Search
Close this search box.

Let’s Play: Pandemic (Pandemie)

Let’s Play: Pandemic (Pandemie)

Toen op internet opzoek was naar nieuwe spellen een tijdje geleden kwam ik het spel Pandemic tegen, een spel dat totaal anders is dan alle andere spellen. Dit spel speel je namelijk tegen je medespelers, maar tegen het spel. Het is dus elke keer weer spannend of jij en en je ’teamgenoten’ winnen van het bord. Pandemic – voorheen Pandemie – is een ontzettend gaaf spel en ik vertel jullie er heel graag meer over!

Let’s Play: Pandemic (Pandemie)

De wereld wordt bedreigd door vier ziektes. De spelers vormen een team om een geneesmiddel voor elk van deze ziektes te vinden. Als dat op tijd lukt, winnen ze gezamenlijk het spel. Het spelbord geeft een kaart van de wereld weer. De ziektes worden weergegeven door gekleurde blokjes. In elke stad kunnen maximaal drie blokjes van een kleur aanwezig zijn. Komt er een vierde, dan breekt de ziekte uit naar alle aangrenzende steden. Aan het begin van het spel zijn 3 steden met 3 blokjes geïnfecteerd, 3 steden met 2 blokjes en 3 steden met 1 blokje. De besmettingskaarten bepalen welke steden dat zijn.

Ik kocht het spel via Marktplaats een tijdje geleden – een tip trouwens om goedkoop aan spellen te komen – en kocht de oude versie. De oude versie is vrijwel hetzelfde als de nieuwe Pandemic versie alleen de naam is veranderen en de interface. Het nieuwe spel heeft een wat hipper uitziend bord en de Pandemic versie heeft twee extra rollen, maar voor de rest is het spel helemaal hetzelfde. Vond het dus zonde om daarvoor de nieuwe duur in de winkel te kopen, want het is geen goedkoop spel.

Let’s Play: Pandemic (Pandemie)

Goed, hoe werkt het spel nou eigenlijk? Het klinkt vrij simpel en dat is het ook. Maar je moet echt even heel goed de spelregels lezen om alles goed te snappen en door te hebben. Je speelt namelijk met elkaar tegen het bord en soms ben je geneigd makkelijk dingen te doen die eigenlijk niet de bedoeling zijn waardoor je gemakkelijker van het bord kan winnen. Leuk de eerste paar keren, maar de spanning gaat er dan wel een beetje vanaf. Zo hebben wij de eerste keren ook gemakkelijk van het bord kunnen winnen. Op de achterkant van het spel vind je een uitleg in een notendop en hoe het spel eruit ziet.

Let’s Play: Pandemic (Pandemie)

Goed we gaan beginnen. Het doel van het spel is om de ziektes uit te roeien. Je begint het spel door eerst gebieden te besmetten en daarna trekt iedereen een kaart en kijkt welke rol hij heeft. Elke rol heeft een positieve functie in het spel en is op elk zijn manier belangrijk. Je trekt een aantal kaarten en gaat aan de slag. Een spelronde gaat als volgt:

 1. Je voert vier acties uit. Dat kan lopen zijn, iets bouwen of blokjes weg halen.
 2. Daarna pak je 2 dichte kaarten van de spelerskaarten stapel en neem je op handen (hier dan ook een epidemie tussen zitten)
 3. Besmet het aantal steden dat aangegeven is.

Let’s Play: Pandemic (Pandemie)

Het spel is dus spannend omdat er steeds meer besmettingen bij komen na iedere beurt en het is eigenlijk wachten tot het fout gaat wanneer de epidemie kaart getrokken wordt. Dan besmet je extra een stad met drie blokjes en komen alle besmette steden weer terug in de stapel waardoor en veel uitbraken kunnen komen. Het is dus zorg om met je team de drie blokjes zo snel mogelijk te verminderen.

Je verliest het spel wanneer er geen speelkaarten meer zijn, je geen medicijn meer kunt ontwikkelen of dat er teveel uitbraken zijn geweest (meer dan drie blokjes op een stad zijn geweest). Je wint het spel wanneer alle medicijnen gemaakt zijn. Dit doe je door de kleur speelkaarten keer vijf te sparen. Het klinkt allemaal best makkelijk, dat is het ook, maar er zitten nog veel meer haken en ogen aan. Maar als ik dat allemaal ga uitleggen zitten we hier morgen nog. Gelukkig zijn de spelregels heel duidelijk en goed te snappen.

Let’s Play: Pandemic (Pandemie)

Het leuke aan het spel is dat je echt geen idee hebt hoe het gaat lopen en wat er gaat gebeuren. Kun je samenwerken met je tegenspelers of wordt het lastig en komen jullie er samen niet uit? Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers en ik vind het leuk met zowel 2 tot 4 spelers, maar met 4 spelers is wel lastiger en uitdagender. Een potje is vrij kort en je bent klaar in een half uurtje. Maar omdat het zo een leuk spel is wil je het zeker nog een keer en nog een keer spelen.

Ik vind Pandemic – of Pandemie – echt een verrijking van mijn spellen en is echt even anders dan de rest. Pandemic is onder andere op bol.com te koop voor € 39,99. Kennen jullie het spel en is het bij jullie ook favoriet?

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

11 reacties

 1. Ik vind spelletjes waarbij je samen speelt tegen het spel ook heel leuk. Dit spel kende ik nog niet maar ik kan je ook ‘het verboden eiland’ aanraden.
  Btw echt superleuk die spelreviews!

 2. Klinkt leuk, ik kende het spel niet. Afgelopen vakantie speelde ik ‘Niets aan te geven’,ook een erg leuk spel. Alleen nog maar via marktplaats te krijgen werd mij verteld. Je hebt dan kaartjes in je hand met koffers (kosten niets) en voorwerpen (bv camera, drank, sieraden etc) die wel iets kosten bij de douane. Je moet proberen de douane om de tuin te leiden door te bluffen. Zo kan je minder tot niets betalen als de douane je gelooft. Lieg je en word je niet geloofd, dan betaal je de dubbele kosten. Lieg je niet en word je niet geloofd, betaald de douane jou. Beknopte samenvatting dit…

 3. Niets aan te geven is ook wel leuk. Is een best oud spel want als kind deed ik dat al. Heb het ook via marktplaats nog weer teruggevonden. Net als dit spel heb je ook het verboden eiland. Daarbij speel je ook tegen het spel. Ook erg leuk.
  Deze heb ik lang niet gespeeld (het zelfs de uitbreiding nog in plastic staan) maar is wel weer eens leuk.
  Leuk steeds je spelletjes blogs.

 4. Leuk! Dit zou ik ook zo kijken. “De verboden stad” en “het verborgen eiland” lijken hier enorm op. Met zn allen tegen het spel, dingen verzamelen binnen een x aantal acties, verschillende rollen. Erg leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *