Is alles oké daar beneden?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik wil het vandaag hebben over je vagina. Eergisteren keek ik naar Genante lijven en die aflevering ging bijna helemaal over de vagina en wat bleek dat veel vrouwen daar niets of maar vrij weinig vanaf wisten. Wist je bijvoorbeeld dat er in Engeland elke dag een vrouw overlijd aan vagina kanker? Ik wist het niet en ik wist niet eens dat het bestond. En dat er snel dingen fout kunnen gaan en je vervelende ziektes kan krijgen waar je heel makkelijk iets aan kan doen. Dus daarom wou ik hier graag aandacht aan besteden op mijn website.

Ik moet zelf ook eventjes aan het onderwerp wennen, maar het is natuurlijk wel ontzettend belangrijk! We houden ons overal mee bezig en we verzorgen ons ook goed (tenminste dat neem ik aan). En ja daar beneden heeft het ook echt aandacht nodig bleek gisteren maar weer in het televisie programma. Dus daarom geef ik jullie wat uitleg en tips vandaag. Zelf heb ik er ook niet echt verstand van, maar ik probeer het zo duidelijk en foutloos mogelijk te doen.

Hou het schoon!

Een van de belangrijkste dingen is om het schoon te houden. Waarom? Nou omdat je vagina afscheiding afscheid en daar moet je goed mee omgaan. Voor je menstruatie is het altijd een stuk erger, dus als je denkt waarom heb ik zo veel, dan kan het maar goed zijn dat je vlak voor je ongesteldheids periode zit. Voor de hygiëne kun je het beste een inlegkruisje gebruiken als je veel last hiervan hebt. Let wel op dat je die niet te lang laat zitten of te veel gebruikt, want dit is echt een bron van bacteriën! Ook is het erg belangrijk om elke dag schoon ondergoed aan te trekken, want van afscheiding kan je ook schimmel infecties krijgen. En wist je dat maar liefst 75% van de vrouwen een keer een schimmel infectie heeft bij de vagina? Dit kan als baby zijnde doorgaan tot dat je een oude oma bent, dus leeftijd heeft hier niks mee te maken. Daarom is de hygiëne ontzettend belangrijk!

Nu we het toch over ondergoed hebben, kanten slipjes en strings zijn natuurlijk erg mooi maar o zo slecht voor je vagina. Hierdoor kan het niet goed ademen en vergroot de kans op vervelende geurtjes en ongewenste irritaties. Ga daarom altijd voor een katoenen onderbroek!

Ook kun je je vagina wassen, doe dit niet met een normale zeep die in de douche staan maar met een speciale zeep met een lage pH waarde, denk hierbij aan Chilly gel of aan Lactacyd. Ook kan je prima water gebruiken. Onder de douche even met de douchekop erlangs is vaak ook al voldoende. Maar als je ongesteld bent is een zeep vaak wel even wat fijner!

Geurtjes

Vervelende geurtjes komen vaak door te strak zittende kleren, verkeerd ondergoed of te lang inlegkruisjes of iets dergelijks dragen. Dit te voorkomen is dus heel simpel, niet zulke strakke kleren dagen, of het één dag dragen en daarna weer in de was doen. Strakke kleding kan namelijk een warme en vochtige omgeving creëren waarin bacteriën zich goed kunnen ontwikkelen. Katoenen ondergoed dragen wat makkelijk zit en dit natuurlijk elke dag verschonen. En regelmatig op een dag je inlegkruisje, maandverband of tampon verschonen. Ook zeiden ze dat je er iets voor kon kopen bij de Drogist, alleen ik heb geen idee wat het is en kon er ook niks over vinden, dus als iemand dat weet dan hoor ik het graag tussen de comments, misschien komt het iemand van pas ;).

Controleren

Zoals ik dus al zei bestaat er ook vagina kanker, eerlijk ik had er nog nooit van gehoord maar goed dat ik het nu weet. Je kan het heel makkelijk controleren. Je kijkt of er geen rare bultjes of dergelijk zitten en dan is het meestal wel goed. Dus als je bultjes hebt of iets dergelijks zou ik er eventjes mee naar de dokter gaan.

Infecties

Wat is een schimmel infectie bij een vrouw? Een vaginale schimmelinfectie wordt ook wel candida infectie genoemd. Deze candida schimmel heeft iedere vrouw in haar lichaam en vagina zitten. Normaal gesproken heeft de vagina een pH waarde van tussen de 4 en 4,5. Wanneer de pH waarde van de vagina verstoord (dus onder de 4 of boven de 5) is, is de kans groot dat de candida schimmel actief zal gaan worden. Hieronder kan een candida infectie ontstaan.

Symptomen van een infectie zijn: witte afscheiding, jeuk, irritatie, pijn bij het plassen en opgezette schaamlippen.

Maar hoe kom je er nou aan? Hygiëne is zoals ik al zei een erg belangrijk iets, als je hier niet goed mee om gaat heb je al snel de kans op een infectie. Hormonen zijn ook vaak een boosdoener, je lichaam veranderd dan een beetje en daardoor kunnen deze klachten ontstaan. Voeding kan er ook mee te maken hebben, maar dan moet je wel erg ongezond eten om er last van te krijgen als je af en toe een frietje eet is er helemaal niks aan de hand.

Dus wat te doen als je geen infectie wil? Jezelf voorzien van een optimaal immuunsysteem, geen stress, goede verzorging van de vagina, niet roken en alcohol drinken, katoenen ondergoed dragen, veilig vrijen en je vagina wassen met een geschikte zeep daarvoor.

Ik hoop jullie het een en ander duidelijk te hebben gemaakt en dat jullie er misschien wat aan hebben gehad :).

Dit vind je misschien ook leuk

15 reacties

 • Reply
  Paola
  13 december 2011 at 08:11

  Leuk en handig artikel! Ik gebruik sinds een paar maanden chilly en ben er erg tevreden over!

 • Reply
  Brigitta
  13 december 2011 at 08:14

  Goede tips, ik had het programma niet gezien trouwens :(

 • Reply
  charile
  13 december 2011 at 08:38

  Handig artikel :)

 • Reply
  Esther
  13 december 2011 at 08:55

  Candida is schimmel, Candida vaginitus is vaginale schimmel. Anyway, leuk dat je hier aandacht aan besteed. Al blijf ik van mening dat producten als lactacyd niet perse goed zijn. Je lichaam is gewend het zelf op peil te houden…

  • Reply
   Chantal
   13 december 2011 at 09:28

   Ben ik het mee eens. Zelf dokters zeggen dat je je het beste gewoon met water kan wassen!

   • Reply
    Pauline
    15 december 2011 at 00:45

    Klopt inderdaad, je tast de zuurgraad daarmee in je vagina aan en dat heeft als gevolg dat bacteriën die normaal door de zuurtegraad geweerd worden, zich makkelijker kunnen vestigen. Daardoor kun je dus last krijgen van schimmelinfecties en meer afscheiding!

    Moet toegeven dat ik zelf zo af en toe wel een intiem wasgel gebruik, maar niet standaard.

 • Reply
  Chantal
  13 december 2011 at 09:22

  Goed artikel, belangrijk dat ook aan dit soort persoonlijke hygiëne aandacht besteedt wordt!

 • Reply
  kim
  13 december 2011 at 11:51

  Wel interessant onderwerp, hoewel het in het begin een beetje raar klinkt. Vergeet ook de tampon ziekte niet die je op kan lopen als je je tampon meer dan 8u draagt! Heel veel meiden weten dat niet maar dat is pas echt gevaarlijk en daar zit je je hele leven mee opgescheept en er iets heel weinig tegen te doen!

 • Reply
  LottedeJ
  13 december 2011 at 12:53

  Goed dat je hier gewoon over durft te schrijven en niet bang bent om het woord ‘vagina’ te gebruiken (ik vind het altijd zo’n onzin als meiden dit woord niet durven te zeggen en ipv daarvan andere rare bijnamen gebruiken). Interessant artikel! Zelf ben ik van mening dat het gewoon heel belangrijk is om je elke dag goed te wassen, en dit kan ook gewoon met water.

 • Reply
  Joyce
  13 december 2011 at 17:42

  Goed dat je hier aandacht aan besteed Aranka! Ik loop zelf ook al een tijdje met het idee rond om dit te doen, mijn bezoeksters zijn erg jong en vaak is er niemand die je op dit vlak voldoende inlicht, terwijl het wel een heel belangrijk onderdeel van lichaamsverzorging is. Ik gebruik zelf graag eenmaal dagelijks een product als Lactacyd of Chilly en reinig het tijdens een douchebeurt gewoon even met water, dit vind ik zelf wel zo fijn.

 • Reply
  stef
  13 december 2011 at 21:06

  goed artikel ik krijg zelf juist last van lactacyd enzo jammer genoeg doe t maar met water ;)

 • Reply
  Miranda
  13 december 2011 at 21:25

  wat een goed artikel!

 • Reply
  Jildou
  13 december 2011 at 21:54

  Ik heb deze aflevering ook gezien. Eigenlijk is het programma best wel leerzaam, maar soms moet ik er ook gewoon een klein beetje om lachen. Heel goed dat je hier een stukje overschrijft en ook nog eens leuk geschreven hihi

 • Reply
  roos
  13 december 2011 at 22:27

  Wat een goed artikel, goed dat je hierover durft te schrijven! Maar ik ga mijn kanten slipjes en strings echt niet vervangen hoor, dan zie je altijd die randen en dat vind ik zo lelijk! Verder was ik mijn vagina sowieso elke dag, alleen met water, niet met zeep.

 • Reply
  C
  18 januari 2012 at 17:19

  Natuurlijk is alle informatie welkom, als het te maken heeft met de hygiëne van de vagina. Toch weet ik, dat de allerbeste middel is om de vagina optimaal te houden, normale lauw water zonder zeep.. De vagina reinigt namelijk van zichzelf als alles goed verloopt. Lukt het dat niet, ga dan na je huisarts. Die geeft je dan eeen ( betere ) advies. Succes.

 • Laat een reactie achter