Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kan je zwemmen als je ongesteld bent?

Kan je zwemmen als je ongesteld bent?

Zwemmen kan prima als je ongesteld bent, maar toch denken veel dames daar anders over. Tenminste als ik naar mijzelf kijk vind ik het niet heel erg prettig om te gaan zwemmen als ik ongesteld ben. Ik ben bang voor doorlekken, dat mensen het touwtje zien en een tampon verwisselen met een nat zwempak is niet ideaal. In dit artikel geef ik je handige tips voor het zwemmen als je ongesteld bent.

Bron afbeelding: Shutterstock

Als je ongesteld bent en gaat zwemmen is maandverband geen optie, dat neemt natuurlijk meteen al het water op als je in het water gaat, deze kunnen we dus overslaan. Voel je je toch beter met maandverband en ga je bijvoorbeeld in de zomer naar het strand of buitenbad en ga je niet zwemmen? Doe dan een maandverbandje in de zwembroekje, dat kan prima.

Als je gaat zwemmen kun je het beste een tampon of een menstruatiecup gebruiken. Voorheen gebruikte ik altijd tampons maar sinds kort heeft de menstruatiecup mijn voorkeur.

Een tampon breng je aan in je vagina en zorgt ervoor dat er geen water bij kan, dus als het goed is neemt de tampon alleen het bloed op en niet het zwembadwater. Zorg er dus wel voor dat je hem diep genoeg inbrengt, dit is vaak twee vingerkootjes diep. Na het zwemmen is het wel belangrijk aan je hygiëne te denken, verwijder of verwissel dus meteen je tampon en blijf hier niet een halve dag mee doorlopen. Het zwembadwater zit natuurlijk vol bacteriën en een tampon neemt altijd wel iets aan zwembadwater op.

Sinds kort gebruik ik een menstruatiecup en dit heeft echt mijn voorkeur met het zwemmen, deze kun je namelijk dragen zonder je zorgen te maken dat je door gaat lekken ideaal! Ik schreef ook een artikel over mijn ervaring met een menstruatiecup na meerdere maanden. Een menstruatiecup is een cup die je in je vagina aanbrengt en het bloed en slijm opvangt. Omdat de cup vacuüm gezogen zit in je vagina lekt hij niet en laat dus geen bloed door, maar ook geen water. Het grote voordeel aan een menstruatiecup vind ik dat je hem maar 1x in de 8 uur hoeft te vervangen op zware dagen en anders maar 1 tot 2 keer per dag, je hoeft je tijdens het zwemmen dus nergens zorgen over te maken als je hem vooraf verschoont.

Voorheen zwom ik liever niet als ik ongesteld was. Het vervangen van een tampon was niet altijd even lekker met een nat zwempak en als ik echt heftig ongesteld was op de eerste dagen wilde ik nog wel eens doorlekken als ik hem niet op tijd verwisselde. Ook het touwtje dat door het bewegen uit je slipje kroop vond ik ook niet even chill. Met een menstruatiecup hoef ik mij nergens meer druk om te maken en gaat het perfect. Ik lek niet door, hoef het niet meteen te verschonen na het zwemmen en heb geen irritante touwtjes.

Zwemmen is trouwens wel heel goed voor je als je ongesteld bent. Beweging verminderd vaak de pijn en door het warme water (als je in het goede zwembad zit ;)) werkt ook goed tegen krampen. En vaak doe je zwemmen als ontspanning dus je voelt je meteen een stuk beter en vergeet wellicht helemaal dat je ongesteld bent!

Zwemmen jullie wel eens als je ongesteld bent en wat gebruik je dan het liefst?

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

6 reacties

  1. Tijdens de menstruatie ben ik zelf altijd zo ziek dat ik geen energie heb om ook maar iets te ondernemen.
    Wel heb je mij nieuwsgierig gemaakt naar de menstruatiecup.

  2. Vroeger heb ik op vakantie weleens gezwommen met een tampon in en dat leverde geen problemen op. En ik ga, als ik ongesteld ben, ook gewoon in bad. Het badwater kleurt dan niet opeens bloedrood ofzo, haha.

  3. Ik heb het één keer gedaan, maar ik vond het verschrikkelijk. Ik kan al niet goed tegen tampons dus het deed bij mij veel pijn. De menstruatiecup vind ik tot nu toe ook nog geen succes, vind het toch niet heel prettig.

  4. Ik ga het zelf maandag proberen ik weet niet of ik dan ongesteld raak maar ik doe voor de zekerheid een tampon in. Ik vind je advies heel goed. En als een tampon bij mij niet werkt ga ik een menstruatiecup proberen

  5. In de sauna gebruiken ze wel eens een sponsje van Beppy. Beppy wet voor beginners en Beppy dry voor gevorderden. Bij Beppy zie je geen touwtje. Iemand die de cup is gaan proberen willen meestal niet anders meer en zeggen had ik dit maar eerder geweten. Vroeger was er wel een merk dat heette Rely en was van viscose en synthetisch materiaal gemaakt en dat was een broedplaats voor bacterien en er zijn ook gevallen van tss bekend van dot merk en dat merk Rely is toen in 1981 uit de handel genomen. Het zou van zeer absorberend materiaal gemaakt zijn maar niet van katoen. Nu zijn een aantal merken van 100 % biologisch zuiver katoen gemaakt en het wordt ook nog eens goed getest. Ze vinden steeds weer iets nieuws uit om lekken te voorkomen zoals antilekrokje en die groeven en feel dry technologie bij maandverband zodat het droog aanvoelt terwijl men vloeit. Feel cpmfort tegen pluizen. Vroeger hadden ze van die cardbordinbrenghulzen of applicator om te voorkomen dat je vieze vingers krijgt tijdens het inbrengen. Sanature Ginger Yoni en Natracare en Tampax hebben zo”n applicator en vroeger had O.B. die ook maar sinds kort is de O.B. met applicator uit de handel gehaald wat sommigen heel jammer vinden dat dit merk geen tampons meer heeft met applicator. Kotex Tampax en O.B. zijn nog van die oudere merken. Vroeger was er ook het merk Modess en daar is vroeger tijdens de verzuiling eens reclame van gemaakt op T.V en dat is toen een hele rel geweest en vonden dit veel te ver gaan. Er was ook Amira tampon met de ronde top waar Silvia Kristel ooit reclame voor maakte op t.v.. in de zeventiger jaren en zat voor de spiegel en tekende met lippenstift een vierkante top van een tampon en een met een ronde top.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *