Zoek
Sluit dit zoekvak.

Let’s Play: Ticket To Ride

Let’s Play: Ticket To Ride

Dit is echt één van mijn favoriete bordspellen. Ik wilde hem eerst niet behandelen omdat ik dacht dat iedereen dit spel wel kende, maar volgens mij is dat niet zo. Eigenlijk ook niet zo gek, want ik kende het tot voor een jaar geleden ook niet. Het was een vriendin haar lievelingsspel en sinds ik het met haar heb gespeeld ben ik om, dit spel is echt super leuk! Ticket To Ride is een soort van Catan, maar ook weer helemaal niet. Ik vertel je er snel meer over!

Let’s Play: Ticket To Ride

Ticket To Ride is een ontzettend populair spel van Days Of Wonder. Het is echt hun nummer één spel en al in vele varianten uitgebracht. Maar de bekendste is toch wel de Europa versie en dat is ook meteen de volledige versie. Je hebt ook veel andere varianten waar alleen een nieuw bord en andere routes en opdrachten bij zitten. Dan heb je nog wel een basisspel nodig voor de treintjes en kaarten.

Let’s Play: Ticket To Ride

Met het Ticket to Ride reis je per trein over het hele continent Europa. In het spel moeten de spelers de routes op hun bestemmingskaarten voltooien. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar. Dit populaire bordspel is een makkelijk aan te leren spel met diverse onvoorziene plotwendingen, zodat de uiteindelijke winnaar tot op het laatst onbekend blijft. Het is een leuk spel voor het hele gezin van jong tot oud.

  • 2 tot 5 spelers
  • vanaf 8 jaar
  • iets meer dan een uur speeltijd

Let’s Play: Ticket To Ride

Op de achterkant van de doos kun je goed zien hoe het spel eruit ziet. Je hebt de kaart van Europa met daarop verschillende routes aangegeven in kleuren. Aan het begin van het spel krijg je je routes die je moet volbrengen. Je moet bijvoorbeeld van Parijs naar Barcelona. Dan moet je vier blauwe of groene kaarten sparen en nog een keer door een tunnel heen (dat zijn alle vakjes met een zwarte dikke rand). Bij tunnels of veerdiensten moet je gokken. Je maakt bekend met welke kleur je gaat spelen (grijs is een kleur naar keuze) en een andere speler draait vier willekeurige kaarten om. Liggen hier de kleur kaarten tussen die jij hebt gekozen, dan moet je die extra aan tol betalen. Heb je dat niet gaat je beurt helaas over.

Let’s Play: Ticket To Ride

Maar dat was al een beetje te veel uitleg. Je hebt in de doos vijf kleuren zitten en daar zitten een tal aan wagonnetjes in en drie stations. De wagonnetjes heb je nodig om je route bezet te houden en de stations kun je gebruiken om over iemand heen te rijden als jouw weg al bezet is door iemand anders. Let wel op, een station is vijf strafpunten. Dus dan is het afwegen of je route aan punten nog wel de moeite waard is.

Let’s Play: Ticket To Ride

Je hebt twee soorten kaarten. Je hebt hier de kaarten die je spaart om routes te kunnen ‘kopen’. Je moet namelijk een route in dezelfde kleur in één keer betalen van stad tot stad. Deze kun je sparen in je beurt door een twee open kaarten te kiezen of twee gedekte. Een open kaart en een gedekte kaart mag ook. Je mag trouwens maar één open kaart kiezen als je een joker kiest. Deze joker is voor iedere kleur naar keuze te gebruiken en soms nodig in een lange route.

Let’s Play: Ticket To Ride

Dan heb je nog de routes die je moet ‘rijden’. Je krijgt aan het begin van het spel een lange route en drie kleine. Je mag er dan ééntje afleggen maar je kan ze natuurlijk ook allemaal houden. Elke afgemaakte route levert punten op en als je hem niet voltooit hebt krijg je het aantal in strafpunten. Het bouwen van een route met treintjes zijn trouwens ook punten. Dus je zou niet eens perse routes te hoeven bouwen (wel handig voor de extra punten).

Let’s Play: Ticket To Ride

Het spel is afgelopen wanneer een speler nog maar drie treintjes over heeft. Daarna mag iedereen nog een keer en tel je de punten op. Je krijgt punten voor de routekaarten (of strafpunten), punten voor je routes en punten als je de langste handelsroute hebt. De stations zijn strafpunten en tellen niet mee voor de langste handelsroute. Degene met de meeste punten wint zoals gewoonlijk.

Ik vind Ticket To Ride echt een heel leuk en interactief spel. Het is een makkelijk spel om te snappen waardoor er vrijwel meteen tempo in zit. Er zijn ook uitbreidingen te koop dus mocht dit bord gaan vervelen (ik vind de originele vaak wel leuker dan de uitbreidingen) zijn er nog genoeg andere varianten. Ticket To Ride is te koop bij verschillende speelgoedwinkels en natuurlijk op bol.com. Meer Ticket To Ride fans hier?

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

5 reacties

  1. Kende dit spel nog niet, klinkt leuk!
    Vind het altijd leuk om spelletjes te vragen als we lootjes trekken voor de feestdagen, misschien dat ik deze er dit jaar wel opzet. Al heb ik hier al meer leuke spellen voorbij zien komen, dus dat wordt nog lastig kiezen…. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *