Ik ben een groot liefhebber van kaas op mijn brood en gewoon om zo op te eten. Maar ik eet eigenlijk alleen de standaard kaas die je in schappen vind zoals Goudse kaas en af en toe eens een stukje brie. Van andere kaas heb ik letterlijk geen kaas gegeten terwijl ik het wel heel erg lekker vind. Van de week had ik een workshop kaas proeven en daarbij een kaasplank maken. Jullie vroegen massaal om tips dus hierbij mijn geleerde tips!
Zoals ik al zei, ik ben gek op kaas, maar wel de gewone standaard kaas want ‘bijzondere’ kazen (om het maar even zo te noemen) eet ik eigenlijk nooit. Het is een redelijk nieuwe wereld voor mij want niemand in mijn omgeving eet het eigenlijk en om voor jezelf een bijzonder stukje kaas te kopen… Dat doe je toch niet zo snel. Ik was dus heel erg enthousiast geworden door de uitnodiging van Kaas.nl en Boska om kazen te ervaren en hierbij een mooie plank te maken. Ik had namelijk werkelijk geen enkel idee hoe dit nou eigenlijk ‘hoort’ of ‘moet’. Gelukkig weet ik er nu een stuk meer vanaf!
Om als eerst maar te beginnen, dit zijn natuurlijk globale richtlijnen voor een kaasplank. Het gaat er natuurlijk vooral om wat jij zelf lekker vindt en in welke hoeveelheden je dat op een plankje wil leggen. Maar wil je een keer een plank maken naar hand van de ‘regeltjes’ kun je hier een goede houvast aan hebben. Ik vind het in ieder geval leuk om te weten dat er een soort van idee achter zit. Heb je dan zo je kazen uitgezocht dat je er toch net even iets meer van kan genieten.
Basisregels voor een kaasplank
- Zorg voor diversiteit en een opbouw aan smaken. Een kaasplank bevat vaak vijf soorten kaas en dan bouw je de plank op uit kazen die van zacht naar hard gaan. Begin dus met een smeerbare zacht smakende kaas zoals een roomkaas voor op een toastje en eindig met een harde stevig smakende kaas. Maar natuurlijk is dit helemaal aan jou, een smeuïge zachte kaas kan ook heel intens smaken, dus het is even een middenweg vinden. Zorg dus voor een balans in zachte en harde kazen.
- Serveer de kazen niet direct uit de koelkast, als de kazen wat meer op temperatuur komen hebben ze vaak veel meer smaak en een andere structuur. Het beste is de kazen zeker een half uur van te voren uit de koelkast te halen.
- Neem ongeveer 100 tot 150 gram kaas per persoon. Dat klinkt heel erg veel, maar dat is vaak zo op.
- Bekleed de plank met andere dingen dan kaas zoals vlees, olijven, fruit, noten, fruitcompote of toastjes. Dit is lekker in combinatie met kaas, maar ook om je smaak te neutraliseren tussen de verschillende kazen door.
- Snij van te voren alvast een paar stukjes van de kaas af. Dit nodigt meer uit om te gaan eten (je pakt toch sneller iets wat al gesneden is). Daarnaast staat het ook erg leuk!
- Leg de juiste messen bij de juiste kazen. Hier had ik zelf nog nooit bij stilgestaan. Als ik kaas op tafel zette legde ik er gewoon mijn messen van mijn servies bij. Vaak ging de kaas dan stuk of bleef de helft er aan plakken, maar soit, dat was dan maar zo. Maar ik heb geleerd dat er veel verschillende soorten messen zijn voor verschillende soorten kazen.
Tijd om te gaan beginnen, maar waar begin je dan eigenlijk mee? Als je niet echt kennis van kaas hebt (zoals ik) is het misschien lastig om te beginnen. Als je naar een kaasspeciaalzaak gaat kun je je natuurlijk goed laten adviseren, maar mocht je in de supermarkt staan zit je vaak goed met dit soort kazen:
- Castello Marquis – dit is een gewassen korstkaas met een zachte, romige en toch licht pittige smaak.
- De Rotterdamsche Oude – dit is een heerlijke, natuurlijk gerijpte oude kaas. Uniek is het volle, pikante karakter in combinatie met een ongekende romigheid zoals je die niet van een oude kaas verwacht.
- Brin de Paille – dit is een Normandische specialiteit die is gemaakt uit volle koemelk. Het heeft een smaakvolle, eetbare witte korst en is zeer romig en smeerbaar zacht.
- Caprimera – dit is een smeuïge geitenkaas met een eetbare korst van mooie kruiden tonen. De tomaat, basilicum en oregano zijn een heerlijke toevoeging aan het frisse zuivel.
- Alphenaer Geitenbrie – dit is een romige brie die wordt geproduceerd in Noord-Brabant, en bereid op traditionele wijze. Hij heeft een zachte en romige smaak van geitenkaas.
- Cambozola – dit is een unieke romige specialiteit, mild aromatisch en crèmeachtig zacht. Het combineert een eetbare witte korst met een aangenaam licht pikante blauwader, waardoor het een ontzettend toegankelijke en geliefde kaas is.
- Roquefort- dit is misschien wel de bekendste blauwaderkaas ter wereld. De kaas word gemaakt uit pure, volle schapenmelk en gerijpt in de natuurlijke grotten bij het dorpje Roquefort-Sur-Soulzon. Een robuuste kaas, vol karaker, voor de ware liefhebber.
- Magor – een klassieke dessertkaas opgebouwd uit laagjes Gorgonzola en Mascarpone. De balans tussen de romige, licht zoete roomkaas en de pikante blauwaders zorgt voor een aangename, toegankelijke smaakbeleving.
- Manchego – dit is bekendste en meest geproduceerde kaas in Spanje. Hij wordt gemaakt van schapenmelk en komt uit de Zuidelijke provincie La Mancha. De smaak is heerlijk zuiver en verrassend nootachtig.
Er zijn zoveel soorten kazen dus proef, geniet en ervaar. Wellicht mag je in de speciaalzaak ook wat proeven zodat jij precies weet welke smaken je lekker vind en niet.
Kies het juiste mes voor de juiste kaas
Kaas moet je met liefde behandelen dus kies je een goed mes voor de juiste kaas. Boska staad bekend om zijn uitgebreide assortiment aan accessoires voor kaas en heeft ook heel wat messen, op de foto’s zie je er een aantal voorbij komen. Vaak bestaan messensetjes uit 3 of 4 verschillende messen en de betere messen hebben een wafel patroontje waardoor de kazen minder aan het mes blijven plakken.
- Smeermes – het smeermes is flexibel en heeft een grote ronde bovenkant. Doordat het mes flexibel is kun je gemakkelijk smeren en zorgt het ervoor dat je toastje niet breekt.
- Zachte kaasmes – dit mesje heeft een dunne lemmet waardoor de kaas niet blijft plakken. Ook zie je vaak messen met gaatjes en die zijn ook geschikt voor zachte kazen. Ik dacht dat het voor de sier was zodat het op gatenkaas leek, maar het is dus voor het niet plakken van de kaas.
- Harde kaasmes – het mes buigt niet tijdens het breken van harde kaas. Wist je trouwens dat je harde oude kaas niet mag snijden maar moet breken? Steek het scherpe puntje van dit mes in de kaas en druk voorzichtig naar beneden, de smaak komt zo veel beter tot zijn recht.
Op de site van Boska vind je alle messen terug die je hierboven op de foto’s ziet. Hierbij staat ook nog een uitgebreide uitleg.
Tijd om aan de slag te gaan! Kies voor jou een leuke ondergrond om je kaasplank mee op te maken. Kies je voor een plank, bord of misschien en etagère? Zorg ervoor dat je plank goed onderhouden is en smeer hem in met een beetje plantaardige olie, dit zorgt ervoor dat de kaas minder blijft plakken. Was de planken trouwens ook altijd af met de hand en doe ze niet in de vaatwasser. De vaatwasser droogt de planken uit waardoor ze gaan scheuren.
Dit is mijn uiteindelijke borrelplank geworden! Bovenaan zie je een zachte brie van geitenkaas, een zachte graskaas, Rotterdamse oude onderin (kende deze kaas niet, maar hij is lekkerder dan Old Amsterdam) en een zachte kaas rechts met tropische vruchten er in verwerkt, weet helaas niet meer hoe die heet. Voor de rest heb ik hem aangekleed met fruit, noten, toastjes, ham en een compote om de kaas in te dippen, heerlijk!
Win een kaasbox voor Pasen
In samenwerking met Kaas.nl mag ik een heerlijke KaasBox voor Pasen weggeven. Dit doe ik op mijn Instagram kanaal en op 15 april kies ik een winnaar. De box krijg je dan 18 april thuis gestuurd. Mocht je dus enthousiast zijn geworden en zin hebben in kaas? Doe dan mee aan de winactie!
Zelf enthousiast worden en heb je meteen zin om aan de slag te gaan met een kaasplank te maken? Ga dan naar de website Kaas.nl om daar alle informatie te vinden over vrijwel alle kazen die in Nederland te koop zijn (je kunt hier alles vinden over de smaken en wat er goed bij past voor een wijn en dergelijke). En shop bij Boska al je accessoires om een goede en complete kaasplank te maken. Met de code ARANKA20 krijg je 20% korting op je bestelling.
Dit is een betaalde samenwerking met Kaas.nl en Boska
3 reacties
Wat een tof artikel. Leuk, de kazen die je noemt. Ik hou niet van schimmel kazen maar zie nu dat je ook zonder die wat moois kunt maken.
Dat ziet er heerlijk uit! Mijn vriend is dol op kaasplankjes, dus deze ga ik voor hem onthouden :).
heerlijk !! wij maken het thuis ook regelmatig en ik eet altijd (verplicht) 100 gr kaas pd en de rest is er ook gek op maar niet op alle kaasjes