Kun je naar de sauna als je ongesteld bent?

shutterstock 543973231

Als je ongesteld bent is misschien de sauna niet de eerste plek waar je aan denkt die je dan graag wilt bezoeken. Maar wist je dat de warmte juist heel erg goed voor je buikpijn en misschien wel rugpijn kan zijn? Maar kun je naar de sauna als je ongesteld bent?

Bron afbeelding: Shutterstock

Kun je naar de sauna als je ongesteld bent?

Ja, je kunt naar de sauna gaan als je ongesteld bent. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je voldoende hygiëneproducten bij je hebt, zoals tampons of een menstruatie cup, om eventueel bloedverlies op te vangen. Zorg er ook voor dat je regelmatig je tampons vervangt om te voorkomen dat er bacteriën ontstaan. Deze kunnen namelijk sneller in tampons komen door het water uit het zwembad en de hoge temperaturen van een sauna.

Wat kun je het beste gebruiken in de sauna om het bloed op te vangen?

Vaak zit je naakt in een sauna, dan is het niet handig een maandverbandje te gebruiken of bijvoorbeeld menstruatieondergoed. Maar je kunt wel prima een tampon gebruiken of een menstruatie cup. Zorg bij een tampon dat je goed het touwtje wegwerkt tussen je schaamlippen, want ik vind het altijd erg gênant als dat touwtje tussen je benen hangt.

Voel je je comfortabel bij het idee?

Ten tweede moet je bedenken dat de sauna een ontspannende en rustige omgeving is, waar mensen vaak naakt zijn. Als je je daar ongemakkelijk bij voelt tijdens je menstruatie, is het begrijpelijk dat je misschien liever wacht tot je menstruatie voorbij is voordat je naar de sauna gaat.

Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te beslissen wat het beste voor je is. Als je je goed voelt en je menstruatie niet al te zwaar is, is er geen medische reden om niet naar de sauna te gaan. Raadpleeg echter altijd je eigen arts als je twijfels of zorgen hebt over je gezondheid of het gebruik van sauna’s tijdens je menstruatie.

Ga jij wel eens naar de sauna als je ongesteld bent of blijf je dan liever thuis?

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reply
  chucky1012
  3 juni 2023 at 08:25

  Goed artikel met tips.

 • Reply
  T.
  10 juni 2023 at 01:33

  Beppy of sponsjes. Er is Beppy wet voor beginners en Beppy dry voor gevorderden. Met cups kun je ook zwemmen.

 • Laat een reactie achter