Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kerstmarkt Zagreb, één van de mooiste in Europa

Kerst Zagreb

Als je aan kerstmarkten denkt, dan denk je aan Duitsland. Denk je aan kerstsfeer, dan denk je aan Londen. Heel eerlijk, Kroatië is niet eens in mij opgekomen om daar de kerstsfeer te proeven. Maar ik zal je vertellen, in Kroatië weten ze hoe je kerst moet vieren. De steden zijn volop verlicht met lampjes, er staan overal kraampjes en je dompelt je echt onder in de kerstsferen. Ik vertel je heel graag waarom jij een tripje naar Zagreb moet boeken om de kerstsfeer te proeven!

Zo reis je het makkelijkst naar Zagreb

Vanaf Amsterdam vlieg je in een kleine 2 uur naar Zagreb. Je kunt ervoor kiezen om te vliegen met Croatia Airlines of KLM. Heb je een kleiner budget en/of woon je dichterbij Eindhoven? Vanaf Eindhoven vlieg je voordelig met Ryanair naar Zagreb. Ik vloog met Croatia Airlines en dit verliep prima. Aan boord kreeg ik nog wat te drinken en een zakje koekjes. Prima service! Zagreb heeft een relatief klein (maar wel helemaal nieuw) vliegveld. Je bent dus snel door de paspoortcontrole heen en hebt snel je koffers.

Kroatië in Schengen en met Euro’s betalen

Goed nieuws trouwens, vanaf 1 januari 2023 hoort Kroatië ook bij het Schengengebied en is een paspoort of ID-kaart controle vanuit Nederland niet meer nodig. Ook kun je vanaf 1 januari 2023 met de Euro in Kroatië betalen. Voor ons als toeristen is dat natuurlijk heel goed nieuws!

Zagreb Advent

Wil je de kerstsferen proeven in Zagreb, dat kan echt fantastisch goed! Elk jaar is er Zagreb Advent. Dit is van de laatste week in november tot en met de eerste week in het nieuwe jaar. Zagreb heeft een niet al te groot centrum, maar het hele centrum is dan aangekleed met kerstlampjes, versiering en kraampjes. Echt, je bent hier meer dan een dag zoet mee, zo gezellig en groots is het! Het centrum van Zagreb is verdeeld in twee delen, ‘The Upper Town’ en de ‘The Lower Town’. Hieronder vind je de activiteiten per stadsdeel.

Zagreb Advent The Upper Town

 1. Bela IV. Park
 2. Grič Park
 3. Grič Tunnel
 4. Gradec Plateau
 5. Strossmayer Promenade
 6. St. Mark’s Square

In het bovenste gedeelte van het centrum vind je de leukste pellen, al vind ik zelf. Je hebt hier prachtig uitzicht over de stad, er zijn hier mooie plekken gemaakt om foto’s te maken en er zijn ontzettend veel leuke eettentjes. Daarnaast bevinden zich hier veel bezienswaardigheden die mooi aangekleed zijn zoals het St. Mark’s plein en het Bela IV. park.

Ook echt magisch vond ik de Grič Tunnel. Deze heeft normaal 3 ingangen, maar met kerst is het eenrichtingsverkeer. Je kunt de tunnel inlopen bij ingang 3 vanaf de straat: Mesnička ul.

Zagreb Advent The Lower Town

 1. European Square
 2. Croatian National Theater
 3. Jelačić Square
 4. Dr. Franjo Tudman Square
 5. J.J. Strossmayer Square
 6. King Tomislav Square
 7. Zrinjevac Park
 8. The Old Vlašca Street
 9. Oktogon Passage

Het lage gedeelte van de stad is een stuk groter en breder opgezet dan het bovenste gedeelte van de stad. Hier vind je meerdere pleinen die helemaal versiert zijn en waar je een hapje en een drankje kunt doen. Maar ook is er een ontzettend grote schaatsbaan waar je kunt schaatsen met een fantastisch uitzicht!

Het grootste plein van Zagreb is het Jelačić plein. Hier zijn normaal talloze kraampjes, maar helaas waren deze opgeruimd vanwege het WK toen wij er waren. Maar normaal kun je hier heerlijk shoppen en lekker eten.

Benden in het centrum zijn eigenlijk alle straten wel leuk en mooi versierd, ik zou zeggen dwaal gewoon eens af naar kleinere straatjes. De straatjes die ik vooral heel leuk vond was de Hotel Jägerhorn passage en de Oktogon passage. Deze zijn beide vanaf de hoofdstraat te bereiken.

Zrinjevac Park is één van de mooiste parken van Zagreb, het kan ook niet anders dan dat deze prachtig versierd is met lampjes en kraampjes. Het is echt genieten om hier doorheen te lopen want alle bomen zijn versierd met honderden lampjes. Mocht je hier dan toch zijn, bestel dan ook een portie ‘fritule’. Dit zijn een soort van kleine oliebolletjes met suiker of chocoladesaus eroverheen, erg lekker!

Salaj Land, het kerstdorp met meer dan 4,6 miljoen lampjes

Het is vanaf Zagreb ongeveer een uur rijden naar het dorp Obitelj Salaj, waar Salaj Land is. Maar hou je van kerstverlichting, sfeer en heel veel gekkigheid, dan móet je hier heen. Ik heb nog nooit zoveel lampjes in mijn leven gezien en vond het echt fantastisch. Voor 5 euro kun je hier naar binnen en zeker meer dan een uur rondwandelen tussen alle verlichting. Ook staan er kraampjes met lekkers en snuisterijen.

Beleef de kerst in Zagreb

Zoals jullie weten ben ik gek op de kerstsfeer en deze heb ik zeker gevonden in Zagreb. Je kunt je in de stad zeker drie dagen vermaken, ook in de winter. Ze hebben genoeg te doen en te zien. Ben je uitgekeken in de stad, ga dan naar Salaj Land in de avond om de lampjes te aanschouwen of pak overdag de kabelbaan, Sljeme Cable Car naar de bergen waar je prachtig uitzicht hebt en wellicht ook veel sneeuw ziet! Of pak de bus naar Opatija waar je ook een fantastische kerstbeleving zult hebben. Zagreb heeft mij echt verrast en ik zou zo weer terug naar deze fantastische stad!

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *