Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Louella viel 30 kilo af op eigen kracht

Ik viel 30 kilo af op eigen kracht + tips, Louella vertelt

Ik heb altijd ontzettend veel respect voor mensen die veel afvallen op eigen kracht zonder een gek dieet. Vandaag deelt Louella haar verhaal hoe ze op eigen kracht 30 kilo afviel. Ook geeft ze meteen handige tips hoe jij dat zelf zou kunnen doen!

Wie ben ik?

Ik zal mezelf eerst even kort introduceren. Mijn naam is Louella en ik ben blogger en vlogger van Fitaddict.nl. Ik heb mijn blog opgericht omdat ik op eigen kracht 30 kilo ben afgevallen. Ik dacht altijd dat ik het niet kon. Dat ik geen doorzettingsvermogen en motivatie had om zoiets te bereiken. Maar toen ik mezelf het tegendeel had bewezen, gaf mij dat een enorme boost. Ik dacht: ‘Als ik het kan, dan kunnen meerdere mensen dit!’ En hoe cliché het ook klinkt, ik geloof er echt in. Daarom publiceer ik dagelijks een blog en drie keer per week een vlog om zoveel mogelijk dames te kunnen helpen, inspireren en motiveren om ook gezonder te gaan leven en hun droomlichaam werkelijkheid te maken.

Vandaag ga ik wat meer vertellen over mijn transformatie en hoe het mij is gelukt om zoveel kilo’s te verliezen. In aanvulling hierop geef ik ook een aantal makkelijke en toepasbare tips om zelf ook een gezonde leefstijl te ontwikkelen en je doelen te behalen.

Hoe het allemaal begon

Ik weet het nog goed, dat moment dat ik in de H&M stond en een broek in maat 42 meenam naar het pashokje. Dit was al een lange tijd mijn maat, dus ik ging er vanuit dat de jeans gewoon zou passen. Maar helaas was dat niet langer mijn realiteit. Ik stapte met 1 been in de broek en voelde al dat dit ‘m dit keer niet ging worden. Ik keek mezelf aan in één van de vele spiegels in het pashokje en voelde me verslagen. Vreselijk!

Dag in dag uit kon ik mezelf niet zijn. Ik verstopte me achter een sjaal zodat mijn onderkin minder zou opvallen. En zodra ik ergens ging zitten, pakte ik een kussen om mijn buik te verbergen. Dit gevoel, samen met het feit dat ik maat 42 niet meer paste, hebben me uiteindelijk die ‘push’ gegeven die ik nodig had om er wat aan te doen. Dit is de exacte reden waarom ik altijd zeg: ‘Als je iets écht wilt, dan ga je ervoor.’ En mijn drang en motivatie om te veranderen, waren op dat moment zó enorm groot dat de knop om ging en ik besloot om dit keer wel alles te geven om af te vallen.

Begin 2014 ging ik direct van start. Ik pakte letterlijk een vuilniszak en liep een rondje door mijn studentenkamer. Zakken chips, snoep, chocolade, frisdrank… Alles moest weg. Natuurlijk gooide ik het niet zomaar in de prullenbak, maar dit gaf ik allemaal weg aan mijn familie. Ook had ik nog een volle fles Johnnie Walker en een vol pakje Marlboro van 28 sigaretten. Niets bleef liggen, alles ging weg. Best drastisch, maar ik wist dat als ik dit keer echt succes wilde hebben, ik echt aan de bak moest.

Stoppen met roken, drinken en tegelijkertijd afvallen was eigenlijk een super goede combo. Want doordat ik zo druk bezig was met mijn nieuwe leefstijl en conditie probeerde op te bouwen, vond ik het super zonde om weer een sigaret op te steken of naar alcohol te grijpen. Daarbij: wat je niet in huis hebt, kan je ook niet consumeren!

Toen mijn kamer eenmaal leeg was, vulde ik het met gezonde producten en vervangers. Ik probeerde heel veel dingen uit; groene smoothies, eiwitshakes, pillen en andere supplementen. Ik wou simpelweg ontdekken wat voor mij kon werken. Daarbij begon ik met krachttraining. Eerst 2 keer per week, daarna 3 tot 4 keer tot ik het uiteindelijk ontzettend leuk begon te vinden.

Na een aantal maanden keihard knallen was ik ‘over the moon.’ Ik had mijn doel van 10 kilo afvallen voor de zomer, al veel eerder behaald. Eind april was het eraf. Ik had het gewoon gedaan! En die overwinning gaf me zo’n grote boost, dat ik dacht: ‘Als ik dit kan, wat kan ik dan nog meer?’ Ik ging door en had een nieuw doel gesteld: mijn buikspieren zien en een sixpack krijgen. Krachttraining werd mijn beste vriend en ik was zo’n 5 tot 6 keer per week in de sportschool te vinden. Veel mensen verklaarden me voor gek en noemden het een ‘obsessie’, maar ik liet me door niets of niemand tegenhouden. Ik wist waar ik het voor deed en ik ging er voor de volle 100% voor.

Eén jaar later was het zover: ook deze doelstelling was behaald. Ik had mijn sixpack, maar helaas kon ik er in het moment niet van genieten. Ik was ontevreden en kon alleen nog maar zien wat nog beter moest. Ik wou alleen maar meer, meer en nog eens meer. Wat ik had bereikt was niet goed genoeg. Maar toen ik later terug keek op mijn progressie, zag ik het ineens wél en realiseerde ik me hoe ver ik was gekomen. 

Na deze grote transformatie ben ik doorgegaan en heb ik nog een aantal keren bulk- en cut fases gehad om alsmaar te verbeteren en mijn shape nog verder te ontwikkelen.

Nu je weet hoe ik 30 kilo ben afgevallen, is het tijd voor de tips zodat jij ook aan de slag kunt om jouw doelen te realiseren.

Ik viel 30 kilo af op eigen kracht + tips, Louella vertelt

Tip 1. Weet wat je wilt & wat is jouw ‘waarom?’

Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt en besluit om hier voor de volle 100% voor te gaan, maak je een hele gerichte keuze. Dit is ontzettend belangrijk en van onschatbare waarde. Want als jij jouw droomlichaam wilt bereiken met de gedachte: ‘ach, ‘t zou mooi zijn als ik een paar kilo’s kwijt kan raken’ dan is dit lang niet zo sterk dan wanneer je zegt: ‘ik ga dit keer wél alles geven en er alles aan doen wat ik kan om voor altijd een einde te maken aan mijn overgewicht.’ Want zo lang je hier geen prioriteit van maakt is de kans groot dat je zo weer terugvalt in je oude gewoontes.

Daarbij is het ook ontzettend belangrijk om een duidelijke ‘waarom’ voor jezelf op te stellen. Waarom wil jij afvallen? Is het omdat je je niet meer comfortabel voelt in je eigen lichaam? Of kan je jezelf niet zijn? Een duidelijke ‘why’ kan ervoor zorgen dat je doorgaat op momenten dat het moeilijk wordt. Je weet waar je het voor doet en waar je zo hard voor vecht. Zie dit als jouw drijfveer en motivatie om je doel te bereiken.

Tip 2. Inzicht in je huidige situatie

Hoe kan je veranderen als je niet weet waar het de voorgaande keren steeds mis is gegaan? Krijg inzicht in je huidige situatie door je gewoontes en valkuilen in beeld te brengen. Zo kan je je beter voorbereiden op lastige momenten. Gebruik hierbij de ‘als-dan’ methode om deze valkuilen te tackelen. Voorbeeld: je woont samen met iemand die vaak ongezond eet. ‘s Avonds komen er allerlei snacks op tafel en diegene eet voor jouw neus. Je vindt dit lastig en begint steeds mee te eten. Wat je dan kan doen is de situatie voor zijn en vast bedenken wat je gaat doen als deze situatie voorvalt:
Als persoon x ongezond gaat eten naast mij, dan ga ik me vast klaarmaken voor bed en mijn tanden poetsen.

Door voor jezelf duidelijk te maken wat je kunt doen in zo’n situatie, hebben je hersenen al een bepaalde koppeling gemaakt, waardoor het makkelijker is om op zo’n moment de controle te nemen en te voorkomen dat je de fout in gaat. Pas deze methode toe op alle valkuilen en uitdagingen die je hebt en schrijf ze ook op!

Tip 3. Doelen stellen, groot én klein

Stel doelen. Zonder gerichte doelen is de kans groot dat je zo weer terug bij af bent. Stel één groot doel, bijvoorbeeld; ‘10 kilo afvallen’ en vul deze aan met kleine tussenstappen om naar dat grote doel toe te werken: ‘iedere maand 2 tot 2,5 kilo afvallen.’ Zo houd je jezelf gefocust en ervaar je al snel een voldaan gevoel wanneer je een kleine tussenstap hebt behaald. Alle kleine stappen zijn onderdeel van een groter geheel.

Tip 4. Voorbereiding is het halve werk

Als je voorbereid bent, scheelt dat een hele hoop! Denk maar eens aan het voorbereiden van je gezonde maaltijden. Want hoe makkelijk is het om in een moment een snelle (minder goede) keuze te maken? Dat is zo gedaan! Maar als jouw koelkast vol zit met gezonde maaltijden en snacks die je allemaal al hebt voorbereid, is het een stuk makkelijker om die knoop door te hakken en te kiezen voor gezond. Daarbij bespaart het ook tijd én geld, omdat je niet iedere dag nog wat dingen bij de supermarkt hoeft te kopen voor een bepaald gerecht. Ook heb je alles al klaar, dus na een drukke werkdag is het een kwestie van opwarmen en eten. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Tip 5. Doe wat je leuk vindt

Waarom zou je kiezen voor fitness, als je helemaal niks hebt met al die apparaten en gewichten? Waarom zou je gaan zwemmen als je niet van water houdt? Waarom zou je gaan hardlopen als je uit ervaring weet dat je het eigenlijk niet leuk vindt zonder running buddy? Kies daarom een sport of een vorm van beweging die jou aanspreekt en waarvoor je letterlijk je bed uit zou springen. Als je met enthousiasme aan de slag gaat, houd je het veel langer vol. Het is aan jou om je eigen leefregels te maken en niet zomaar iets te doen. Dit is een leefstijl die je voor de rest van je leven wilt vormgeven en wilt volhouden, dus heb plezier in wat je doet. Dat scheelt een hele hoop.

Tip 6. Maak afspraken met jezelf en kom ze ook na

En dan mijn laatste tip, maar zeker niet de minste: als je een afspraak maakt, kom deze dan ook na. Ook als het gaat om een afspraak met jezelf. Want daar ga je er heel veel van hebben als je hiermee wilt starten. Je moet jezelf de ruimte geven om te veranderen en om nieuwe leefregels toe te passen. Dit gaat niet van de ene op de andere dag, maar een duidelijke planning helpt hier zeker bij. Als jij een afspraak maakt met een vriendin, dan zet je dit hoogstwaarschijnlijk in je agenda. Maar waarom zou je dit niet doen als het om je workouts gaat? Of je meal prep? Door tijd te reserveren en van te voren in te plannen wanneer je gaat sporten en wanneer je je maaltijden gaat maken, geef je het prioriteit. Ook zorgt het ervoor dat je stopt met uitstellen en er gewoon voor gaat. Stel je plant helemaal niks in, dan is het veel makkelijker om te zeggen: ‘Ach ik ga later deze week wel sporten.’ En ineens komen er allerlei afspraken tussendoor die nét wat meer prioriteit hebben waardoor je aan het eind van de week nog geen één workout hebt gedaan. En dat is zonde.

Je hebt maar één lichaam, zorg er goed voor. Maak er tijd voor en geef het je hoogste prioriteit. Je lijf stelt je in staat om alle dingen te doen die je leuk vindt. Doe eens wat terug en zorg ervoor dat je dit nog veel langer kunt doen door gezond te leven en genoeg te bewegen. En je hoeft echt niet ineens een health freak te worden. Het belangrijkste is leven in balans.

Meer hulp nodig?

Ik hoop dat ik je met deze informatie heb kunnen helpen en inspireren. Bezoek ook eens mijn downloadpagina. Hier vind je allerlei gratis trainings- en voedingsschema’s, guides, motivatie kalenders en nog veel meer!

Mocht je het toch nog lastig vinden om in actie te komen en je eigen gezonde leefstijl op te bouwen, dan is mijn ebook ‘Make It Fit’ misschien wel wat voor jou. In het ebook vind je alle exacte stappen die ik heb gevolgd om mijn doelen te bereiken. Ik geef je alle handvatten die je nodig hebt om op eigen kracht te veranderen en leer je alles wat je wilt weten over mindset, voeding en beweging.

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *