Zoek
Sluit dit zoekvak.

Let’s Play: Qwixx

Let’s Play: Qwixx

Het schijnt een vrij bekend en populair spelletje te zijn, maar ik had het nog nooit gespeeld. Ik had wel eens van Qwixx gehoord maar had totaal geen idee wat ik mij daar van voor moest stellen. Ik speelde het een aantal weken bij een vriendin en was meteen fan! Het is een super simpel dobbelspel wat een soort van mix van bingo en yathee is. Ik vertel je alvast, het is super verslavend!

Let’s Play: Qwixx

Bij Qwixx hoef je niet op je beurt wachten – iemand dobbelt en iedereen kan de worp benutten! Hoe meer getallen je op je scoreblad aankruist, des te meer punten je krijgt. Qwixx kan in twee minuten worden uitgelegd en is spannend tot de laatste worp!

 • 2 tot 5 spelers
 • 15 minuten speeltijd
 • 8 tot 99 jaar

Let’s Play: Qwixx

Als je het spel ziet snap je er geen donder van, maar als je eenmaal de korte gebruiksaanwijzing hebt gelezen is het eigenlijk een super simpel en leuk spel. In het basisspel zitten zes dobbelstenen en een scoreblok. Zelf heb ik de twee andere scoreblokken er ook bij gekocht omdat die ook erg leuk zijn om te spelen en amper iets kosten. Voor wat je krijgt is het spel vrij ‘duur’, maar omdat het zo leuk is heb je het er graag voor over.

Let’s Play: Qwixx

Dit is de inhoud van het spel. Twee witte dobbelstenen, een rode, een groene, een blauwe, een gele en een scoreblok. Je hebt standaard me meest rechtste en die andere twee heb ik er los bijgekocht. Het doel van het spel is zoveel mogelijk kruisjes op je scoreblad te zetten, maar dat is soms nog best lastig. Een beurt gaat als volgt.

Degene die aan de beurt is gooit alle dobbelstenen. Je mag als je aan de beurt ben twee kruisjes zetten. Je mag de twee witte dobbelstenen bij elkaar optellen en die bij een kleur naar keuze aankruisen (dus dat wordt hier 5 en dan mag je ergens de 5 aankruisen) en je mag een kleur met een willekeurige witte dobbelsteen bij elkaar optellen (bijvoorbeeld de gele 3 met de witte 1 is samen 4). Omdat ik de gele dobbelsteen gebruik moet in in het gele rijtje die 4 aankruisen.

Maar let wel op wat je doet. Als je de gele 4 aankruist mag je de getallen die daarvoor in de rij niet meer aanstrepen, het is dus heel tactisch denken. De andere spelers mogen altijd de witte dobbelstenen bij elkaar optellen en afkruisen op hun kaart, maar dat hoeft niet.

Let’s Play: Qwixx

Het doel is dus zoveel mogelijk kruisjes op je blad te krijgen en dit tactisch te doen. Als je 5 kruisjes in je rij hebt mag je de rij sluiten als je het laatste getal gooit die aan het slotje vast staat. Ben jij de eerste die een rij sluit, dan krijg je een kruis in je slot en telt deze ook mee als extra punt. Kun je een beurt niets of wil je niets, dan kun je een mislukte worp aankruisen waarvoor je strafpunten krijgt.

Let’s Play: Qwixx

Het spel eindigt als er twee rijen gesloten zijn of als iemand vier mislukte worpen heeft gedaan. De punten worden opgeteld en degene met de meeste punten wint!

Het spel is super makkelijk en ook heel erg leuk om met z’n tweeen of met meerderen te spelen. Het basisblok is makkelijk en over de andere twee moet je goed nadenken en tellen wat handig is, die speel je dus iets minder snel. Het spel is niet duur, je betaald voor het basisspel met dobbelstenen en één scoreblok maar € 9,99 en de twee losse scoreblokken kosten € 5,99 per twee. Qwixx is onder andere te koop bij speelgoedwinkels en bol.com.

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

6 reacties

 1. Klinkt als een leuk spel inderdaad. Bedankt voor je uitleg.

  Let wel op je typfoutjes.. dat is een beetje storend tijdens het lezen vind ik.
  (YathZee met een z, in alinea die begint met Degene staat op het einde twee keer ‘in in’ terwijl het ‘ik in’ hoort te zijn, en tweeën is met puntjes ipv zonder puntjes)
  Nu voelt het voor mij alsof je het artikel snel afgeraffeld hebt.
  Verder wel een leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *