Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ik ben een negatieve denker, maar gelukkig

Ik ben een negatieve denker, maar gelukkig

Ik moest van de week wel even lachen toen het nieuws het ineens over zuurpruimen had. Negatief denken is blijkbaar gezond! Ik zal jullie even voorstellen aan raszuurpruim Aranka. Ik ben een persoon dat heel nuchter is, met beide benen op de grond staat en best vaak negatief denkt. Je maakt mij allergisch met teksten zoals ‘je kunt alles bereiken als je dat maar wilt’ en dat soort uitspattingen. Ga weg, zoek een leuk plekje op de hei, maar mij maak je die onzin niet wijs.

Ik ben een echte zuurpruim en ik denk dat vele mensen dat kunnen bevestigen die in mijn naaste omgeving leven. Mijn bijnaam is dan ook Sandy een grapje uit de vriendengroep dat iets met zand in een vrouwelijk geslachtsdeel betekent waar je vast niet heel gelukkig van wordt. Ik ben gewoon een negatieve denker en ik hou me ook zeker niet vast aan gedachten dat alles mogelijk is. Ik bedoel trouwens niet met mijn negatieve gedachten dat ik bang ben voor de dood, om ziek te worden of andere ernstige dingen. Het gaat puur om het kunnen, doen en laten als mens zijnde.

Het blijft voor mijn lastig positief denken, wellicht heeft dat te maken met mijn nuchterheid en faalangst waar ik in het verleden mee te maken heb gehad. Het is een stukje dat bij mij hoort en vrij duidelijk naar buiten komt als je met mij omgaat. Ik kan veel dingen niet, veel dingen zijn eng en veel dingen zijn onmogelijk. Met andere woorden, ik heb veel negatieve gedachtes en al veel dingen zijn te gek en krankzinnig. Ik mag dan wel vaak negatief denken, ik ben niet negatief, juist niet. Eigenlijk ben ik een heel opgewekt en positief persoon. Hoe zit dat dan eigenlijk? En waarom schijn ik één van de weinigen te zijn in mijn leeftijdsgroep.

Je hoort het namelijk steeds vaker, de millenials zijn de toekomst, maar de kampen al met zoveel problemen. The sky is the limit en je kunt alles doen en laten wat je maar wilt, de wereld ligt aan je voeten. Blijkbaar denken veel leeftijdsgenoten van mij dat maar ik heb deze trend nooit zo begrepen. Ten eerste dat kan gewoon niet (negatieve gedachte) ten tweede je moet daar gewoon keihard voor werken en dan ten derde is het nog maar de vraag of jij daarin gaat uitblinken.

Ook omgaan met tegenslagen en stress het is blijkbaar iets waar veel van mijn leeftijdsgenootjes slecht tegen kunnen. Ik moet zeggen dat ik ook best wat tegenslagen in mijn leven heb gekend en ik daar eigenlijk heel goed mee om heb weten te gaan door mijn nuchterheid. Natuurlijk heb ik hulp nodig, maar dat geef ik gewoon open toe. Ik schaam mij daar geen moment voor en het boeit mij echt geen reet om mijn zwaktes en emoties te laten zien. Misschien is dat een stukje nuchterheid, zelfbewustheid of gewoon het negatieve denken dat het uiteindelijk allemaal wel heel erg meevalt.

Toevallig zat ik van de week bij mij ADD of ADHD test bij de een GGZ instelling (daar later meer over als jullie daar meer over willen weten) en daar vroegen ze me of ik last had van stress of irritaties. Nou nee, totaal niet. Ik kan me niet voorstellen wanneer ik stress heb gehad wat betreft werk of dat soort dingen. Ik ken mijzelf gewoon te goed, ik weet wanneer ik iets stom of niet leuk vind. Ik schuif het voor mij uit, ik accepteer dat en uiteindelijk viel het allemaal reuze mee en heb ik het gewoon op tijd af. Had ik daar stress van moeten hebben, nee natuurlijk niet!

Je kan het zien als een voordeel het negatief denken, maar dat is het zeker ook niet altijd. Zoals ik al zei heeft het ook flink weerslag op mijn zelfvertrouwen en uit het zich dus in faalangst. Ik blijf graag ‘klein’ en ga onbekende situaties vaak uit de weg. Maar mocht ik het dan toch doen (en ik ga er van uit dat het toch niet lukt) valt het eigenlijk achteraf heel erg mee. Het geeft me een goede kick en ben eigenlijk altijd heel erg tevreden over mijzelf. Dat maakt mij gelukkig en de uitdaging voor de volgende keer een stuk minder groot.

Tegenslagen doen mij eigenlijk niet zoveel, maar ik ben ook een persoon die dat soort dingen heel gemakkelijk naast zich neer kan leggen. Lukt iets niet, jammer dan. Gaat iets niet zoals het moet, pech, volgende keer beter of ik leer er maar mee leven. Nachten wakker liggen, malen over gedachtes en een hoop stress ervaren, het is niet aan mij besteed. Accepteer het, doe er iets aan of leg het naast je neer. Misschien klinkt dat heel onrealistisch of makkelijk, maar zo werkt het wel voor mij.

Goed deze zuurpruim heeft haar zegje weer gedaan. Volgens mij is het echt een heel onsamenhangend stuk geworden wat nergens op slaat, maar ik moest het even kwijt ofzo. Ik wil er trouwens nog wel even bij zeggen dat deze zuurpruim geen azijnpisser is, daar heb ik wel zo een hekel aan! Hoor je het, ik ben weer negatief.

Ik ben wel benieuwd hoe jullie in het leven staan, juist heel positief (dat je alles kansen pakt, aangaat en wel van een onbekende uitdaging houdt) of meer negatief (wat meer terughoudend, op je hoede en misschien wel realistisch).

Volg mij: Twitter – Instagram – Facebook – Youtube – Bloglovin’

Hi ik ben Aranka!

Mijn grootste passie is schrijven, reizen en fotograferen. Op deze blog komt die allemaal samen en schrijf ik graag over mijn reizen, recepten, reviews over verschillende producten en allerlei andere dingen. Sinds 2010 ben ik hier actief waardoor je een hele verzameling aan artikelen vindt! Ik zou zeggen, kijk lekker rond en laat je inspireren.

11 reacties

 1. Ik noem dat niet pessimistisch, maar REALISTISCH. Mensen met een gezonde portie nuchterheid ‘negatief’ noemen…dat is feitelijk juist negatief. En ik houd rekening met dingen die verkeerd of anders kunnen gaan dan gehoopt…dan kan het nooit tegevallen. Ik ben gewoon voorbereid omdat ik geleerd heb van bepaalde ervaringen. En inderdaad: als je maar wilt…vind ik een dooddoener. Je hebt ook geluk nodig en niets gaat vanzelf.

 2. Herkenbaar! Ik ben een echte doemdenker, ik ga er van uit dat iets niet lukt. Dat betekent overigens niet dat ik het niet probeer. Als het dan wel lukt, valt het reuze mee. Stukje zelfbescherming noem ik het.

 3. Wauw, zo een goed artikel!
  Ik ben niet bang meer voor mensen die negatief reageren en die me de les willen lezen.
  Ik ben zoals ik ben en had genoeg tegenslagen gehad nu sta ik met beidde benen stevig op de grond en bekijk het positief….
  Ook geniet ik van het leven…..
  Geen stress heb ik.

  Xoxo

 4. Ik herken het wel hoor! Ben zelf ook iemand die heel goed negatief kan zijn. Ik vind het alleen wel lastig om mee om te gaan, omdat ik graag een ‘pluk de dag’-persoon zou willen zijn. Ik laat mijn gemoedstoestand te veel afhangen van andere dingen. Ik ben ook zeker niet ongelukkig, maar zou soms toch wel die positieve instelling van anderen willen jatten. Gewoon, om te kijken hoe het voelt.

 5. Ik ben een echte mix van beide! Maar ik probeer toch meer naar het positieve te gaan! Lukt niet altijd, maar ik vind het een leuke uitdaging. En ik merk dat het positieve meer bij mij werkt dan het negatieve. Maar goed, daar is gelukkig iedereen anders in!

 6. ik sta en moet positief in het leven staan maar dat snap je zelf ook wel ;) en nee dat is niet altijd makkelijk want heb ook zeker mijn negatieve dingen waar ik mee worstel!! maar het is elke keer weer neus omhoog, schouders eronder ….en dooooorrrrxxx

 7. Ook ik ben een negatief denken maar Aranka, jij staat zoveel verder dan ik op een veel jongere leeftijd!
  Wou dat ik zo kon zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *