Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Recept: Geplette aardappel krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas

Krieltjes uit de oven

Als ik iets graag wilde proberen is het geplette aardappel krieltjes uit de oven. Ik zie ze overal voorbij komen, TikTok, Instagram en ga zo maar door. Ik had nog wat krieltjes over van de rollade uit de slowcooker en dacht dat het wel een goed idee was om krieltjes uit de oven te maken met Parmezaanse kaas!

Geplette krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas

Ik vind het echt een feestje om verse krieltjes te eten. Normaal sneed ik ze altijd door de helft heen en bak ik ze met wat olijfolie en kruiden in de oven of AirFryer, maar dit recept zorgt voor super krokante krieltjes met een extra bite door de Parmezaanse kaas die er overheen zit. Eigenlijk kan er niets mis gaan aan dit recept, zo makkelijk is het. Alleen je hebt wel even geduld nodig, eerst moet je de krieltjes namelijk even gaar koken en daarna nog krokant bakken in de oven.

Voorgekookte of verse krieltjes?

In de supermarkt kun je verse krieltjes kopen, maar ook voorgekookte. Ik gebruikte voor dit recept verse krieltjes die ik daarna gaar kook. Maar je kunt ook voorgekookte krieltjes kopen van bijvoorbeeld Celavita die in de koeling liggen. Deze zijn als het goed is al zacht en kun je voorzichtig plat drukken met bijvoorbeeld de achterkant van een glas. Dat scheelt weer werk! Maar stiekem vind ik verse krieltjes wel het lekkerst.

Krieltjes met uitlopers, kun je die nog eten?

Soms wanneer ik mijn krieltjes koop zijn ze helemaal perfect en dan wil ik ze een paar dagen daarna gaan gebruiken en dan zitten er ineens allemaal uitlopers aan. Geen zorgen, je kunt je krieltjes nog steeds gebruiken en opeten! Alleen snij wel even de uitlopers van de krieltjes af. De uitlopers bevatten solanine, een wat een giftige stof is die tijdens het koken en bakken niet verdwijnt. Maar, eet je per ongeluk uitlopers op, geen man over boord. Het is voor mensen pas schadelijk als je er kilo’s van eet.

Geplette krieltjes uit de oven

Geplette aardappel krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas

Wil je heerlijke krokante krieltjes uit de oven? Dan moet je zeker deze geplette aardappel krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas proberen. Je maakt het super makkelijk en het kan eigenlijk niet mislukken.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 1 kilo krieltjes
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 3 tenen knoflook
 • 2 theelepels rozemarijn of tijm
 • 1 theelepel grof zout
 • 50 gram Parmezaanse kaas

Instructies
 

 • Was de krieltjes goed en kook ze in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar. Ze moeten zacht genoeg zijn om plat gedrukt te kunnen worden.
 • Bekleed alvast het bakblik met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Pak een kom en doe hier de olijfolie, geperste knoflook, rozemarijn en zout in.
 • Wanneer de aardappels gaar zijn, giet je ze af en doe je ze in de kom met olijfolie en kruiden. Meng dit allemaal goed door elkaar.
 • Verdeel de krieltjes over de bakplaat en plet ze één voor één voorzichtig met de achterkant van een glas of spatel. Zorg ervoor dat de krieltjes niet breken.
 • Rasp of strooi de Parmezaanse kaas royaal over de geplette aardappels heen.
 • Bak de geplette aardappel krieltjes ongeveer 30 tot 45 minuten af in de oven op 200 graden. Hou ze goed in de gaten wanneer ze een mooi bruin kleurtje krijgen en knapperig worden. Dit kan altijd verschillen vanwege de grootte van de krieltjes en hoe plat ze zijn.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat mij weten hoe het was!
Geplette krieltjes uit de oven

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *