Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

De menstruatiecup, je hoort er heel veel verhalen over. Mijn interesse was gewekt maar ik was nog niet overtuigd. Het leek me handig, maar ook weer totaal niet. Toen ik laatst in de Kruidvat stond om weer tampons en maandverband te kopen zag ik dat ze ook een menstruatiecup verkochten. Als je dan ineens met zo een cupje in je hand staat is de interesse wel gewekt en besloot het dus maar mee te nemen en te testen.

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Volgen jullie mij al op Instagram?

Wat is een Menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een cupje die je inbrengt in de vagina en die je bloed tijdens je menstruatie opvangt in plaats van absorbeert zoals een tampon of maandverband. Het is een duurzaam concept dat je kan hergebruiken en je hoeft het veel minder vaak te verschonen. De meeste menstruatiecups beloven tot 12 uur lang te kunnen blijven zitten, dat betekent dat je hem maar twee keer per dag hoeft te legen (tenzij je een heftigere menstruatie hebt, dan 3 tot 4 keer). Met een menstruatiecup heb je geen maandverband en tampons meer nodig en je kunt er (als je er goed mee omgaat) wel 10 jaar mee doen! Na je menstruatie maak je hem goed schoon en kook je hem eventueel uit en berg je hem weer op in het bijbehorende zakje voor de volgende menstruatie.

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Lees ook: 10x gênante momenten tijdens je menstruatie

Bij de Kruidvat verkopen ze de Organicup wat een menstruatiecup is met verschillende labels dat ze helemaal vegan en organisch zijn. Normaal hecht ik daar niet zoveel waarde aan maar omdat ik het in mijn vagina stop vind ik dat wel een prettig idee. De Organicup is er in twee verschillende maten, eentje voor de zwangerschap en eentje voor na een zwangerschap. Die voor je zwangerschap is wat kleiner dan degene voor na je zwangerschap. Maar het is zelf kijken en aanvoelen welk formaat het beste bij jou past. Ik heb die van voor de zwangerschap gekocht en die heeft een diameter van 40 mm en er past 25 ml in.

Je hebt heel veel soorten menstruatiecups en het is even zoeken welke bij jou past. Ik heb gewoon op de gok deze gekocht en de kleinste maat. Maar als je je er iets meer in wilt verdiepen dan heeft de site Menstruatiecup een handig schema om te kijken welke cup het beste bij jou past. Ik lees ook veel verhalen dat het even zoeken is naar de juiste cup. Ze zijn allemaal in grote lijnen hetzelfde maar toch weer even anders. Een andere vorm, zachter materiaal, kleiner steeltje en ga zo maar door.

De meeste cups kun je trouwens op het internet kopen, maar deze Organicup is gewoon bij elke Kruidvat te koop. Andere populaire cups zijn de Diva Cup, MyCup en MoonCup

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Ervaring met de Organicup menstruatiecup

Goed tijd om aan dit avontuur te beginnen, eerlijk gezegd vind ik het toch wel een dingetje zo een siliconen ding je vagina ‘proppen’. Het doosje is voorzien van veel informatie en legt ook meteen duidelijk uit hoe het product werkt, wel zo handig. Ook is het een aanrader even op internet wat filmpjes te kijken over de verschillende vouwtechnieken en hoe je hem het beste in kan brengen. Natuurlijk is het dan zelf even zoeken wat voor jou het beste werkt.

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

De Organicup koop je voor € 21,95 bij de Kruidvat en daar krijg je natuurlijk de menstruatiecup voor en een handig zakje om hem in op te bergen. Handig voor onderweg als je ongesteld moet worden of gewoon om hem op te bergen voor de tijd dat je niet ongesteld bent. Toen ik de menstruatiecup voor het eerst uit de verpakking haalde dacht ik wel even, gaat dit passen? Gelukkig is de cup flexibel en kun je hem gemakkelijk bewegen en vouwen.

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Lees ook: Eerste hulp bij ongesteldheid

De eerste tip die ik kreeg bij het kopen van de menstruatiecup is dat ik echt moest oefenen wanneer ik nog niet ongesteld was. De eerste keren is het echt even oefenen en dat gaat lekkerder en beter als er geen bloed bij komt kijken. Na wat gepriegel had ik eigenlijk vrij snel de cup op zijn plek zitten. Ik denk dat ik nog geen minuut bezig ben geweest, dat ging best makkelijk! Ook kreeg ik de tip om hem even nat te maken zodat hij makkelijker naar binnen glijdt.

Toen eenmaal de cup zat voldoe ik hem wel zitten en dan vooral het lange tuutje. De Organicup staat er om bekend dat het steeltje vrij lang is, maar deze zou je ook af kunnen knippen naar de gewenste hoogte. Maar ik had hem blijkbaar de eerste keer niet ver genoeg ingebracht, toen hij wat dieper zat voelde ik er niets meer van en vond ik het alleen maar handig met eruit halen.

Na geoefend te hebben ging ik de volgende dag voor de ‘real deal’ want ik moest ongesteld worden. Meteen een bloedhete dag dus eigenlijk wilde ik naar het zwembad gaan. Op goed geluk deed ik de menstruatiecup in en ging naar het zwembad zonder enige bescherming van een tampon of maandverband. Ik kan je vertellen dat is voor de eerste keer best spannend! De hele dag had ik nergens last van en zwemmen ging echt fantastisch. Ik vroeg me zelfs af of in ongesteld was geworden want ik voelde helemaal niets. ’s Avonds onder de douche haalde ik de cup er weer uit en zag ik dat deze vol zat. Dat had ik niet verwacht en was eigenlijk meteen enthousiast! Normaal zwem ik nooit als ik ongesteld ben (tampons werken bij mij dan niet lekker) maar met deze menstruatiecup kan dat gewoon zonder problemen.

Onder de douche maakte ik mijn cup leeg, spoelde hem goed om en bracht hem weer in voor de volgende 12 uur. Ook ’s nachts is het echt ideaal, je hebt geen maandverband tussen je benen of voelt die tampon steeds meer naar beneden zakken.

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Handige tips voor bij het inbrengen en uithalen:

 • Maak de menstruatiecup nat, zo glijdt hij makkelijker naar binnen
 • Ga met een been op de wc rand staan, zo kun je er makkelijker bij
 • Kies een vouwtechniek die bij jou past, hierboven zie je de c-vouw en hieronder de push-vouw
 • Draai na het inbrengen een vinger rond de menstruatiecup om te voelen of hij open is, zo niet knijp voorzichtig in de onderkant
 • Ga eerst naar de wc voordat je de menstruatiecup eruit haalt
 • Druk een beetje alsof je moet poepen om de menstruatiecup naar beneden te krijgen
 • Pak de menstruatiecup onderaan de cup vast om hem eruit te trekken
 • Laat hem voorzichtig vul zuigen met lucht om ‘knoeien’ te voorkomen
 • Wissel de cup om in een ruimte met een wasbak

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Lees ook: Grote maandverband test

Je hebt heel veel verschillende manieren van vouwen en zelf vind ik de c-vouw het prettigste, maar dat is maar net wat je zelf makkelijk en fijn vind. Eruit halen gaat ook heel snel. Ik ga van te voren even naar de wc, ga dan met mijn voet op de rand van de wc staan, zet wat druk (net alsof ik moet poepen) en trek eerst aan het steeltje en pak hem daarna onderaan de cup vast en trek hem er voorzichtig uit. Vervolgens leeg ik hem in de wasbak, spoel hem goed om en breng hem weer opnieuw in. Ik las dat velen er best een tijdje mee bezig zijn, maar met inbrengen ben ik een minuut bezig en met verschonen 5 minuutjes, ook de eerste keer.

Voor- en nadelen van de menstruatiecup:

 • Herbruikbaar
 • Bevat geen chemicaliën
 • Duurzaam in gebruik
 • Goedkoper dan maandverband of tampons als je het langer gebruikt
 • Je kunt hem 12 uur inhouden
 • Zwemmen is fijn met de cup
 • Voor de lichte dagen geen maandverband nodig (je houdt hem gewoon in)
 • Je voelt hem niet zitten
 • Geen last van de cup (of bloed) tijdens het poepen of plassen
 • Met warm weer hoef je geen maandverband te dragen

Maar natuurlijk zitten er ook nadelen aan:

 • Erge dagen overdag verschonen
 • Duurdere aanschaf
 • Verschonen op openbare toiletten is een drama
 • Je ziet niet wanneer je cup vol is
 • Je weet niet welke maat je moet hebben
 • In het begin is het echt een smeerboel
 • Voor de zekerheid draag ik wel een inlegkruisje

Een groot nadeel vind ik toch wel het niet weten wanneer je cup vol is. Normaal als je een tampon of maandverband draagt voel je het naar beneden lopen en heb je vaak wel een idee wanneer je het moet verwisselen. Nu voel ik helemaal niets en heb ik geen idee wanneer ik de menstruatiecup moet verwisselen. Gevolg, de tweede dag was ik na 6 uur ontzettend doorgelekt (zelfs mijn maandverband die ik voor de zekerheid in had) zat helemaal vol. Blijkbaar was mijn tweede dag heel heftig en had ik vaker naar de wc moeten gaan om de cup te verschonen. Maar goed, dat weet ik nu voor de volgende keer en op mijn eerste dagen zal ik hem vaker dan twee keer verschonen.

Dan hebben we het verschonen zelf nog, dat vind ik wel een dingetje. Niet dat het niet lukt of vervelend is, nee het gaat prima! Maar het is best een smeerboel. Als je cup echt vol zit wil het er nog wel eens naast gaan tijdens het uithalen (vloer onder het bloed) en je vingers blijven ook echt niet schoon. Thuis vind ik dat geen enkel probleem, maar bij iemand anders vind ik dat niet zo een pretje. En als er dan geen fonteintje of wastafel in de wc is, is dat best gênant. Wellicht is het een kwestie van oefenen en vochtige doekjes meenemen, maar dat vind ik wel echt een puntje van kritiek.

Ervaring: OrganiCup Menstruatiecup

Blijf ik de menstruatiecup gebruiken?

Ik heb nu een menstruatie met de menstruatiecup gedaan en heb dat ding vervloekt maar ook in de hemel geprezen. Het feit dat je hem niet voelt zitten, je geen lopend bloed voelt, ermee kunt zwemmen, geen tampons en maandverband nodig hebt, het uiteindelijk goedkoper is en het niet zo vaak hoeft te verschonen is geweldig. Het inbrengen en uithalen vind ik geen enkel probleem en hij past ook prima. Alleen een nadeel vind ik dus wel dat ik het verschonen niet van huis best een dingetje vind en niet zo snel zou doen. Maar ik denk dat je met een pakje vochtige doekjes dat probleem behoorlijk hebt verholpen dus die gaat de volgende keer mee in de tas.

Voor de rest ben ik echt heel erg enthousiast over de cup. Ze zeggen dat je het drie maanden de kans moet geven voordat je echt kan zeggen of je het wat vindt of niet. Ik merk dat ik nog wat meer vertrouwen en handigheid moet krijgen en denk dat ik daarna voor de volle 100% om ben. Ik blijf de menstruatiecup zeker gebruiken en ben ook enthousiast over de Organicup, handig is ook dat hij gewoon bij de Kruidvat te koop is.

Hebben jullie wel eens een menstruatiecup gebruikt en wat vonden jullie ervan? Zijn er hier meer fans of juist mensen die het helemaal niets vonden?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

17 reacties

 1. Goed en fijn dat dit weer een hoop geld scheelt met de aanschaf van maandverband en tampons want dit brengt veel afval met zich mee.
  Een heel goed en zeer uitgebreid artikel.

  Xoxo

 2. Ik gebruik sinds een paar jaar een cup. Bij mij was het wel even zoeken naar de juiste cup. Ik heb nu de mooncup. Deze is zacht maar klapt toch makkelijk uit. Misschien een tip voor bij het uithalen: gewoon op het toilet gaan zitten, een beetje ”druk’ geven en dan uithalen. Dan lijkt je wc niet op een slachthuis ?

 3. Exact ik gebruik hem kleine 2 jaar nu ook deze en wat mijn voorgangster zegt doen helpt enorm en je leert vanzelf wanneer ie vol is dat heeft even tijd nodig!

 4. Dat doorlekken had ik ook op de zware dagen met de Organicup. Door mijn werk kan ik niet altijd op tijd naar de wc. Ik heb het opgelost door een grotere maat menstruatiecup van Lunette cup te kopen (eentje met een grotere diameter dan de Organicup voor pre-zwangerschap vagina’s). Die kan ik wel 12 uur inhouden en vind ik ideaal voor stranddagen en op vakanties waar je de hele dag op stap bent.
  Morsen met de cup heb ik opgelost door de cup al (wijdbeens) zittend op de wc te verwijderen. Er zijn speciale vochtige doekjes (zonder chemicalien die je vaginale huishouding kunnen verzuren) verkrijgbaar waarmee je de cups kunt afvegen na het legen, deze kun je in een openbaar toilet in de sanitaire bak gooien.

 5. dit artikel kwam als geroepen. Ik heb dezelfde besteld en ben nu flink aan het oefenen maar mij lukt het echt niet binnen een minuut hoor. Net alsof ik een Gamma emmer naar binnen duw. Ik hoop dat het met jouw tips beter gaat want het is echt wel een ideaal ding!! Bedankt voor het testen!

  1. Hee Jolijn, misschien komt dat omdat het je lichtere dagen zijn? Dan helpt het om hem iets nat te maken van tevoren. Goed opvouwen helpt, en ontspannen ook ;) Succes!

 6. Ja ik gebruik hem sinds 3 maanden. En wil nu a niet meer zonder. Helemaal met dit warme weer. Ik vind tampons na mijn bevalling niet fijn meer. En maandverband heb ik nooit prettig gevonden.
  Mijn tip voor de smeerboel is om helemaal achter op de bril gaan zitten, zodat je er goed bij kan. En dan licht persen en dan komt hij naar voren. Dan kun je hem gelijk in de wc legen. En op een openbaar wc zou je hem ook nog kunnen schoonmaken met een wc papiertje. En dan later als je thuis bent hem opnieuw eruit halen om hem goed schoon te maken.

 7. Ik vind dit ding echt fantastisch! Een van de voordelen is dat je ook niet uitdroogt van binnen, omdat het geen vocht opneemt (wat tampons wel doen).
  Ik heb er de eerste twee periodes wel mee gestoeid hoor, ging echt niet altijd soepel. Maar ik gebruik het nu ruim 1,5 jaar en ik vind het echt heel fijn dat je hiermee ook gewoon kunt zwemmen, sporten, naar de sauna… Over het algemeen leeg ik hem ’s ochtends als ik uit bed kom en eind van de avond. Op hele heftige dagen soms iets eerder, maar meestal gaat het net. Voor de zekerheid heb ik de eerste keren ook een inlegkruisje erbij gehad hoor, het voelt dan toch nog als een experiment.
  Ik heb er trouwens nooit bij hoeven gaan staan, maar ook daarvoor moet je er misschien een beetje handigheid in krijgen. Succes voor iedereen die het wil testen!
  En ja, het is in 1 keer €20, maar dat heb ik in die 20 maanden al wel bespaard op tampons :)

 8. Hoi Ik heb je artikel net gelezen en Om heel eerlijk te zijn heb ik er nog nooit van gehoord,
  En aangezien ik een spiraaltje heb en geregeld maar menstueert heb ik dit niet nodig maar er zijn toch veel dames die zoiets gebruiken

  Succes

  Weer een leuke artikel

  Liefs YESSICA ?

 9. pfff nee was niks voor mij. gedoe met verschonen idd. op mijj werk is het fonteintje buiten de wc. ook veel youtube revieuws gezien waarbij de geur niet normaal was

 10. Yes ik ben groot fan van cup! Hem m al 2 jaar en kocht hem destijds via internet omdat het toen vrij nieuw was. Ik kan me niet meer voorstellen hoe het zonder is. Gelukkig menstueer ik niet zoveel dus 2x verwisselen is voor mij altijd genoeg. En sochtends en savonds ben ik zo goed als altijd thuis ??. Het is even wennen inderdaad maar met tampons had ik ook niet bepaald schone vingers haha.
  Als je m vaker moet verwisselen zou ik dat doen op het moment dat het kan. Als je bijvoorbeeld in een restaurant zit en je hebt hem nog maar 3 uur in. Toch verwisselen. Als je niet zeker weet dat je 3 uur later weer ergens bent waar het ook fijn kan. ?

 11. Twee dingen, ik heb altijd een bakje met katoenen lapjes bij me en een flesje water. Of ik nou ongesteld ben of niet. Even snoet poetsen, mandarijnensap van mijn handen afboenen, oksels opfrissen, slokje water drinken.. Prefect om mee te hebben.
  En een tweede bakje voor gebruikte doekjes. Het pakje doekjes is nou net zo’n afvalding waar ik van denk, maar wat is dan de precieze winst? Ik kan het flesje water gebruiken om de cup mee te spoelen, een katoenen doekje met wat water voor mijn hand. Als je gewoon op de wc gaat zitten om je cup uit te doen kun je het alvast niet op de vloer gieten.

  Ik lekte met een superplustampon na 35 minuten door op mijn lichte dagen. En op zware dagen, elke 20 minuten. Met de cup ga ik elke 90 minuten. 12 uur zonder legen vind ik net zoiets als de tamponbelofte elke 6-8 uur..

  Iemand had me toen ik 13 was en minimaal vier keer per dag doorlekte wegens extreem heftig leeglooen over deze dingen moeten vertellen. En ja, als je superplustampons naar binnen schuift op die leeftijd kun je prima een cup gebruiken.

 12. Ik heb deze nu ook enkele maanden en in het begin vond ik het soms wat ongemakkelijk zitten, maar dan zat hij gewoon niet diep genoeg. je kan ook een stuk van het stokje afknippen, wat ik ook gedaan heb. Het zit super comfortabel en ik moet niet de hele dag aan tampons denken, en leeg hem enkel smorgens en savonds. ideaal dit!

 13. Voor het eerst de diva cup gebruikt.
  Lukte gelijk. Eerste dagen wel om de 4 uur geleegd. Ging prima. Je handen blijven schoner dan bij een tampon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *