Let’s Play: Azul – bouw je eigen mozaïek

Azul Bordspel

Sinds kort heb ik het spel Azul en ben hier groot fan van. Ik hoorde al van andere vriendinnen dat het een super leuk spel was en inderdaad, ik ben fan! Het is blijkbaar niet voor niets het spel van het jaar. Azul kun je met 2 tot 4 spelers spelen en het is de bedoeling zoveel mogelijk punten met je mozaïek te scoren.

Azul Bordspel

In het tactische bordspel Azul moet je voor de Portugese koning Manuel I de muren van zijn koninklijk paleis met kleurige tegels versieren. Tijdens het bezoek van de Portugese koning aan het Alhambra in Zuid-Spanje was de koning namelijk erg gebiologeerd van de prachtige Azulejos (de oorspronkelijke witte en blauwe keramische tegels) waarmee de muren van het paleis waren gedecoreerd. Daarom gaf hij onmiddellijk de opdracht aan jou om zijn paleis met soortgelijke decoratieve tegels te verfraaien.

Vorm patronen met de tegels om het paleis te versieren. Voor specifieke patronen en completerende sets, scoor je extra punten. Maar heb je materialen verspild? Dan worden er punten in mindering gebracht. De speler met de meeste punten, wint het spel!

Azul Bordspel

Iedereen krijgt in het spel een bord waarop je je score kunt bijhouden (aan de bovenkant) en je mozaïek kan bouwen. In het midden van de tafel liggen rondjes met daarop vier willekeurige stenen. Als je aan de beurt bent kies je een rondje uit en kiest hiervan een soort stenen. De overige tegels gaan terug in het midden van de tafel. Nu pakt iedereen één voor één tegels en legt die op zijn linkerkant van zijn bord.

Maar het is natuurlijk wel een tactisch spelletje. Je mag maar één kleur in een rijtje leggen dus je moet zo tactisch mogelijk tegels pakken en neerleggen. Je moet net zo lang tegels pakken tot dat alles op is. Kun je nog wat pakken maar kun je het niet kwijt, dan moet alles beneden bij de strafpunten en dat tikt hard aan!

Automatische concepten

Als alle tegels op zijn schuiven de volle rijen door naar het mozaïek veld en kun je hier punten voor tellen. Elke steen is 1 punt waard, maar liggen er meerdere tegels horizontaal of verticaal tegen deze tegel aan, dan is elke tegel 1 punt extra waard.

Als alle tegels op zijn worden alle rondjes weer gevuld met vier willekeurige tegels en begint het spel weer van voor af aan. In totaal heeft het spel vier rondes en wie dan het meeste punten heeft verzameld wint! Aan het einde van het spel krijg je ook nog extra punten als je van elke soort één tegeltje hebt, of een hele rij vol hebt.

Azul Bordspel

Azul is een super leuk spel en duurt niet al te lang, een potje duurt ongeveer een half uurtje. Omdat het een leuk, snel en fanatiek spel is speel je het vaak meerdere keren.

Azul is onder andere te koop bij de speelgoedwinkels en bij bol.com voor € 35,95. Kennen jullie dit spel al?

Dit artikel bevat gekregen producten – uitleg

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reply
  Tineke
  28 april 2019 at 07:20

  Het spel is me nog niet helemaal duidelijk, maar ik denk dat zoiets zichzelf wijst na een proef rondje. Het klinkt verder wel leuk.

 • Reply
  rachel
  28 april 2019 at 11:47

  ik ken het spel niet en eerlijk gezegd word ik al chaotisch in me koppie als ik al die kleuren zie hihih maar zal best leuk zijn

 • Reply
  margriet
  29 april 2019 at 11:19

  jaaa, hij is super leuk.

 • Reply
  Daenelia
  30 april 2019 at 17:07

  Yup. Het is leuk :) Shut Up & Sit Down had het ons al aangeraden. Het is een lekker snel spel, en een heerlijke starter.

 • Laat een reactie achter