Search
Close this search box.

Jeuk en uitslag door de processierups? Zo kom je er vanaf

Processierups jeuk

Overal hebben we er last van, de processierups. Helaas heeft deze rups haartjes die jeuk en brandplekken veroorzaken op de huid van mensen en dier. Ben je in aanraking gekomen met deze brandharen van de rups kan dat voor behoorlijk wat irritatie zorgen. Met deze handige tips verlicht je snel de jeuk, bultjes en uitslag.

Let van te voren goed op

De eikenprocessierups zit vooral in eikenbomen maar kan in de omgeving ook voor irritatie zorgen. Als je naar buiten of naar het bos gaat kleed je dan goed aan om je te beschermen tegen de haren. Zorg er vooral voor dat je armen, benen en hals goed bedekt zijn zodat de haren daar niet kunnen komen. Ook kun je last van je ogen krijgen dus is het verstandig een zonnebril te dragen.

Let natuurlijk aller eerst goed op. Ga bomen met de processierupsen uit de weg en ga niet zomaar ergens op de grond zitten of door de bosjes heen lopen. Kleed ook kinderen goed aan als ze dat wel willen doen.

Klachten van de processierups

De brandharen van de processierups zijn het probleem. Deze kunnen terecht komen op de huid, in de ogen of je longen en zorgen voor irritatie zoals:

 • jeuk
 • rode bultjes
 • blaasjes
 • rode en gezwollen ogen

Heb je dit soort klachten, dan is de kans groot dat je last hebt van de haartjes van de processierups. Gelukkig kun je er wat aan doen om de klachten te verminderen.

In aanraking gekomen met de processierups? Doe dit!

 • Trek de kleding uit waar de brandharen in zitten en was deze grondig
 • Ontdoe de huid van de haartjes, dit kan door middel van plakband of duct tape (pas wel op je eigen haar)
 • Spoel de huid of ogen met lauw water af
 • Probeer niet te krabben of te wijven

Zo verminder je de jeuk van de processierups

Helaas toch last gekregen van de jeuk en uitslag van de processierups? Met een aantal handige middeltjes kom je van de jeuk en uitslag weer af binnen een paar dagen.

 • Slik cetirizine pilletjes (hooikoorts), deze zijn te koop bij de Lidl en drogist
 • Smeer de huid in met Nestosyl Creme, deze is speciaal voor brandwonden en verlicht de jeuk
 • Verkoel de huid met Aloë Vera gel, dit kalmeert de huid
 • Een anti insectenbeet middel zoals Azaron kan ook verlichting geven.

Mocht je toch nog klachten houden na meerdere weken of is het heel erg pijnlijk? Neem dan contact op met je huisarts. Ik hoop in ieder geval dat deze tips kunnen helpen tegen de jeuk en irritatie van de processierups.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

4 reacties

 1. Mijn dochter zat er helemaal onder. Gisteren begonnen met de tabletjes en de nestosyl creme, vanmorgen was de huid al stukken rustiger en de jeuk veel minder.

 2. Handig artikel! Ik vraag me alleen af hoe je zeker kan weten of je in aanraking bent geweest met een processierups of niet. Ik werrd vanochtend wakker met heel veel jeukende kleine rode bultjes en ik heb guster onder een boom bij een meer gelegen. Maar ik heb geen rups gezien en ik weet ook niet of ik in aanraking ben geweest of dat mijn bultjes van een ander insect zijn. Hoelang duurt het voor je bultjes krijgt na aanraking met een rups?

  1. Je kunt ook bultjes krijgen zonder de rups nesten te zien, doordat de haartjes van de processierups in de lucht zweven. Heb er zelf ook veel last van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *