Search
Close this search box.

Is er nog wel een toekomst voor bloggers?

Is er nog wel een toekomst voor bloggers?

Ik blog al heel wat jaren, met heel erg veel plezier. Ik heb het nooit als mijn werk gezien (misschien komt dat omdat ik er altijd naast ben blijven werken) en zie het als een hobby waar ik ook mijn geld mee verdien. Ik haal er tot de dag van vandaag veel plezier en voldoening uit. Iets wat niet bij iedereen meer zo vanzelfsprekend is merk ik. Vele grote bloggers om mij heen stoppen er mee, plaatsen nog maar 1 of nog minder artikelen per dag, terwijl de frequentie vroeger veel hoger was en het gros verplaatst zich naar YouTube. Is er dan nog wel een toekomst voor blogs en bloggers?

Laat ik hem maar keihard inkoppen, ‘de één zijn dood is de ander zijn brood’. En ik denk dat dat bij mij wel van toepassing is. Ik ben nooit één van de grootste beautybloggers geweest, maar ik denk dat ik een hele goede middenmoter ben geweest. De site’s die zich boven mijn positioneren geven aan er mee te stoppen, minderen of hun focus op YouTube te leggen en dat kan ik eigenlijk heel goed merken. Hoe meer traditionele beautybloggers er uitvallen hoe meer bezoekers ik krijg. En eerlijk, daar kan ik als blogger natuurlijk alleen maar blij van worden.

Tuurlijk, YouTube is ongekend populair, maar dat moet je wel liggen en je moet er wel van houden. Ik ben daar niet van. Ik vind YouTube nog steeds ongemakkelijk en lastig, het is niet zo mijn ‘cup of tea’ maar de laagdrempelige video’s vind ik nog wel leuk om te maken. Maar ik merk dat dat niet genoeg is in de YT wereld. Het moeten halve series zijn van hoge kwaliteit met de meest toffe effecten en edit skills. Iets wat ik niet heb of echt ambieer. Des te toffer ik het vind dat sommige mensen dit wel kunnen en doen. Maar het is gewoon niets voor mij.

Maar daar ben ik echt niet de enige in. Ik ben echt niet de enige die het leuker vind een geschreven artikel te bekijken met tekst en foto’s. Ik merk dat veel meer mensen dit fijner vinden en die zich een weg naar mijn of andere blog vinden. Eerlijk, ik kijk amper tot nooit een YouTube video, hoogstens als ik me verveel of snel even tijdens de lunch. Ik vind het heerlijk om in mijn bed ’s ochtends blogs te lezen of in de trein lekker door blogjes te scrollen. Lekker anoniem, je kan meteen naar het punt wat jij wilt en je hoeft niet eerst een plekje te zoeken waar je niemand stoort met het geluid of je oortjes te zoeken.

Schreeuwden we een paar jaar geleden ook niet allemaal dat er over een paar jaar geen tijdschriften meer waren? Think again, ze zijn er nog steeds en doen het ook nog steeds prima. Tuurlijk er zullen altijd afhakers zijn en namen zijn die het moeilijk hebben. Dat is in het blogwereldje echt niet anders en straks zul je dat ook zien bij YouTube. Maar de echte kern die wil en bij zijn leest blijft, blijft bestaan, dat weet ik zeker.

Of er dus nog toekomst is voor de bloggers? Ja, die is er zeker. Maar ik denk wel dat je je lezers veel moet bieden, de concurrentie is hoog en niet alleen bij het bloggen. Dit zie je ook bij tijdschriften en YouTube kanalen. Kijk naar Enzo Knol, die plaatst maar liefst 2 tot 3 video’s per dag online van hoge kwaliteit. Je moet echt wel je best doen om iets te leveren.

Ik doe dus ook mijn stinkende best om mooie reviews online te zetten, producten uit te zoeken die boeien, twee artikelen per dag te plaatsen omdat er gewoon genoeg te vertellen is en te laten zien. En hoe meer ik plaats hoe meer mensen ik kan bereiken met wat ze leuk vinden of niet.

Zorgen over de toekomst van mijn blog heb ik niet. Zoals ik al zei, ik groei juist ontzettend doordat anderen boven mij minderen of stoppen en dan verschuift die groep toch naar een andere plek waar je het wel kan halen. Als supermarkt A mijn geliefde producten niet meer verkoopt en supermarkt B wel, dan ga ik ook naar supermarkt B toe, zo simpel is het toch?

Elke dag werk ik met veel passie en liefde aan mijn blog en ik ben blij dat het goed gaat en ik er een boterham mee kan verdienen. Ik hoef er heus niet rijk van te worden, zolang de huur maar betaald kan worden en er wat overblijft om te leven, dan ben ik blij. Dus ja, ik denk dat er nog steeds een toekomst is voor de blogs. Dat hebben de tijdschriften destijds wel bewezen! En trends komen en gaan, maar er blijft altijd een grote groep liefhebbers over.

Hoe zit het met jullie? Houden jullie meer van blogs of zijn jullie groot en deels ook vertrokken naar YouTube? Of vinden jullie blogs niet meer boeiend genoeg. Ik ben heel benieuwd naar jullie bevindingen in de comments. Misschien kan ik er wat van leren of meenemen in mijn blogproces, ik sta overal voor open op bloggebied!

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

50 reacties

 1. Ik zie dat Youtube een heel geschikt platform biedt voor de huidige behoeften, maar… Ik lees liever artikelen dan dag ik filmpjes kijk. Vooral als ik gewoon informatie wil (zoals bij een product review) lees ik liever een artikel (snel) door dan dat ik een heel filmpje moet uitzitten!

 2. Top artikel! Ik ben zelf iemand die je al wat langer volgt, maar dat was nooit echt intensief. Toen begonnen alle grote namen te minderen met artikelen, en ik merkte dat ik de middagartikelen erg miste, waardoor jij dat gat bent gaan vullen! Ik vind het zo ontzettend knap dat je gewoon er twee artikelen per dag uitperst terwijl je ook nog een andere baan hebt, respect! Terwijl ik juist het respect begin te verliezen in (fulltime)bloggers die vroeger twee keer per dag posten, en nu eerder twee keer per week posten. Tis dan toch een soort teleurstelling als je steeds hoopt dat er een artikel is…

  Zelf kijk ik eigenlijk nooit filmpjes, dus daarbij ook een goede match!

 3. Ik vind jouw blogs altijd leuk en boeiend. Niet te kort, niet te lang en divers. You tube bekijk ik denk ik net zoveel als dat ik blogs lees. Maar het zou mijn ding ook niet zijn; de hele dag filmen en editen. Ook ik schrijf liever. Ik vind het al een beetje ‘awkward’ om in een restaurant een fotootje te schieten van mijn bord eten of een selfie te maken samen met iemand. Laat staan dat ik mezelf zou gaan filmen bij alles wat ik doe. Laat mij maar gewoon kijken. :)

 4. Mijn voorkeur gaat ook uit naar blogs lezen: heerlijk om tijdens mijn ontbijt artikelen te lezen en zo meteen ontspannen de dag beginnen.

 5. Ik sluit me helemaal bij je aan. YouTube video’s kijken vind ik zo nu en dan wel leuk, maar blogs lezen is iets wat ik echt dagelijks doe. Ook merk ik dat ik afhaak bij de ‘grote bloggers’ omdat zij inderdaad de verschuiving naar YouTube maken. Zonde als je het mij vraagt, maar eerlijk? Dan had ik misschien jouw blog niet leren kennen en dat zou pas zonde geweest zijn!

 6. Absoluut artikels lezen. Een paar korte simpele filmpjes als favorieten en opgemaakt vind ik nog wel leuk maar het liefst lees ik een artikel met mooie foto’s. Een filmpje voelt al te snel als een verplichting voor mij en het dagelijkse vloggen vind ik vaak ook echt onnozel oninteressant ? Jij hebt ook vaak leuke reviews waar ik gek op ben, dat mis ik nog wel eens bij andere bloggers.

 7. Ik ben ook meer van het lezen van artikelen, dan het bekijken van video’s. Kan nooit m’n aandacht goed vasthouden en irriteer met ontzettend snel aan kleine dingen. Een mooie review/artikel en goede foto’s, dat vind ik het leukste!

 8. Mooi artikel en helemaal eens. Ik ben ook niemand die met zijn gezicht op YT wil staan en juist veel meer is voor het schrijven. Fijn om te horen dat jet bij jou de laatste tijd zo goed gaat. Ik volg je al geruime tijd voor de fijne reviews (en bakrecepten) :) hihi

 9. Als mede blogger heb ik niks met Youtube. Youtube filmpjes kijken vind ik echt super leuk, maar het maken van video is niet echt mijn ding. Daarentegen vind ik foto’s maken wel erg gaaf. En de concurrentie is echt ontzettend groot.

 10. Ook ik lees veel liever een artikel dan ik een filmpje kijk en ben daarom ook afgehaakt bij een aantal grote bloggers. Dus ga lekker door met schrijven.

 11. Ik sluit me helemaal aan bij je artikel; ook ik ben meer van het lezen dan het kijken, tenminste, voor wat internet betreft!
  Je doet het goed, dus ik blijf je zeker volgen ;-)

 12. Ik vind zowel je artikelen als je filmpjes heel leuk. Jij bent volgens mij zo lekker gewoon. Al die poespas is leuk, maar ik neem sneller iets aan van een normaal iemand.

 13. Goed geschreven! Ik ben echt verslaafd aan bloggen en doe ook echt mijn best om alles zo goed mogelijk te doen. Ik zou wel meer aan Youtube willen doen maar ik red het niet qua tijd en merk toch dat bloggen echt meer mijn ding is! Of het gaat verdwijnen? Nou ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar we’ll see!

 14. Ik blijf blog-fan! Ik heb zelf helemaal niets met YouTube. Ik kijk af en toe een filmpje, maar vaker dan één keer in de week zal dat niet zijn. Blogs bezoek ik dagelijks. Laat mij maar lekker een artikel lezen en mooie plaatjes kijken, daar word ik vele malen gelukkiger van!

 15. Ik ben ook meer van de blogs dan van de filmpjes. Ze kunnen me meestal niet lang boeien. Kan ook door de leeftijd komen en dus omdat ik wel wat ouder ben. Maar ik blijf dus ook even lekker door bloggen (en lezen).

 16. Ik lees de laatste tijd zoveel van dit soort artikelen. Nee bloggen gaat gewoon lekker door. Ik ben helemaal niet van het Youtuben of het kijken ernaar dus ik kan het super duper waarderen als mensen gewoon lekker traditioneel blijven bloggen. Heerlijk, gewoon blijven doen.

 17. Een blog lees ik als een tijdschrift; even tussendoor bladeren via Bloglovin. Van mijn favoriete bloggers volg ik ook hun youtube. Maar er zijn maar weinig Youtubers die ik zonder een blog volg. Ik volg onderwerpen als beauty, food, Sims. Vlogs om het vloggen zijn saai, maar bijvoorbeeld vlogs bij een persevent/persreis zijn leuk. Verder ben ik dol op opruimfilmpjes, stashfilmpjes, what’s in the bag/fridge, likes/dislikes. Maar ga vooral zo door!

 18. Ik vind beide leuk maar het ligt heel erg aan mijn stemming en ook bijvoorbeeld de locatie waar ik ben. Stel ik heb bijvoorbeeld pauze op mijn werk, samen met 5 anderen ofzo, dan zal ik niet zo snel een filmpje aanzetten en juist wel weer een blog lezen. Soms heb ik geen zin om na te denken en dan is beeld weer wat relaxeder dan tekst.
  Sowieso volg ik jou graag omdat ik mijn leven kan vergelijken met dat van jou. Samenwonend, werkend, bezig moeten zijn met het huishouden enzovoorts. Voor mij ben jij meer ‘relatable’ dan de bloggers/vloggers/youtubers die dat fulltime doen.

 19. Doe mij ook maar “gewoon” de geschreven blogs. Ik skip juist vaker een review als deze in de vorm van een video is, vind ik niet veel aan en duurt me vaak te lang. Ik vind het heerlijk om langs alle blogs te gaan en ze te lezen.

 20. Ik hou van blogs en het liefst geschreven artikelen. Niets heerlijker dan ’s morgens in mijn bed wakker worden met een Bloglovin feed gevuld met interessante blogposten. Youtube is leuk, maar ik merk dat ik een tot twee keer per week wat vlogs kijk voor het slapengaan. Dan kijk ik liever Netflix. Zelf ben ik ook blogger, ik hou van geschreven artikelen, daarnaast hou ik ook van mijn privacy. Ik maak bewust geen filmpjes. Die duidelijke grens voelt prettig, ben ik klaar met bloggen, reacties checken en social media bijhouden, dan doe ik daarna mijn laptop dicht en ben ik klaar. Je hebt je punt dat mensen overstappen als een andere blogger een andere richting kiest. De ‘grote blogs’ bezoek ik inderdaad veel minder tegenwoordig, terwijl ik nu veel eerder (vrijwel dagelijks) jou en Elise aanklik.

 21. Goed geschreven!! Ik ben ook geen YouTube kijker, gebruik/kijk het alleen voor muziek eigenlijk en heel soms bekijk ik wat filmpjes maar over het algemeen zijn dat buitenlandse bloggers of mua’s haha!
  En wij bloggers zijn toch niet meer weg te denken voor veel bedrijven, te gek toch!
  We werken er hard voor en zolang iedereen er plezier in heeft, niet gaat lopen mopperen of jaloers gaat lopen doen dan blijft het ook leuk.
  Ik lees je blog nog steeds met heel veel plezier in elk geval, leuk om te zien/lezen dat je nog steeds schrijft met zoveel passie.

 22. Prima artikel! Ik ben blog- en vooral plogfan. Ik vind het een beetje vreemd dat de ‘grote’ bloggers zich laten verwennen met dure produkten en snoepreisjes naar bijvoorbeeld New York, en je er nauwelijks iets van terugziet op hun blog. Alleen wat foto’s voor in het familiealbum?. En dat er gestopt wordt met werken om meer te bloggen, en er komen geen drie artikelen per week meer. Ga zo door Aranka, ik kijk elke dag twee keer!

 23. Leuk om te lezen! Ik kijk heel graag vlogs, maar daar blijft het ook bij. Verder ben ik een echte blog fan. Ik vind het jammer dat de ‘grote bloggers’ afhaken en overstappen naar Youtube, maar zoals je zegt is dat eigenlijk positief voor bloggers zoals jij die wél blijven bloggen.

 24. Goed artikel! Ik vind het zelf heeerlijk wanneer ik sochtends of in de trein rustig en ongestoord geschreven artikelen kan lezen. Bij een filmpje heb ik liever dat niemand mee luistert en kijkt. Ga vooral zo door en blijf je zelf!

 25. Goed artikel! Ik verbaas mij er ook zo over dat er bij sommige steeds minder en minder artikelen verschijnen zeker in combinatie dat ze het altijd druk hebben. Hoe kan het dat het voorheen wel kon 2x per dag een artikel naast werk en een studie en nu het hun baan is niet meer. Wat ik wil zeggen is dat ik bewondering voor jou heb; goede artikelen, eerlijk, afwisseling tussen budget en luxe producten. Kortom je bent een topper. Heerlijk om ’s ochtends blogs te lezen voor het slapen kijk ik YouTube

 26. Ik vind dit een heel lastig onderwerp. Ik zou het ontzettend jammer vinden als bloggen geen ding meer zou zijn. Ondertussen ga ik gewoon gezellig door!

 27. Ik maak alleen filmpjes van bepaalde items en that’s it. Ik ben helemaal niet handig met video’s editen etc. Plus, ik hou van het schrijven, waarschijnlijk net als jij. En daar leg ik al mijn passie in. Ik ben dan ook nog maar een beginnende blogger, maar denk dat er ook met de nieuwe generatie ( de tieners ) genoeg meiden tussen zitten die blogs lezen leuker vinden. Dus bloggen zal ( hopelijk ) altijd blijven. :-)

 28. Denk wel dat het klopt. Ik merk zelf dat ik vaker op je blog kijk omdat andere bloggers te onregelmatig posten of teveel sponsoring maar ook omdat je reviews top zijn! Kortom, ik gun het je van harte. Ook misslipgloss blijf ik om die reden volgen. Als je ooit besluit 1 i.p.v. artikelen te plaatsen begrijp ik dat. Je werkt er immers naast. Verder kijk ik alleen naar YouTube als ik me verveel. Er zijn twee kleinere bloggers die er op YouTube voor mij uitspringen.

 29. Ik hou ook meer van blogs dan van YouTube. Ik heb gewoon geen zin om 10 minuten lang naar hetzelfde filmpje te kijken. Het is net wat jij zegt, het is veel fijner om in bed te liggen scrollen. En als ik filmpjes kijk is het vaak van buitenlandse meiden, die vind ik gewoon stuk beter en leuker dan de YouTubers hier in Nederland.
  Ik ben ook een nieuwe lezer hier nadat er nog nauwelijks leuke blogs te lezen valt en jouw blog me echt aanspreekt nog :)

 30. Youtube ligt mij ook niet, ik houd het alleen bij mijn blog. Ik merk dat de bezoekers bij mij erg schommelen. Zou er al te graag mijn bedrijfje van willen maken. Dus ik ga ontzettend mijn best doen :)

 31. goed stuk!! ik vind je blogs altijd fijn om te lezen ook ook lekker inhoudelijk. een revieuw zet je uitgebreid neer en dat is fijn en dat zie je bij andere bloggers toch wel terug lopen. youtbube vind ik ook helemaal prima!

 32. Ik zal altijd geïnteresseerd blijven in artikelen over nieuwe beauty producten, swatches ed. In video vorm duurt me dat soms te lang om naar te kijken. Diary’s vind ik ook altijd leuk om in artikel vorm te zien. Ik volg ook een paar vloggers, maar merk toch dat ik me er wel aan begin te storen dat ze altijd zo happy de peppy doen en hun baalmomenten, verdriet, moeiten etc. niet vloggen. Heel begrijpelijke keuze natuurlijk om dit prive te houden, maar zo komen ze vaak zo onnatuurlijk over. Je zou je bijna slecht over jezelf voelen dat je zelf niet zo’n ‘geweldig’ leven hebt als zij. Ik begin sociale media steeds meer beu te raken vanwege al die nepheid. Ik vind het overigens heel verfrissend dat jij veel echter bent en ook je struggles laat zien. Dat is je kracht en ik denk dat steeds meer mensen dat zullen gaan waarderen. Dus… Ik zal blogs zeker blijven volgen en die van jou ook.

 33. Ik merk het zelf ook steeds meer dat de wat bekendere blogs minderen en inderdaad de focus op YouTube leggen. Ik moet zeggen dat ik ook graag YouTube kijk, met name de “how to” video’s zijn super handig. Maar wanneer ik een goede review over een make-up product wil, dan zoek ik liever naar een artikel. Het fijne aan Byaranka vind ik dat je super snel bent met het reviewen van producten, je bent bijna altijd de eerste met de limited editions of nieuwe collecties. Daarnaast zijn je foto’s echt amazing, een reden waarom ik eigenlijk altijd bij jou terecht kom.
  Ondanks vele naar YouTube verhuizen, blijf ik nog steeds blogs lezen. Ik vind het soms gewoon net wat fijner om op de ene dag te lezen ipv elke keer naar een video kijken.

 34. Ik vind jouw blogs ook altijd erg leuk! En je kan ze inderdaad overal lezen, veel handiger dan filmpjes. Alhoewel ik jouw filmpjes erg leuk vind om te zien!! Gewoon lekker normaal. Heerlijk.

  Mijn tip is misschien alleen om vaker op reacties te reageren:) Dan weten mensen ook dat je ze leest en ze waardeert. Ook hebben mensen vaak nog vragen en dan is het wel leuk als je er op reageert. Tenminste dit is mijn mening:)

  Ga zo door!

 35. Ik merkte deze verschuiving van blogs naar YouTube ook al op en ik vind het persoonlijk erg jammer. Ik vind YouTube filmpjes erg leuk om te kijken, maar ik vind het fijner om gewoon lekker te lezen en dan vooral waar en wanneer ik dat wil. Dat is meestal als ik onderweg ben naar school of werk en dan gaat het gewoon wat moeilijker om een filmpje te kijken

 36. Heel mooi geschreven dit. De laatste tijd lees ik wat minder blogs, maar dat ligt meer aan mij dan de blogs. Ik heb er gewoon weg bijna geen tijd voor. Maar ik vind het wel altijd ontzettend leuk om te lezen en foto’s van producten te zien. Dus dat moet ik maar gauw weer eens doen als ik tijd heb :) Ik kijk de laatste tijd vaker wat video’s, maar dit is dan meer als vervanging van het kijken naar de tv :). Ik vind jou blog en youtube zo lekker laagdrempelig ! Niet met teveel poespas en altijd met prachtige foto’s !

 37. Echt een heel goed artikel! Ik vind het zo leuk dat je gewoon lekker eerlijk bent, net zoals met het stukje over “de een zijn dood is de ander zijn brood”. Dat vind ik nou echt tof aan je! Ik ben zelf ook veel meer fan van lekker artikelen schrijven en foto’s maken van videos maken. Gewoon lekker doen wat je leuk vind! Daar gaat het om.

 38. Ik lees ook veel liever blogs dan dat ik naar Youtube filmpjes kijk. Soms is het wel leuk als iemand bijvoorbeeld uitlegt hoe je een mooie look maakt, maar ik kijk amper eens per week naar Youtube en lees toch echt wel dagelijks (soms meerdere keren per dag) blogs. Ik vind het allemaal vaak zo overdreven op YT, en Enzo Knol kijk ik al helemaal niet. Ik denk dat ik daar inmiddels gewoon te oud voor ben hahahaha.

 39. Raak geschreven. Ik volg al jááren allerlei blogs maar moet eerlijk toegeven dat ik deze blogs pas enkele maanden volg. En dat komt inderdaad doordat mijn voorkeur uitgaat naar geschreven tekst.

 40. Wat een mooi artikel zeg! Ik ben zelf ook heel erg van het bloggen, maar in YT kan ik mij ook wel vinden. Ik ben een beetje van beide denk ik! xx

 41. Ik was even bang dat jij ook wilde stoppen, bij het lezen van de titel. Pfoe, gelukkig ga je niet stoppen! Ik kom al jaren elke dag met veel plezier op je blog en YouTube kanaal. Ik hoop dat we nog heel lang van jou mogen genieten! Ga vooral zo door! Oh en dat er nu wat meer bezoekers zijn, verdien je helemaal! Fijn weekend! X Marielle

 42. Ik dacht ook even….oh jee Aranka gaat stoppen…

  Jouw blog volg ik al een paar jaar iedere dag en ik vind het leuk, dat je voornamelijk artikelen maakt en soms een filmpje.

  Ik heb er gewoon het geduld niet voor en meestal haak ik meteen af als ik een video zie.

  Wat mij betreft ga je lekker zo door met een variatie aan onderwerpen. Je hebt gewoon een top blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *