Zoek
Sluit dit zoekvak.

Let’s Play: Codenames – super leuk team spel

Let’s Play: Codenames

Een van mijn favoriete spellen op dit moment is Codenames. Een super leuk spel dat je in twee teams tegen elkaar speelt. Je hebt twee spelleiders die in een woorden in een samenvattend woord moeten omschrijven die de rest van hun team moet raden. Het is een super leuk spel vanaf 4 spelers en met een groter gezelschap. Het is al best wel een bekend spel dus wellicht ken je hem al, zo niet, dan wil je als spellen liefhebber dit spel snel op je lijstje zetten.

Let’s Play: Codenames

Het spel wordt als volgt omschreven: “De twee rivaliserende geheime diensten kennen de geheime identiteit van de 25 spionnen. Hun teamgenoten kennen deze spionnen enkel bij hun codenaam. Beide teams gaan met elkaar de strijd aan en proberen als eerste contact te leggen met hun spionnen. Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen dat van betrekking is op meerdere worden op tafel. Zijn teamgenoten proberen de woorden van hun kleur te raden zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. En natuurlijk wil iedereen wil uit de buurt van de huurmoordenaar blijven.”

Let’s Play: Codenames

Codenames is een super leuke woordspel, waarbij spelers associaties met woorden moeten zoeken. Probeer met één woord een aanwijzing te bedenken die op meerdere woorden van jouw team op tafel slaat, zodat je medespelers snel veel punten kunnen scoren. Het spel wordt dus gespeeld in twee teams en ik vind het spel het leukste met 6 personen. Op tafel worden er 25 kaarten neergelegd in een veld van 5 x 5.

Let’s Play: Codenames

De spelleiders krijgen nu een plattegrond (die kun je iedere keer kiezen) van 5 x 5 en moeten de woorden van hun eigen kleur dus gaan omschrijven. De zwarte X is de moordenaar en als je teamgenoten deze raden ben je meteen dood en de neutrale vakjes zijn onschuldige omstanders die geen kwaad kunnen maar er wel voor zorgen dat je beurt om is. Raad je een woord van je tegnestander dan krijgen hun deze cadeau. Het is dus de taak van de spelleider zo een goed mogelijke combinatie te verzinnen zonder dat daar verkeerde woorden mee geassocieerd worden. Op de achterkant van de doos (zie vorige foto) vind je een voorbeeld van een ronde. Het woord dat de spelleider geeft is kasteel en de teamgenoten moeten daar een woord bij raden. In dit geval zou dat dus toren en prinses zijn.

Let’s Play: Codenames

In totaal heeft het spel 400 verschillende woorden (op elke kant van het kaartje zit een ander woord) en je hebt maar 25 woorden per spel nodig. Je kunt alle woorden en kaarten steeds wisselen zodat het elke keer weer een ander spel wordt zonder dat je op een gegeven moment de combinaties weer zoals met 30 Seconds of iets dergelijks. Het spel is echt ontzettend leuk en verslavend en iedere keer weer anders doordat de woorden en plattegronden steeds wisselen. Ook is het een kwestie van inschatten, kun je een gokje nemen en meer woorden combineren in de hoop dat je teamgenoten het snappen? Je speelt om de beurten en verzint een woord bij je kaartjes, ook noem je er dan bij om hoeveel woorden die uitleg gaat. Je mag trouwens niet een deel van een woord gebruiken wat er al ligt en een vertaling. Als er dus Nederland ligt mag je geen land als omschrijving zeggen. Raad je team het woord goed en heb je 2 woorden omschreven mogen ze verder raden. Is het woord fout geraden is helaas de beurt over. Het is dus de kunst zoveel mogelijk woorden in een omschrijving te geven.

Let’s Play: Codenames

Codenames is een ontzettend leuk spel voor mannen en vrouwen, wat vooral met een groep leuk is. Je kunt het spel ook met twee of drie spelers spelen (dit zijn andere regels) maar ik vind met even aantallen (4, 6 of 8) het spel het leukste. Een potje duurt maar een kwartiertje of 20 minuten, maar het is zo leuk dat je er de hele avond mee bezig bent. Codenames is in verschillende varianten te koop (ook met plaatjes en echt voor 2 personen) en dit is het basisspel. Codenames kost € 19,99 en is onder andere bij speelgoedwinkels en bol.com te koop waar hij ook nog eens flink in de aanbieding is. Dit spel is echt gegarandeerd een groot succes!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *