Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mascha Happy Love Life

Mascha Happy Love Life

Als één van de bloggers die je echt al jaren volgt een persoonlijk boek uitbrengt is mijn interesse toch wel gewekt. Mascha, we kennen haar denk ik allemaal van haar blog Beautygloss die ik jaren fanatiek heb gevolgd (lees: ik ververste altijd om 3 uur de site om klaar te zitten voor het volgende artikel). Haar tweede boek is sinds deze week uit en gaat over de liefde en haar relatie met Gregor, die ik ook redelijk ken door alle vlogs. Sprak het boek me toch aan en voor ik het wist verdween hij in mijn mandje.

Mascha Happy Love Life

Het boek van Mascha ziet er op het eerste gezicht erg mooi uit en voelt heel puur en persoonlijk aan. Ik voel me meteen vertrouwd en heb echt het idee dat ik iets van Mascha aan het lezen ben, dat vind ik prettig. Ook vind ik de cover heel erg mooi. Qua vormgeving alleen maar props!

Mascha Happy Love Life

Op de achterkant vind je een – vind ik zelf – erg leuke foto van het stel en een kleine inleiding over het boek wat ik pakkend vind en een mooie samenvatting. Als je een fan bent van Mascha of haar gewoon graag volgt is het zeker iets wat je aan zal spreken. Als je haar niet kent is het misschien even schakelen.

Mascha Happy Love Life

Het boek is niet zo dik en bevat bijna 200 pagina’s, maar met een kleine twee uur was ik er helemaal doorheen. De verhalen lezen zo weg, er zit vrij veel loze ruimte in het boek en het is rijk geïllustreerd waardoor je zo door het boekje heen bent. Wel vind ik het jammer dat het boek vrij goedkoop qua papier aanvoelt, het is vrij dun en voelt heel grof aan. De kaft is wel mooi, glanzend en stevig, maar de inhoud voelt toch wat minder aan.

Mascha Happy Love Life

Het boek bevat een hele hoop kleine hoofdstukken waar de liefde natuurlijk als een rode draad doorheen loopt. Mascha gaf het zelf ook al aan, je kunt het boek willekeurig open slaan en lezen, maar toch zit er wel een logische volgorde in. Het is zeker niet van de hak op de tak geschreven en loopt lekker door en leest prima weg.

Mascha Happy Love Life

Enthousiast begin ik aan het boek en nestel mezelf in een hoekje van de bank. Het is een bekend begin voor mij, maar voor buitenstaanders misschien goed om te lezen. Alleen bij de tweede alinea voel ik mezelf al een beetje aangevallen. Er staat namelijk dat ze zichzelf beautyvlogger noemt in plaats van beautyblogger, want dat is namelijk dood… auw. Het is natuurlijk persoonlijk, maar ze drukt wel een negatieve stempel op mijn passie en dat doet pijn. Met een iets zuurdere blik ga ik verder in haar boek.

Al snel valt het me op dat de verhaaltjes heel makkelijk weglezen maar het boek echt voor tieners geschreven is. Het vele verwijzen naar vroeger en alles duidelijk uitleggen (wat bijvoorbeeld MSN is) en vaak noemen “ja kinders, kids” heb ik het idee dat ze een hele andere doelgroep aanspreekt dan mij en vind ik het toch een beetje vervelend lezen. Maar aan de andere kant een hele logische keuze, misschien ben ik Mascha qua boeken wat ontgroeid.

Mascha Happy Love Life

Zoals ik zei leest het boek makkelijk weg en zijn de foto’s in het boek echt prachtig! De liefde en passie straalt echt van de foto’s af, heel erg mooi om te zien. Het verhaal leest makkelijk weg, maar ik verlies toch snel mijn focus omdat het voor mij geen nieuwe informatie is en qua ‘levenslessen’ deze weg al bewandeld heb en het eigenlijk een beetje overbodige informatie is. Maar het is natuurlijk wel erg leuk om over Mascha te lezen en hoe zij over dingen denkt en aanpakt in relaties.

Mascha Happy Love Life

En echt jongens, de foto’s zijn prachtig! Als ik Mascha en Gregor was had ik er een paar laten afdrukken op canvas en opgehangen, zo mooi zijn ze! Dat verrijkt het boek ook echt vind ik!

Mascha Happy Love Life

Wat vond ik van Happy Love Life? Ik vind het een leuk boek voor als je onder de 20 bent, anders is het vrij vanzelfsprekend en als je een relatie hebt, heb je zelf deze wegen al uitgevonden. Het is leuk om het te lezen uit oogpunt van iemand anders, maar inhoudelijke lessen waar ik echt wat aan heb zitten er niet echt tussen. Ook voelde ik me tijdens het lezen echt te oud, terwijl ik pas 23 ben. Maar ben je al jaren volger van Mascha net zoals ik, kun je het ook weer niet missen om te lezen, het is heel dubbel! Het is een goed en leuk inhoudelijk boek, maar ik denk alleen als je de hele weg van een relatie nog moet bewandelen.

Het boek van Mascha Happy Love Life is vanaf nu te koop voor € 14,95 bij onder andere bol.com en verschillende boekhandels.

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

26 reacties

 1. De cover van haar boek is heel mooi, en ik ben op zich wel benieuwd naar wat ze schrijft. Maar ik denk inderdaad dat er niet veel levenslessen in zullen zitten, maar gewoon korte verhaaltjes over haar leven. Ik ben nu 20, dus ik weet niet hoe ik het zou vinden haha!

 2. Ik volg haar niet meer. Vind haar sowieso wat negatief overkomen soms en gericht op tieners als een soort moeder. Al heb ik geen perfecte relatie, tips zijn niet nodig :-)

 3. Ik vind haar echt gericht op kinderen.
  En ik vind dat ze enkel nog voor het geld gaat en niet voor haar passie.
  Wat ik niet begrijp is dat ze zicht dan meer richt op een groep die geen geld heeft…
  De blog is gewoon textuele armoede, en de artikelen zijn compleet nutteloos.
  Dus ik snap niet dat ze bij bol op 1 staat met haar boek.

 4. Jammer dat ze dat zegt over bloggen. Daar is ze toch groot mee geworden. Ik volg haar blog al een tijdje niet meer omdat ik de kwaliteit zeer onder de maat vond worden. Heel jammer dat ze dat zo laat doodbloeden, ik zou zeggen trek dan de stekker er helemaal uit en ga alleen nog vloggen.

 5. Thanks voor de review Aranka! Was al vanaf het uitkomen aan het wachten op de eerste recensies voor ik besluit of ik het zelf ga kopen. Je maakt me wel echt aan het twijfelen nu… Happy life vond ik leuk maar ik ben zelf de 20 ook al gepasseerd en heb 2,5 jaar een vaste relatie dus zal niet echt tot de doelgroep behoren, als ik het zo zie van jou.

 6. Fijn zo’n eerlijke review. Ook ik volgde haar jaren maar ben een beetje afgehaakt toen ze de aandacht naar het vloggen verschoof. Bloggen kun je het van haar helaas niet meer noemen. Toch ben je dan ergens geneigd om het boek aan te schaffen. Haar eerste boek heb ik net verkocht. En na jou review weet ik dat haar nieuwste boek ook niet mijn ding gaat zijn. Bloggen is zeker niet dood je hebt waarschijnlijk een iets oudere doelgroep die nog lekker blijft lezen en wel op zoek is naar inhoud. Goed bezig Aranka!

  1. Dit had mijn reactie kunnen zijn! Ik ben het helemaal met je eens: sinds Mascha alleen maar is gaan vloggen volg ik haar niet meer. Ik zal er te oud voor zijn (33), maar het spreekt me totaal niet aan. Vind het af en toe wel leuk om filmpjes te kijken hoor, maar verder niet. Haar eerste boek heb ik ook gelezen, en dat was best leuk, maar deze ga ik lekker overslaan. Thanks Aranka voor je review, ik vind ook niet dat bloggen ‘dood’ is. Juist helemaal niet, en zeker niet als je goede content schrijft!!

 7. Ik heb precies hetzelfde na het lezen van het boek. Zelf ben ik ook 23 en volg haar denk ik al wel 10 jaar . Ik heb het andere boek ook. Het voelde ook als een logische stap om dit boek aan te schaffen, ik was hartstikke nieuwsgierig. Het leest snel weg (eigenlijk iets te snel naar mijn mening want ik vind de hoofdstukjes wel erg kort) en er zitten prachtige foto’s in.

  Zelf heb ik ook al een lange relatie (8 jaar) en er zitten veel herkenbare stukken in. Voor mij is het uiteindelijk meer een boek ”voor de heb” omdat ik haar al zo lang volg en meerdere boeken van bloggers heb. Mocht ik dit als tiener gelezen hebben, dan geeft ze zeker goede tips en zou ik erg naar hun relatie opkijken. Het is een goed voorbeeld van hoe je elkaar respecteert en hoe vertrouwen werkt in een relatie.

 8. Goede review :D! Je geeft een duidelijk beeld weer van wat je in het boek tegen kan komen. Maar zonder al te veel details zodat je het boek niet verklapt!
  Je gebruikte alleen wel vaak deze zin/woorden: “het leest lekker snel weg”. Het klopt in de tekst alleen het kwam vaak voor. Gewoon, voor de volgende x :D! Schrijven is lastig vind ik hoor!

 9. Leuke review. Ik ben zelf niet zo een mega, mega mascha fan en ook geen lees fanaat dus ik heb het boek zelf niet gelezen, maar het klinkt als een leuk jeugdig boek. Misschien niet helemaal wat voor jou en jouw doelgroep maar bij haar doelgroep is het denk ik wel passend.

 10. Goede review! Scheelt mij wel een boek kopen, €15,- voor zo’n dun boekje met vrij veel foto’s vind ik het ook niet waard eigenlijk..wat best jammer is, haar eerste boek heb ik nog steeds! Volg haar ook niet erg meer, valt wel op dat haar aandacht vooral naar de jongeren gaat..val je toch een beetje buiten de boot als +30 lezer haha!

 11. Hi Aranka, goede review. Ik sluit mij volledig bij je aan. De illustraties van het tweede boek zijn wederom fantastisch. Heb zelf stukken van Mascha’s eerste boek gelezen en wat je bij dit boek bevestigd zag ik zelf ook al. Haar boek is gericht op de doelgroep van haar kanaal, jongeren tussen de 12 en 17 jaar. De wijze waarop zij schrijft is erg kinderlijk en daarnaast staan er ontzettend veel spelfouten in + is de zinsopbouw niet ”je van het”. Jammer dat er weinig aandacht besteedt is aan de tekst (inhoudelijk).

 12. En ik vind het zonde dat Mascha haar blog zo verwaarloost. Ik merk dat ik liever het blog van Cynthia en jou lees. Zo nu en dan bekijk wel een filmpje van Mascha en kijk ik haar blog, maar dat is het dan ook.

 13. Ik moet het toch even kwijt: beautybloggen is niet dood, maar beautygloss wel. Ik bedoel het echt niet gemeen, maar sinds Masha over is gegaan op vloggen heeft ze haar blog behoorlijk verwaarloosd, waardoor ze waarschijnlijk minder bezoekers trekt en daarom denkt dat bloggen dood is. Dus Aranka, voel je daar alsjeblieft niet slecht over want jouw blog is en blijft leuk om te volgen en lijkt me hartstikke springlevend! xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *