Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ingrediënten die je beter kan vermijden

 photo Philosophy4_zpsae56c21d.png

Bijna altijd laat ik van de producten die ik review een ingrediëntenlijst zien zodat je kan zien wat er allemaal in het product zit. Vaak vertel ik er dan ook nog wat over, maar wat zijn nou ingrediënten die je beter zou kunnen vermijden. Of je het doet is natuurlijk persoonlijk, maar ik laat jullie een paar ingrediënten zien die niet zo fijn zijn en die je misschien beter kan mijden.

Parfum

In heel veel producten zit parfum verwerkt, logisch want je wil natuurlijk wel lekker ruiken als je een bodylotion op smeert. Op dit deel van je huid is dat ook geen probleem, je lichaamshuid kan wel tegen wat parfum. Maar je gezicht niet, daar is de huid veel te gevoelig voor. Ga daarom altijd na of er in een gezichtsproduct parfum, zo ja probeer die dan te vermijden. Parfum werkt namelijk uitdrogend en juist in je gezicht heb je hydratatie nodig. Natuurlijke parfums kan dan weer wel, van bijvoorbeeld rozenbottel en bergamot.

Sodium Lauryl Sulfaat 

Sodium Lauryl Sulfaat of ook wel SLS genoemd is een reiniger die je in heel veel zepen terug vind. Deze verwijderd het vet en andere viezigheid van je gezicht. Maar naast het reinigen heeft het ook nog een schuimende werking, lekker maar je huid heeft het eigenlijk niet nodig. SLS is zo een sterke reiniger dat je er nog de vieste oven schoon mee krijgt, je kunt al nagaan, het is eigenlijk te agressief voor je huid. Je hebt ook nog een iets mildere variant SLES (Sodium Laureth Sulfaat) maar deze is nog steeds niet echt bevorderlijk voor de huid. Het droogt gewoon ontzettend uit en kan de huid gaan irriteren. Omdat de SLS je huidvet weg haalt gaat je huid ook erg strak staan na het wassen. Heb je dus een gevoelige of droge huid, probeer het dan zo veel mogelijk te vermijden. Of minimaal te gebruiken en daarna de huid goed te hydrateren met een ander product.

Ftalaten

Dit zijn de ingredienten dibutyftalaat (DBP), dimethylftalaat (DMP) en diethylftalaat (DEP). Dit zijn ingrediënten die een product vloeibaar maken en als het blootgesteld word aan de lucht hard worden, zoals nagellak en haarlak. De ftalaten zouden ervoor zorgen dat je hormoonhuishouding verstoord wordt en dat meiden eerder in de pubertijd komen. Ook wordt het afgeraden om als zwangere vrouw nagellak gebruiken door dit ingrediënt. Echt bewezen is het nog niet dat het schadelijk is, maar het is in ieder geval niet erg gezond.

Kleurstoffen

Gelukkig zijn vee kleurstoffen al verboden in cosmeticaproducten maar toch zitten ze nog in sommige producten. Ze komen wel door de veiligheidstesten heen maar sommige mensen hebben er last van. Vermijd producten met kleurstoffen dus zeker rondom de ogen en mond. En dan heb ik het natuurlijk niet over de pigmenten die in lipstick en oogschaduw zitten ;).

Siliconen

Siliconen zijn ervoor om je huid heerlijk zacht te laten voelen. Je herkent ze aan cyclomethicone en dimethicone op de ingrediëntenlijst. Siliconen verstoppen de huid en laten de huid daardoor niet meer ademen. Ook verzwaart het je haar en laat zo naar beneden hangen.

Parabenen

Parabenen vind je in veel artikelen, en in veel artikelen ook niet en dan wordt er duidelijk reclame voor gemaakt. Parabenen zijn gewoon niet fijn voor de huid en verstoren de hormonen. Parabenen herken je aan de ingrediënten: methyl-, buryl- of propyl- namen.

Formaldehyde

Formaldehyde is een conserveringsmiddel dat in veel cosmeticaproducten gebruikt wordt omdat het antibacterieel is. Als je eventjes Googled wordt al snel duidelijk dat het hartstikke giftig is en zelfs kankeropwekkend. Niet echt aan te raden om te gebruiken op de huid dus. Formaldehyde zit ook in mascara, dit is ook één van de redenen waarom je een mascara na 3 maanden niet meer mag gebruiken omdat de mascara dan door de Formaldehyde niet meer bacterie vrij is en het niet meer samengebonden is. Het zit niet in alle mascara’s gelukkig.

Aluminium

Dit wordt veel gebruikt in deodorants die een antitranspiratie werking hebben. De aluminium verstopt namelijk de zweetklieren en daarom ga je niet transpireren. Zeker niet gezond voor de huid en het aluminium wordt opgenomen door de huid en gedraagt zicht als oestrogeen (vrouwelijke hormonen).

Minerale olie

Dit staat de laatste tijd erg slecht bekend. Minerale olieën sluiten je huid van alles af en maken een ondoordringbare laag zodat niks er door heen kan komen, maar dus ook niet meer uit. Zelf heb ik er geen problemen mee, maar kan me voorstellen dat je dit liever niet hebt.

 photo Nivea3_zps1dd9bd18.png

Het is natuurlijk maar net hoe jij er in staat, zelf let ik nooit op ingredienten, maar heb dan ook niet zo snel ergens last van. Ik ben wel benieuwd of jullie er op letten wat in producten zit en het daarom vermijden of er gewoon ook niet naar om kijken.

Bron informatie: Lauren Conrad – Beauty

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

47 reacties

  1. Wat een handig artikel! Van een aantal had ik wel gehoord dat het niet zo goed is, ik ben wel benieuwd of het ooit bewezen gaat worden en dat producten dan over het algemeen minder gaan bevatten!

  2. Toch zou ik ook nog eens een kijkje nemen naar het lijstje die Jetske Ultee op haar site heeft staan. Zij heeft bijvoorbeeld een andere mening over minerale olien. Leuk om hier aandacht aan te besteden! :)

  3. Thanks voor je informatieve blogpost :-) Van een aantal ingrediënten wist het ik het al dat je die beter kunt vermijden, maar er zitten voor mij een aantal ‘nieuwe’ tussen.

  4. Oh wauw! Dit is nog eens handig om te weten inderdaad. Ik let er ook eigenlijk nooit op maar de laatste tijd vraag ik me wel vaker af of alles wel zo goed is. Bij je huid merk je het gauw genoeg wanneer iets niet prettig is. Maar bij je haar merk je het pas later, vaak te laat. Super bedankt!

  5. Kankeropwekkend? Je zal vast en zeker verwekkend bedoelen. Je scheert het denk ik wel iets teveel over een kam.. Nu klinkt het alsof je bijna niets meer op je gezicht mag smeren. Er zullen zeker mensen last hebben van deze ingrediënten, maar ook heel veel mensen niet. Iets genuanceerder kan ook wel, en iets meer bronnen gebruiken?

  6. Handige blogpost, al laat ik eigenlijk geen producten staan om de ingrediënten. Ik kijk er wel vaak even naar en weet ook wel ‘veel’ maar ik heb nergens last van dus dan maakt het me eerlijk gezegd niet zoveel uit. De Rituals bodylotion die ik eens heb gekregen en zowat volledig uit siliconen bestaat laat ik alleen wel vaak staan, dan heb ik liever glycerine erin!

  7. Ik let meestal op of er niet al te veel parfum in een product zit, dan kan nogal eens irriteren bij mij. Verder maak ik er niet een heel groot punt van, maar als ik artikelen zie zonder al deze ingrediënten word ik toch wel blij :)

  8. Een heel erg handig artikel! Veel van deze ingrediënten zie ik helaas nog steeds in de verkeerde producten terugkomen. Vooral parfum en minerale oliën op mijn gezicht doen mijn huid geen goed..

  9. Die lijst is echt super handig! Ik lees wel vaak artikelen waarin staat dat een product goed is om bepaalde redenen maar waarom dan precies. Ik ga dit zeker gebruiken om volgende keer goed op te letten wat voor producten ik koop!

  10. Ik vind dit een heel erg handig artikel. En als ik het zo lees zitten er behoorlijk wat schadelijke stoffen in verzorgingsproducten (niet in allemaal natuurlijk). Ik ga er meer op letten als ik me dingen aanschaf :) x

  11. Zeer interessant. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er nooit zo op let, vooral omdat ik nooit slecht reageer op die dingen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ze niet slecht voor je zijn.

  12. Zeker een handig en interessant artikel.

    Psst! Ik spotte trouwens een klein typfoutje. Je hebt een L gemist in de volgende zin: Gelukkig zijn vee kleurstoffen al verboden in cosmeticaproducten

  13. Normaal gesproken lees ik je artikelen met veel interesse, maar dit artikel beschouw ik als grote Quatsch. Als je het lijstje zo nagaat kan je geen enkel drogisterij- of parfumerieproduct meer gebruiken en alleen biologische en zelfgemaakte en verse producten gebruiken. Ik vind het meer bangmakerij dan dat ik ervan overtuigd ben dat ik al deze producten nu moet gaan vermijden, ook omdat je slechts één bron gebruikt heb en dat is geen wetenschappelijk werk.

  14. Ik kijk wel op de ingrediëntenlijst en houdt soms rekening mee met bepaalde ingrediënten. Helaas kan je niet alle ingrediënten ontkomen. Zolang irriterende ingrediënten (beetje) onderaan de lijst staan, koop ik het product.

  15. Heb eigenlijk nooit last van die toevoegingen maar handig voor mensen die ergens wel op reageren, echter het is niet zo dat je alles maar moet mijden omdat het allemaal niets is want dan kom je in de meeste gevallen niet meer verder dan je lijf en haren te wassen met zuiver water, ook dure producten bevatten namelijk wel altijd één van de genoemde stoffen.

  16. Wat fijn dat je de ingrediënten voor ons hebt opgesomd, terwijl je er zelf niet zoveel baat bij hebt. Ik vind het in ieder geval een heel handig artikel en ik ga het bewaren om mijn favo producten eens onder de loep te nemen haha!

  17. Dat van parabenen ontkracht Jetske Ultee dan weer in haar boek. Zelf geloof ik eerder een cosmetica specialist dan Lauren Conrad (ben zelf ‘fan’ van Lauren dus no offence)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *