De menstruatiecup na 3 maanden, hoe bevalt het?

We zijn drie maanden verder en jullie vroegen of ik daarna een update over de menstruatiecup wilde geven. Ik heb nu drie menstruaties met de menstruatiecup achter de rug en wat vind ik er nou echt van? Je kunt blijkbaar na 3 maanden echt pas zeggen of het iets voor jou is of niet. Ik ben de afgelopen drie menstruaties de cup blijven gebruiken dus dat zegt al wel wat. Mijn uitgebreide mening deel ik in dit artikel.

Laten we eerst even terug naar het begin gaan, wat is een menstruatiecup precies? Het is een silconen cup die je in je vagina inbrengt en het bloed opvangt. Je leegt hem twee tot drie keer per dag (afhankelijk van je hevigheid qua bloeden), smaakt hem schoon en stopt hem weer terug. Mocht je alle informatie willen lezen, dan verwijs ik je even door naar mijn eerste artikel waar ik alle informatie geef en handige manieren om hem in te brengen.

Gebruik na drie maanden

Goed, de menstruatiecup, hoe bevalt die nou na drie maanden en drie keer ongesteld te zijn geworden. Als eerst is het misschien wel even handig om te zeggen dat ik de OrganiCup gebruik die je tegenwoordig gewoon bij de Kruidvat kan kopen, waar ik hem ook heb gekocht voor € 21,95. Het is niet een hele goedkope aanschaf maar ik denk dat ik hem er nu al uit heb. Je hoeft namelijk geen tampons en maandverband meer te kopen en je kunt hem 10 jaar gebruiken als je hem goed schoonmaakt.

Een dag voordat ik ongesteld moet worden breng ik de menstruatiecup in. Handig is ook dat hij de bruine afscheiding al meteen opvangt zodat ik geen inlegkruisje of al een maandverbandje in moet voor de zekerheid. Elke ochtend en avond haal ik hem er dan uit en maak ik hem schoon, zo zie ik ook meteen of ik ongesteld ben geworden, maar vaak voel ik dat wel door buikpijn of het ‘lopende bloed’.

Lees ook: Yoni Maandverband en Tampons

Het in- en uitbrengen van de cup doe ik nog steeds door met mijn been op de wc rand te gaan staan en hem op deze manier te vouwen. Veel vrouwen kunnen het gewoon zittend op de wc doen maar dat lukt mij niet. De cup gaat uit zichzelf vrij diep bij mij zitten dat ik echt zo moet staan en drukken (alsof je moet poepen) om bij het steeltje te kunnen. Daarna moet ik hem heel voorzichtig naar beneden trekken zodat ik hem bij de onderkant kan pakken en hem er voorzichtig uit kan halen. In het begin trok ik hem er wel eens met het steeltje helemaal uit. Gevaar is dan dat het cupje zo vol en zwaar is dat hij omvalt en al het bloed op de vloer valt. Geloof me, dat wil je niet en ik was blij dat het op de tegels in de badkamer gebeurde. Trek hem er dus aan de cup heel voorzichtig uit en wacht tot hij niet meer vacuüm gezogen is.

Omdat hij dus vrij diep bij mij zit kan ik het niet zittend doen en moet ik echt met een been omhoog om er goed bij te kunnen. Dit is meteen een nadeel voor mij, want met één been op de rand van de wc staan met een broek aan is niet heel handig. Ik doe het dus ’s ochtends na het douchen en ’s avonds als ik mij omkleed. Maar op de eerste en tweede dag moet ik drie keer per dag mijn cup verversen omdat ik dan gewoon veel bloed. Het is voor mij dus geen doen publiekelijk in een openbaar toilet zonder fonteintje mijn cup te verschonen. Thuis is dit prima, maar als ik ergens een hele dag heen moet is dat geen succes. Als ik dus een hele dag weg moet gebruik ik nog gewoon tampons omdat je die makkelijk kan verwisselen omdat je dan gewoon zittend aan het touwtje kan trekken. Wellicht is het probleem met een andere of grotere cup opgelost maar ik ervaar er persoonlijk nog niet heel veel hinder aan.

Voor de rest vind ik de menstruatiecup echt fantastisch! Het werkt als een trein en is echt een stuk goedkoper dan tampons en maandverband kopen. Ik doe hem al een dag van te voren in en hoef dus niet elke keer naar de wc als ik denk ongesteld te zijn geworden want ik ben al beschermd. Ook met de lichte dagen aan het eind waarbij ik eigenlijk alleen nog maar bruine afscheiding heb laat ik hem ook in. Ik haal hem er pas helemaal uit als mijn afscheiding gewoon weer helder is.

Lees ook: EHBO: Eerste Hulp Bij Ongesteldheid

Wel heb ik altijd een inlegkruisje voor de zekerheid in. Ik weet namelijk niet wanneer de cup vol zit en ik weet niet hoe erg ik bloed, je voelt het lopen van het bloed namelijk een stuk minder dan met maandverband of een tampon. Een inlegkruisje is voor de zekerheid dan wel fijn dat het eventueel wat bloed opvangt als je cup vol zit, dit heb ik af en toe wel eens. Ook vind ik dat de cup na een dag of drie niet meer zo fris gaat ruiken. Ik kook hem tussendoor dus wel eventjes uit of was hem heel heet voor de hygiëne en na de menstruatie natuurlijk.

Conclusie menstruatiecup

Ik blijf de menstruatiecup zeker gebruiken. Ik voel hem niet zitten en vind hem comfortabeler dan maandverband of een tampon. Het in- en uitbrengen is wel meer gedoe dan met tampons en maandverband, maar je hoeft het wel minder te doen. Nadelen vind ik vooral het verschonen in het openbaar, dat doe ik daarom ook niet en gebruik dan tampons of maandverband. Maar activiteiten met de menstruatiecup doen is ideaal. Denk aan zwemmen, sauna of iets dergelijks. Je bent goed beschermd tegen doorlekken en niemand ziet wat!

Ik kan iedereen echt de menstruatiecup aanraden. In het begin is het misschien een beetje gek of onwennig maar je zult merken dat het echt heel erg prettig is. Je kunt online verschillende menstruatiecups kopen of deze gewoon bij de Kruidvat. Hebben jullie wel eens een menstruatiecup geprobeerd en wat vonden jullie er van?

Dit vind je misschien ook leuk

14 reacties

 • Reply
  Tessa
  2 oktober 2018 at 08:50

  Ik heb een paar maand geleden ook de orgabicup gekocht, maar blijkbaar hangt mijn baarmoeder laag, waardoor de cup bij mij voor verschrikkelijke buikpijn zorgt.. hij ligt nu dus ook in de kast te verstoffen en de maandverbsnd en tampon liggen dan ook gewoon weer in de badkamer?

  • Reply
   nynkek
   3 oktober 2018 at 12:27

   Hi Tessa, je hebt ook speciale kortere cups voor lage baarmoedermonden! Heb je het al opgemeten? Want dan kun je via cupkiezer.nl bijvoorbeeld cups vinden die wel bij jouw lichaam passen!

 • Reply
  crazyeasybeauty
  2 oktober 2018 at 09:20

  Ik gebruik hem nu ook 4 maanden en vind hem echt fantastisch. Ik gebruik helemaal geen tampons, maandverband of inlegkruisjes meer. Bij mij gaat het legen dan ook heel makkelijk. Ik kan het zittend op de wc. Ik voel hem ook totaal niet zitten. In het begin was ik sceptisch, maar ik ben echt heel blij dat ik het toch geprobeerd heb.

 • Reply
  racheltjuh
  2 oktober 2018 at 11:25

  lekker “kut” artikel terwijl ik lekker bezig was met mijn ontbijtje hahaha, eet smakelijk maar fijn dat hij zo bevalt!! dochters hier willen er niks van weten nog

 • Reply
  Elke
  2 oktober 2018 at 12:39

  Wat een goed en handig artikel is dit! Ik ga binnenkort deze cup zeker ook afschaffen, je hebt me overtuigd!

 • Reply
  Laura
  2 oktober 2018 at 18:57

  Leuke review, ik ben ook al een tijd erg tevreden met de mijne! Werkt super

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  2 oktober 2018 at 21:15

  Ik moet toch nog wennen aan de cup, ik wist ook niet dat je ermee kon plassen.. heel dom.. dat maakt het allemaal al wat makkelijker op mijn werk!

 • Reply
  Laura
  3 oktober 2018 at 15:38

  Ik heb m vorige maand aangeschaft maar krijg m met geen mogelijkheid erin zonder dat het veel pijn doet. De cup is echt veel te groot. Echt zonde van het geld.

 • Reply
  naomi
  4 oktober 2018 at 12:23

  Ik gebruik de organicup al bijna een jaar en ik kan echt niet meer zonder!

  x

 • Reply
  Astrid
  8 oktober 2018 at 09:47

  Bij mij gebeurt het regelmatig dat de cup in eerste instantie goed lijkt te zitten, maar alsnog “lekt” het er langsaf. Heb hier al een jaar struggles mee; het levert zoveel gedoe op dat ik toch altijd maar naar tampons grijp omdat dit “veilig” is en ik zeker weet dat er niets lekt (zeker omdat ik weinig thuis ben is het lekker een probleem omdat je vaak buitenshuis geen kraantje direct bij het toilet hebt).
  Geen idee wat ik fout doe, maar het blijft echt een struggle helaas…

 • Reply
  Tip: Goedkope menstruatiecups bij de HEMA | byAranka.nl
  8 juni 2020 at 19:28

  […] had net nooit gedacht, maar ik ben zeker fan van de menstruatiecup. Voorheen gebruikte ik altijd tampons en maandverband, maar sinds twee jaar gebruik ik een […]

 • Reply
  FERTI-LILY conceptiecup voor snellere zwangerschap | byAranka.nl
  6 april 2021 at 12:06

  […] keer naar moet kijken. Dat was ook zo bij de FERTI-LILY. Eerst dacht ik dat het een nieuw soort menstruatiecup was, maar dat bleek het niet te zien. Deze cup is er namelijk voor bedoeld om na de seks in te […]

 • Reply
  Hoeveel bloed verlies je tijdens je menstruatie? | byAranka.nl
  8 maart 2022 at 10:40

  […] ben en aan het werk ben (en een wc met wastafel tot mijn beschikking heb) vind ik het ook fijn een menstruatiecup te gebruiken, deze vangt 25 ml en daar kan ik echt wel een aantal uur mee doen. Ik verschoon hem als […]

 • Reply
  T>W.
  22 oktober 2022 at 12:42

  Ze zeggen dat je er bekkenbodemverzakking door kunt krijgen en dat als je een spiraaltje gebruikt die er mee kunt uithalen en dat eerst moet checken en zien of die er niet mee is gegaan met het uithalen ervan. Verder is de cup een hele uitvinding want je hoeft je niet af te vragen of je nog wel iets in huis hebt maar dan heb je met een cup altijd wel iets in huis en hoeft dan niet naar de winkel of supermark om nog iets te kopen . Het heeft nog zo veel voordelen namelijk dat je “m 12 uur in kan houden en ook “s nachts en kan 5 jaar mee en scheelt een hoop geld en afval. De meesten die de cup hebben geprobeerd zouden nooit weer terug willen. Slechts een zeer kleine minderheid vind het te moeilijk of te omslachtig, het is wennen maar als men gewend is wil men niet anders. Je voelt er niets van en kunt er mee zwemmen en slapen.

 • Laat een reactie achter