Make up tips: Foundation

Iets nieuws vandaag, ik ga namelijk elke week make up tips geven over een bepaald onderwerp. En we beginnen vandaag met foundation. In zo een artikel ga ik behandelen hoe je het het beste kan gebruiken wat voor wie geschikt is en hoe je het het allerbeste kan aanbrengen. Het zijn natuurlijk tips en geen regels, het is maar wat je zelf het fijnste vindt werken. Ik hoop sommigen gewoon een handje verder te helpen, misschien weten jullie alles al wel maar er zijn ook vast een paar mensen die ik er mee verder help!

Goed laten we maar bij het begin beginnen. Foundation, iedereen weet wel wat het is. Een huidkleurig goedje die je huid egaal maakt en je niet als dat vlekken monster naar buiten hoeft te gaan. Je hebt foundation in veel soorten en maten. Zo heb je een vloeibare foundation, poeder foundation, mouse foundation, losse poeder foundation en zo kan je nog wel eventjes door gaan. Het is dus eventjes uitvinden wat voor jou de meest geschikte foundation is.

Het is natuurlijk ook erg belangrijk waar je de foundation mee aanbrengt. Sommige mensen doen het heel eenvoudig gewoon met de vingers maar ik vind dit echt niet fijn werken. Als dit voor jou wel fijn werkt raad ik je het zeker niet af om het niet te doen, maar ik vind het zelf gewoon niet prettig en handig werken. Je kan ervoor kiezen om kwasten of een sponsje te gaan gebruiken. Je kunt gewoon simpele sponsjes kopen bij de Action, Kruidvat of waar dan ook en een wat duurdere spons zoals de Beauty Blender die je op de foto ziet. Ik vind zelf de Beauty Blender erg fijn en natuurlijk werken. Die gebruik ik dan ook het liefste om foundation mee aan te brengen. Houdt er wel rekening mee dat een spons wel foundation op zuigt.

Als je liever geen vingers of een spons gebruikt kun je ook nog kiezen voor de kwasten. Je hebt een poeder kwast, buffer kwast en een foundation kwast. Een poederkwast zegt het al, die is geschikt voor de poeder foundations en niet voor foundations die vloeibaar zijn. Dan hebben we nog de buffer kwast die een vlakke bovenkant heeft. Met de buffer kwast stamp je zeg maar de foundation natuurlijk op je huid, van de kwasten is dit mijn favoriet. Deze is erg geschikt voor vloeibare foundation maar kan ook prima met poeder foundation gebruikt worden. En dan hebben we nog de gewone foundation kwast. Met deze foundation kwast smeer je gewoon lekker uit, net als of je aan het schilderen bent, alleen ik ben er niet echt fan van.

Laten we het dan nu gaan hebben over de soorten foundations. Dit zijn vloeibare foundations. Erg geschikt voor mensen die een hele gladde huid hebben dus die geen last hebben van velletjes etc. Wil je toch een vloeibare foundation gaan gebruiken? Dan raad ik je zeker aan om een foundation primer onder je foundation te gebruiken, dit maakt je huid namelijk lekker glad en egaal. Je kan de vloeibare foundation in alle kleuren, maten en prijzen kopen. Elk merk heeft genoeg vloeibare foundations. Mijn kleur is alleen een beetje bijzonder want de meeste kleuren zijn het net niet bij mij. Gelukkig heeft MAC wel mijn juiste kleur. Heb je een vette huid? Dan is misschien vloeibare foundation niet de beste keuze voor jou omdat deze dan erg snel van je huid af smelt.

Foun.png

Vloeibare foundation kan je het beste met een sponsje, buffer kwast of foundation kwast aanbrengen. Met de vingers kan het ook prima, alleen dat is niet echt een aanrader.

Dan hebben we nog een mousse foundation, een luchtige substantie. Hij is eigenlijk te vergelijken met een vloeibare foundation maar deze is weel romiger en heeft een matte dekking. Een hele poos geleden was dit helemaal hot, alleen tegenwoordig verdwijnt het allemaal weer uit de schappen, misschien was dit niet de uitvinding op foundation gebied. En als ik heel eerlijk ben vind ik het ook niet geweldig.

Deze foundation bracht ik altijd aan met mijn vingers, maar het gaat ook prima met een buffer kwast of sponsje.

En dan mijn favoriet, de poeder foundations! Ik heb een verschrikkelijke huid met allemaal los hangende velletjes. Als ik vloeibare foundation op doe zie je het overal onder zitten en dat ziet er echt niet mooi uit, vandaar dat ik over ben gegaan op de poeder foundation want dan heb je er een stuk minder last van en toch die egale dekken. Laten we maar meteen to the point komen. Poeder foundation is niet dekkend als die hier bovenstaande foundations. Al is die van Bourjois en MAC behoorlijk dekkend, maar hij haalt het net niet bij vloeibare foundation. Poeder foundation is ideaal als je dus een onregelmatige huid structuur hebt of een vette huid hebt. Door de poeder word je gezicht mat en niet zo glimmend, je moet het alleen wel een paar keer op een dag bijwerken. Ook wordt een poeder foundation veel gebruikt om te fixeren. Veel meiden gebruiken na hun vloeibare nog een poeder foundation eroverheen om een natuurlijk effect te krijgen.

Bij poeder foundation wordt vaak een sponsje geleverd dus die kan je erbij gebruiken maar ik ben het meeste fan van de ordinaire gewone huge poeder kwast. Werkt heel mooi en natuurlijk.

Als je klaar bent met je foundation kan je het altijd nog egaliseren met een face mist bijvoorbeeld van Evian of van The Body Shop.

Hoe weet je of je de juiste kleur hebt? Test foundation in je hals en doe dit als er nog iemand bij is of zorg dat je een spiegeltje bij je hebt. Loop naar buiten toe en kijken of het de juiste kleur is. Door het kunstlicht in de winkels lijkt het vaak een hele andere kleur dan in het echt. In de luxere parfumeriën en MAC winkels etc kun je vragen of ze het product op je willen uittesten, de Make-up Artists weten waar ze het over hebben en helpen jou zoeken naar de perfecte kleur!

Dit vind je misschien ook leuk

15 reacties

 • Reply
  Nannick
  25 augustus 2011 at 09:27

  Handig artikel, goede tips! Ik heb gelukkig ook al mijn kleur gevonden ;)

 • Reply
  Paola
  25 augustus 2011 at 09:40

  Handig artikel!

 • Reply
  Suzanne
  25 augustus 2011 at 09:42

  leuk artikel! ik heb ook een tijdje mousse gebruikt, maar heb nu toch liever een vloeibare variant. heb het geveol dat die wat beter intrekt, in plaats van op de huid blijft liggen. en ik ben fan van de beautyblender <3!

 • Reply
  Elke
  25 augustus 2011 at 11:47

  Ik heb ook lange tijd geen vloeibare foundation kunnen dragen omdat dat velletjes benadrukte maar nu heb ik dat niet meer. De foundation in het witte doosje, welke is dat?

 • Reply
  Milou
  25 augustus 2011 at 12:54

  Hoi Aranka. Ik reageer eigenlijk nooit. Maar vind dit een fijn artikel. Een tip die ik zou willen geven is: Neem bij vloeibare foundation 2 soorten kleurtjes. Een licht en een wat donkere. Zo kun je deze mengen en heb je altijd de juiste kleur. Zowel in de winter als in de zomer. :)

  Hoop dat je er wat aan hebt.

  Ik ben trouwens lid geworden van je bloglovin! :)

 • Reply
  roos
  25 augustus 2011 at 13:13

  leuk artikel!
  ik gebruik altijd de mousse van maybelline, die hebben namelijk de perfecte kleur voor mij, die andere merken niet hebben. toen mijn foundation op was, had ik niet veel geld, dus besloot ik een goedkopere variant te kopen van Catrice, maar dan wel een vloeibare, dat is de eerste keer dat ik vloeibare foundation heb gebruikt, het werkt wel heel fijn, maar die kleuren zijn wel te donker voor mij, dus nu ben ik weer terug bij mijn maybelline mouse :)

 • Reply
  Jessy
  25 augustus 2011 at 13:34

  Erg handig om te lezen!
  ik gebruik het liefst een vloeibare foundation
  ik wil ook graag een goeie buffer kwast aanschaffen
  welke raad jij aan?

  • Reply
   Aranka
   25 augustus 2011 at 14:29

   Ik ben erg te spreken over de buffer kwast van Zoeva, hij zat in mijn kwastenset maar je kan hem ook los kopen!

 • Reply
  Lina
  25 augustus 2011 at 13:57

  Leuk artikel, deze gaat geliked worden! Ik gebruik op het moment Catrice Photo Finish in 040. Daar ben ik wel blij mee aangezien ik dus altijd wel een drogisterij foundation kan gebruiken :’]

 • Reply
  Pauline
  25 augustus 2011 at 15:22

  Leuk artikel! :)

 • Reply
  LottedeJ
  25 augustus 2011 at 16:50

  Handige tips! Ik denk dat ik ook maar eens een poederfoundation aan ga schaffen. Zoveel dekking heb ik niet nodig, en een vloeibare foundation ligt ook zo zwaar op de huid, vind ik.

 • Reply
  Nicole
  25 augustus 2011 at 18:01

  Heel handig artikel, ik kon er namelijk nooit wijs uit welke foundation nou het beste is voor mijn huidtype. Aan deze tips heb ik zeker iets!

 • Reply
  Roos
  25 augustus 2011 at 23:41

  handige tips, ik weet namelijk nooit of mijn foundation kleur goed is!

 • Reply
  Cynthiiaa
  31 augustus 2011 at 23:31

  Mooie foto’s + handige tips. Ik heb ook pas dit jaar, aantal weken terug, de perfecte foundation gevonden, Bourjois Healthy Mix, I love it!

 • Reply
  Willa
  27 september 2014 at 22:43

  Haha dit is wel een hele late reactie, ik zie dat dit nog van 2011 was :)
  Ik weet niet zeker of je dit nog leest Aranka, maar weet jij misschien een paar goede poederfoundations onder €10 ? (Los of vast, maakt niet uit)
  Weet je er ook andere dan die van Bourjois? :)

 • Laat een reactie achter