Zoek
Sluit dit zoekvak.

Let’s Play: Patchwork

Let’s Play: Patchwork

Een leuk spel vinden voor twee personen is zo makkelijk nog niet. Alle echte leuke spellen zijn vaak niet leuk met z’n tweeën of gewoon niet met z’n tweeën te spelen en dat is jammer. De keuze was bij mij vrij beperkt voor twee personen en eindigden dan toch al snel met Yathzee of zo een soort spel. Maar ik hoorde heel veel positieve verhalen over Patchwork, een spel voor twee spelers en ik ben fan!

Let’s Play: Patchwork

Het spel is eigenlijk heel erg simpel, je moet zoveel mogelijk lapjes passend op je dekentableau neerleggen. Je moet daarbij rekening houden met dat het past, of vervolg lapjes passen, tijd die je er mee verliest en of je er iets mee wint. Het is echt een heel simpel spel maar je moet wel tactisch blijven denken om te winnen. Het doel van het spel is zoveel mogelijk knopen te verzamelen. Dat klinkt heel makkelijk maar aan het eind van het spel telt elk gat op je dekentableau als 2 knopen strafpunten en dat gaat best hard als je hem niet dicht hebt. Bouw je trouwens als eerste een deken van 7 x 7, dan scoor je bonuspunten!

In Patchwork ben je niet altijd afwisselend aan de beurt. Wie in tijd achterloopt, is zolang aan de beurt tot je steentje de ander heeft ingehaald. Dit kan leiden tot interessante dilemma’s. Omdat de lapjes altijd in een andere volgorde om het speelbord liggen, is geen spel gelijk.

Let’s Play: Patchwork

Het spel bestaat uit twee dekentableau’s, een tijdbord (twee verschillende kanten) heel veel soorten lapjes, knoopjes en een pion en twee steentjes voor ieder één. Je begint het spel door het tijdbord in het midden te leggen en daaromheen alle lapjes stof te leggen. Deze moeten echt naast elkaar liggen en naast het kleinste lapje stof leg je de pion. Degene die aan de beurt is mag uit de drie lapjes kiezen die voor de pion ligt. Pak je een lapje en koop je die moet knopen, dan verschuif je de pion naar die plek. Je hebt het dus niet altijd voor het zeggen welk lapje je kunt kopen.

Let’s Play: Patchwork

Op de lapjes die je koopt staan vaak knopen, de kosten van het lapje en de stappen hoeveel je vooruit moet na het kopen van het lapje. Het blauwe cijfer geeft aan hoeveel het lapje kost, heb je hem daarna gekocht dan geeft het zwarte cijfer met het zandlopertje aan hoeveel stappen je daarna vooruit moet doen op het bord. Op het tijdbord vind je onder andere knopen en lapjes leer. Als je over een knoop heen gaat krijg je het aantal kopen dat je op je bord hebt liggen (links dus vijf knopen) en het lapje leer mag je houden als je daar als eerste langs komt om je eventuele gaten in je deken te dichten.

Het spel is afgelopen als iemand aan het eind van het tijdspoor komt en daarna worden de punten geteld. Het doel van het spel is zoveel mogelijk knopen te verzamelen. Maar om de knopen te houden en winnen moet je je bord zo dicht mogelijk hebben liggen. Elk gat telt namelijk voor twee knopen strafpunten. En hoe meer stukjes je hebt liggen met knopen, hoe meer knopen je verdient. Je kunt ook nog bonuspunten krijgen met de perfecte deken.

Let’s Play: Patchwork

Patchwork is een heel leuk en verslavend spelletje. Omdat de lapjes iedere keer weer anders liggen is geen spel hetzelfde. Je bent er een klein half uurtje mee bezig en het denken en puzzelen maakt het spel leuk. Iedereen met wie ik het speel is enthousiast en het is super makkelijk te spelen. Alleen ik moet er wel bij zeggen dat je het na twee potjes ook wel weer zat bent. Maar haal je het na een week of paar weken weer uit de kast, dan is het super leuk!

Het spel Patchwork kost € 14,95 en is onder andere bij speelgoedwinkels en bol.com te koop. Kennen jullie dit spel al en wat vonden jullie er van? En hebben jullie toevallig nog tips voor leuke spellen voor twee personen?

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

10 reacties

 1. Wat leuk dat jij zovaak spelletjes speelt. Wij doen echt noooooooooooit van dit soort bordspellen, sterker nog; we hébben ze niet eens. Volgens mij is het niks voor mij, ik kan niet goed tegen mijn verlies geloof ik;-)

 2. Dit is een van mijn favoriete spellen voor 2 spelers! Spelletjes voor 2 die wij in de kast hebben staan en ik graag doe: Agricola voor 2 spelers en 7 wonders duel.

 3. Leuke spelletjes voor met zijn tweeën zijn kolonisten van Catan kaartspel, vlotte geesten, speedcups, skip bo. Vinden wij hier allemaal leuk!

 4. Hoi Aranka, wat leuk dat je weer een spel reviewt. Dat vind ik altijd zo leuk om te lezen. Ik heb Regenwormen ook gekocht vanwege jouw review :) Zelf heb ik Patchwork ook en ik vind het een heel leuk spel. Een paar spellen die je met 2 kan doen en ik aanraad zijn:
  -Rozenkoning (2 persoonsspel)
  -Qwixx Het Duel (2 persoonsspel)
  -Phase10
  -Traxx

  Liefs Soraya

 5. Superleuk deze rubriek!! Wij spelen ook graag spellen maar vaak is t helaas vanaf 4p.. ik heb nou pas voor onze verjaardagen sushi go en agricola 2 spelers gekregen! Sushi go kun je ook met meerdere spelen maar ook met 2, agricola is speciaal de 2 spelers versie! Erg leuk spel :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *