Light producten, niet zo goed als je denkt.

Iedereen wil vast wel een paar kilotjes kwijt of gewoon gezond eten. In de winkels wordt het ons makkelijk gemaakt door light producten te gaan verkopen. Lekker makkelijk, je drinkt een drankje waar weinig tot geen calorieën in zitten en het smaakt meestal bijna hetzelfde als het originele product, ideaal toch? Alleen niets is wat het lijkt, light producten zijn juist hartstikke slecht voor ons, er zit namelijk een stofje in de light producten die helemaal niet goed voor ons is! Lees er dus snel meer over!

Tegenwoordig doen product verkopers er alles aan om de producten goed aan te prijzen en trucjes te verzinnen dat mensen het gaan kopen. Een goed voorbeeld hiervan zijn dus light producten, wees eerlijk jij hebt vast zelf ook wel eens een light product gekocht omdat je dacht: “daar zit minder calorieën in”. Goede verkoop truc dus. Alleen jammer is dat de fabrikanten zich niet bezig houden met de gezondheid van de mens, maar alleen maar met het geld wat het voor hun oplevert. Want in de light producten zit namelijk Aspartaam, een stofje wat helemaal niet zo goed voor ons is.

Aspartaam is een vervanger voor suiker, wat in 1965 per ongeluk is ontdekt bij een bedrijf. De ontdekking hiervan is een doorbraak geweest in voedsel land want iedereen wou ermee gaan werken. Aspartaam is een middel wat 200 keer zoeter is dan suiker. Dat klinkt als de oplossing, je hebt dus 200 keer minder suiker nodig in je product dus ook 200 keer minder calorieën in je product als het om de suikers gaat. Klinkt goed toch al zeg je het zelf en weet je niet wat Aspartaam is. Makkelijke oplossing voor mensen die een beetje willen afvallen of gewoon bewuster willen leven. Onderzoeken naar dit middel werd er niet gedaan want het was een gat in de markt.

Jullie denken nu vast, waarom is Aspartaam zo slecht voor je? Je word er niet onmiddelijk ziek van, want veel mensen hebben er helemaal geen last van en merken er niks van als ze het gebruiken.  Maar dan kunnen ze last krijgen van vage klachten, chronische ziekten en die worden niet vaak teruggeleid naar het gebruik van aspartaam. Hoewel dit wel de oorzaak is. Daarbij komt dan ook nog eens dat aspartaam je aanzet tot eten en als je light dranken drinkt, dan krijg je meer dorst. En gaat dus nog meer drinken.

Ik heb ook nog een leuk lijstje voor je wat je allemaal van Aspartaam kan krijgen: Chronische vermoeidheid, slapeloosheid, versnelde hartslag, hersentumoren, honger of dorst, gewrichtspijnen, impotentie, frigiditeit, oorsuizingen, spierkrampen, beven, depressies, fobieën, misselijkheid, geheugenverlies, allergische reacties, astmatische aandoeningen, menstruatieproblemen, oedeem, ademhalingsmoeilijkheden, kaalheid, concentratie problemen, gezichtsverlies, fibromyalgie, artritis, alzheimer, MS, Parkinson, epilepsie en dit is nog niet eens alles.

Om eerlijk te zijn wist ik hier eigenlijk helemaal niks vanaf, en ik denk met mij veel andere mensen. Normaal ben ik niet zo van deze dingen maar deze waslijst hierboven heeft wel echt mijn ogen geopend, het is niet eventjes 2 dingen die je hiervan kan krijgen maar echt een hele waslijst! Wil je nou controleren of Aspartaam in je voeding zit dan moet je zoeken naar Aspartaam in de ingrediënten lijst of naar het E nummer: E951.

Ik skip in vervolg dus lekker die light producten en ga lekker voor het normale product, dan maar wat meer calorieën naar binnen werken. Je kan natuurlijk ook denken, alles is slecht voor de mens, maar dit vind ik echt wel een hele erge waslijst!

Hoe denken jullie nu over light producten?

Bron: Mens en Gezondheid

Dit vind je misschien ook leuk

28 reacties

 • Reply
  Sharon
  4 juli 2011 at 07:26

  Mwah ik denk dat heel veel dingen nou niet bepaald goed zijn, tegenwoordig is alles slecht voor je. Dus ik trek me er niet zoveel van aan denk ik :p Ik gebruik light en geen light producten, dus ik vind het wel prima zo.

 • Reply
  Esmay
  4 juli 2011 at 07:44

  Mn moeder had het er ook altijd over by light “Maar er zit aspartaam in”.
  Maar ach, als ik iets lekker vind dan eet/drink ik dat gewoon, light of niet!

 • Reply
  Marlous
  4 juli 2011 at 08:58

  Ik ben het niet helemaal eens met wat je schrijft.
  Bedrijven denken zeker wel na over de gezondheid van hun klanten en zeker niet zomaar elk middel mag worden toegevoegd in voeding! Daar gaan jaren van testen en strenge keuring overheen. Ook wordt er een ADI waarde aan gekoppeld. Het blijft ook daarna natuurlijk zo dat sommige mensen gevoelig zijn voor een bepaald stofje, zoals aspartaam. Dit is ook zo bij gewone, natuurlijke producten die we al jarenlang eten. Daarnaast zijn die meestal niet zo langdurig getest en ontbreken onderzoeken naar de mogelijk giftige effecten daarvan!
  Van gewone suiker in gewone frisdrank krijg je overgewicht, met alle gevolgen van dien. En natuurlijk is gewone suiker ook erg slecht voor je tanden.
  Ik blijf erbij: ook lekkere dingen passen in een gezond dieet, als je ze maar met mate eet!

  • Reply
   Susan
   25 oktober 2011 at 00:27

   Ik heb zelf per ongeluk Cola light gedronken
   ze hadden het ingeschonken zonder dat ik het zag.
   Het is niet echt nodig dat ik het drink moet zelfs
   aankomen.
   Was er zo ziek van dat ik de hele nacht op de W.C
   gezeten.
   Het is dus ook niet echt voor je darmen die Aspartaam.

 • Reply
  Paola
  4 juli 2011 at 09:01

  Ik wist dit al een poosje en neem al minder light..

 • Reply
  Yara
  4 juli 2011 at 09:21

  Mijn moeder nam áltijd light producten, ik wist al dat het niet goed was dus ik skipte het al. Sinds kort skipt mijn moeder het ook, gelukkig maar. Dingen zijn ook nog lekkerder als het niet in light is ook. Je proeft duidelijk verschil.
  Handig artikel!

 • Reply
  Moniek
  4 juli 2011 at 09:44

  Goed artikel! Veel mensen zien het kwaad van light producten niet, maar het is eigenlijk nog veel slechter dan een ‘normaal’ product waar wel alle suikers enzo in zitten. Ik heb echt een hekel aan light producten, ik proef duidelijk het verschil tussen light frisdrank en ik krijg er alleen maar meer dorst en hoofdpijn van. Voor mij geen light dus! M’n moeder waarschuwt er ook altijd voor, maar mijn schoonmoeder kan het niks schelen. Als bij hun thuis alleen maar light frisdrank in de koelkast ligt, drink ik nog liever water.

 • Reply
  Amber
  4 juli 2011 at 09:47

  Ik wist het ook niet, wel dat light niet zo heel veel beter was dan gewoon normaal dus ik let er niet op. Koop gewoon gezonde dingen en als ik chips koop is het toch wel slecht dus waarom dan nog opletten. :P
  Enige wat ik altijd light koop is mijn becel vloeibare bakboter, maar tegenwoordig hebben ze grotere flessen die voordeliger zijn en die pak ik tegenwoordig. Het is dus meer ‘gewenning’. Weet wel dat vaste boter slechter is dan vloeibaar, dus daar let ik dan weer wel op. :P Ach het is allemaal ook zo lastig.
  Gewoon gezond eten dus en niet teveel troep kopen dan hoef je ook niet op de kcal te letten. ;-)

 • Reply
  Puck
  4 juli 2011 at 11:09

  Dit heb ik inderdaad al eens eerder gehoord, en ik ben met je eens dat dit inderdaad niet allemaal best klinkt… maar dan moet ik er wel bijzeggen, bij welke stoffen/producten komt tegenwoordig geen hele waslijst wat je ervan kan krijgen?

  tuurlijk is het ‘light’ wezen een marketingtruc, want uiteindelijk zal het inderdaad niet zo gezond wezen..
  Maar ik drink bijvoorbeeld altijd Cola Light, omdat ik dit lekkerder vind dat gewone cola, maar voor de rest laat ik de meeste light producten voor wat het zijn. Zeker in chips en snacksauzen, ik bedoel, come on… het zijn en blijven vast wel dikmakers, light of niet… dus dan pak ik gewoon de echte lekkere vette producten.

  Alles moet je met mate eten, dat is denk ik de enige manier om de schade wat beperkt te houden.

 • Reply
  Janita
  4 juli 2011 at 11:18

  Aspartaam heeft nadelige effecten op veel ziektebeelden. Maar veroorzaakt ze niet.
  Ik zou niet te snel zulke uitspraken doen!!
  Het is inderdaad een middel wat ter discussie staat, maar zijn heel veel middelen dat niet? Denk eens aan kleurstoffen en bewerking van voedingsmiddelen.

 • Reply
  Eline
  4 juli 2011 at 11:37

  ik ben op dieet en mag enkel frisdrank drinken zoals zero cola… resultaat? Na enkele weken stond m’n mond vol met aften van de andere zoetstoffen die er in zitten! Niet goed dus…

 • Reply
  Sharon
  4 juli 2011 at 12:28

  Alles is tegenwoordig slecht voor je maar het maakt mij niet zoveel uit. Ik ben gezond en eet/drink wat ik lekker vind. Of het nou light is of niet ;)

 • Reply
  Milou
  4 juli 2011 at 12:43

  Ja, ik weet het niet.
  Ze zeggen dat ze het goed controleren voordat het om de markt komt. Maar hier is dat niet zo vanzelf sprekend hoor! Hoe vaak hoor je niet dat producten uit de schappen moeten worden gehaald. Heel vaak!

  ik weet niet of light slecht is, maar ag…. je kunt ook 1 glas gewone cola drinken en de rest van de dag water. ;-) ;-)

 • Reply
  LottedeJ
  4 juli 2011 at 13:08

  Wat een informatief artikel! Mijn moeder vertelt me wel vaak dat lightproducten inderdaad minder goed voor je zijn dan ‘normale’ producten. Gelukkig drink ik sowieso geen frisdrank etc., dus heb ik niet zoveel met dit stofje te maken.

 • Reply
  Lotte
  4 juli 2011 at 13:21

  Ik wist dit al, en daaorm neem ik ook minder light producten maar eerder de gewone
  Ik vind het alleen wel slecht dat ze je doen geloven dat het heel goed voor je is terwijl dat eigenlijk wel meevalt dus :oops:

  Liefs

 • Reply
  Joyce
  4 juli 2011 at 13:48

  Ik gebruik sowieso geen light artikelen en wist dit gelukkig al, maar het is wat je zegt er zijn genoeg mensen die het niet weten en denken dat het gezond is.

 • Reply
  androgynes
  4 juli 2011 at 14:32

  aspartaam is ook héél kankerverwekkend ;)

 • Reply
  Roos
  4 juli 2011 at 15:08

  Ik doe de boodschappen niet dus ik heb er vrij weinig over te zeggen. Maar wij hebben thuis bijna nooit light producten, heel af en toe.

 • Reply
  Marlous
  4 juli 2011 at 15:10

  Door de foto lijkt het net of er in light chips/boter enz. ook aspartaam zit.
  Dit is niet echt het geval. Daar zitten gewoon minder vetten of gezondere vetten in.
  Aspartaam zit zeker niet in alle light producten.

  Ik vind echt dat je een leuke blog hebt maar ik irriteer me een beetje aan dit artikel.

 • Reply
  gerrianne
  4 juli 2011 at 16:46

  Ontzettend goed artikel! Ik ben meteen verder gaan lezen. Sommige dingen wist ik al , maar ook sommige dingen niet! Vooral handig als mensen dit niet weten, want belangrijk is het wel en juist voor je gezondheid. Hier kan ik me altijd zo in verdiepen. En altijd leuk om van die dingen te weten. :)

 • Reply
  Nicole
  4 juli 2011 at 17:28

  ik gebruik bijna geen light producten, vooral vanwege dit en omdat ik het vaak ook minder lekker vind :P

 • Reply
  Silva
  4 juli 2011 at 19:03

  Wat eng! Gelukkig eet/drink ik niet al te veel light procucten :)

 • Reply
  Elien
  4 juli 2011 at 20:41

  wist ik al!
  ik eet gewoon waar ik zin in heb XD

 • Reply
  Mariska
  5 juli 2011 at 08:18

  Ik wist eigenlijk wel al dat light producten helemaal niet zo goed waren als dat er gezegd wordt. Goed artikeltje dit!

 • Reply
  Anouk
  7 juli 2011 at 13:06

  Mijn moeder zei ook al dat het niet goed was! En een super leuke blog! :grin:

 • Reply
  Hermina
  10 juli 2011 at 01:25

  Ik zelf heb een altijd een boekje bij me met allemaal gevaarlijke E nummers en probeer me er ook zo vaak mogelijk aan te houden:)

 • Reply
  Carolijn
  12 juli 2011 at 21:45

  http://www.misslipgloss.nl/discussie-leef-jij-foto/

  Lees dit maar eens ;)

 • Reply
  Silvy
  20 juli 2011 at 23:53

  Als het echt zo slecht is als iedereen denkt, dan mag het niet eens verkocht worden in Nederland… ;-)

 • Laat een reactie achter