Search
Close this search box.

Is Gambia veilig om op vakantie te gaan?

Na mijn vakantie naar Gambia en het heerlijke verblijf in het Kalimba Beach Resort was ik weer helemaal opgeladen. Maar wel vaak kreeg ik de vraag tijdens en na mijn reis of Gambia wel veilig is om op vakantie te gaan? Ik snap deze vraag best, er is nog vrij weinig bekend over dit land en mensen zijn toch een beetje terughoudend voor Afrikaanse landen. In dit artikel deel ik mijn ervaring als vrouw hoe de veiligheid in Gambia is.

Reisadvies voor Gambia

Gambia is het kleinste land in Afrika en erg populair onder de toeristen. Er is een heerlijk klimaat in onze wintermaanden wat het een populaire winterbestemming maakt. Gambia is een populair en veilig land om naartoe te reizen, alleen gelden er wel wat veiligheidsrisico’s.

Het reisadvies voor Gambia staat op dit moment op geel. Wat betekent dat je naar Gambia kunt reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Aangeraden wordt ’s avonds niet alleen op pad te gaan, geen opzichtelijke sieraden te dragen, waardevolle spullen in je kluis in het hotel te laten en gebruik gewoon je gezonde verstand.

Wij (een groep vrouwen alleen) hebben in het donker gewoon de taxi gepakt en ’s avonds van de horeca gebruik gemaakt en rondom de strip gelopen, dit is prima te doen. Ga alleen niet in het donker naar afgelegen stukken. Maar dit geldt natuurlijk voor vrijwel elk land. Als je gewoon je gezonde verstand gebruikt is er niets aan de hand.

Ga je naar Gambia? Dan heb ik een artikel met handige tips als je op vakantie gaat naar Gambia.

Armoede in Gambia

Gambia is één van de armste landen in west Afrika en dat zie je dan ook overal terug. Mensen lopen in kapotte kleding, auto’s vallen van ellende uit elkaar en ze wonen erg primitief. De Gambianen hebben veelal geen geld voor elektriciteit waardoor ze geen luxe van een koelkast of wasmachine niet kennen. Ze zijn dan ook erg dankbaar wanneer je ze een fooi geeft. Tip, doe dit niet in euro muntgeld, daar hebben ze niets aan omdat ze dit geld niet mogen wisselen voor Dalasis.

Door de armoede is er ook criminaliteit waar je voor moet oppassen, maar oppassen moet je net zo goed in Amsterdam voor zakkenrollers. Ga dus niet met teveel waardevolle spullen op pad en draag geen opvallende luxe. Laat je waardevolle spullen thuis of berg ze goed op in de kluis van je hotel. Zelf heb ik totaal geen vervelende ervaringen gehad of meegemaakt.

Is Gambia veilig voor vrouwen?

Ik kreeg ook vaak de vraag of Gambia veilig is voor vrouwen. Wij waren met een groep van 6 dames zonder heren. Wanneer wij of ik het strand op liepen werden we constant aangesproken door mannen die dan ook een heel stuk met je mee lopen. Dat kan best vervelend en of intimiderend zijn als je daar niet zo goed tegen kan. Als je er een beetje een lolletje (zoals ik deed op de foto) van maakt of heel duidelijk aangeeft dat je niet geïnteresseerd bent druipen ze af.

Alleen het strand heb ik mij als vrouw soms wel eens ‘vervelend’ gevoeld. Niet onveilig, want ze zitten niet aan je of dat soort dingen. Grappig genoeg is het alleen op het strand. Loop je zo over de straten, dan word je helemaal niet aangesproken en wanneer je in winkeltjes of op de markt kijkt word je zelfs niet lastig gevallen door vervelende verkopers, dan heerst er juist een hele relaxte en fijne sfeer!

Dus, is Gambia veilig voor vrouwen? Ja, zeker. Alleen vermijd het strand wanneer je niet lastig gevallen wilt worden door mannen. Of neem een gids of man mee, dan vermijden ze je ook.

Sekstoerisme

Gambia staat naast winterzon bestemming ook bekend om het sekstoerisme. Westerse vrouwen (vaak op leeftijd) gaan naar Gambia voor de jongemannen voor een ‘gezellige’ vakantie. Je ziet ze dan ook af en toe voorbij komen in de horeca, dat oudere westerse vrouwen met een jonge Gambiaanse man zitten. Het is hier blijkbaar heel normaal. Je hebt er verder geen last van, maar doordat het hier vrij normaal is kan het zijn dat je als vrouw wordt aangesproken. Zeg dan duidelijk dat je geen interesse hebt.

Vraag vriendelijk om een foto

Gambianen vinden het niet leuk om op de foto te gaan. Bezoek je een markt, bezienswaardigheid of zie je op de straat een mooi beeld voorbij komen, vraag dan altijd eerst netjes om een foto. Doe je dit niet kunnen ze erg boos worden of op de markt zelfs met eten naar je gooien. Wanneer je het netjes vraagt en een kleine fooi geeft is het vaak geen probleem! Ik snap het ook wel, ik zou ook niet blij worden als ik mijn marktkraam heb en constant door toeristen op de foto wordt gezet.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

Eén reactie

  1. Je kan je ook afvragen of je naar een land op vakantie wil gaan waar homoseksualiteit strafbaar is, waar de werknemers een paar cent betaald krijgen voor het werk in het hotel en waar de armoede aanschouwd kan worden buiten het resort. Dat zeg ik niet om jou nu achteraf wat aan te praten, maar vind het wel het afwegen waard voor anderen die mogelijk nog willen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *