Zoek
Sluit dit zoekvak.

Klif wandelen in Howth: de perfecte dagtrip vanuit Dublin

Wanneer je op stedentrip in Dublin bent, kan een bezoekje aan het vissersdorpje Howth eigenlijk niet missen. Howth is super gemakkelijk vanaf Dublin te bereiken met de bus of trein en binnen een uur ben je in een totaal andere wereld. Je kunt ervoor kiezen een hele dag hier te wandelen of een dagdeel, wij waren hier een ochtend en het was een groot succes! Vanuit Dublin kun je natuurlijk ook een dagtrip naar de indrukwekkende Cliffs of Moher maken, maar Howth is een leuke alternatief!

Hoe kom je in Howth vanuit Dublin?

Je kunt gezellige vissersdorpje Howth heel gemakkelijk vanuit Dublin bereiken. Je kunt er voor kiezen om snel met de trein te gaan, of een klein uurtje met de bus. Wij kozen voor de bus omdat deze een prachtige route aflegt én je het verst brengt zodat je eigenlijk alleen terug naar het dorp hoeft te wandelen en niet heen en terug (wat trouwens ook geen straf is, want de route is prachtig).

Naar Howth met de trein

Vanaf verschillende stations (Tara Street en Connolly Rail Station) in Dublin gaat de DART trein naar Howth. Je koopt een kaartje voor € 6,25 en deze trein brengt je snel naar het dorpje Howth. Let er wel op, de trein brengt je naar het begin van Howth, de Cliff Walk is vanaf hier nog een behoorlijk eind wandelen.

Naar Howth met de bus

Na wat uitzoekwerk besloten wij de bus naar Howth te nemen. Wanneer je de H3 naar Howth Summit neemt, kun je bij de laatste halte uitstappen (Howth Summit), dan stop je vrijwel aan het eind van de Cliff Walk en kun je gemakkelijk terug lopen naar het dorpje Howth. Neem de H3 bus in Dublin op Abbey Street Lower (neem hem echt hier, de bus zit hier meteen vol en skipt alle andere haltes, tenminste bij ons). Een buskaartje kost ongeveer € 3,00 en dit moet je contant betalen. Je kunt bij de bussen niet met de pinpas betalen. Je kunt ook de H6 nemen naar Howth, maar deze stopt alleen in het dorpje zelf.

Wandelroutes in Howth

Howth is natuurlijk dé plek om te wandelen en te genieten van de prachtige kliffen, de natuur en de zee. Er zijn hier verschillende routes die je kunt wandelen en deze zijn ook duidelijk aangegeven. Vanaf het treinstation in Howth beginnen een aantal routes die daar duidelijk op de borden staan aangegeven. Je hebt de volgende routes:

  • Bog Of The Frogs – paarse route van 12 km, 3 uur wandelen
  • Black Linn – rode route van 8 km, 2,5 uur wandelen
  • Tramline – blauwe route van 7 km, 2 uur wandelen
  • Cliff Path Loop – groene route van 6 km, 2 uur wandelen

Cliff Path Loop is zeker de moeite waard

Wij kozen er zelf voor om de populaire Cliff Path Loop te wandelen, alleen dan de enkele route. De H3 bus brengt je tot Howth Summit en hier wandel je naar het parkeerterrein waar de borden voor de routes staan en zo loop je via de kliffen weer via de groene route weer terug naar het dorpje. Ook kun je hier naar de vuurtoren wandelen.

Het is echt een prachtige route en vanaf de bushalte loop je dus ongeveer een kilometer of 3 wat echt prima met gewone sneakers of schoenen te doen is. Ga je voor de andere routes, dan raad ik je wel echt wandelschoenen aan omdat die ook meer van het pad af zijn. Hier kom je dan ook veel smalle en steile stukken tegen. Deze route zoals wij hem hebben gelopen zou ook prima met kinderen te doen zijn.

Bewonder de vuurtorens van Howth

Howth heeft twee vuurtorens. In de haven vind je er eentje die ik zelf niet zo bijzonder vond, maar p[ de kliffen vind je ook een prachtige vuurtoren genaamd Baily Lighthouse. Vanaf het dorp zelf is de vuurtoren een behoorlijk eind wandelen, maar vanaf het busstation van Howth Summit is het prima te doen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de kliffen, maar andersom levert het ook prachtige plaatjes op met de vuurtoren op de achtergrond. De vuurtorens zijn beide trouwens wel privé, dus echt bezoeken kun je ze niet.

Neem een rugzak met wat te eten mee

Wanneer je de route gaat lopen, loop je vooral door de natuur en langs de route vind je vrijwel geen eetgelegenheden of toiletten. Neem dus een rugzak met wat eten en vooral drinken mee. Op de parkeerplaats van Howth Summit vind je als je geluk hebt wel een foodtruck met verse koffie (waar wij echt heerlijke koffie hebben gedronken) wederom is hier alles wel met cash betalen. Onderweg kom je wel genoeg mooie plekken tegen om je meegebrachte eten en drinken op te eten.

Struin door Howth en eet fish and chips

Wanneer je in Howth bent, kun je natuurlijk de fish and chips niet overslaan. In de haven zijn een aantal visrestaurantjes waar je gezellig kunt zitten. Wij streken hier ook neer en bestelden natuurlijk een fish and chips. Deze waren echt heerlijk, maar zwommen wel van het vet. Met een servet hebben wij hier wel zoveel mogelijk vet uit proberen te krijgen. Maar het is zeker een belevenis dat je niet mag missen.

Howth Market

In Howth is buiten de prachtige wandelroutes en de haven niet veel te beleven. Ze hebben hier amper winkeltjes of andere bezienswaardigheden. Wel is er in het centrum en klein marktje genaamd Howth Market. Hier vind je allemaal handgemaakte snuisterijen en eten. Erg leuk om even doorheen te wandelen, maar verwacht er niet al te veel van.

Tips voor een bezoek aan Howth

Wanneer je Howth besluit te bezoeken kun je het beste ’s ochtends vroeg gaan, dan is het nog lekker rustig op de wandelroutes. Doe goed zittende schoenen aan, de groene route kun je prima op je sneakers wandelen, voor andere routes zou ik wel wandelschoenen aanraden. Check van te voren het weer, het is toch minder magisch met wolken en regen. Neem ook voldoende water en eten mee, onderweg kom je niet veel tegen waar je wat kunt kopen. Ga je met de bus? Neem cash mee, want de bus kan je alleen met contant geld betalen!

Wij waren de ochtend in Howth en hebben met een lekkere fish and chips geluncht en zijn vervolgens weer terug gegaan naar Dublin. Je hebt dus genoeg aan een dagdeel Howth als je de korte route loopt. Wil je echt flink gaan wandelen? Trek dan zeker een dag voor Howth met reistijd erbij gerekend.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *