boen ze daarna schoon met een microvezeldoek en verwijder de dikke kalk stukken eventueel met je nagels of heel zachtjes met een schuursponsje. Ga trouwens niet met een schuursponsje de rest van de kranen schoonschrobben, dan krijg je allemaal krassen en dat wil je zeker niet!

Douchekop ontkalken

Wanneer je douchekop onder het kalk zit wordt vaak de straal ook minder krachtig. Daarnaast is het ook niet al te best voor de douchekop zelf. Je kunt de douchekop heel gemakkelijk ontkalken door de douchekop los te draaien en in de schoonmaakazijn te leggen. Laat dit een nachtje weken en al het kalk zal verdwijnen. Eventueel kun je de gaatjes nog doorprikken met een satéprikker.

Voegen reinigen

Wij hebben witte voegen, maar als je die niet bijhoudt kan er snel schimmel gaan groeien of de zeepresten laten van die oranje strepen achter. Zelf maak ik de voegen vaak schoon als ik onder de douche sta. Ik neem een oude afwasborstel mee onder de douche en schrob de voegen schoon. Wanneer ik niet onder de douche sta spuit ik de voegen in met de HG schimmelreiniger en laat het even intrekken. Schrob ze daarna schoon met een borstel en spoel het na. Dit werkt echt fantastisch!

Is het schoonmaken van de badkamer bij jullie ook zo’n klus die je graag uitstelt of vind je het nooit zo’n probleem? En wat zijn jouw badkamer schoonmaak hacks?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

11 reacties

 1. Zowel mijn echtgenoot als ik maken de wanden en tegels meteen droog na het douchen. Dat scheelt heel veel kalkvorming.
  De (lees mijn) haren in het putje verwijdert hij met een ouderwetse ontstopper (met zo’n houten handvat). Dat werkt heel goed maar die van Ali lijkt me ook wel wat.
  Voor de rest een sopje en microvezeldoek. Wel goede tips!

 2. Een schoonmaakhulp inhuren, is mijn tip.
  Maar het helpt ook veel om goed te ventileren, niet té heet te douchen, zorgen dat de badkamer niet te lang vochtig blijft en (je parter) aanleren om direct na het douchen de zeep-restjes weg te spelen en haren uit het putje te verwijderen. Een wisser voor de wanden en de douchedeur helpt ook: even droogmaken. …. ik woon tenslotte ook niet alleen, dus de andere helft mag ook wel iets doen om dagelijks de boel op orde te houden :)

 3. Misschien is een waterontkalker ook wat voor je? Scheelt echt de wereld aan schoonmaken! Geen aanslag meer op kranen, ideaal. Maar het is natuurlijk wel een flinke uitgave.

 4. Handig artikel! Tip: de meeste douchewanden zijn tegenwoordig voorzien van een antikalkcoating. Als je die vervolgens met een antikalkmiddel schoonmaakt gaat de coating kapot en verliest het z’n werking. Je douchewand naspoelen met koud water en droogdeppen met een handdoek moet al veel helpen! En is ’t toch vies? Groene zeep is een mild schoonmaakmiddel wat je in je hele badkamer kunt gebruiken! Sommige wastafels kunnen namelijk ook niet goed tegen agressieve schoonmaakmiddelen. Check daarom altijd met welk materiaal je te maken hebt en als je het niet weet, probeer dan voor een zo mild mogelijk schoonmaakmiddel te gaan. Tip van de dag ;-)

 5. Je glazen douchewanden even insprayen met schoonmaakazijn (net als je rvs kranen) en 15 min laten intrekken. Daarna schrobben, afspoelen en droog maken. Inwrijven met glansspoelmiddel voor de vaatwasser en de kalk hecht niet meer zo goed! Werkt top en veel beter voor het milieu en de portemonnee.

 6. Fijne tips! Ik hou het dagelijks bij en probeer 1 keer per week een grote schoonmaak te doen. Het bijhouden is soms lastig maar als het dan eenmaal klaar is ben ik altijd heel blij! Ik gebruik altijd veel baking soda en azijn.

 7. bedankt voor de goede tips. Een waterontkalker heeft bij ons goed geholpen. Bijna geen kalk meer bij de kranen. Ook smeer ik de douchedeuren altijd na het schoonmaken in met een dun laagje autowax (een tip die ik ooit van een huishoudelijke hulp heb gekregen). Het water loopt er dan af na het douchen en dat scheelt weer schoonmaken!

 8. De eerste tip die ik van meerdere badkamerzetters en specialisten kreeg is NOOIT de badkamer met een agressieve reiniger schoon te maken. Die zorgen er juist voor dat de kalkvorming daarna nog erger wordt. De meeste glazen wanden hebben bovendien een antikalkcoating die door zo’n reiniger er af gaat.

  De tip van diverse specialisten: gebruik groene zeep en geen agressieve reinigingsproducten!

 9. Kranen kunnen met schoonmaakazijn, en de wastafel doe ik met een schuursponsje met schuurmiddel en daarna afnemen met een natte doek Handige tips Ik doe ook wel eens een wasbeurtje bij de wasbak en dat doe ik met vaste zeep en dat geeft sneller een doffe laag dan vloeibare zeep. Ook kan de zwanenhals sneller verstopt raken door het gebruik van een stuk vaste zeep. Mijn tante knipte uit een theezeefje een rondje en dat hield de haren tegen en dat deed ze in de wasbak waar het water uit liep en die haren die bleven dan zitten en haalde dat met een haarpennetje de haren er dan uit. Als de zwanenhals verstopt was dan haalde rioolreinigingsservice of gebruikte je gootsteenontstopper en dat moest dan een tijdje in werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *