Search
Close this search box.

Kneipp Kuurtuin in de Veluwse Bron

Afgelopen maandag was ik samen met Tim afgereisd naar Emst, een dorpje niet al te ver weg van mijn woonplaats Zwolle. Alleen met het openbaar vervoer was het nog verder dan Amsterdam qua tijd. Dus daarom bracht mijn vader ons gezellig naar de Veluwse Bron, waar we een perspresentatie van Kneipp in samenwerking met de Veluwse Bron zouden hebben over de Kuurtuin die aangelegd. En daar vertelden ze het een en ander over en we mochten het ook zelf ervaren! Benieuwd naar deze ervaring? Kijk dan zeker eventjes met me mee!

Laten we eventjes terug in de tijd gaan en laat ik jullie even vertellen wat de geschiedenis van Kneipp is. In het jaar 1846 kreeg Sebastian Kneipp tuberculose, toen die tijd een ongeneeslijke ziekte. Alleen meneer Kneipp liet het daar niet bij zitten en besloot de ijskoude rivier in te gaan, om daar even lekker in te badderen. Na een aantal dagen voelde Kneipp zich een stuk beter, zou het koude water hem genezen? En ja hoor, de zuiverende werking van het koude water genas Kneipp van deze ziekte. De techniek die hij hier toepaste wordt ook wel de Kneippkuur genoemd, een afwisseling tussen baden met warm en koud water voor een goede bloedsomloop. Hier is natuurlijk de tuin ook op geïnspireerd.

De tuin die is aangelegd is speciaal gemaakt voor blote voeten, vandaar deze prachtige slippers die we aanhadden om bij de tuin te komen. Eenmaal in de tuin is het natuurlijk de bedoeling dat je je slippers uit doet en op je blote voeten de route verder aflegt over verschillende structuren ondergrond.

De tuin is helemaal ingericht zoals Kneipp het graag ziet. Je vindt hier water, beweging, balans en natuurlijk de heerlijke kruiden die Kneipp altijd gebruikt. De route van de kuurtuin is best simpel, je volgt een weggetje met je slippers aan en komt op een gegeven moment bij een ‘hokje’ aan dat afgezet is met takken en hout, het gradierwerk. Als je daar aankomt krijg je meteen een beetje een apart gevoel. Omdat deze takken steeds vochtig worden gehouden en het zout wat tussen de takken ligt ontstaat er een hele aparte lucht rondom de afzetting. Een beetje een bedwelmde lucht die heel erg prettig is en goed is voor de zuivering van je lichaam en voor je lichaam, ik was een beetje snotterig maar merkte meteen dat ik vrijer kon ademen.

Mocht je hier niet gebruik van willen maken kan je naar het begin van het riviertje stappen. Je begint op kiezelstenen in ondiep water. Het was wel eventjes wennen want het water is natuurlijk erg koud. Eigenlijk wou ik er weer snel uit maar na een paar minuten vond ik het eigenlijk wel heel erg prettig. Het water werd steeds dieper en je kwam verschillende ondergronden tegen die de bloedsomloop in je voeten moeten stimuleren. Op het laatste punt in het water kom je tot aan je knieën onder water met een stevige ondergrond.

Op de helft van het riviertje kom je trouwens ook nog een bak tegen met water. Het is hiervan de bedoeling dat je daar eventjes (30 seconden)  met je armen in hangt en daarna weer verder gaat. Hierbij is het idee ook warm en koud voor een goede bloedsomloop van je armen.

Als je eenmaal het water uit bent volgen er nog boven water een aantal ondergronden die je moet belopen voor het maximale resultaat van de behandeling. Ben je klaar met het bewandelen van dit pad kan je lekker bijkomen in de twee sauna’s die zich aan de zijkant van de tuin begeven. Wel lekker na zou een koude ervaring even lekker opwarmen in een sauna.

Eenmaal klaar met de behandeling voelden mijn voeten wonderbaarlijk echt heerlijk aan. Ze tintelden helemaal en voelden heerlijk zacht en ontspannen aan. Ik kreeg meteen het gevoel dat ze goed doorbloed waren en dat gevoel heb ik de hele dag gehad. In het begin is het wel eventjes door de zure appel heen bijten vanwege het koude water, maar het resultaat is echt heerlijk.

De 5 elementen waar Kneipp voor staat zijn:  water, beweging, voeding, balans en kruiden. Deze kan je helemaal terug vinden in de tuin van Kneipp, hun heerlijke producten en natuurlijk ook in de Veluwse Bron, kijk bijvoorbeeld naar dit prachtige uitzicht vanaf de tuin.

Hier trouwens nog een filmpje van heel de route die je op je blote voeten moet afleggen, om een idee te krijgen hoe het is.

De kuurtuin van Kneipp in de Veluwse Bron is echt een aanrader, het is een aparte maar ook bijzondere ervaring. Vooral omdat het uniek is, alleen de Veluwse Bron heeft deze vorm van wellness van heel de wereld. De tuin is maar liefs 1.500 vierkante meter, dus je vermaakt je er wel eventjes. Dus mocht je een keer naar de Veluwse Bron gaan, neem dan zeker even de kuurtuin van Kneipp mee. Mocht je niet zo een fan zijn van in je naakie door het complex te lopen, op dinsdag is er badkleding dag.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

17 reacties

  1. Aranka, ooooooohmygod. Kon je me niet stiekem meenemen?!?! :(((( Het ziet er echt goddelijk uit. Alleen al die foto’s, net een klein paradijsje haha. Ooh, daar wil ik ook wel heen joh. Ik vind het filmpje trouwens heel erg tof, haha lijkt me grappig om te ervaren. :D

  2. In had je filmpje al gezien :) Lijkt me echt heel bijzonder! Nu ben ik wel van de sauna, dus ik denk dat ik dan maar een keer wat langer reis en hier naar toe ga!

  3. Hahaha wat een leuk filmpje. Wel stoer dat je dat nu, in de herfst, doet! Ik zou het lekker in het voorjaar doen ;-).
    Maar leuke foto’s, het geeft ons weer genoeg inspiratie.

  4. Wat een prachtige omgeving daar! Heel leuk om te lezen en te zien in je filmpje, lijkt me leuk om zelf ook een keer te doen :).

  5. Wat een leuk artikel! Ik vind ’t heel leuk dat je een filmpje hebt gemaakt. Ik zou zeker een keer zo’n waterroute willen lopen, ’t ziet er kei-leuk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *