Zoek
Sluit dit zoekvak.

Is zonnebrand maar een jaar houdbaar?

 photo Zonnebrand_zps6af93915.png

Toen ik een foto deelde van al mijn zonnebrand producten die nog in de kast lagen waaide er een discussie op. Zonnebrand zou maar een jaar houdbaar zijn dus eigenlijk kon ik de helft wel weggooien. Jullie dachten dat het een verzameling was van meerdere jaren, maar mijn verzameling was toch echt van een jaar. Maar ik was stiekem wel benieuwd, is een zonnebrand echt maar een jaar houdbaar?

 photo Zonnebrand2_zpsf69c8939.png

Jullie zeiden dus dat na een jaar de beschermende ingrediënten in een zonnebrand niet meer zouden werken en het daarom dus maar een jaar houdbaar zou zijn, omdat het het volgende jaar niet meer beschermd. Ik vind dat het best geloofwaardig klikt dus ik ging op onderzoek uit.

Merken en producenten van zonnebescherming zeggen ook dat je elk jaar een nieuwe zonnebescherming moet aanschaffen, maar in hoeverre is dat een marketingtruc? Koffie is ook maar beperkt houdbaar volgens de datum maar je kan het over de datum ook nog prima gebruiken om een kopje koffie te zetten. Merken zeggen dat na een jaar een factor 50 nog maar een factor 25 bescherming heeft.

Achterop de verpakkingen staat altijd een datum na opening aangegeven. Dit is zo een potje met een open dekseltje en daar staat dan vaak een getal van 6, 12 of 24 in. Dit geeft de maanden aan hoe lang het nog houdbaar is na opening. Met houdbaar bedoelen beautyproducten eigenlijk tot wanneer het een goede substantie en werking heeft. Na die maanden kan het product uit elkaar vallen en daarom kan het ineens heel waterig of juist heel troebel worden. Zo ook dus met de actieve ingrediënten van zonnebeschermingsproducten.

 photo Zonnebrand1_zps2ab4ace1.png

Het is inderdaad waar, de factor in een zonnebrand gaat inderdaad achteruit na een jaar. Maar niet zo dramatisch als een merk of fabrikant aangeeft. Het product is dus wel wat minder beschermend dan het jaar daarvoor. Maar eigenlijk valt het allemaal wel heel erg mee. Een zonnebrand met een factor 50 is volgend jaar nog steeds erg hoog, dan heeft hij namelijk nog een sterkte van factor 47 tot 45. Maar dat is wel als je hem op de juiste manier hebt bewaard, koel en droog in een donker kastje bijvoorbeeld. De zonnebescherming bied het volgende jaar dus nog steeds voldoende bescherming tegen de zon! Wel is het altijd goed naar de houdbaarheid te kijken van een zonnebrandproduct. Het kan namelijk na die houdbaarheidsdatum gaan stinken of een andere vorm aannemen, dat vind ik zelf ook niet echt prettig. Daarom gaat een zonnebrand bij mij gewoon weg na twee jaar. Dan merk je vaak ook wel dat hij inderdaad niet lekker meer smeert en ruikt.

Het is dus helemaal aan jezelf, uit onderzoek blijkt dat een beschermende factor 5 tot 3 punten per jaar afneemt. Maar de kwaliteit van een zonnebrand kan ook snel achteruit gaan door te gaan stinken of een dunne of plakkerige vorm aan te nemen. Wat doen jullie, bewaren jullie gewoon je zonnebrand tot dat hij op is of niet meer fijn aanvoelt – waterig, stinkt of iets dergelijks – of gaat hij na een jaar de prullenbak in?

Bron informatie

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’ – Pinterest 

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

36 reacties

 1. Meestal gaat 1 fles zonnebrand bij mij wel twee jaar mee op vakantie, daarna is hij plakkerig en bijna leeg dat ik hem gewoon weggooi want om hem dan nog langer te bewaren voor echt een volgende vakantie heeft ook geen zin :)

 2. Ik maak altijd als ik steeds weer mezelf heb ingesmeerd met een zonnenbrandcréme het mondstukje van de tube of spray schoon met een tissue of iets anders.
  Want het is zo vies als er na het gebruik er iets aan achter blijft en het dan keihard word.
  Maar ik bewaar een heel klein beetje en dat is is om hetzelfde merk weer opnieuw te kunnen kopen.daarna doe ik het weg. Na een jaar gebruik ik niet de zonnebrancréme van het jaar ervoor.
  Ik vind dat vies.
  Mensen kijken me vaak vreemd aan omdat ik wanneer ik me met zo een product insmeer…… dan denken ze ‘ze is toch al bruin en kan met haar geteinte huid heel goed tegen de zon, ze verbrand niet.’ Het tegendeel is waar als ik me niet insmeer met een goede zonnebrandcréme dan verbrand ik me, gaat de huid jeuken en vervel ik. Ik kan dus net zo rood als een kreeft worden……. hihihihi ;-)

  1. zonnebrand is niet alleen voor het verbranden. het is om je huid te beschermen tegen de straling. dus ook als je nooit zou verbranden zou je gewoon zonnebrand moeten smeren.

 3. Wat fijn te lezen! Ik heb laatst nog een gezichtslotion met factor 15 weggegooid, omdat ik in de veronderstelling was dat het inmiddels factor 8 zou hebben. Zonde! Nu weet ik dat dat niet meteen weggegooid hoeft te worden. :-)

 4. Interessant! Ik dacht ook altijd wel dat ‘strikt een jaar’ een beetje overroepen was, maar toch koop ik zelf liever elke keer een nieuwe bus. Je weet maar nooit! Gelukkig haal ik altijd net voldoende, dus veel verspillen doe ik niet :D!

 5. Wat fijn om te lezen. Ik bewaar zelf mijn producten ook wel een jaar. Langer dan dat gebruik ik ze zowiezo niet, omdat ze dan wel op zijn. Ik let er altijd wel goed op dat ik het product gedurende de winter in een donkere lade bewaar!

 6. Wat fijn om eindelijk eens de waarheid te lezen! Nu het nog duidelijk maken aan mijn moeder, geen onnodige geldverspilling meer!

 7. Voor mijn peuter koop ik wel elk jaar een nieuwe fles factor 50, maar de oude is dan meestal ook wel zo goed als op. Voor mezelf ben ik iets minder streng, ik denk dat ik per jaar ongeveer 2 a 3 flessen gebruik, waarvan de laatste het jaar erop op wordt gemaakt. Ik heb nooit gemerkt dat er dan minder bescherming was. Sowieso neem ik dat soort houdbaarheidsdata met een korreltje zout, de merken willen natuurlijk maar wat graag dat je elke zoveel tijd het weer opnieuw koopt.

 8. Ik vraag me eigenlijk af waarom je het risico zou willen lopen dat je minder op je zonnebrand kan vertrouwen. Het is wel je huid, met kans op huidkanker en als je dan die moeite neemt je huid te beschermen kan je het beter goed doen.
  (Maar dat vind ik hetzelfde als maar met factor 20 smeren.)

 9. Ik gebruik zonnebrand die al enkele maanden open is of die van een vorige zomer is, gewoon als bodylotion. Zo is je fles op enkele weken ook leeg. :)

 10. Als de substantie verandert of het gaat stinken: weggooien, anders is het nog bruikbaar. Ik gebruik nu gewoon mijn zonnebrandcreme van vorig jaar. Die is overigens bijna op, dus als ik van de zomer op vakantie ga en de hele dag buiten in de zon ben, gaat er wel een nieuwe mee. Aangezien ik altijd factor 50 koop, die nu misschien 30 is, is dat nog prima voor de Nederlandse zon. Denk dat verkopers en marketeers altijd wat overdrijven. Daarnaast moeten ze dat ook wel, beter te voorzichtig dan dat mensen risico’s gaan nemen, want dan volgt er meteen een aanklacht. De datum op alle producten zijn tenminste houdbaarheidsdata, dus tot dat moment is de kwaliteit gegarandeerd. Daarna hangt het af van hoe je het bewaard hebt. Gewoon je verstand gebruiken en goed kijken en ruiken.

 11. Wat een super interessant artikel om te lezen! Ik gebruik zelf mijn zonnebrand maximaal twee jaar. Na twee jaar is de fles vaak onhygiënisch en bijna leeg.

 12. ik heb 1 crème voor het gezicht die ik elke dag gebruik waar spf in zit. naja deze overleeft het sowieso echt niet langer dan een jaar. en daarnaast koop ik voor mijn lichaam gewoon elk jaar nieuwe zonnebrand. na de zomer gooi ik meestal de oude zonnebrand weg en merk dat als het zonnetje weer gaat schijnen ik dan gewoon weer een nieuwe koop :P

 13. Bij ons thuis gaat er vaak geen hele fles doorheen (en zeker niet omdat we vaak bijv. 20 en 50 hebben staan), die bewaren we dan gewoon voor volgend jaar. Ik geloof best dat de factor dan iets achteruit gaat maar halveren leek mij ook wel heel wat! Goed dat je er research naar hebt gedaan :)

 14. Ik hou de zonnebrand een tijd bij.
  Als ik een nieuwe koop, is het toch altijd met een hoge factor (50 bijvoorbeeld).

 15. Goed om te lezen, ik heb ook nog een lading zon producten van vorig jaar staan. Zolang het nog goed ruikt en smeert hou ik het in gebruik.

 16. Goed om te lezen! Ik wou dit al graag weten omdat ik ook dacht dat het om een soort verkooptruc ging. Meestal koop ik twee mini’s in factor 30 en is dat het enige wat ik per jaar gebruik. Ik verbrand al nooit. Nu heb ik dus nog restjes van vorig jaar, kunnen die mooi op dus :)

 17. Wat fijn dat je het hebt uitgezocht. Ik vond het altijd zo zonde om een nog bijna volle fles weg te gooien. Ga nu toch kijken of ik ze wat langer kan gebruiken.

 18. Ik ben wel benieuwd naar de bronnen die je hebt gebruikt voor het schrijven van dit artikel, en de betrouwbaarheid van deze bronnen :-P. Als je juiste persoon iets zegt geloven zo vele mensen het.

  Ik gooi zelf m’n zonnebrandcrème weg zodra het op is. Dat is, sinds ik mijn eigen zonnebrandcrème koop, na ongeveer anderhalve zomer. Ik moet wel zeggen dat ik de zonnebrandcrèmes speciaal voor m’n gezicht elke dag gebruik, die zijn ook binnen een jaar op.

  Mijn zonnebrandcrème bewaar ik overigens wel op een koele, donkere en droge plek. Zo bevorder je in ieder geval niet de deling van bacteriën.

 19. Ik heb dit jaar 3 nieuwe zonnebrand creme’s gekocht.
  Twee van Biodermal (1 voor het gezicht) en een van kruidvat.
  Maar omdat het niet zo warm was dat ik me vaak in moest smeren zijn ze alle drie nog bijna helemaal vol.
  Ik was al helemaal in paniek dat ik ze volgend jaar niet meer kon gebruiken!
  Vooral omdat die van biodermal best duur zijn. (voor een tiener als ik).
  Gelukkig kan ik ze volgend jaar nog gebruiken.
  ik heb ze in een kastje in mijn kamer gedaan waar ze koel en droog, en donker zitten.
  Gelukkig heb ik van ze allemaal spf 50, dus zullen ze nog een hoge factor hebben.
  Alleen vind ik het raar dat ze zeg maar “van structuur veranderen” want vroeger gebruikte ik zonnebrand altijd voor zolang er nog wat in zat, en heb dat nooit meegemaakt.
  Toch fijn om te weten dat ik het niet weg hoef te gooien!!

  xx Ginny

 20. Ik zie die vermelde houdbaarheid (dat potje) als minimale houdbaarheid. Net als veel anderen blijf ik het gebruiken zolang het smeert en niet (extra) stinkt. Bij mij kan dat enkele jaren zijn, omdat ik niet zo’n zon-liefhebber ben, dus weinig gebruik. Ik vind het nieuw ook al een beetje stinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *