Zoek
Sluit dit zoekvak.

Let’s Play: Machi Koro

Let’s Play: Machi Koro

Machi Koro is een spel dat ik vorig jaar in de zomer heb lekker kennen bij een goede vriendin van mij. Het was super lekker weer buiten en we zaten lekker buiten en verveelden ons een beetje. Aangezien er niet heel veel leuke spellen voor twee personen waren kwam ze met dit spel aanzetten, een heel simpel dobbelspel waarbij je je eigen ‘stad’ moet bouwen en van voorzieningen moet voorzien. Wie die als eerst weet te kopen wint!

Let’s Play: Machi Koro

Let’s Play: Machi Koro

Machi Koro is één van de populairste spellen van White Goblin games. Als je van spelletjes houdt ken je het wellicht al, als je niet zo van de spellen bent is het waarschijnlijk een onbekend spel. Het is een Japans dobbelspel waarbij je dus je eigen stad bouwt! Ik zal even de korte beschrijving van het spel zelf geven.

Je bent zojuist verkozen tot burgemeester. Gefeliciteerd! Helaas hebben je burgers een aantal grote eisen: ze willen banen, een pretpark, een paar kaas fabrieken en misschien zelfs wel een radiotoren. Aaai, dat wordt een lastige opdracht omdat je stad momenteel slechts uit een tarweveld, een bakkerij en één dobbelsteen bestaat. Gewapend met een dobbelsteen en je droom, moet je Machi Koro laten uitgroeien tot de grootste stad in de regio. Je moet inkomsten zien te verkrijgen uit ontwikkelingen, openbare werken bouwen en stelen van de schatkist van je buren. Maar zorg ervoor dat ze niet hetzelfde doen bij jou!

Let’s Play: Machi Koro

Goed maar hoe werkt dit spel dan? Er zijn vier verschillende soorten kaarten (blauw, groen, rood en paars) en elke kaart heeft een soort voorziening of gebouw en aan de bovenkant staat een nummer. Gooi jij of iemand anders dit nummer dan krijg jij (als je deze kaart gekocht hebt voor je stad) wat er op de kaart staat. Ik zal even het verschil in kaarten uitleggen:

  • Groen – alleen als jij gooit ontvang je munten
  • Rood – alleen als de ander gooit ontvang je munten
  • Blauw – iedereen krijgt munten als dit gegooid wordt
  • Paars – alleen als jij dit gooit mag je van iemand anders stelen

Het is dus een tactisch spel wanneer en hoe je kaarten koopt. Zoals uitgelegd begin je het spel met 3 muntjes en één dobbelsteen. Het heeft dus geen zin een kaart te kopen die een 12 bovenaan heeft staan omdat je dat nog niet kan gooien. Het is dus handig dingen onder de 6 te kopen en als je in het begin snel geld wilt verdienen een blauwe kaart te kopen. Je mag trouwens een onbeperkt aantal kaarten hebben en ook dubbelen. Als je een kaart dubbel hebt mag je de verdiensten verdubbelen.

Let’s Play: Machi Koro

Maar hoe win je het spel of hoe kom je aan meer geld of dobbelstenen? Je wint het spel door al deze vier kaarten vrij te spelen. Als je ze open speelt hangt daar ook een beloning aan. Bijvoorbeeld bij de eerste mag je met twee dobbelstenen gooien of zoals bij de laatste mag je je dobbelstenen opnieuw gooien. De kaarten zijn te unlocken door het bedrag te betalen wat er onderaan de kaart staat. Heb je al eerste alles vrij gespeeld, dan heb je gewonnen!

Let’s Play: Machi Koro

Het spel kun je spelen met 2 tot 4 spelers (als je een uitbreiding koopt ook met 5 spelers) en duurt ongeveer een half uurtje, maar hoe meer spelers hoe langer het duurt. Je legt de beginkaarten voor je neer en aan de zijkant leg je de te kopen kaarten neer op soort. Je begint het spel dus zoals hier linksonder in het boekje uitgebeeld wordt. Daarna is het lekker dobbelen en geld en kaarten sparen!

Let’s Play: Machi Koro

Ik vind Machi Koro echt een heel leuk spel, zowel met z’n tweeën als met meerderen. Zelf heb ik ook alle uitbreidingen erbij gekocht (daar kan ik ook over vertellen als jullie willen) en vind die zeker het spel uitdagender en leuker maken. Het is trouwens helemaal niet zo een gek duur spel want je betaald er € 16,95 voor op bol.com en bij speelgoedwinkels. Zijn er nog meer fan hier van Machi Koro?

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

7 reacties

  1. Ik ben gek op je spellen rubriek! Zou je die wellicht in t menu willen opnemen? Nu zit ik vaak via Google te zoeken omdat ik het via jou site zelf niet vind :(

  2. Ja heel leuk spel. Wij hebben 1 uitbreiding, dan is persoonlijk nog veel leuker vanwege de andere regels. En het duurt net wat langer!

  3. Super leuk spel idd. Ben wel benieuwd wat jij van de uitbreidingen vindt. Wij hebben de laatste er weer uitgehaald. Ik vond hem op zich wel leuk maar mijn vriend (en ook een spelletjesvriendin) vonden deze uitbreiding niet zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *